Arama

Ciltteki kuruluğa ve sivilcelere neler iyi gelir? - Sayfa 7

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Mart 2013 Gösterim: 110.746 Cevap: 63
emin_bora - avatarı
emin_bora
Ziyaretçi
22 Aralık 2012       Mesaj #61
emin_bora - avatarı
Ziyaretçi
nemlendırıcı krem surMsn Wink
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2013       Mesaj #62
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yüzümün sag tarafnda sivilceler yaygn utanıyorm aynadan kendime bakmaya ne yapmam gerek
Sponsorlu Bağlantılar
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2013       Mesaj #63
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Aşağıdaki paylaşım bilgilendirme amaçlıdır.Detaylı ve tam bilgiler için doktorunuza müracaat ediniz.

Sivilce ve Akne Tedavisi

Sivilce genellikle hayatın en genç ve en güzel döneminde cildi etkiler. Cilt en güzel giysimizdir. En pahalı ve en güzel kıyafet bile lekelenirse değerini yansıtamaz. Cilt güzelliği dış görünüşte,

ilk imaj oluşturmada önemli rol oynar. Yağlı, gözenekli, siyah noktacıklı, iltihaplı, kırmızı lekeli ve izlerle dolu bir cilt ilk izlenimi bozar. Sivilceli kişi temizliğine dikkat etse bile, cildi temiz değilmiş görüntüsü verebilir. Özellikle dış görünüşün çok önemli olduğu ergenlik çağında sivilcelerin çıkması kişilik gelişimini etkiler. Kişinin kendine olan özgüvenini sarsabilir. Yetişkinlik çağında ortaya çıkan veya devam eden sivilceler yine dış görünüşün bozulmasına ve bireyin kendine olan güvenini kaybetmesine yola açmaktadır. kendine güven kaybına yol açmaktadır.

Sivilce çok yaygın bir problemdir. Dünyada en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Ortaya çıktığı dönemden sonra kalıcı izler bırakabilmesi nedeniyle tedavisi çok önem kazanmaktadır. Sivilce derin izler bıraktıktan sonra bu izleri gidermek çok zor ve pahalı bir iştir. Çoğu kez sivilce izleri hafifletilebilir ancak tamamen yok etmek mümkün olmayabilir. Sivilce yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda en sık görülür. Bunlar sürekli göz önünde olan bölgelerdir ve saklaması zordur. Sivilceleri kapatmak için yapılan makyaj cildi havasız bırakarak sivilceleri daha da derinlere iter. Bu durumda sivilce tedavisi daha zor ve karmaşık hale gelmektedir.

Sivilce tedavi sonuçları hemen ortaya çıkmayan ve iyileşse bile tekrar edebilen bir hastalıktır. Bu yüzden sabır ve takip gerektiren bir hastalıktır. Hastalar düzenli takip edilmez ve tedavilerine devam etmezlerse sivilce tedavi olamayan bir hastalıkmış gibi görünür. Oysa sivilce tedavi edilebilir en azından kontrol altında tutulabilir bir cilt hastalığıdır.

Cilt doktorlarına, her ay bir sürü sivilce hastası gelir. Cilt hastalığı polikliğinde sivilce şikayeti olan hastalar büyük yer kaplar. Sivilce en sık gördüğümüz şikayetlerdendir. Bize sivilce şikayetiyle başvuran hastaların bir kısmı tedavisine devam eder, bir kısmı ise tedaviyi bırakır. İyileşmeyen hastalar, genellikle tedavisini yarım bırakan veya ilaçlarını düzenli kullanmayan hastalardır. Sivilcenin tipine ve şiddetine uygun tedavi düzenlenen hastalarda, eğer düzenli bir şekilde tedaviye devam edilirse, iyileşme gerçekleşir. Ancak yaşı küçük olan hastalar, 20’li yaşların başında olan hastalar ve iltihaplı sivilcesi olan hastalarda hastalığın tekrar şansı yüksektir. Bilinmesi ve kabul edilmesi gereken, bir süre bu hastalığa doktorunuzla beraber mücadele etmeniz gerekeceğidir. Sivilcenin tekrar olasılığını azaltan en etkili ilaç isotretinoindir. Sivilcede belli tekrarı engellemek için belli bir dozda ve sürede kullanılmalıdır ve buna rağmen hastalığın tekrar şansı % 30-40 civarındadır. O zaman tekrar bu ilaçla veya başka ilaçlarla tedaviler yapılabilir. Bazen yan etkileri nedeniyle bu ilacın kullanımı uygun olmayabilir. Çok sık tekrar eden şiddetli sivilcelerde hormon bozuklukları veya sivilcenin üzerine başka bir mikrop eklendi mi (gram negatif folikülit?) diye araştırma mutlaka yapılmalıdır.


Sivilce (akne) nedir?

Sivilce (akne) yüz, boyun, göğüs, sırt , omuz ve üst kollarda görülen, yağ kanallarını tutan bir hastalıktır. En sık ergenlik çağında görülmekle birlikte 20 li yaşlarda ve hatta 40 lı yaşlara kadar devam edebilir . Her zaman olmasa da sivilceli kişiler genellikle yağlı bir deriye sahiptir. Akne zamanla, ilerleyen yaşlarla birlikte iyileşebilir. Yine de bunun olmasını beklemek gereksizdir.

Çünkü tedavi edilmeyen akneler skar denilen kalıcı,
ciddi izler bırakabilir.
Ayrıca akneli dönem uzun sürebilir.
Bu dönem içinde kişiye görüntü bozukluğu yaratarak
can sıkar ve psikolojik olarak rahatsızlık verebilir.
Bu yüzden bir dermatolog tarafından tedavi edilmesi uygundur.

Sivilce (akne) nasıl oluşur:

Hem erkek hemde kadınlarda bulunan erkeklik hormonları ergenlik
çağında yükselir ve derideki yağ bezlerini uyarır ve genişletir. Bu yağ bezleri,
aknenin ensık görüldüğü alanlarda (yüz, göğüs,sırt) bulunur.

Yağ kanalları folikül olarak adlandırılan kıl içeren kanallarla da bağlantılıdır. Yağ bezleri sebum olarak adlandırılan yağlı bir madde üretir. Sebum, deri üzerine deri yüzeyine açılan kıl folikülleri vasıtasıyla boşalır. Bu kıl foliküllerinin ağızları por olarak adlandırılır. Sebum yani yağ , kıl folikül kanalındaki hücrelerin dökülmesi ile birlikte kanalda yapışkan bir hale gelir. Böylece por tıkanmış olur. Bakteriler foliküldeki yağ ve hücrelerle beslenerek çoğalırlar. Bu bakteriler kimyasal maddeler salgılayarak burada bir reaksiyon yaratırlar ve folikül duvarı parçalanır. Sebum, bakteriler, ve hücreler deri içine dağılarak kızarıklık şişme ve iltihap akıntısına neden olur. Nadiren akneler hormonal dengesizliğe de bağlı olabilir.

Hafif sivilce (akne) tedavileri:

Hafif sivilceler (akne) topical jel solusyon ve losyonlarla tedavi edilir. Ekstra vitamin ve minerallerin kullanımının tedaviye faydası bulunmamıştır.

Yüzünüzü su ile hafif bir temizleyici sabun veya antiseptik jel kullanarak günde iki kez yıkayın
Sivilce (akne) ürünlerini sadece akne üzerlerine nokta halinde değil tüm etkilelen alanlara yayarak uygulayın.
Sivilce (akne) tedavi ajanları ilk 2-4 hafta kuruluk yaratabilir. Zamanla cilt bu reaksiyonları göstermez.
Yağsız bir nemlendirici kuruma şikayeti için kullanılabilir.
Yağlı kozmetikler, fondoten, krem ve güneş koruyucular kullanılmamalıdır.
Iyileşme 2-4 ay arasında olabilir.
Şiddetli tahrişlerde tedavi bırakılmalı doktorunuzla görüşülmelidir.

Hafif derecede ki aknelerde genellikle topikal yani dışardan sürme şeklinde ilaçlar kullanılır

Topikal sivilce (akne) ilaçları

Antiseptic deri temizleyicileri
Benzoyil peroxide
Azeleik asit
Antibiotikler: clindamisin eritromisin
Retinoidler: tretionin adapalene

Orta dereceli sivilcede (akne) tedavi:

Burda da topical ajanlar yanısıra oral tedavilerde uygulanır.

Antibiotikler tetrasiklin, eritromisin doksisiklin,
Kadınlarda östrojen ve antiandrojen tedaviler diane 35 , spirinololakton vb

Kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2013       Mesaj #64
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sivilceye limon sürün diyor

Benzer Konular

29 Mayıs 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
13 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
14 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap