Arama

Yer altı suyu bakımından zengin olan alanlar nereleridir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 7 Ocak 2016 Gösterim: 18.083 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Hangi alanlarda yer altı suyu fazladır?
Yer altı suyunun oluşumu hangi alanlarda daha zordur?
Yer altı suyunun oluştuğu alanların belirgin niteliği nedir?


Yer altı suyu bakımından zengin olan alanlar hangileridir, bu alanları yer şekilleri ve iklim koşulları bakımından değerlendirir misiniz?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Zemini yumuşak ve geçirimli, yağışın sık görüldüğü alanlarda yer altı suyu her zaman fazladır!
  • Alüvyonlu, kalkerli ve karstik araziler, volkanik tüf, konglomera, kumtaşı...vs gibi oluşumların gözlendiği alanlar geçirimli bir özellikte olup yer altı suyu bakımından zengindir!
Az yağışlı, geçirimsiz bir zeminden oluşan fazla eğimli alanlarda yer altı suyunun oluşumu zordur!
  • Şist, granit, kil...vs gibi oluşumların gözlendiği alanlar ise geçirimsiz bir niteliğe sahiptir. Bu alanlarda yer altı suyunun oluşumu gözlenmez!

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 7 Ocak 2016 10:14 Sebep: Etiket ve soru düzeni!!
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

A. YER ALTI SULARI VE YER ALTI KAYNAKLARI
Sponsorlu Bağlantılar

Yağışlarla yeryüzüne düşen suların bir kısmı yüzeyden akarken, bir kısmı da yer altına sızarak orada akış oluştururlar. Bunlara yer altı suyu, yer altı sularının kendiliğinden yeryüzüne çıktığı yerlere de kaynak adı verilir.

1. Yer altı Suları

Türkiye, yer altı suları bakımından oldukça zengin sayılır. Jeolojik yapı ve yerşekilleri yer altı sularının özelliklerini belirler. Kumlu ve çakıllı yapılarda bol miktarda yer altı suyu bulunur. Ülkemizde, özellikle kıyı bölgelerimizdeki ovalar ve deltalar, oldukça zengin yer altı suyuna sahiptir. Ayrıca, karstik alanlarımızda da yer altı suyu oldukça fazladır.

2. Kaynaklar

Artezyen Kaynaklar: Özellikle kıvrımlı yapılarda iki geçirimsiz tabaka arasında bulunan geçirimli tabakalarda basınçlı yer altı suları birikir. Bu suların bulunduğu alanlar sondajla açılırsa, bu sular basınçlı bir şekilde fışkırır. Böyle kaynaklara artezyen kaynak adı verilir.

Karstik Kaynaklar: Kireçtaşlarının çatlaklarından sızan suların, yer altı mecralarında toplanması ve bunların vadi tabanı ile yamaçlarında bol debili akması sonucunda oluşurlar.

Karstik kaynaklar, kalkerli arazide oluştuğu için, suları bol miktarda kireç içerir.

Ülkemizde başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere karstik arazilerin bulunduğu alanlarda bol su çıkaran karstik kaynaklar bulunur.

Fay kaynakları: Fay hatlarındaki çatlaklardan yeryüzüne çıkan sıcak suların oluşturduğu kaynaklardır. Ülkemizde fay kaynakları en çok, Ege Bölgesi ve Güney Marmara Bölümü’ndeki grabenler boyunca görülür. Ayrıca Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde de bu tür kaynaklar oluşmuştur.

Yamaç kaynakları: Dağ ve vadi yamaçlarında, geçirimsiz bir tabakanın yüzeyi kestiği yerlerde oluşurlar.


B. TERMAL KAYNAKLAR VE KAPLICALAR

Yerin derinliklerine sızan sular, yerin iç ısısının etkisiyle ısınarak yeryüzüne çıkarlar. Bu şekilde oluşan sıcak su kaynaklarına termal kaynak ve kaplıca adı verilir. Eğer bu kaynakların suyu çok sıcak ise ve basınçlı olarak yeryüzüne çıkıyorlarsa, bunlara gayzer, suları az sıcak ise, bunlara da ılıca denir.

Sıcak su kaynakları aynı zamanda bileşimlerinde çözünmüş halde kimyasal madde bulundururlar. İçlerinde mineral bulunan bu sular maden suyu olarak adlandırılmıştır.

Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkiyedeki kaplıcaların dağılımı

Bugün şifâlı suların bulunduğu yerlerde gerekli sağlık tesisleri tam mânâsıyla yoktur. Yerleşme yerleri azdır. Yaz aylarında mahdut sayıdaki otellerde yer bulmak bir hayli güçtür. Fakat her geçen gün şifâlı suların önemi daha iyi anlaşılmakta, etrâfında ihtiyacı karşılayacak yeni tesisler yapılmaktadır.
Yurdumuzdaki kaplıcaların şehirlere göre dağılımı şöyledir:
Adana: Avluk, Haruniye (cilt ve romatizma hastalıklarına iyi gelir), Narlık, Yeşilova.
Adıyaman: Çömrük ve Kuruçay (basur, romatizma) kaplıcaları.
Afyonkarahisar: Araplıdede (Kükürtlü Hamam), Gazlı Göl (sinir, böbrek, romatizma), Gece (sinir, cilt, romatizma), Heybeli Hüdai (böbrek, siyatik, romatizma), Ömer (cilt, sinir, romatizma) kaplıcaları.
Ağrı: Çermik (cilt, romatizma), Davut Çermiği (cilt, romatizma), Yılanlı Çermik (cilt, romatizma) kaplıcaları.
Amasya: Armut (cilt, romatizma), Gözlek (cilt, romatizma), Hamam, Hamamözü (cilt , romatizma), Ilısu, Terziköy kaplıcaları.
Ankara: Ayaş içme ve kaplıcaları, Haymana kaplıcaları, Kızılcahamam kaplıcaları, Dutlu Hamamı, Kapullu Hamamı, Melekçeköy Ilıcası, Sey Hamamı, Uyuz Hamamı, İçme Hamamı, Karıkoca Suyu.
Antalya: Cevinde (cilt, siyatik ve romatizma) Kaplıcası.
Balıkesir: Acısu (mîde, barsak), Altınsuyu (mîde, böbrek), Ekşisu (mîde), Emendere (cilt), Gönen (romatizma, cilt, göğüs) Hisaralan (mîde, cilt, romatizma), Ilıca(siyatik), Ilıcaoba (cilt), Kum Ilıcası(cilt), Kepekler (cilt romatizma) kaplıcaları.
Bingöl: Çerme (romatizma), Haçyan Çermiği (cilt), Harar (cilt), Ingan Çermiği (cilt), Kös (cilt, romatizma) kaplıcaları.
Bitlis: Alemdar Çermiği (cilt), Köprüaltı Çermiği (cilt), Çim Çermiği (kulak), Acısu Çermiği (cilt), Köçür Çermiği (cilt, romatizma), Sabkür Çermiği (cilt).
Bolu: Babas (cilt, romatizma), Büyük (romatizma), Çatlak (siyatik, romatizma), Küçük (siyatik, romatizma), Pavlı (cilt) kaplıcaları.
Burdur: Çerçin, İn (diyabet, egzama, gastrit) kaplıcaları.
Bursa: Çekirge (romatizma, cilt, siyatik, sinir), Armutlu (cilt, böbrek, romatizma, astım), Gemlik, Oylat (romatizma, cilt) kaplıcaları.
Çanakkale: Kestanbol (cilt, nefrit, romatizma), Külcüler (cilt, romatizma), Kırkgeçit (cilt), Terzialanı (felç) kaplıcaları.
Çankırı: Acısu (barsak), Akkaya(cilt, romatizma), Bayındır (barsak), Çavundur (cilt), Karacaviran (cilt), Kazancı (mîde) kaplıcaları.
Denizli: Pamukkale (kalb, damar, sinir), Karahayıt (safra, romatizma), Yenice (mîde, barsak, safra, karaciğer) kaplıcaları.
Diyarbakır: Çermik (cilt, romatizma) kaplıcası.
Erzurum: Çermik (romatizma cilt), Çermik-Oltu (romatizma), Ilıca (cilt) kaplıcaları.
Eskişehir: Eskişehir Kaplıcası, Sakarya Ilıcası, Uyuz Hamamı, Karacahisar Hamamı.
Hatay: Eskişehir kaplıcası, Sakarya Ilıcası, Uyuz hamamı, Karacahisar hamamı.
İstanbul: Büyük İçmece (karaciğer, mîde barsak), Yalova (nevralji, mîde, romatizma) kaplıcaları.
İzmir: Agememnun (romatizma, mîde, böbrek), Bademli (mîde, barsak, karaciğer), Bozköy (mîde, barsak, karaciğer), Cumalı(mîde, barsak), Çeşme (cild, romatizma), Deliömer (böbrek), Dereköy (cilt), Dikili (romatizma), Doğanbey (mîde, barsak, karaciğer, safra), Şifne (mîde, barsak, karaciğer, safra) kaplıcaları.
Kırşehir: Bulamaçlı (romatizma, nevralji, kadın hastalıkları), Karakurt (romatizma), Terme (böbrek, romatizma) kaplıcaları.
Kütahya: Dereli (karaciğer, safra, böbrek), Gediz (karaciğer, romatizma) Göbel (böbrek), Hamamköy (mîde, barsak, karaciğer, böbrek, safra) Ilıca(karaciğer, safra, romatizma), Murat Dağı (karaciğer, safra, böbrek), Naşa (damarsertliği, tansiyon), Yoncalı (böbrek, barsak, safra, siyatik, romatizma) kaplıcaları.
Malatya: Balaban ve İspendere içmeleri.
Manisa: Emirler (safra, romatizma, karaciğer, kadın hastalıkları), Ilıcak (böbrek), Kurşunlu (cilt, siyatik, romatizma, safra, solunum, karaciğer), Menteşe (kadın hastalıkları), Sart (romatizma, cilt) kaplıcaları.
Mardin: Asın Gürün (barsak), Belceğiz (barsak), Bozüyük (cilt, karaciğer, kalb, safra), Gebeler (cilt, siyatik, romatizma, karaciğer, mîde, barsak), Gölenye (mîde, barsak), Kalemiye (mîde, barsak, böbrek), Karaada (romatizma), Kel Girne(cilt), Sepetçiler (barsak) kaplıcaları.
Samsun: Havza (her çeşit romatizma, nevralji, nefrit, polinefrit, kırık çıkık sekelleri, kadın hastalıkları) Ladik Mahamyağı Hilyaz (sinir sistemi, nefrit ve çocuk felçleri) kaplıcaları.
Siirt: Bestemeremi (romatizma), Billüris (cilt, lümbago, siyatik, romatizma), Hısta (romatizma) kaplıcaları.
Sinop: Sinop ilinin yakınında Aloğlu İçmesi (hipostenik mîdelerde, nitrüsyon bozukluklarında karaciğer ve safra yolları hastalıklarında), Gebze, Acısı İçmesi (hipersenik ve hipostenik mîde hastalıkları için).
Sivas: Balıklı Çermik (cilt, romatizma), Çermik (romatizma, sinir), Divriği (safra kesesi, karaciğer), Erikli (barsak, karaciğer, safra) Ilıca (barsak, böbrek), Sıcak Çermik (cilt, romatizma), Soğuk Çermik (romatizma, sinir), Tepe Sıcak (romatizma, sinir hastalıkları) kaplıcaları.
Yozgat: Sorgun (romatizma), Terzili (kemik hastalıkları) Sarıkaya ve Yerköy (romatizma) kaplıcal
Quo vadis?
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ocak 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Zemini yumuşak ve geçirimli, yağışın sık görüldüğü alanlarda yer altı suyu her zaman fazladır!
  • Alüvyonlu, kalkerli ve karstik araziler, volkanik tüf, konglomera, kumtaşı...vs gibi oluşumların gözlendiği alanlar geçirimli bir özellikte olup yer altı suyu bakımından zengindir!
Az yağışlı, geçirimsiz bir zeminden oluşan fazla eğimli alanlarda yer altı suyunun oluşumu zordur!
  • Şist, granit, kil...vs gibi oluşumların gözlendiği alanlar ise geçirimsiz bir niteliğe sahiptir. Bu alanlarda yer altı suyunun oluşumu gözlenmez!

Benzer Konular

25 Şubat 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Ocak 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
6 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
23 Mart 2016 / Safi X-Sözlük