Arama

En etkili bit ilacı hangisidir?

Güncelleme: 23 Eylül 2017 Gösterim: 679.395 Cevap: 39
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
16 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
En etkili bit ilacı hangisidir?
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 02:16
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
16 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Saç Biti Nedir?
47639d1461087312 bit nedir nasil bulasir bit1

Saç bitleri insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük , kanatsız, günde 2-8 kez kan emerek beslenen gri böceklerdir. Sirke denilen yumurtaları görmek bitin kendisini görmekten daha kolaydır ve genellikle enseye yakın, kulakların arkasında ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Sirkeler kir veya kepek gibi yıkanarak temizlenemezler. Önce etkili bir ürün ile öldürülmeli, sonra bu amaç için yapılmış ürünün kutusundan çıkacak olan özel bir tarak ile saçtan temizlenmelidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Saç biti insan vücudu dışında yalnızca 48 saat yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz. Sirkeler ise insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10-15 gün canlı kalabilirler.

Nasıl Bulaşır?
Bitlenmenin yaygın olarak düşünüldüğü gibi pislikle bir ilgisi yoktur; aslında bit temiz, sağlıklı saçı, kirli saça tercih eder. Yetişkin ya da çocuk, herkes bitlenebilir. En yaygın belirtisi, başın ve ensenin şiddetle kaşınmasıdır. Saç biti son derece bulaşıcıdır. Tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalar ile yayılırlar. Tekrarlanan salgın riskini azaltmak için bu eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır.

Bitlendiğimizi Nasıl Anlarız?

Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu sık sık kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti tespit etmek ve yayılmasını engellemek amacıyla, ensenin arka kısmındaki ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir. Bitler ışıktan kaçtıkları için, yalnızca saç kılına yapışmış küçük beyazımsı, oval yumurtaları (sirkeleri) görebilirsiniz.

İdeal Bir Bitlenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
  • Tek uygulama ile kısa sürede etki göstermeli.
  • Güzel kokulu, saçları dolaştırmayan, taramayı zorlaştırmayan, etrafa bulaşmayan, boyalı ve permalı saçlarda problem yaratmayan özelliklere sahip olmalı.
  • Kalıcı etkisiyle bitlerin saça tekrar yerleşmesini engellemeli.
  • Sadece bitleri değil,sirkeleri de yok etmeli.
  • Kullanıcı tarafından iyi tolere edilmeli, yan etkileri olmamalı.
  • Kullanıcıya toksik etkisi olmamalı
  • Bugüne kadar pek çok yolu kullanarak insanoğlu bitle mücadele etmeye çalışmıştır. Kötü kokulu gaz ve kimi zehirli maddeler içeren ilaçlar bunlardan bazılarıdır. Daha çok çocuklarda rastlandığı için tedavinin çocuklar için güvenli, yüksek oranda etkili, sadece bitleri değil yumurtalarını da öldüren bir bit ilacı ile yapılması gerekir.
Oysa günümüzde artık bu alanda kullanılan madde ve ilaçlarda büyük gelişmeler kaydedilmiş, hatta koruyucu etkili permetrin etken maddesi içeren ilaçlar geliştirilmiştir. Saç biti tedavisinin bitleri olduğu kadar yumurtaları da öldürmesi ve tekrar bulaşmayı önlemesi gerekir. Piyasada birkaç bit öldürücü ilaç vardır ve değişik şekillerde bulunmaktadır; şampuan, saç kremi gibi. Fakat bunların hepsi bit tedavisinde istenen etkiyi göstermez!!!

Bitlenme tedavisinde kullanılan çeşitli maddeler şunlardır:
Gamma Benzen Hekzaklorid
Böceğin sinir sistemini felç ederek etki gösterir. Ülkemizde yasaklanmıştır.

Benzil Benzoat
Deri ve mukozayı tahriş ettiği için bit tedavisinde pek tercih edilmez.

Fenotrin (Sumitrin)
Işıkta stabilitesini koruyamaz. Uygulamadan sonra güneş ışığı altında etkinliğini yitirir. Bu nedenle kalıcı etkisi yoktur.

Piretroidler 1. Jenerasyon
Krizantem çiçeğinin böcek öldürücü etkisi Farslar zamanında fark edilmiştir. Eski Yugoslavya toprakları üzerinde olan Dalmaçyadaki bir halk hikayesine göre, yaşlı bir kadın beyaz papatyalara benzeyen bir çiçeği toplar. Çiçek solduğunda bir köşeye atar, daha sonra dönüp baktığında solmuş çiçeklerin çevresinde ölü böcekleri fark eder ve krizantem ailesinden olan bu çiçek çeşidinin böcekler üzerinde öldürücü etkisi bu şekilde fark edilir. 1800lü yıllardan başlayarak kuru çiçekler böcek öldürücü olarak ABDye ihraç edilir. 1900lü yıllarda piretroid olarak adlandırılan bu madde bit tedavisinde kullanılmıştır, ancak ışıkta bozulması sorun oluşturmuştur.

Permetrin 2. Jenerasyon 1973de ışığa dayanıklı piretroid olan permetrin İngilterede geliştirilmiştir. Permetrin aynı zamanda bit tedavisinde en az iki haftadan altı haftaya kadar koruyucu etkiye de sahiptir. Günümüzde permetrin koruyucu özelliği, kullanım kolaylığı, yan etkilerinin az olması ve güvenilir olması nedeniyle en çok tercih edilen ilaçlardandır.

DEVAMI Bit Nedir? Nasıl Bulaşır?
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 02:13
Quo vadis?
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
27 Şubat 2009       Mesaj #3
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Saç bitleri saçlarda çoğalıp yaşayan, kafa derisindeki kandan beslenen küçük böceklerdir. Bitlerin büyüklüğü susam tanesi kadar olup, 6 bacakları vardır ve renkleri bronzdan grimsi beyaza kadar değişmektedir. ömürleri 30 gündür ve kafa derisinden uzakta sadece 2 gün yaşayabilirler.
Sirke , saç bitinin yumurtasına verilen isimdir. küçük beyazımsı toplu iğne başı büyüklüğünde saç tellerine yapışık duran beneklerdir. Sirkeler önce saç derisine çok yakın bir yere bırakılırlar, daha sonra saç uzadıkça saç dibinden uzaklaşırlar. Sirkeler yaklaşık 7 ila 10 gün arasında yumurtadan çıkarlar ve 7 gün içinde olgun bir bit halini alırlar.

Saç bitleri tırmanırlar, uçup zıplayamazlar ve hayvanların üzerinde yaşamazlar. Bacaklarının ucundaki kanca benzeri kıskaçları ile saça tutunurlar. Sirkeler genellikle ensedeki, kahküllerin altındaki ve kulak arkasındaki saç tellerinde bulunurlar.

Nasıl Yayılırlar?
Saç biti baş teması ya da bazen bitlenmiş birisi ile ayni şapkanın, başlığın giyilmesi, ayni tarağın veya fırçanın kullanılması yoluyla yayılır.

Belirtileri nelerdir?

Belirti olmayabilir, ya da aşağıdakiler sayılabilir:
- Saçta gıdıklanma duygusu
- Bit ısırmalarından dolayı kafada kaşıntı
- Kaşınmalardan dolayı kafa derisinde yaralar oluşabilir ve kimi zaman bu yaralar iltihaplanabilir.
- Yastık üzerinde ince siyah tozlar (bit dışkısı) ya da soluk gri bit derisi görülebilir.

Saç bitinin ve sirkelerinin kontrol edilmesi:

Parlak ışığın altında büyüteç ve ince dişli tarak ile saçların içini ve kafa derisini yakından inceleyin. Sirkelerin fark edilmesi ve görülmesi genellikle daha kolaydır. Ense ve kulak arkasındaki saç tellerine yapışık dururlar. Kepeklerden farklı olarak saçın fırçalanmasıyla düşmezler.

Eğer saç biti bulursanız:
Evdeki diğer kişilerde de olup olmadığını kontrol edin ve bit ilacını sadece kafasında bit olanlara uygulayın. Bit ilacını bit bulaşmış herkese ayni günde uygulayın. Bit ilacı uygulamasını 7 gün sonra tekrarlayın. yakın temasta bulunduğunuz arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza sizde bit bulunduğunu haber verin. Bitlenmiş kişi bit ilacının ilk uygulanmasından sonra işine veya okuluna dönebilir.

Saç biti nasıl tedavi edilir?
12 aylıktan küçük bebekler için ya da hamileyseniz veya emziriyorsanız ya da hassas bir cildiniz varsa, bir doktora danışınız. Kimyasal ilaçlarla temizleme yerine elle toplama önerilebilir. Saç biti ilaçları reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir. Belirtilen kullanım talimatlarına uyunuz. Kullanılan ürünlerin göze kaçmamasına dikkat ediniz;gözleri bir havlu ya da elbezi ile kapatınız ve urunu uygularken eldiven kullanınız. Kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

Faydalı öneriler:

ilaç uygulamasından önce (ya da sonra) saç kremi kullanmayınız. Isı ilacı etkisiz hale getirebileceğinden, ilaç uygulamasından sonra saç kurutma makinesi kullanmayınız. ilacı uyguladıktan sonra 1-2 gün saçı yıkamayınız.

ilaçtan sonra urunun etkili olup olmadığını kontrol edin. saçı ince dişli bir tarak ile tarayıp, tarağı kağıt mendil veya bir bez ile sildikten sonra her hangi bir hareket görüp görmediğinize bakin. Bitler hala canlı ise, saç biti kullandığınız ilaca dirençli olabilir. saçı yıkayıp farklı bir bile. ime sahip başka bir ürün (eczacınıza sorunuz) ile yeniden ilaçlayın. Eğer diğer ilaç da etkisiz olursa saçın her gün kontrol edilip, bitlerin ve sirkelerin ince dişli tarak ve tırnak uçları ile toplanması geriye kalan tek seçenektir. Bu işlem çok zahmetlidir ama dikkatlice uygulanırsa, zamanla saçın bütün bitlerden ayıklanması mümkün olacaktır. işlem sırasında büyüteç kullanılması yumurta ve bitlerin daha kolay görülmesinde yardımcı olabilir.

Tarakları, fırçaları, başlıkları ve yatak takımlarını kontrol ediniz. Taraklar ve fırçalar 10 dakika sureyle (50 derecenin üzerinde) deterjanlı sıcak suya yatırılabilir. Yatak takımları, giysiler ve havlular çamaşır makinesinin sıcak yıkama programında yıkanabilir ya da kurutma makinesinin sıcak programında kurutulabilir. Yıkanamayan ya da kuru temizleme yapılamayan şeyler -örn. şapkalar, en az dört gün sureyle bir plastik torbada tutulabilir. Sirkelerin toplanması şart değildir. Saç bitinin toplum içinde yayılmasını azaltmanın en iyi yolu, çocuğunuzun saçını haftada bir kontrol etmektir.
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 02:12
ladydeniz - avatarı
ladydeniz
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #4
ladydeniz - avatarı
Ziyaretçi
Piyasada şu ara yeni silikon bazlı Bitrin adında bir ürün keşfettim, henüz her yerde bulunmuyor sanırım ama dilerim kısa sürede yayılır. Bu ürün saç derisine hiçbir şekilde zarar vermiyor, hatta saçı besleyip canlı ve parlak görünmesini sağlıyor, biraz kozmetik aslında.. işlevi ise saç biti ve yumurtasını boğarak öldürüyor, zehirleme yöntemi değil yani bit kesinlikle buna bir bağaşıklık geliştiremiyor. Yeğenim için kullandım ve oldukça etkili, kullanımı çok kolay..sprey şeklinde ve tüm saçı spreyleyerek ıslatıyorsunuz, hiçbirşeyle sarmadan kendi halinde kurumasını bekliyorsunuz ve 8 saat sonra yıkıyorsunuz,hiçbir renk ve kokusu yok,dediğim gibi hatta saçı oldukça parlak ve canlı gösteriyor.
merve89 - avatarı
merve89
Ziyaretçi
22 Eylül 2009       Mesaj #5
merve89 - avatarı
Ziyaretçi
Kwellada Şampuan: Eriş­kin­ler ve 6 ay­lık­tan bü­yükço­cuk­lar­da, ku­ru saç ve cilt ye­ter­li mik­tar­da Kwel­la­da Sham­poo ile ıs­la­tı­lır. Bit bu­laş­mışolan böl­ge­le­rin Kwel­la­da Sham­poo ile iyi­ce ıs­lan­ma­sı sağ­la­na­rak ila­cın et­ki et­me­siiçin 10 da­ki­ka bek­le­nir. Saç­lar da­ha son­ra su ile yı­ka­nıp du­ru­la­nır.Ölü bit ve yu­mur­ta­la­rı­nın te­miz­len­me­si ge­rek­li de­ğil­dir. Koz­me­tikaçı­dan ge­rek­li gö­rül­dü­ğün­de sık bir ta­rak kul­la­nı­la­rak ölü bit veyu­mur­ta­la­rı te­miz­le­ne­bi­lir. Tek bir te­da­viy­le ol­gu­la­rın %97-99’uiyi­le­şir. Ge­re­kir­se 7-10 gün son­ra uy­gu­la­ma tek­rar­la­na­bi­lir.
The_DeViL - avatarı
The_DeViL
Ziyaretçi
13 Ekim 2009       Mesaj #6
The_DeViL - avatarı
Ziyaretçi
TEDAVİ
Bitlenme tedavisinde hasta ve yakın çevresi tedaviye alınmalıdır.
Tedavide Gamma benzene hexachloride, Benzyl benzoat, Permetrinin losyon veya şampuan formları kullanılır.
Gamma benzene hexachloride ve Benzyl benzoat bitleri öldürür, sirkelere etki etmez. Baş bitlenmesinde seçilen ilacın, şampuan formları ile saçlar yıkanır. Sirkeler tek tek mekanik olarak temizlenir. Gövde bitlenmesinde hasta seçilen şampuanla banyo yaptıktan sonra elbise ve çamaşırlarını değiştirmelidir.Giysiler kaynatılıp, sıcak ütü ile ütülenmedir.
Kasık bitlenmesinde seçilen ilacın losyon formu ile özellikle pubik ve perianal bölgeye olmak üzere fazla kıllı kişilerde bacak, göğüs ve aksillaya sürülmelidir.İlaç 8-10 saat vücutta bırakılmalıdır. Sürenin sonranın hastaya yıkandıktan sonra dezenfekte edilmiş çamaşır giymesi önerilmelidir.
Gamma benzene hexachloride ve Benzyl benzoat topikal kullanıldığında ilaç deriden absorbe olur. Bu nedenle yeni doğanlarda, küçük çocuklarda ve hamilelerde kullanılmamalıdır. %7-8lik baume de perou pomadı veya permetrin kullanılmalıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Ekim 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
şimdi yeni bir ilaç çıkmış adı paranit sprey
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2009       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
krevel krevellada bu ilacı eczaneye söylerseniz verirler çok etkili bir ilaç kökten çözüm yani
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2009       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
keneson diye bir ilaç var toz seklinde onu kullanın kesinlikle gözle temas ettirmeyin gercekten cok faydalı sacınıza sürün basortüyle bağlayın yarım saat snra saclarınızı yıkayın bitlerin kendiliğinden göküldüğünü göreceksiniz ama tedbir olarak saclarınızı yıkadıktan sonra tarayın
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2009       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
en etkili bit ilacı ZALVOR dur her eczanede var
Son düzenleyen Safi; 29 Mayıs 2016 02:20

Benzer Konular

29 Mayıs 2016 / aslı539 Tıp Bilimleri
20 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
10 Ekim 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Kasım 2008 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri