Arama

Tekirdağ'ın doğal varlıkları nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 4 Temmuz 2012 Gösterim: 24.989 Cevap: 9
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
29 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
tekirdeğanın doğal varlıkları?
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
tekirdağın doğal varlıkları,kültürel zenginlikleri.
TEKİRDAĞ
Sponsorlu Bağlantılar
Şarköy Üzümü ve Şarabı, Tekirdağ Rakısı, Ayçiçeği, Tekirdağ Köftesi, Rakoçzi Müzesi, Rüstempaşa Camii
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
29 Kasım 2008       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Tekirdağ Tekirdağ Doğal Güzellikleri

Sponsorlu Bağlantılar

Dağları

Tekirdağ genel olarak az engebeli bir toprak yapısına sahiptir. İlde yüksek dağlar bulunmamaktadır. İl topraklarında Hayrabolu Vadisi, Kurtdere Vadisi, Çengelköprü Vadisi, Çurçura Vadisi ve Gölcük Vadisi bulunmaktadır.

Tekir Dağları

Tekirdağ’ın en önemli yükseltisi olan Tekir Dağları Kumbağ yöresinden başlayarak Marmara Denizi’ne paralel olarak uzanır, Gelibolu Yarımadası’nda son bulur. Tekir Dağları’nın en yüksek yeri Ganos Dağı’dır (945 m.). Çoğunlukla verimsiz topraklardan oluşan Ganos Dağı yer yer ormanlık ve çalılıktır. Bu dağın önünde Marmara Denizi’nin en derin yeri olan Batı Çukuru bulunmaktadır.

Ganos Dağı’nın doğusunda Güney Trakya’nın en önemli yükseltilerinden Koru Dağı bulunmaktadır. Bu dağın en yüksek yeri de Yerlisu Tepesi’dir (725 m.). Yörenin Çorlu yakınında sırtlar bulunmaktadır.


Akarsuları

Tekirdağ’da büyük bir akarsu bulunmamaktadır. İl topraklarındaki küçük akarsular mevsimlere göre yataklarını değiştirmekte, yazın suları azalmakta ve bazen de tamamen kurumaktadır. Yöredeki Ergene Havzası’nın içerisinde Ergene Nehri ile bu nehrin kolları olan Çorlu Deresi ve Hayrabolu Deresi bulunmaktadır.

Ergene Nehri

Istranca Dağları’nın doğusunda, Karatepe’den kaynaklanan Ergene Nehri, kuzeydoğu-güneybatı yönünde akarak Saray ve Çorlu ilçelerinin topraklarını sular. Çevresindeki tarlaları suladıktan sonra Muratlı ilçesinin kuzeyinde Çorlu Deresi’ni de sularına katarak akar. Bundan sonra Kırklareli topraklarına girer ve İpsala’ya bağlı Sarıcaali Köyü yakınında da Meriç Irmağı’na katılır.

Çorlu Deresi

Istranca Dağları’nın Çerkezköy yakınından doğar. Birçok küçük dereyi sularına katarak kuzeydoğu-güneybatı yönünden akarak Çorlu ilçe merkezinin 5 km. kuzeyinden geçer. Bu arada Marmaracık ve Kütüklü derlerini de sularına katar. Muratlı ilçe merkezinin yakınında Ergene Nehri’ne karışır.

Hayrabolu Deresi

Ergene Nehri’nin önemli bir kolu olan Hayrabolu Deresi kuzey-güney yönünde akar, Hayrabolu ilçe merkezinden geçtikten sonra kuzeyde Ergene Nehri’ne katılır.

Işıklar Deresi

Tekirdağ’ın Marmara Havzası’nda Işıklar Köyü ile Nusratlı Köyü yakınlarından kaynayan Işıklar Deresi iki kol halinde akışını sürdürür. Birinci kol güney-kuzey, ikinci kol da kuzey-güney yönünde akar ve Naipköy yakınında da iki kol birleşir. Bundan sonra da Kumbağ’ın kuzeyinde Marmara Denizi’ne dökülür.

Olukbaşı Deresi

Araplı Tepelerinden doğan bu dere, güneybatı yönünde akar. Dik ve derin yataklardan sonra Marmara Kıyısına ulaşır. Küçük kollarla birleştikten sonra Şarköy ilçe merkezinden geçer ve Marmara Denizi’ne dökülür.

Gölcük Deresi

Işıklar Dağı’ndan kaynayan Gölcük Deresi kuzeydoğu-güneybatı yönünden akarak batıya yönelir ve Tekirdağ il topraklarından çıkar. Derenin çok sayıda küçük kolları vardır.


Kaplıca ve İçmeleri

Avşar İçmesi (Merkez)

Tekirdağ il merkezi Barbaros Bucağında, Çanakçı Köyü yakınında bulunan Avşar İçmesinin suyunun sıcaklığı 22.5 derecedir. Saniyede 0.5 lt. su kaynamaktadır. İçmenin suyu mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Yarapsun Çamuru (Merkez)

Tekirdağ il merkezine 7 km. uzaklıkta derin bir vadi içerisinde, sazlıklar arasındadır. Bu çamurun ortalama sıcaklığı 21-24°C’dir. Çamur içerisinde % 90 organik madde bulunmaktadır. Bikarbonat yönünden oldukça zengindir. Bu çamurun romatizma ağrılarının tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği söylenmektedir.


Mesire Yerleri ve Plajları

Kumbağ (Merkez)

Tekirdağ il merkezine 15 km. uzaklıkta olan Kumbağ önemli bir turizm merkezidir. Kuzey rüzgârlarına kapalı olan Kumbağ’ın geniş kumsalları doğal plaj niteliğindedir. Ayrıca Kumbağ Ormaniçi Dinlenme Tesisleri başta olmak üzere yörede çeşitli turistik tesisleri ve halk plajları bulunmaktadır.

Çamlıköy (Kastro) (Saray)

Tekirdağ'ın doğal varlıkları nelerdir?Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısında, Istranca Dağlarının eteklerinde bulunan Kastro doğal plajı il merkezine 10 km uzaklıktadır. Bu plajda ormanlık alanlar kumsalla birlikte başlamaktadır.

Eski adıyla Kastro, şimdiki ismiyle Çamlıkoy Trakya’nın Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü yerde 2.5 km. kumsalıyla, Saray’ın sahil şerididir. Saray’dan Çamlıkoy’a kadar olan yol güzergâhı da Istıranca Dağlarından (ormanlarından) geçer. Güzergâhta yapılan dağ evleri, nehir boylarındaki mesire yerleri bulunmaktadır. Kastro yöresindeki 329 hektarlık karaçam ormanı 18 Nisan 1988 tarihinde Doğayı Koruma Alanı (Milli Park) olarak ayrılmıştır. Orman İşletmesi tarafından piknik ve dinlenme yeri olarak düzenlenen bu alanda bazı turistik tesisleri ve konaklama yerleri vardır.
Atatürk Ormanı

Tekirdağ-İstanbul karayolu üzerinde bulunan Atatürk ormanı, il merkezine 7 km. uzaklıktadır. Burada yöre halkının günü birlik dinlenme ve mesire yerleri bulunmaktadır.

Çorlu Orman Korusu (Çorlu)

İstanbul-Edirne (D-100) karayolu üzerinde olup, Çorlu ilçe merkezine 8 km. uzaklıktadır.

Laladere Mesire Yeri (Saray)

Saray ilçesine bağlı Güngörmez köyü hudutları içindedir. Saray İlçesine 13 km. uzaklıktadır. Saray Kıyıköy karayolu üzerinde olup, ormanlıktır.

Marmara Ereğlisi

Tekirdağ il merkezine 40 km. uzaklıkta olan Marmara Ereğlisi’nin eski ismi Perinthos’tur. Burası MÖ.600 yıllarında Yunanistan’dan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. Günümüzde hem tarihi bir merkez, hem de turistik bir yerdir. Geniş kumsalları ve turistik tesisleri tanınmıştır.

Değirmenaltı Plajı (Merkez)

Tekirdağ-İstanbul karayolu üzerinde, il merkezine 8 km. uzaklıkta bulunan Değirmenaltı Plajı daha çok yöre halkının rağbet ettiği bir dinlenme yeridir. Plaj yakınında kamp kurmaya elverişli alanlar bulunmaktadır.

Tekirdağ’da bunların dışında il merkezine 3 km. uzaklıkta Dereağzı Plajı, Şarköy ilçesinde
Eriklice, Gaziköy, Hoşköy, Karaevli, Topağaç ve Uçmakdere gibi dinlenme yerleri ve doğal plajı olan yerler bulunmaktadır.

Barbaros Mesiresi

İl merkezinde uzun kumsalları ve yeşil bağları ile tanınmış olup, yörenin önemli mesire yerlerinden biridir.


Kenthaber Kültür Kurulu
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
tekirdağın doğal varlıkları,kültürel zenginlikleri.
TEKİRDAĞ
Şarköy Üzümü ve Şarabı, Tekirdağ Rakısı, Ayçiçeği, Tekirdağ Köftesi, Rakoçzi Müzesi, Rüstempaşa Camii
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tekirdağın dağları,ovalar,akarsuları ve gölleri nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tekirdağdaki dağlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tekirdağın nehirleri
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
daha geniş bir araştırma yok mu ben su ürünleri mühendisiyim
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #8
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
GENEL BİLGİLER



Yüzölçümü: 60218 km²



Nüfus: 468.842 (1990)



İl Trafik No: 59



İLÇELER:





Tekirdağ ilinin ilçeleri; ÇerkezköyGencMekan ÇorluGencMekan HayraboluGencMekan MalkaraGencMekan Marmara EreğlisiGencMekan MuratlıGencMekan Saray ve Şarköy'dür.



Çorlu: Merkez ilçeye 37 km. uzaklıktadır. Antik kaynaklarda Adı Tzolous'dur. KentGencMekan ortaçağda Bizans'ın İstanbul-Avrupa arasındaki antik yollar üzerindeki kalelerinden biri idi.



Marmara Ereğlisi : Merkez ilçenin doğusundaGencMekan İl merkezine 39 km uzaklıktadır. Eski adı Perinthos olan ilçeGencMekan M.Ö. 600 yıllarında Samos'lu kolonistler tarafından kurulmuştur.



Muratlı : I. Sultan Murat bir sefer dönüşünde yörede otağ kurmuş ve beldeyi çok beğendiğinden beldeyi Murateli olsun diye ferman buyurmuştur.



Saray : Eski bir yerleşim merkezidir. M.Ö. 400 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir.



Şarköy : İl merkezinin güneybatısındadır. Turizm mevsiminde ilçe nüfusu iki kat artmaktadır.



Zeytinlik ve yeşil bağları ile şirin bir ilçedir. Üzümü ve şarabı meşhurdur. Doğal güzelliklerinin yanı sıra otelGencMekan motelGencMekan pansiyon ve yazlık konutların çok olması sebebiyle tam bir tatil beldesi ve ilin turizm merkezidir.



NASIL GİDİLİR?



Karayolu: Uluslararası transit E-84 ve D-100 Karayolları il sınırları içinden geçmektedir. İlin İstanbulGencMekan Ankara ve İzmir gibi önemli merkezler ile bağlantısı bulunmaktadır.



Otogar Tel : (+90-282) 261 77 48



Demiryolu: Avrupa'ya giden demiryolları il sınırları içinden geçmektedir. İlden Çerkezköy İlçesinden İstanbul'a elektrikli tren seferleri yapılmaktadır.



İstasyon Tel : (+90-282) 361 30 36



Denizyolu: Denizyolları ile Marmara ve Avşa Adalarına seferler yapılmakta olupGencMekan ayrıca Akport Limanından İtalya'nın Trieste Limanı'na haftada iki gün Ro Ro seferleri düzenlenmektedir. İl merkezine 39 km. uzaklıkta Marmara Ereğlisi İlçesinde bulunan Martaş Limanında ise çağdaş limancılığın gereği olan tüm hizmetler verilmektedir.



Liman Tel : (+90-282) 261 08 00



Havayolu: Çorlu ilçesinde bulunan hava alanından Rusya ve bağımsız ülkeler topluluğuna charter seferleri düzenlenmekte olupGencMekan havaalanı uluslararası statüye sahiptir. İl merkezine uzaklığı 37 km. olupGencMekan ulaşımı Çorlu minibüsleri ile sağlanmaktadır.



Havaalanı Tel : (+90-282) 682 40 34 (40 Hat)



GEZİLECEK YERLER



Müzeler ve Örenyerleri



Müzeler



Tekirdağ Müzesi

Adres: Vali Konağı Cad. No: 21 - Tekirdağ

Tel: (282) 261 20 82



Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi



Örenyerleri



Tekirdağ Müzesi

Perinthosta - Merkez



Camiler



Eski Cami: İl merkezinde Ertuğrul Mahallesindedir. 1830 yılında Zahire Nazırı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır.



Rüstempaşa Cami : İl merkezinde Ertuğrul Mahallesinde Mimar Sinan Caddesi üzerindedir. 1553 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan'ın eseridir. 1841 yılında Abdülmecit tarafından tamir ettirilmiş ve 5 sütunlu mermer şadırvan yaptırılmıştır. Giriş kapısı fildişi kakmadır. Doğusundaki hamam ve medrese yıkıktır. Kütüphanesi 1991 yılında restore edilmiştir. Batısında bulunan 6 kubbeli bedesten halen kullanılmaktadır.



Plaj ve Mesire Yerleri



Şarköy: Tekirdağ'a 86 km uzaklığındaki ŞarköyGencMekan ilin sayfiye yeridir. Zeytinlik ve yeşil bağları ile şirin bir ilçe olan Şarköy'ün üzümü ve şarabı meşhurdur.



Kumbağ: İlin önemli eğlenme ve dinlenme merkezidir. Turistik tesislerinGencMekan pansiyonların ve halk plajlarının yoğun olduğu yerlerdendir. Burada bulunan Orman içi dinlenme yerine yerli ve yabancı turistler fazlasıyla ilgi duymaktadır.
Kaynak: GençMekan http://www.gencmekan.com/marmara-bolgesi/12959-tekirdag-tanitim-genel-bilgiler.html#post83787



Atatürk Ormanı: Tekirdağ-İstanbul karayolu üzerindeGencMekan İl merkezine 7 km. uzaklıktaki Orman Alanı Tekirdağ'ın günübirlik mesire yeridir.



Barbaros: Uzun kumsalları ve yeşil bağlarıyla kentin mesire ve sayfiye yerlerindendir.





Kamplar



Çamlıköy Orman Kampı



BahçeköyGencMekan Saray/TEKİRDAĞ

Tel: (+90-212)262 01 37-263 00 40



LavaboGencMekan WCGencMekan duşGencMekan büfeGencMekan suGencMekan elektrik

Süre:1 Haziran-31 Ağustos



COĞRAFYA



Marmara denizi boyunca akarsularca taşınmış alüvyonlarla kaplı kıyı ovaları vardır. Platolar bir aşınma yüzeyi karakterindedir. Güney kesimlerini Tekir Dağı ve Koru Dağı ile Ganos Dağları engebelendirir.



Akdeniz ikliminin etkileri görülen Tekirdağ sahil şeridinde yazlar sıcakGencMekan kışlar ılıktır. Ergene havzasını içine alan kıyı ardı şeridindeGencMekan daha ziyade kara iklimi hakimdir. Şarköy - Kumbağ arasındaki kıyı şeridi Akdeniz iklimi karakterindedir.



TARİHÇE



Trakların kurduğu TekirdağGencMekan daha sonra PersGencMekan RomaGencMekan Bizans ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır.



NE YENİR?



Yörenin kirazıGencMekan balığıGencMekan karidesiGencMekan Tekirdağ köftesiGencMekan ayçiçeğiGencMekan üzüm ve karpuzuGencMekan ayrıca Tekirdağ rakısı ve Şarköy şarapları meşhurdur.



İşletme Belgeli Yeme-İçme-Eğlence Tesisleri



Turizm Tesisleri Veri Tabanı Güncelleme Projesi çalışmaları devam etmektedir. Proje tamamlandığında Tesis türleri ve bilgilerine ilişkin eksiklikler giderilmiş olacaktır.



Tekirdağ'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan İşletme Belgeli Yeme-İçme-Eğlence Tesisleri bilgilerini görmek için;



NE ALINIR?



Terkirdağ el sanatları türünden hediyelik eşya olarak Karacakılavuz ve Sağlam Taşta kilimGencMekan heybeGencMekan eldivenGencMekan seccade gibi el dokuma ürünleriGencMekan Çerkezköy ilçesindeki fabrikalarda da makine halıları üretilmektedir.



Kaynak : Tekirdağ Tanıtım - Genel Bilgiler - GençMekan
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #9
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
Tekirdağ Tekirdağ Doğal Güzellikleri


Dağları

Tekirdağ genel olarak az engebeli bir toprak yapısına sahiptir. İlde yüksek dağlar bulunmamaktadır. İl topraklarında Hayrabolu Vadisi, Kurtdere Vadisi, Çengelköprü Vadisi, Çurçura Vadisi ve Gölcük Vadisi bulunmaktadır.

Tekir Dağları

Tekirdağ’ın en önemli yükseltisi olan Tekir Dağları Kumbağ yöresinden başlayarak Marmara Denizi’ne paralel olarak uzanır, Gelibolu Yarımadası’nda son bulur. Tekir Dağları’nın en yüksek yeri Ganos Dağı’dır (945 m.). Çoğunlukla verimsiz topraklardan oluşan Ganos Dağı yer yer ormanlık ve çalılıktır. Bu dağın önünde Marmara Denizi’nin en derin yeri olan Batı Çukuru bulunmaktadır.

Ganos Dağı’nın doğusunda Güney Trakya’nın en önemli yükseltilerinden Koru Dağı bulunmaktadır. Bu dağın en yüksek yeri de Yerlisu Tepesi’dir (725 m.). Yörenin Çorlu yakınında sırtlar bulunmaktadır.


Akarsuları

Tekirdağ’da büyük bir akarsu bulunmamaktadır. İl topraklarındaki küçük akarsular mevsimlere göre yataklarını değiştirmekte, yazın suları azalmakta ve bazen de tamamen kurumaktadır. Yöredeki Ergene Havzası’nın içerisinde Ergene Nehri ile bu nehrin kolları olan Çorlu Deresi ve Hayrabolu Deresi bulunmaktadır.

Ergene Nehri

Istranca Dağları’nın doğusunda, Karatepe’den kaynaklanan Ergene Nehri, kuzeydoğu-güneybatı yönünde akarak Saray ve Çorlu ilçelerinin topraklarını sular. Çevresindeki tarlaları suladıktan sonra Muratlı ilçesinin kuzeyinde Çorlu Deresi’ni de sularına katarak akar. Bundan sonra Kırklareli topraklarına girer ve İpsala’ya bağlı Sarıcaali Köyü yakınında da Meriç Irmağı’na katılır.

Çorlu Deresi

Istranca Dağları’nın Çerkezköy yakınından doğar. Birçok küçük dereyi sularına katarak kuzeydoğu-güneybatı yönünden akarak Çorlu ilçe merkezinin 5 km. kuzeyinden geçer. Bu arada Marmaracık ve Kütüklü derlerini de sularına katar. Muratlı ilçe merkezinin yakınında Ergene Nehri’ne karışır.

Hayrabolu Deresi

Ergene Nehri’nin önemli bir kolu olan Hayrabolu Deresi kuzey-güney yönünde akar, Hayrabolu ilçe merkezinden geçtikten sonra kuzeyde Ergene Nehri’ne katılır.

Işıklar Deresi

Tekirdağ’ın Marmara Havzası’nda Işıklar Köyü ile Nusratlı Köyü yakınlarından kaynayan Işıklar Deresi iki kol halinde akışını sürdürür. Birinci kol güney-kuzey, ikinci kol da kuzey-güney yönünde akar ve Naipköy yakınında da iki kol birleşir. Bundan sonra da Kumbağ’ın kuzeyinde Marmara Denizi’ne dökülür.

Olukbaşı Deresi

Araplı Tepelerinden doğan bu dere, güneybatı yönünde akar. Dik ve derin yataklardan sonra Marmara Kıyısına ulaşır. Küçük kollarla birleştikten sonra Şarköy ilçe merkezinden geçer ve Marmara Denizi’ne dökülür.

Gölcük Deresi

Işıklar Dağı’ndan kaynayan Gölcük Deresi kuzeydoğu-güneybatı yönünden akarak batıya yönelir ve Tekirdağ il topraklarından çıkar. Derenin çok sayıda küçük kolları vardır.


Kaplıca ve İçmeleri

Avşar İçmesi (Merkez)

Tekirdağ il merkezi Barbaros Bucağında, Çanakçı Köyü yakınında bulunan Avşar İçmesinin suyunun sıcaklığı 22.5 derecedir. Saniyede 0.5 lt. su kaynamaktadır. İçmenin suyu mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Yarapsun Çamuru (Merkez)

Tekirdağ il merkezine 7 km. uzaklıkta derin bir vadi içerisinde, sazlıklar arasındadır. Bu çamurun ortalama sıcaklığı 21-24°C’dir. Çamur içerisinde % 90 organik madde bulunmaktadır. Bikarbonat yönünden oldukça zengindir. Bu çamurun romatizma ağrılarının tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği söylenmektedir.


Mesire Yerleri ve Plajları

Kumbağ (Merkez)

Tekirdağ il merkezine 15 km. uzaklıkta olan Kumbağ önemli bir turizm merkezidir. Kuzey rüzgârlarına kapalı olan Kumbağ’ın geniş kumsalları doğal plaj niteliğindedir. Ayrıca Kumbağ Ormaniçi Dinlenme Tesisleri başta olmak üzere yörede çeşitli turistik tesisleri ve halk plajları bulunmaktadır.

Çamlıköy (Kastro) (Saray)

Tekirdağ'ın doğal varlıkları nelerdir?Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısında, Istranca Dağlarının eteklerinde bulunan Kastro doğal plajı il merkezine 10 km uzaklıktadır. Bu plajda ormanlık alanlar kumsalla birlikte başlamaktadır.

Eski adıyla Kastro, şimdiki ismiyle Çamlıkoy Trakya’nın Bahçeköy deresinin Karadeniz’e döküldüğü yerde 2.5 km. kumsalıyla, Saray’ın sahil şerididir. Saray’dan Çamlıkoy’a kadar olan yol güzergâhı da Istıranca Dağlarından (ormanlarından) geçer. Güzergâhta yapılan dağ evleri, nehir boylarındaki mesire yerleri bulunmaktadır. Kastro yöresindeki 329 hektarlık karaçam ormanı 18 Nisan 1988 tarihinde Doğayı Koruma Alanı (Milli Park) olarak ayrılmıştır. Orman İşletmesi tarafından piknik ve dinlenme yeri olarak düzenlenen bu alanda bazı turistik tesisleri ve konaklama yerleri vardır.
Atatürk Ormanı

Tekirdağ-İstanbul karayolu üzerinde bulunan Atatürk ormanı, il merkezine 7 km. uzaklıktadır. Burada yöre halkının günü birlik dinlenme ve mesire yerleri bulunmaktadır.

Çorlu Orman Korusu (Çorlu)

İstanbul-Edirne (D-100) karayolu üzerinde olup, Çorlu ilçe merkezine 8 km. uzaklıktadır.

Laladere Mesire Yeri (Saray)

Saray ilçesine bağlı Güngörmez köyü hudutları içindedir. Saray İlçesine 13 km. uzaklıktadır. Saray Kıyıköy karayolu üzerinde olup, ormanlıktır.

Marmara Ereğlisi

Tekirdağ il merkezine 40 km. uzaklıkta olan Marmara Ereğlisi’nin eski ismi Perinthos’tur. Burası MÖ.600 yıllarında Yunanistan’dan gelen kolonistler tarafından kurulmuştur. Günümüzde hem tarihi bir merkez, hem de turistik bir yerdir. Geniş kumsalları ve turistik tesisleri tanınmıştır.

Değirmenaltı Plajı (Merkez)

Tekirdağ-İstanbul karayolu üzerinde, il merkezine 8 km. uzaklıkta bulunan Değirmenaltı Plajı daha çok yöre halkının rağbet ettiği bir dinlenme yeridir. Plaj yakınında kamp kurmaya elverişli alanlar bulunmaktadır.

Tekirdağ’da bunların dışında il merkezine 3 km. uzaklıkta Dereağzı Plajı, Şarköy ilçesinde
Eriklice, Gaziköy, Hoşköy, Karaevli, Topağaç ve Uçmakdere gibi dinlenme yerleri ve doğal plajı olan yerler bulunmaktadır.

Barbaros Mesiresi

İl merkezinde uzun kumsalları ve yeşil bağları ile tanınmış olup, yörenin önemli mesire yerlerinden biridir.


Kenthaber Kültür Kurulu
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Temmuz 2012       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kastro Kastro hep duyardık sonunda gittik...Gitmeden önce de internetten bir kaç gezi sitesinden yazılanları okduk.Beklentilerimiz büyük değildi.Mutlaka Kastro ya her yaz giden veya en az bir defa gitmiş bizden daha tecrübeli kampçılar vardır ama biz e kendi çapımızda son 3-5 yazdır değişik yerlerde çadır kampı yapmış ufak da olsa tecrübesi olan bir aileyiz. Öneri Kutusu diye görmeseydim bu sayfayı yazmayacaktım ama öneri isimlendirmesi ve şikayet bölümünin olmayışı beni şu an yazmaya iten sebep oldu.
Öncelikle Kastro doğal güzellik olarak çok güzel bir yer.Anadolu yakasında Ağva nasıl dere ile(hatta iki tanesi ile birden) denizin birleştiği yerde konumlanmışsa Kastro da aynı o şekilde dere ile denizin buluştuğu noktada. Deniz hırçın ve dalgalı, hemen hemen yılın her zamanı diğer tüm denizlerimizden soğuk karadeniz. Marmara sahiline göre daha kirli tabiki. Denize girilebiliyr yine de.Fakat eğer derinlik arıyorsanız bu genelde kıyıya çok uzaklaşmadıkça mümkün değil.Dubaların olduğu yyerler bile bir meteyi buabiliyor. Dere boyu inanılmaz güzel manzaralar var.Ağaçların su üstüne eğilmeleri ve yeşille suyun buluşması muhteşem.
Tepelerin etekleri hep yeşillik ağaçlarla kaplı.Çok güzel patika yollar ve ağaç koridorları var. Kamp alanı sahile çok yakın ve gölge yapmaya yetecek kadar çok ağaç var. Doğal özellikleri olarak 10 üzerinden 10.Gelelim insan faktörüne; Kastro kamp alanının işletmesi maalesef doğal güzelliklerle tam bir tezat içerisinde. İşletmecilikten zerre miktarı anlamadıklarını düşündüğüm insanlar yönetiyor olmalı. Bütün bu doğal güzellikler bu kadar mı berbat işletilebilir inanamazsınız. Daha girişte başlıyor tecrübesizlik bezerikszilik. İçeriye girerken soruyoruz nereye çadır kurabiliriz nasıl ayarlanıyor çadır yerleri diye içeri girin istediğiniz yere kurun diyor görevli. İçeri girin dediği kalma parasını verin sonra ne haliniz varsa görün demek. İçeride kim kime dum duma. İçeri çadırların olduğu yerde birtek görevli yok zaten. Girerken para ver gerisi sana kalmış. İçeri girdiğinizde bu vurdumduymazlığın ne gibi etkileri olduğüunu yavaş yavaş anlıyorsunuz.Sizin gibi tek bir çadır kurak için aynı parayı vermiş olan ailelerin arabalarını da içine alacak şekilde bir arazi çevreleme hevesleri var ki akıllara zarar.Tabi görevli parasını aldıya gerisi önemli değil zaten.Tamamen orman kanunları geçerli o bölümde.Elektirik diye soracak olursanız evet var.Kampın değişik yerlerinde pirizler konulmuş. Çadırınızı kurduktan sonra denize gitmek isteyebilirsniz ki yukarıda da yazdığım gibi deniz baya kirli.Yine de girilmez değil. Fakat deniz sonrası duş falan almak isterseniz çok mümkün değil. Denizden kamp alanına dönerken tam yolun yarsında duşlar ve bay bayan tuvaletlerinin olduğu bölüm var. Tuvaletler ücretli.Tabiki ücretli olabilir ama ücreti ne için verdiğinizi hiçbir şekilde anlamıyorsunuz çünkü çok pis tuvaletler.zaten iki bayan üç erkek tuvaleti var cumartesi pazar günlerini siz düşünün artık.kampta başka tuvalette duş ta yok. Tuvaletler de orada para bekleyen görevlinin geçim kaynağı anlaşılan.Yalvar yakar para istiyor gelip gidenden.Duşlara gelince duş demek eğer sadece suyun yukardan bir duş başlığıyla üzerine gelmesi ise evet duş var.Ama yerler kapılar duvarlar pislikten geçilmiyor.Zaten duşlar bedava.keşke olmasa da daha güzel olsa.Ama milletim akıllı benim.Yan tarafta bir liraya tuvaletini yapmak yerine bedava duşa giriyor görüyor işini.Sonra siz giriyorsunuz içerdeki kokudan duş alamadan geri kaçıyorsunuz. Ysani sonuç olarak duşlar ve tuvalet 10 üzerinde 1.
Su sorununa gelince; daha ilk geldiğimizde görevli olduğunu sandığımız -kamp alanının müdüriyet diye tabir edilen binaları civarında dolanan üzerinde sürekli sarı tişörtle dolaşan,ki tişörtte ironik bir şekilde fantastic area forever yazıyordu ki buradan kendini oranın dünyanın en iyi yeri olduğuna inandırmış masum kamp işletmesi sahibi olduğuna inandığımız, arkadaş su konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını kamp alanında tam sekiz tane çeşme olduğunu söylese de kendince biz suyun en büyük problem olduğunu yaşayarak gördük.Zaten varolan çeşmelerin büyük bölümünü de OGM orman genel müdürlüğü yapmış işletme hazıra konmuşElllerinde olsa su satabilmek adına o çeşmeleri de kapatırlar ama maalesef mümkün olmamış.Çeşmelerin hepsinde her zxaman kuyruk var.Bulaşık falan yıkamak mümkün değil.Su doldurmak kuruktaki insanların homurtuları arasında mümkün.Bir de ilk defa orada gördüm çeşmede yarım duş alınabildiğini.Amacalarım bildiğin şampuanla falan el yıkanan çeşmede duş almaya çalışıyorlardı kuyrukta bekleyen o kadar insana inat.Bunun sebebinin duşların temizliği(!) olduğunu söylemek artık gereksiz ama yine de amcaların ki de kabul edilebilir değil.
Diğer taraftan işletmenin ne kadar amatör ve beceriksiz olduğunu anlamak için sadece market idye adlandırılan yere gidip alışveriş yapmaya çalışmak yeterli.Bir defa market dediğime bakmayın içerisinde normal zamanlarda bile en az 3 kişi olan asma müşterinin asla içeriye alınmadığı-tüm müşteriler hırsız ya- camdan satış yapan bir yer. Ürünlerin hiçbirinin üstünde etiket yok ve pazarlığa müsait.Eline alır market çalışanı ürünü artık ne ttturabilirse.Kola 5 lira olur 6 lira olur semaver 45 olur 55 olur artık o an sizi gözüne nasıl kestirebilmişse.Dondurma fiyatını sorduk çocuklar için.Max bildiğiniz.1,5 lira.Olabilir tabiki. Tam aldık almadık derken size 1 olsun abi dedi.Neden? bana neden 1. şimdi bunu okuyan işletmeciler veya olumsuz düşünmeyi kendine vazife bilen birleri iyilik de yaramıyor diyebilir hayır.Bu bir iyilik değil.Bu resmen kazıklama.Sen bana mecbursun ben sana ne lutfedersem onu alabilirsin durmu.İnanın çocuklar için değil kendim için aldığım birşey olsa almayacaktım ama çocuklara ordan değil şurdan alalım diyebilecek bir ihtimal olmadığından mecburen almak zorunda kaldım.Kesinlikle eğer gidecek aileler varsa o marketten hiçbir şey almayacak şekilde bütün alışverişlerini yapıp-ne kadar kalacaklarsa ona göre ayarlayıp tabi-öyle gitsinler.Zira yapılan muamele ve fiyatlar böyle.Tekel bayii ve diğer işletmeye ait dükkanlarda yaşadıklarımızı buraya yazmak dahi istemiyorum hepsi benzer olaylar.Ne kadar kazıklarsam o kadar kardayım.Bu gelen insanlar bugün var arın yok anlayışı. Bu anlayışı size deniz şortu satmaya çalışan küçük kızın masum olması gereken bakışlarında bile fark edip üzülüyorsunuz.Sonuç olarak arket ve dğer ihityaç alışverişi için işletme tam bir fiyasko.
Diğer sahillerde daha az olup burada sıkça rastladığımız şey ise bir çokcankurtaran. boğulma vakalrı ile meşhur bir deniz olunca doğal diye düşünebilirsiniz ama karadeniz olan bir çok sahil kesiminde burdaki kadar çok değiller ama...aması şu aralarında bir organizasyon ve bağlantı yok. Örneğin biz kumsalda oturuyorken denizde botla sahilde bir sağa bir sola gezen cankurtaran bota sahildeki cankurtaranlar seslerini duyuyrabilmek için ne kadar çabaladılarsa da 5 dakikadan önce iletişim kurulamadı.allah korusun hayati bir durum olsa bir birleriyle haberleşebilecekleri bir telzsiz sistemi veya başşka bir sistemleri yok.Herkes kendi aleminde.Sonuç olarak eksiklikleri bunlar.En büyük eksikliği işletme ciddiyeti.Ben yine de öneriler olarak maddeler yazayım sadece elşetirmek için eleştirmiş olmadığımız anlaşılsın.Gelecek sene o kampa tekrar gitmek isterim tabiki ama bu eksiklikler giderildiğinde tabiki....
1-Kamp giriş çıkışı kontrolü sağlanmalı.Kimlik almak yerine bir frm kayıt kalınacak gün belli olmalı.
2-konaklama ücretleri girişte açık ve net bir tabelad yazmalı.
3-Bir telsiz haberleşme sistemi kurulduktan sonra gereksiz oldujkları için açığa çıkacak cankurtrsnlar kamp içerisindeki düzenden sorumlu personel olarak görevlendirilmeli.
4-Kamp alanı belli sınırlarla belirlenmeli.Kime ne kadar yer verilecek hepsi bilinmeli.Daha da güzeli diğer bir çok kampta gördüğümüz gibi uzun süreli kalacaklar için ayrı bir bölge kısa süreli kalacaklar için ayrı bir bölge veya aileler için ve bekar gençler için ayrı bölgeler tahsis edilmeli.)bunu sadece aileler için faydalıdır diye yazmıyorum buraya bekarken ben de eğer böyle alanlar olsaydı aillerden uzak yerde kamp yapmayı istersim.Nihjayetinde her halimden rahatsız olabilecek yan komşum olmasındansa bana benzer yan komşum tercihimdir.)
5-Kamp içerisinde güvenlik için görevli gerekli ikazları ve yanlış durumları uyaracak güvenlikpersoneli olmalı.
6-İkaz tabeleları olmalı.
7-Çöp konteynerleri kamp çadır alanlarının dışında olmalı ve görevliler çöpler konusunda kamp sakinlerini sık sık uyarmalı.
8-Çeşmelerin sayıları artırılmalı ve bulaşık için çözüm buunmalı.
9-Duşların sayısı artırılmalı ve temizliğine dikkat edilmeli.
10-Tuvaletlerin sayısı artırılmalı ve temizliğine dikkat edilmeli.
11-Market ve diğer dükkanlardaki saçma sapan anlayış acilen dzüeltilmeli ve her müşteriye yolunacak kaz olarak değil de gelecek sene de gelebilecek müşteri olarak bakılmalı.Fiyat etiketleri ve şeffaflık olmalı.
12-Kamp sakinlerinin sorunları ile ilgilebnebilecek idari persoel olmalı.(Öyle gözüne güneş gözlüğü takıp 'buraların sahibi benim' havalarıyla yürümekle olmuyor bu işler hanımefendi ve beyefendi)
13-Dere ve deniz belli aralıklarla -artık nasl yapılır bilmiyourm ama- temizlenmeli.
14-Kamp kuralları daha baştan imzalı bir tutatnakla kalacak kişilere imzalatılmalı.(tabi önce belirlenmeli)
15-Değişik animasyonlar ve organizasyonlarla kamp zenginleştirilmeli ve daha iyi reklamı yapılmalı.
16-Daha da önemlisi yolu bir an önce asfaltlansın diye ilgili mercilere baskı yapılmalı.
17...

daha belki çok var ama şimdilik bu kadar diyorum.Biliyorum özellikle işletmecinin hiç hoşuna gitmeyecek yazdıklarım ama ben yazmadan edemedim.Aslında iste ile ilgili de bir kaç şikayet ve öneri yazabilirdim ama yeterli diye düşünüyorum.Umarım işi ciddiye alırlar da gelecek sene tekrar gideriz.

Benzer Konular

20 Haziran 2012 / eXcaLLaNT Sosyoloji
14 Aralık 2008 / esra yılmaz Cevaplanmış
19 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
15 Mayıs 2018 / Misafir Cevaplanmış