Arama

Mantarların özellikleri nelerdir? Zarar ve faydaları nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 20 Nisan 2014 Gösterim: 39.730 Cevap: 38
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
merhaba ::::
ben mantarlarla ilğili bir konu sunacagım ve bana mantarların özelikleri ve çeşitliliği insan üzerindeki zararları ve yararları lazım ama tam olarak bulamıyorum yani bir öğretmen gibi anlatmak istiorum ama öle bir yazı bulamıyorum
yardımcı olursasnız sevinirim Msn Happy
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Öğretmenini etkilemek istiyorsan kendi başına özet çıkar mantarların en ilginç yönleri öğretmenin bile aklına gelmiyecek özellikleri dene.
LAtince isimlerini söyleyerek etkili olman mümkün:D
Sponsorlu Bağlantılar

Detaylı bilgi için tıkla
Mantar Nedir? Mantar Hakkında
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Öğretmenini etkilemek istiyorsan kendi başına özet çıkar mantarların en ilginç yönleri öğretmenin bile aklına gelmiyecek özellikleri dene.
LAtince isimlerini söyleyerek etkili olman mümkünMsn Grin
Sponsorlu Bağlantılar

Detaylı bilgi için tıkla
Mantar Nedir? Mantar Hakkında
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #3
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Mantarlar nasıl bir yapıya sahiptir?
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #4
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
daMLa- adlı kullanıcıdan alıntı

Mantarlar nasıl bir yapıya sahiptir?



Lütfen buradan konuyu inceleyiniz.
daMLa- - avatarı
daMLa-
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #5
daMLa- - avatarı
Ziyaretçi
Ya bu verdiğiniz linkte tam istediğimi bulamadım Msn Confused
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #6
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Sizin sorduğunuz kısmı aşağıda bir kez daha ekliyorum.Çünkü fazlasıyla detaylı gibi geldi ama...Belki gözünüzden kaçmıştır.


MANTARLARIN YAPISI
mantyapi


Bildiğiniz gibi bizim mantar olarak topladıklarımız mantarın meyveleridir. Mantar esas olarak yer altında yada kütük veya benzerlerinin içinde yaşayan ince iplikçiklerden oluşur (miselyum). Miselyum çoğu kez bir yıldan uzun ömürlüdür. Ancak meyvelerinin çoğu birkaç gün/hafta ömürlü olurlar.



Mantarların tanınmasında rol alan özellikler nelerdir:
  • Mantar şapkasının biçimi
  • Şapkanın alt yüzü
  • Lamelli mantarlarda, lamellerin konumu ve özellikleri
  • Ayakların biçimi
  • Mantar ayaklarında halka (yaka), kase veya çorap olup olmaması
  • Mantar sapının gevrekliği
  • Mantar şapkasının, sap ile bağlantısı
  • Mantarın rengi
  • Mantarın kokusu
  • Mantarın tadı
  • Mantar sporlarının rengi
Şimdi bunları sırasıyla ele alacağız:



A- ŞAPKANIN ŞEKLİ:


sapkaskl

Mantarların tanınmasında şapka biçimleri önemli rol oynarlar. Esas olarak yandaki dört biçim söz konusudur.
Ayrıca kremit biçimi, dalgalı, ortası çökük vb. gibi çok değişik biçimler de bulunur.
Bunun yanısıra şapka zarının kolaylıkla soyulabilmesi, zarın altında şapka etinin rengi, pulların varlığı, renk hareleri, radyal yada dairesel çizgiler, şapka yüzeyinin kıvrımlılığı, şapka kenarlarında püskül yada saçaklar, şapka üzerinde kubbe yada memeler de mantarın cins ve türünün belirlenmesinde rol oynarlar.


B- ŞAPKANIN ALT YÜZÜ:


sapkaalt

Mamantarlar, şapkalarının alt yüzünün görünüşüne göre üçe ayrılırlar:
1-Dikenli alt yüz
2-Borulu alt yüz (Süngerimsiler). Bazı mantarlarda borucuklar gözenek şeklindedir.
3-Lamelli alt yüz (radyal ve düşey plaklar şeklinde).





C- LAMELLERİN KONUMU:

plakbici

Lamelli mantarlarda lamellerin mantar ayağı ile bağlantı biçimi mantarların belirlenmesinde oldukça yardımcı olurlar.
Resimde dört ana biçimin değişik varyasyonları da söz konusu olabilir.
Ayrıca lamellerin sık yada seyrek oluşu, mantar şapkasının uçlarından taşmaları, uçlarının düz yada çatallı oluşu, renkleri, kalınlıkları, kırılgan yada balmumu gibi oluşları vb. de mantarların cins ve türlerini belirlemede yardımcı olmaktadır.
Not: Serbest lamelli mantarlarda şapka ile ayak birbirinden ayrılabiliyor. Bitişik ve inişli tiplerde ise bu ayrılma hayli zor yada olanaksızdır (Bak: Şapkanın sap ile bağlantısı)



D- AYAKLARIN ÖZELLİKLERİ:
Ayaklarının şekli de mantarı belirlemede rol oynar. Ana şekiller aşağıda görülüyor:
mantkoku

a- Silindirik
b- Mekik biçimli
c- Karınlı
d- Şişkin
e- Kök uzantılı
f- Soğan biçimli
g- Tokmak tipi

E- MANTAR AYAĞINDAKİ HALKA/(YAKA/YÜZÜK), KASE/KIN veya ÇORAP:
yumrukes

Mantarların önemli özelliklerinden birisi de zar kalıntılarıdır. Bilindiği gibi mantar genel olarak ufak bir yumru olarak ortaya çıkmakta ve zamanla sporları oluşurken şekli de değişmekte ve tanıdığımız mantar halini almaktadır (solda).
Mantar yumrusunu çevreleyen bir dış zar bulunur. Mantarın boyutlarının büyümesiyle bu zar bir süre sonra parçalanmaktadır. Bu parçalanma değişik biçimlerde olabilir: Tüm çevre boyunca, üst yarıdan, alt yarıdan yada üst yada alt uçtan. Bir başka zar ise mantar sporlarının oluşma sürecinde, sporların içinde oluşacağı humeniumu örterek sporları korumaya yarıyan iç zardır. Buna humenium zarı adı verilir.
İşte bu zarların parçalanması sonucunda bir kısım zar artıkları yok olmayıp, şapka üzerinde yada kenarlarında pulcuklar yada püsküller (saçak) şeklinde, ayak uçlarında yada çevresinde kase yada çorap olarak, ayak çevresinde ise yüzük (yaka) yada kemer biçiminde kalmayaı sürdürürler.
Aşağıda dış ve iç zarların parçalanışı şamatik olarak gösterilmiştir.

zar kase

a- Dış zar üst yarıdan parçalanıyor; şapka üzerinde değişik boyutlarda pulcuklar oluşur.

panter

Bunlar gerçek mantar pulları değildirler ve şapka yüzeyinden kolaylıkla ayrılabilirler. Amanita türü mantarlar böyledir ve bu özellikleri nedeniyle sinek mantarları olarak adlandırılırlar. Bu tür mantarlar genellıkle zehirlidirler. Yağmurla ayırt edici bu pullar yokolduğundan bazan deneyimli mantar toplayıcılar için bile karıştırma tehlikesi söz konusu olur .Sağ yukarıda Amanita pantherina sinek mantarı görülüyor.

zar yaka

b-İç zar parçalanarak, kolaylıkla ayrılabilen yüzük yada ayağa yapışık yaka şeklini alıyor.

toppgift

Bazı durumlarda üst kısım da şapka kenarında saçak biçiminde kalır. İç zar, Cortinariuslarda örümcek ağı şeklinde olduğundan, kalıntılar, yapışık, kahverengi iplikcikler şeklindedir.(sporlarının renginden dolayı belirleyici özellik) Bunlara bu nedenle örümcek mantarları adı verilmiştir. Fotoğrafta şapkasının altı da üstü de kahverengi olan öldürücü "Cortinarius rubellus" örümcek mantarı görülüyor. (Bak: Toplarken dikkat!)


zarcorap


c- Dış zar şapka ve ayak üzerine sabitlendiğinden kopma yanlardan oluyor.
toffskiv

Bu durumda kalıntı ayak boyunca bir puldan bir çorap şeklindedir.
Yaka ise çorabın ucunda ve yukarıya yönelmiştir. Çoğu kez aynı pul pul yapı şapka üzerinde de oluşur. Pholiota türü (püsküllü) mantarların pek çoğunda bu özellik görülmektedir.
Fotoğrafta Phoilota squarrosa püsküllü mantarı görülüyor.



F- MANTAR AYAĞININ/SAPININ GEVREKLİĞİ:
gevrekl

Mantarların dokusal yapısı, uzunlamasına lifcikler şeklindedir. Herhangi bir mantarın sapını -kurumuş durumda değil ise- ortadan kırdığınızda şekilde görüldüğü gibi (solda) boylamasına liflerle karşılaşırsınız.
Ancak bu durumun iki istisnası bulunmaktadır. Russula ve Lactarius türü mantarlarda yapı lifli değil gevrek olduğundan, bunlar kırılıp parçalanırlar (sağda). Bu mutlak belirleyici özellikleri ile bu iki tür mantarı kesin olarak saptamak olanaklıdır.


kant krm mandrisk


İki türü birbirinden ayıran ana özellik ise -başka bazı tali özelliklerin yanında- Lactarius mantarlarda, mantarın kırılan yada kesilen yüzeyinde "süt" adı verilen renksiz yada renkli bir sıvının oluşmasıdır (Sağda-Lactarius volemus). Bu özellik, russulalarda asla yoktur. (Solda-Russula vesca)



G- MANTAR ŞAPKASININ SAP İLE BAĞLANTISI:
Lamelli mantarlarda şapkanın sap ile bağlanma biçimi (Bak: Lamellerin konumu) lamelli mantar cinslerinin tanınmasında oldukça belirleyicidir. Bu açıdan bakıldığında lamelli mantarlar iki gruba ayrılabilir:


1-Şapka ile ayak birbirinden kolayca ayrılabilir.
scan0001


Lamellerin serbest, yani ayaktan ayrık olduğu durumlarda, humenium, (Bak: Humenium) şapkanın ayrı bir bölümünü oluşturur ve bu nedenle ayaktan rahatlıkla ayrılabilmektedir. Bazan şapka ile ayak arasında net bir ayrım çizgisi gözlenebilirken çoğu zaman bu ayrımı gözleyebilmek icin büyüteç kullanmak gerekmektedir.

Aşağıda bu türden olan mantarlara örnekler verilmiştir:

a-Amanita türleri (Gelin mantarı, Padişah mantarı vb.)
b-Lepiota türleri /Pullu mantarlar (Şemsiye mantarı, Söbelen/pösteki mantarı vb.)
c-Agaricus türleri/ Şampinyonlar (Kültür mantarı, çayır mantarı vb.)

padismnt

semsiye
kult mnt

2-Şapka ile ayak birbirine sıkıca bağlıdır.
Lamellerin bitişik yada inişli olduğu mantarlarda, şapka ile ayak üst üste çakışmışlardır, dolayısıyla onları birbirlerinden ayırmak oldukça zor yada imkansızdır.


H-MANTARIN RENGİ
Bir mantar türünde dahi renk farklılığı oldukça büyüktür. Bu nedenle mantarların rengi, tür belirlemede büyük önem taşımaz.
Renk özelliği genetik bir karakterdir, ancak mantarın yaşlılığı ve nemliligi de renk üzerinde önemli rol oynarlar.
Bazı türler neme karşı çok daha hassastır ve nemlilik arttıkça renkleri koyulaşırken, nemliliğin azalmasıyla renkleri de açılır.
Bazı mantarların renkleri de, örneğin Russula türleri, suda çözülen renk maddeleri içerdiklerinden, yağışlı havalarda, suyla birlikte akıp gider.


I-MANTARIN KOKUSU
Pekçok mantarın çok özel bir kokusu vardır. Bu nedenle koku, mantarın tanınmasında önemlidir. Ancak bir başka açıdan da koku, kişilere bağlı bir duyudur, yani kişiden kişiye değişir. Bu nedenle başkaları için koku tanımlamak oldukça zordur.Mantarın kokusu, en iyi şapkasının altından alınır. Bazı kokular ancak mantarı kırdığınızda hissedilir, bazılari ise çok ucucudurlar. Bu nedenle mantarı kırar kırmaz koklamak en doğru yöntemdir.
Ayrıca, soğuk havada iyi koku alınmaz. Onun için koklarken, mantarı avuç içine alıp ısıtmak yada oda sıcaklığına getirip koklamak en iyisidir.


J-MANTARIN TADI
Mantarın tadının -mantar pişirilmeden yenmeyeceği icin- çig durumda hiçbir anlamı yoktur.
Ayrıca zehirli mantarları tadarak tanımak da olanaksızdır. Biliniyor ki pek çok zehirli mantarın tadı oldukça leziz(!)dir.
Mantar tatmanın gerekli oduğu, işe yarar tek bir istisnai durum vardır: Russula cinsi mantarların yenen türlerini saptamak.
(Bak: Tat Yoklaması)

K- MANTAR SPORLARININ RENGİ:

Bir lamelli mantarın türünü belirlemede önemli bir yardımcı da, o mantarın sporlarının rengidir. Genel olarak mantarın gelişmesinin başlangıc evresinde, mantarın sporları oluşmadığı için, genç mantarları bu yoldan tanımak olanaklı değildir. Mantar gelişip sporlar olgunlaştığı zaman, sporlar şapkanın alt yüzüne renklerinin damgasını vururlar. Pek çok mantarın lamellerinden bu renk kolaylıkla izlenebilir. Ama daha güvenli olması için asağıda açıkladığımız SPOR İZİ deneyine başvurulur.



Spor İzi Deneyi:
  1. Spor rengi araştırılacak mantarın sapını, şapkaya yakın bir yerde
  2. n keserek, şapkayı sapından ayırın (en az iki adet).
  3. Şapkalardan birini beyaz, diğerini de siyah bir kağıdın üzerine, lamelleri yere bakacak şekilde yerleştirin.
  4. Şapkaların üzerine bir kase kapatın.
  5. Bir kaç saat sonra, yada bu denemeyi akşamdan yaptıysanız, ertesi sabah, kaseyi ve ardından mantar şapkasını dikkatlice kaldırın. Kağıt üzerinde sporları, merkezden çevreye radyal sıralar halinde, rahatlıkla göreceksiniz. Tabii ki renklerini de.
Not: Bu iz deneyi, çok kuru mantarlarda da iyi netice vermeyebilir.

Asağıda dört renk spor izi fotoğrafı görülüyor.
Beyaz spor izi, Kırmızı spor izi, Kahverengi spor izi, Siyah spor izi

sp vitsp rodsp brunsp svart-

BEYAZ SPOR İZİ:
Şemsiye mantarı
-Köy göçüren
-Horoz mantar
KIRMIZISPOR İZİ:
Clitopilus prunulus

KAHVERENGİ SPOR İZİ:
Örümcek mantarları
- Cortinarius orellanus
- Cortinarius rubellus-

SİYAH SPOR İZİ:
Kültür mantarı
- Söbelen
(Pösteki mantarı)


Bir mantarın türünü belirlemekte, başka özellikler de önemli rol oynarlar:

Sap ile şapkanın göreli bağlantı biçimi:

Merkezi, eksantrik veya yandan bağlı.


Büyüme biçimi:

Tek tek, deste biçiminde, gruplar halinde, öbek öbek vb.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Mart 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MANTARLARIN ZARARLARI NELERDİR???????LÜTFEN ACELEM VAR ÖDEV YAPMAM LAZIM
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mart 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mantarların yararları ve zararları nelerdir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Nisan 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
slm ... ben gözde mantarlarla ilgili konu arıyorum ama bulamıyorum .çok farlklı şeyler çıkıyo. örnegin ( annemi nasıl öldüre bilirim gibi şeyler) ben daha 10 yaşındayım ve piskolojimi bozuyorum .lütfen şu ödev sitelerine düzgün , yararlı şeyler koyun . ödevlerimizi yaparken çok zorluk çekiyoruz .iyi günler .... <3 <3 <3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mantarların yararlarını ve zararlarını araştırmak istiyorum. ama elime hiç doğru düzgün cevap gelmiyor. iyi günler...

Benzer Konular

18 Nisan 2013 / hande aktaş Soru-Cevap
12 Mart 2015 / görkem anayol Soru-Cevap
25 Nisan 2016 / Misafir Soru-Cevap
12 Ocak 2016 / Misafir Cevaplanmış
31 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap