Arama

El ve bacak uyuşmasının nedenleri nedir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 295.533 Cevap: 6
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
El ve bacak uyuşmasının nedenleri nedir?
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 17:27
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
19 Kasım 2008       Mesaj #2
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Kanın Dolaşamaması Durumunda El ve Ayakta Genel Olarak Görülür ve Çeşitli Hastalıkların Belirtileri Olduğunda Oluşur.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Lord.iz - avatarı
Lord.iz
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #3
Lord.iz - avatarı
Ziyaretçi
Sağ yada sol Kol ve Bacakta sürekli tekrar eden uyuşmalar olduğunda Fıtık belirtisi olduğunu biliyorum eğer bu şekilde bir sorun varsa ciddiye almanızı tavsiye ederim Msn Happy
Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
11 Nisan 2010       Mesaj #4
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

once isaret parmagim uyusuyor ve bembeyaz oluyordu,simdi orta parmagimda uyusmaya basladi,ve bugun isret parmagim ilk kez zine uzustu ve morardi,ve tabiki buz gibi soguk oluyor,acaba niye.ve cok asiri bas agrisida cekiyorum tahminim migren.

Elde belirli bir alanda sürekli uyuşma hissinin olması ; bu bölgeyi innerve eden sinir damarında bir sıkışma veya rahatsızlık olduğunun işaretidir. her zaman görülmese bile , görüldüğünde sıkıntı yaratan bir hadisedir. kol veya omuzda ağrı olmaması ; uyuşmanın başka ciddi nedenlerden kaynaklanmadığını gösteriyor.

eğer göğsünüzde sıkışma ve ağrı oluyorsa , kalp çarpıntısı varsa bizzat bir kardiyoloji uzmanına muayene olmanız gerekmektedir.

benim size önerim ; eğer kalple ilgili bir sorununuz yoksa :
elinizi sabah ve akşam içi sıcak su dolu bir kapta yarım saat kadar tutarak sıcak su banyosu yapmanız olacaktır. suyun elinizi yakmayacak sıcaklıkta olması , soğuk veya ılık olmaması gerekir. sıcak su içinde elinizi ve parmaklarınızı hareket ettirmeniz veya diğer elinizle masaj yapmanız faydalı olacaktır.
çok ciddi bir sorun olmaması nedeniyle , bu sıcak su banyosundan çok fayda göreceğiniz kanaatindeyim..
yine de şikayetleriniz devam ederse , fizik tedavi uzmanına muayene olmanızı öneririm.
geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 17:29
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
11 Mayıs 2011       Mesaj #5
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

merhabalar benim annemin el ve dizlerde ağrı we uğuşmalar war yatınca daha fazla oluyor eğer bu sorunu çözerseniz çok menun olurum

eldeki uyuşmalar genelde sinir sıkışması bilekten gelen ve ele yayılan bir kalpaltünel sendromu denen bir neden olabilir tam teşis için ise bir norolojiye görünmelisiniz


ayaktaki uyuşmalarda damar tıkanıklığı belirtisi olabilir bunun içinde ortopediye görünün ve kesin bir sonuç isterseniz bir emg yani iğneli flim el ve ayak için ayrı ayrı çekiliyor kesin sonuç bunla belli olur

rahatlamak için ise ilaç olarak kas gevşetici ilaçlar doktor tavsiyesi ve denetiminde alabilirsiniz ve ağrı giderici kremler kullanabilirsiniz

en iyi sonuç doktor denetiminde fazla ihmal etmeden yapılmasıdır
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Saliy adlı kullanıcıdan alıntı

Slm. Ben ayak ve el uyusmasinin yaninsa bel ve sirt bolgemdede agrilar var eskiden 3 5saat arasigece uyudugumda agri basliuordu suanda gunduzde ayni sikayetlerim cogaldi herekethalindeyken bile parmak agrilarimda cok lutfen onerilerinizibekliyoeum

Sırt ve bel ağrıları işgücü kaybına ve doktora başvurulara neden olan en önemli nedenlerden biridir. Yetişkin nüfusun yüzde sekseni hayatlarının bir döneminde sırt ve bel ağrısı yaşamaktadır. Bel ve sırt ağrıları hafif rahatsız ediciden, günlük hayatı tamamen durduracak bir skalada yer almaktadır. Sırt ve bel bölgesi yaralanmalara çok açıktır. Stresten en çok etkilenen vücut bölümüdür. Bedenin ağırlığını dengeleyen sırt ve bel bölgesi eğri olduğunda büyük acılara neden olur. Sırt kemikleri karmaşıkbir yapıdadır. Eklem, kas ve lifler, disk ve sinirler vardır. Kronik bel ağrılarının en büyük nedeni hatalı ya da çok ağır kaldırma, ani hareketlerdir.

Sırt ve bel ağrıları kalça ve boyunu da etkiler. Ağrı yayılıcıdır. Omurganın duruşunu etkiler. Kabızlık, siyatik denilen sinir problemleri ile seyredebilir. Sırt ve bel ağrılarını arttıran en önemli faktörler hareketsizlik nedeni ile kasların zayıf düşmesi, düşme ya da kaza geçirme, hamilelik ve aşırı şişmanlık, kemik erimesi, omurga iltihabı ve tümörlerdir.
Sırt ağrısının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Sürekliliği olmayan ağrılarda dinlenme, zorlanmama ve ağır kaldırmama yardımcı olabilir. Ancak ağrı kronikleşmişse bu hareketsizlik yarardan çok zarar getirir. Hafif aktivite, yürüyüş ve germek hareketleri iyileşmeyi daha da hızlandıracaktır.
Doktorunuz ağrının şiddeti ve hastanın durumuna göre fizyoterapi önerebilir. Fizyoterapist ısı, buz, elektrik ve kas gevşetme gibi değişik tekniklerle ağrıları gidermeye yardımcı olurlarken aynı zamanda belirli egzersizlerle sırt ve beli güçlendirmeyi hedeflerler. Fıtık nedeni ile oluşan ağrılarda en son nokta cerrahi operasyon geçirilmesidir.
Doktor önerisi olmadan ağrı kesici kullanmak kısa vadede etkili olmasına rağmen ileride sorunun büyümesine neden olacaktır. Bu nedenle tıbbi gözetim altına girilmesi en doğru yaklaşımdır.
Sırt ve bel ağrısı yaşayan bir hastada kabızlığın durumu daha da kötüleştirmesi nedeni ile kabız olmamaya dikkat etmesi, bol lifli beslenmesi gerekir. Balık ve keten tohumu ağrıları azaltıcı yağ asitleri içerir. Meyve ve sebzeler bolca tüketilirken zencefil ve yeşil çay başta olmak üzere bitki çaylarından yardım alınabilir.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 17:29
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Ellerde Uyuşma


Ellerde uyuşma, el uyuşması, tek ya da iki elde birden uyuşma, parmaklarda his kaybı şeklinde tarif edilebilir. Ellerde uyuşukluk, iğne batması, karıncalanma, elektriklenme, yanma, ağrı ya da daha farklı şikayetler ile ortaya çıkabilir. İsim olarak ne kadar ellerde uyuşma olarak tarif edilse de aslında uyuşma bir ya da birkaç parmakta görülür. Tüm elde uyuşma çok nadir olarak ortaya çıkar.

Ellerde uyuşma genellikle kol ve bileklerde bulunan sisnirlerin hasar görmesi ya da sıkışması nedeniyle oluşur. Bilekte gerçekleşen sinir sıkışması genellikle karpal tünel sendromu nedeniyle oluşur. Bilekte bulunan ufak bir kanalda sinir sıkuışması oluşur ve bu durum sonucu ellerde, kollarda ağrı ve uyuşma hissedilir. Bilekte oluşan sıkıntılar obezite, enfeksiyon, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da bileğin aşırı zorlanması karpal tünel sendromunu tetikleyebilir. Sürekli el işi yapanlarda, bilgisayar başında oturanlarda, müzisyenlerde ve iş icabı bilek hareketlerini devamlı tekrarlayan kişilerde karpal tünel sendromuna daha sık rastlanır.

Şeker hastalığı gibi vücudun çevresel sinir sistemini etkileyen hastalıklar da ellerde uyuşmaya yol açabilir. Ancak bu tarz hastalıklarda eller ile beraber ayaklarda da hemen hemen aynı şikayetler yaşanabilir. Omurilik ya da beyin ile alakalı gelişen bazı problemler yine ellerde, kollarda uyuşukluğa, his kaybına ve güç kaybına yol açabilir.

Ellerde gelişen uyuşma nedenini tespit etmek için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kişinin kendi kendine alacağı bazı tedbirler yaşanan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Eğer kişi devamlı el işi yapıyorsa ya da marangozluk gibi bir işte çalışıyorsa bu işlere bir süre ara vererek sorunu hafifletebilir. Ellerde uyuşmanın nedenleri kısaca şu şekilde sıralanabilir;
  • Sinir sıkışması
  • Boyun düzleşmesi
  • Boyun fıtığı
  • Boyun tutulması
  • Ellerde Uyuşma
Kan şekeri ve vücut yağ oranı düzenleme
  • Diyabet
  • Hipotiroidi
  • Periferik nöropati
  • B12 vitamini eksikliği
  • Alkolizm
  • Migren
  • Lupus hastalığı
  • Omurilik tümörleri
  • Kırıklar
  • Kas hastalıkları
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • El ve el bileğinde kitle
  • Kol damarlarında tıkanıklık
  • Hızlı ve derin nefes almak
  • Romatizmal hastalıklar
  • MS hastalığı
Ellerde uyuşma, birden bire başlarsa, sersemlik, konuşma güçlüğü, baş dönmesi ya da ani baş ağrısına yol açarsa, kademeli olarak artarsa, vücuda yayılırsa, vücudun her iki tarafını olumsuz ya da elin sadece bir kısmını etkilerse hiç beklemeden doktora ulaşılmalıdır.

Ellerde uyuşma tedavisi
Ellerde yaşanan uyuşmanın nedenini araştırmak için uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktor uyuşmanın nedenini araştırmak için bazı tetkikler uygular. Ellerde uyuşmanın nedeni sinir sıkışması ise EMG uygulanarak tespite dilmelidir. Şayet sinir sıkışması söz konusu değilse MR çekilerek boyun fıtığı araştırılmalıdır. Hipertiroidi gibi bazı sağlık sorunlarından şüpheleniliyorsa kan tetkikleri yapılmalıdır. Beraberinde doktor hasta ile detaylı bir görüşme yaparak hastanın cevaplarına göre uyuşma nedenini tespit edip gerekli tedaviye başlayabilir.

DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Bacak Uyuşması


Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa her hangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bacak uyuşması nedenleri

  • Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.
  • Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
  • Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.
  • Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.
  • Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur.
Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun her hangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
26 Şubat 2014 / kanmed Soru-Cevap
3 Mart 2018 / SEVİNİM Tıp Bilimleri
28 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri