Arama

İğne yapılan yerlerde oluşan lokal ağrılar için ne yapabilirim?

Güncelleme: 23 Eylül 2018 Gösterim: 403.706 Cevap: 9
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
İğne ağrısı nasıl geçer?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Aralık 2016 02:41
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
İğne ya da şırınga müdahalesi daha çok hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılır. İlacın kana bir an önce karışması ve daha çabuk etki göstermesi amacıyla iğne yöntemi tercih edilir. Hastalıkların tedavisi dışında ilerde oluşabilecek hastalıkları önlemek ve bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için de iğne vurulur.

Sponsorlu Bağlantılar
İğne, vücutta fazla acının ve ağrının hissedilmeyeceği bölgelere uygulanır. Aslında bu durum sinir yoğunluğuyla alakalıdır. Sinirlerin daha az olduğu bölgelere uygulanan iğne sayesinde ağrı ve acı fazla hissedilmez. Bu nedenle rahatsız kişilere genellikle kalça bölgesinden iğne yapılır. Kalça, vücutta sinirlerin en az bulunduğu bölgedir.

İğne Yapıldıktan Sonra Neden Ağrı Oluşur?

Enjektör yardımıyla içeri alınan ilaç, vücuda yine iğne yöntemiyle verilir. Bu sayede şırıngadaki ilaç kana daha çabuk karışır ve etkisini daha hızlı gösterir. İğne yapılırken sinirlere denk gelmemesine dikkat edilir. Kimi zaman hemşire ve tecrübesiz kişiler tarafından yapılan iğne, uyuşma ve ağrılara neden olabilmektedir. Bunun nedeni iğnenin sinirlerin yoğun olduğu bölgeye ya da sinirlerin üzerine gelmesiyle alakalıdır. Bu yüzden iğnenin doktorlar ya da hemşireler tarafından yapılmasını öneriyoruz.

İğneden sonra oluşan ağrı ve sancılar normaldir. Hissedilen ağrı kısa sürelidir ve geçicidir. Ancak bazı durumlarda iğneden sonraki ağrılar uzun süre devam edebilmekte ve uykusuz gecelere neden olabilmektedir. İğneden sonra uzun süreli ağrılar, enfeksiyon ve iğnenin sinirlere denk gelmesiyle ilgilidir. Bu durum ihmal edilmemeli ve en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.

İğne Yerleri Neden Ağrıyor?

  • İğne sinirlerin üzerine denk gelmiş olabilir
  • İğne yapılan bölgede enfeksiyon oluşmuş olabilir

Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 15:51
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İğne ağrısı oldukça normal bir durumdur. Ağrının iki temel sebebi vardır. Birincisi iğne ucunun yanlış seçilmesi, ikincisi ise iğnenin uygulandığı bölgedeki emilimin uzun olmasıdır.

İğne müdahalesi hastalıkların tedavisi için kullanılan ve ilacın çok hızlı bir şekilde kana karışmasını sağlayan böylece kısa sürede tedaviyi sağlayan bir yöntemdir. Ayrıca hastalık tedavisi dışında oluşabilecek hastalıkları önlemek için veya bağışıklık sistemini güçlendirmek için iğne vurulabilir.

İğne vurulurken vücutta sinir yoğunluğunun az olduğu bölgelere vurulur. Böylece ağrı ve acı çok fazla hissedilmez. Bu nedenle genelde kalça bölgesine iğne vurulur. Kalça sinir yoğunluğunun en az olduğu bölgedir.

İğne yapıldıktan sonra neden ağrı olur?

İğne vurulduktan sonra ağrı olmasının 2 temel nedeni vardır. Bunlar:
  • İğne ucunun yanlış seçilmesi. Özellikle siyah iğne uçları ağrıya neden olur.
  • Vurulan iğnenin kas içinde emiliminin uzun ve zor olmasıdır.
Bazı durumlarda iğne vurulduktan sonra morarma da olabilmektedir. Bunun nedeni ise iğnenin girişinde çıkışında bazı kılcal damarları yırtmasıdır. Çok önemli bir durum değildir ve normalde pek olmaz.
Ayrıca iğne vurulduktan sonra ağrı olmasının nedenlerinden bir diğeri ise tecrübesiz kişilerin iğne yapmasıdır. İğne vurmayı bikmeyen bir kişi iğneyi sinir yoğunluğunun fazla olduğu bir bölgeye vurduğunda ağrı oluşması muhtemeldir. Bu nedenle iğneyi bilen kişilerin özellikle hemşire, sağlık görevlisi veya doktorların vurması gerekir. İğne sonrası ağrı olması normaldir. Korkulacak bir durum değildir. Ağrı kısa süreli ve geçicidir. Fakat bazı iğnelerden sonra ağrı çok şiddetli ve uzun sürer. Böylebir durumda doktora başvurmalısınız.

İğne ağrısı nasıl geçer?

Eğer iğne yaptırdıktan sonra ağrı hissediyorsanız elinize alkol alarak ağrı olan bölgeyi ovabilirsiniz. Koldan veya elden yapılan intravenöz uygulamada ise bölgede kızarıklık ve ağrı oluyorsa derhal bir doktora başvurunuz. Farklı kaslar içine yapılan iğnelerde ise iğne yeri ağrıyorsa ağrı olan bölgeye sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 15:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

İğne Vurulduktan Sonra Yaşanan Problem


Bazı hastalıkların tedavisi için veya olabilecek hastalıkların engellenmesi için iğne tedavi yöntemi uygulanabilir. Tedavi dışında ise herhangi bir cerrahi işlem yapılmadan önce kişiye iğne vurularak, acı hissi engellenebilir.

İğne vurulmadan önce içine ampul gibi şişelerde ilaç, enjektöre çekilir. İğne yapılırken enfeksiyon veya iltihap oluşabileceğinden steril ortam ve steril malzemeler çok önemlidir. İğne vurulurken sinirlerin en az olduğu bölgeye uygulanır. Bunun nedeni, sinirlerin hasar görmemesi ve hastanın çok ağrı çekmemesi içindir. Sinirlerin en az olduğu bölge kalçadır.
İğne vurulan bölgede geçici bir ağrı ve uyuşma olabilir. Eğer iğne sinire denk gelmediyse oluşan ağrı geçici ve kısa sürelidir. Eğer iğne bilinçsiz kişilerce vurulursa sinire denk gelebilir. Sinire denk gelen iğneler şiddetli uyuşmalara ve şiddetli ağrılara neden olur. Böylece iğne sonucunda bacakta ve kalçada uyuşma ve ağrı şikayetleri artar. Yanlış bölgeye uygulanan iğneler, kişinin sakat kalmasına bile yol açılabilir. Bu nedenle iğnenin kesinlikle uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır.

Tedavisi


Herhangi bir nedenden ötürü iğne vurulduktan sonra bacak ve kalça bölgenizde şiddetli uyuşma ve ağrı varsa sinir hasar görmüş olabilir. Bu gibi durumda ağrı ve uyuşma daha da şiddetlenmeden uzman bir doktora başvurunuz.
Uyuşma ve ağrı dışında kalça bölgesinde şişlik olabilir. Bu şişlikler ağrı da yapabilir. İğne yerlerinde ağrıların olmasının nedeni kas dokusuna verilen ilacın kas dokusuna ulaşmadan birikmesidir. Bu da uygun iğne ucu seçilmemesinden kaynaklanır. Kas dokusundan emilemeyen ilaçlar obölgede birikir ve ağrı yapar. Hatta bazen enfeksiyon bile yapabilir.
Kalçadan vurulan bazı iğnelerin emilimi uzun sürer. Bu tarz iğnelerin derin şekilde kas çine yapılması gerekir. Bu nedenle kullanılan iğne ucunun kalça içine girecek gibi olması gerekir. Genellikle yeşil vee sarı iğne uçları kalça içine uygulamalarda kullanılır. Siyah iğne uçları ise damardan yapılmak için daha küçük iğneler içindir.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 15:59
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

İğne Yerleri Çok Ağrıyor


Çeşitli rahatsızlıkların tedavi amacıyla şırınga veya iğne müdahalesine ihtiyaç duyulabilmektedir. Şırınga(iğne) yöntemi sayesinde ilacın kana daha çabuk karışması ve etki göstermesi sağlanmış olur. İğne uygulaması rahatsızlıkların tedavisinin yanı sıra, vücudun çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmesi için de uygulanabilmektedir.

Normal şartlarda özellikle iğnenin vücutta ağrıya sebebiyet vermesi için belirli bölgelere uygulanır. Vücutta sinirlerin daha az yoğunlukta olduğu bölgelere iğne uygulanır. Bu sayede iğneden sonra fazla ağrı hissi oluşmaz. Şırınga(iğne) uygulamasında genel olarak sinir yoğunluğunun az olmasından ötürü, kalça bölgesi tercih edilir.

İğne Yerleri Neden Ağrır?

Şırınga yardımıyla kana karışması sağlanan ilaç, tedavi-etki aşamasını hızlandırıcıdır. İğnenin tecrübesiz kişiler tarafından uygulanması, “iğne yerleri çok ağrıyor” şikayetine sebebiyet verebilmektedir. Uygulanan iğneden sonra hissedilen ağrının aslında iki nedeni bulunmaktadır. İğnenin sinirlerin fazla olduğu bölgeye denk gelmesi, ağrı-acı hissine yol açabilir. Sinirlere denk gelmesi dışında enfeksiyonel durumlardan ötürü de iğne yerlerinde ağrı hissiyatı meydana gelebilir.
  • iğnenin sinirlerin üzerine denk gelmesi
  • yanlış yapılan iğnenin ardından enfeksiyonun meydana gelmesi
İğneden Sonra Ağrı Ne Kadar Sürer?
İğne uygulandıktan sonra hafif ağrının hissedilmesi normal kabul edilir. Oluşan bu ağrının, şırınga uygulamasının hemen ardından iyileşmesi beklenir. Fakat kimi zaman ağrılar şiddetli olabilmekte ve kişi açısından uykusuz gecelere sebebiyet verebilmektedir. Bu durumda enfeksiyon ihtimalinden şüphe duyulur. Enfeksiyona müdahale edilmemesi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinden kesinlikle ihmal edilmemeli ve en kısa sürede uzman doktora gidilmelidir.

Şayet yapılan iğneden sonra şiddetli ağrı söz konusuysa, konuyla ilgili uzman doktora başvurulmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 16:00
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Ağustos 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İğne Acısını Azaltmanın Yolu Bulundu!..
Bilim adamları, şimdiye kadar inanılanın aksine enjeksiyon gibi işlemlerde farklı yerlere değil de işlem yapılan yere bakmanın, duyulan acıyı azalttığını ortaya koydu. Bilim adamları, şimdiye kadar inanılanın aksine enjeksiyon gibi işlemlerde farklı yerlere değil de işlem yapılan yere bakmanın, duyulan acıyı azalttığını ortaya koydu. İngiltere’deki University College London ile İtalya’daki Milano-Bicocca Üniversitesi tarafından yapılan ortak araştırmaya katılan 18 gönüllünün ellerine aşamalı olarak artırılarak ısı tatbik edildi.

Araştırmaya katılanların çevresine ayna yerleştiren bilim adamları, katılımcıların işlem yapıldığı sırada aynadan ellerine baktıklarında, ellerinin bir tahta blokla gizlendiğinde olduğundan ortalama 3 derece daha fazla ısıyı tolere edebildiğini gözlemledi. Araştırma ekibinden Profesör Patrick Haggard, "Çocuklara, iğne yapılırken ya da kan verirken o bölgeye bakmamalarını öğütlersiniz. Ancak bizim elde ettiğimiz sonuçlar, vücuda bakmanın analjezik olduğunu, duyulan acı seviyesini azalttığını gösteriyor" dedi.

Diğer bir deneyde ise katılımcıların elini büyütmek için dev aynalarından yararlanan bilim adamları, bu sayede bu kişilerin daha yüksek ısıları tolere edebildiğini gözlemledi. Katılımcıların ellerinin aynadaki görüntüsü küçüldükçe acı eşikleri de geriledi. Beynin görsel ağıyla acı ağı arasında ilginç bir etkileşim olduğunu ortaya koyduklarını vurgulayan bilim adamları, araştırmanın yeni tedavilere ışık tutabileceğine inanıyor.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 16:22
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
11 Ağustos 2011       Mesaj #7
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Kalçadan İğne Sonrası Ağrı
Hastalıkların tedavisi için ya da ilerde meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı vücuda bağışıklık kazandırmak için iğne yöntemi uygulanır. İlaç enjektör sayesinde direkt olarak kana verildiğinden, iğne yöntemi tercih edilir. Enjekte edilen ilaç, iğne aracılığıyla vücuda verilerek rahatsızlığa neden olan bakterilere karşı tepkime sağlanır. İğne vurulduktan sonra kişide kısa süreli ağrı, uyuşma ve sancı görülebilmektedir. İğnenin vücutta yanlış yerden ve sinirlerin üzerine doğru yapılması felç gibi ciddi rahatsızlıklara yola açabileceğinden, iğnenin uzmanlar tarafından yapılması önerilir.

İğne Neden Kalçadan Yapılır?
İğne ağrıya yol açmaması için vücutta sinirlerin yoğun olmadığı, az olduğu bölgelere uygulanır. Bu yüzden daha çok kalçadan iğne vurulur. Ancak iğnenin bilinçsiz kişiler tarafından uygulanması, iğnenin sinirlerin üzerine gelmesine neden olur. Bunun sonucunda ise uygulandığı bölgede şiddetli ağrı, his kaybı gibi sorunlar baş gösterir.

Her gün iğne tedavisi öngörülen hastalara, iğnenin kalça bölgesinin farklı bölgelerinden uygulanması tavsiye edilir. Sürekli aynı bölgeden uygulanan iğne, kalçada sürekli ağrı ve oturmada zorluk yaşamasına neden olabilmektedir. Kişide B vitamini eksikliği de her iğneden sonra şiddetli ağrılara yol açabilmektedir. Eğer kalçadan uygulanan iğne sonrasında oluşan ağrı uzun zamandır devam ediyorsa ve geçmiyorsa, derhal doktora başvurulmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 16:24
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
11 Ağustos 2011       Mesaj #8
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
YTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıldak, kan alma işlemi sırasında damar bulmada zorlanılan özellikle kanser ve obez hastaları ile yaşlılar, bebekler, çocuklar için "damar görüntüleme spreyi" icat etti.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, kan alma işlemi sırasında damar bulmakta zorlanılan özellikle kanser ve obez hastaları ile yaşlılar, bebekler, çocuklar için "damar görüntüleme spreyi" icat etti. Bu sayede iğneyle damar bulma işlemine son verilerek, hastaların acısız ve ağrısız damarları görülebiliyor.

İĞNE ACISINA SON


Prof. Dr. Işıldak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan alma işlemi sırasında damar bulmak için yapılan iğnenin deriye ne kadar zarar verdiğini ve acı hissettirdiğini bildiğini söyledi.

Kan alma işlemi sırasında damarın bulunamaması sonucunda hastalarda, özellikle çocuklarda büyük oranda stres yaşandığını ifade eden Işıldak, bu sıkıntıyı sona erdirmek amacıyla yola çıktığını ve yaklaşık 2 yıl önce damar görüntüleme spreyi projesi fikrinin doğduğunu anlattı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman İlkay Şener ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melda Altıkatoğlu, iğneyle damar aramaya son verecekler.

PATENT MÜRACATINDA BULUNDULAR


Bir yıl içinde projesini hayata geçirdiğini dile getiren Işıldak, şu bilgileri verdi:

"Damar görüntüleme spreyi, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da bir ilk. Uluslararası patent müracaatında da bulunduk. Önümüzü kesen bir patent ve buna benzer bir ürün yok. Projede 3 arkadaşız. Spreyi, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman İlkay Şener ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melda Altıkatoğlu ile birlikte üniversitenin laboratuvarında geliştirdik. Buluşumuzun ülkemiz için katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Spreyin uygulaması kolay ve uygulandığı yerde sağlığa zarar veren herhangi bir zararlı madde yok. Faydalı bir ürün."

ÇOK KOLAY VE BASİT UYGULANABİLİR


Dünyada iğneyle giriş yapılması sırasında doğruyu tutturma ortalamasının 2,4 civarında olduğunu belirten Işıldak, dünya genelinde kolu ortalama 2,5 kere delerek damarın yakalanabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Işıldak, "Bazı hastalarda 10 iğne yaparsınız ancak damarını bulamayabilirsiniz. Özellikle obez ve kanser hastaları (kemoterapi alan insanlar) ile bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda damarları yakalamak zor. Damar görüntüleme spreyi, damarları yakalamada kolaylık sunuyor.Önemli bir konu da spreyin her alanda kullanılabilmesi, ekonomik ve taşınabilir olmasıdır. Çok kolay ve basit uygulanabilir" diye konuştu.

ZARARLI MADDE YOK


Spreyin içindeki maddelerin hiçbir şekilde kanserojen özelliklere sahip olmadığına ve sağlığa zararı bulunmadığına dikkati çeken Işıldak, spreyin uluslararası patentini aldıkları takdirde ürünün dünyadan da talebi olacağını bildirdi.

YTÜ Kimya Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak, şunları kaydetti:
"Ürün hem Türkiye'ye hem de dünyaya yarar sağlayan bir buluş. İğne mekanik bir aygıt. Doku içerisine giriyor. Girdiği noktalarda da hasar üretebilir. Aynı noktadan sık sık iğneyle delik açmak hasarı büyüterek, çeşitli enfeksiyon ve sağlık problemlerine neden olabiliyor. Hastanelerde sprey kullanıldığı takdirde birkaç saniye içinde spreyin içindeki boyanın jelleşmesiyle damar çok rahat görülüyor. Spreyi de suyla veya ıslak bir bezle çok rahat temizleyebiliyorsunuz. Sprey odaklama imkanı sağlıyor. İğne ise elde titreme olduğunda ise deride hemen tahriş yapabiliyor."
Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2016 16:28
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ekim 2016       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ad:  iğne ağrısı.jpg
Gösterim: 211974
Boyut:  20.4 KB
Kalçada iğne yapılan bölgeye alkollü pamukla hafifçe bastırılır ve masaj yapılır. Bu sayede ilacın emilimi kolaylaşmış olur. Ne kadar uzun süre basarsanız, o kadar az iltihap riski olur. Ama fazla kolonya kullanmayın, cilt yakmasına neden olabilir.

Eğer çok acı çekiyorsanız, iğne vurulan yer iltihaplanmış olabilir. Sıcak ütü ile ısıttığınız havluyla bu bölgeye sıcak kompress uygulamanızı tavsiye ederim. (kan akışını arttıracağı için dolaşımı hızlandırıp ilacın emilimini hızlandıracaktır). Aynı mekanizmada Tentürdiyot de işe yarıyor. İğne vurulan yere dikey ve yatay çizgiler halinde tentürdiyot sürebilirsiniz.

Kalın lahana yapraklardan da kompress yapabilirsiniz (iltihap semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2018       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kalçadan iğne yaptırdım igne vurulan yerde ağrılarım gitmiyor çok ağrım var oturamıyorum doktora gitmek istiyorum hangi bölüme gitmem lazım

Benzer Konular

29 Nisan 2010 / Ankaradonkisot Soru-Cevap
23 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Mart 2014 / Misafir kamil Soru-Cevap
7 Şubat 2016 / LaSalle X-Sözlük