Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Forumda Ara

Bitkilerin ilaçlanmalarının insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Ziyaretçi tarafından 4 Aralık 2008 (21:24) tarihinde açılmıştır.
11940 kez görüntülenmiş, 6 cevap yazılmış ve son mesaj 5 Şubat 2012 (23:07) tarihinde gönderilmiştir.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Eski 4 Aralık 2008, 21:24

Bitkilerin ilaçlanmalarının insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir?

#1 (link)
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Ziyaretçi - avatarı
Sponsorlu Bağlantılar Sponsorlu Bağlantılar
bitkılerın ılaclanmasında insanlara ne gıbı faydaları ve zararları var
En iyi cevap Keten Prenses tarafından gönderildi

Tarımda kullanılan Hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkileri



Tarla bitkileri, tahıllar, yetiştirme, ıslah ve fitopatoloji (bitki hastalıklarını inceleyen bilim dalı) bilim dallarında uzman Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kınacı tarımda kullanılan hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkilerini daha doğrusu doğru bildiğimiz yanlışlarımızı düzelterek sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi anlattı.
untitled-2Hormonlar (BGD), bitkilerin gelişmesini düzenleyen maddeler olup bitkilerin bünyesinde doğal olarak üretildiği gibi sentetik olarak da elde edilebilmektedir. Hormonlar uygun bir şekilde kullanıldıklarında verimi ve kaliteyi yükseltebilmekte, bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırabilmekte ve depolanma özelliklerini güçlendirmektedir. Hormonlar, üzümde çekirdeksizliği teşvik etmek, meyve ve salkım büyüklüğünü artırmak, domates ve patlıcanda çekirdeksiz meyve tutumunu sağlamak, kirazda büyük ve sert meyve elde etmek, elma ve armutta daha iri meyve elde etmek, muz, limon gibi meyvelerde sarartma ve diğer birçok meyvenin erken olgunlaştırılması, çelikle köklendirme, buğdayda dar ve geniş yapraklı otları öldürmek amacıyla kullanılmaktadır. Hormonların kullanımında yanlış zamanda uygulama, aşırı doz kullanımı, bazı olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bu nedenle kullanılan ürünlerde kalıntı miktarlarının düzenli izlenmesi, kabul edilen sınırları aşıp-aşmadığının belirlenmesi önemlidir.
PESTİSİTLER (KİMYASAL TARIM İLAÇLARI)
Pestisitler; bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara (böcek, mantar, akar, bakteri) karşı kullanılan bütün kimyasal tarım ilaçlarına verilen isimdir.
Tarım ilacı kullanmak üretimi artırabilmekte, ancak yanlış kullanım insan ve çevre sağlığında problemler oluşturabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları önerilen dozların üzerinde kullanıldıklarında, gereğinden fazla sayıda uygulama yapıldığında, gerekmediği halde birden fazla kimyasal tarım ilacı birbiriyle karıştırılarak kullanıldığında veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasında bırakılması gereken süreye uyulmadığı durumlarda, gıda maddelerinde fazla miktarda kalıntı bırakabilmekte ve bu gıdalarla beslenen insanlarda akut veya kronik zehirlenmeler meydana gelebilmekte, bazı ürünlerin aroma ve kalitesinde değişimler oluşabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları özellikle gıdalar vasıtasıyla insan vücudunda birikebilmekte ve çevre kirliliğine neden olabilmektedir. Tüketime hazır hale gelen bitkisel ve hayvansal gıdalardaki kimyasal tarım ilaçları kalıntısı düzeyine; ürünün çeşidi, kimyasal tarım ilaçlarının özellikleri, iklim koşulları, ilaçlama ile hasat arasında geçen süre gibi pek çok faktör etki etmektedir. Bu faktörler arasında, kalıntı kimyasal tarım ilaçlarının miktarını en alt düzeye indirme konusundaen etkili olanı, ilaçlama ile hasat arasında geçen süredir.
Bitkisel ürünler için çeşitli ülkeler, hasat aralığı için kural koyarak kalıntı kimyasal tarım ilacı düzeyini en alt seviyede tutabilecek önlemler almışlardır. Kontrollü bir şekilde uygulandığında bile gıdalarımızda az da olsa kimyasal tarım ilacı kalıntısı bulunabilmektedir. Bu nedenle gıda maddelerinin üretimi aşamasında kimyasal tarım ilacı kalıntılarının azaltılması yolları şunlardır: Yıkama, kabuk soyma, ısıl işlemler (haşlama, pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon), muhafaza (depolama), ışınlama, mikroorganizmalar yoluyla parçalama, bazı katkı maddelerinin eklenmesi. Hormonların oluşturdukları sağlık ve çevresel riskler tarım ilaçlarından çok daha azdır. Tarım ilaçlarının yanlış kullanımının doğuracağı olumsuzluklar, hormonlardan daha fazladır.
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Eski 4 Aralık 2008, 21:27

Bitkilerin ilaçlanmalarının insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir?

#2 (link)
MsXLabs Üyesi
Keten Prenses - avatarı
Tarımda kullanılan Hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkileri



Tarla bitkileri, tahıllar, yetiştirme, ıslah ve fitopatoloji (bitki hastalıklarını inceleyen bilim dalı) bilim dallarında uzman Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kınacı tarımda kullanılan hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkilerini daha doğrusu doğru bildiğimiz yanlışlarımızı düzelterek sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi anlattı.
untitled-2Hormonlar (BGD), bitkilerin gelişmesini düzenleyen maddeler olup bitkilerin bünyesinde doğal olarak üretildiği gibi sentetik olarak da elde edilebilmektedir. Hormonlar uygun bir şekilde kullanıldıklarında verimi ve kaliteyi yükseltebilmekte, bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırabilmekte ve depolanma özelliklerini güçlendirmektedir. Hormonlar, üzümde çekirdeksizliği teşvik etmek, meyve ve salkım büyüklüğünü artırmak, domates ve patlıcanda çekirdeksiz meyve tutumunu sağlamak, kirazda büyük ve sert meyve elde etmek, elma ve armutta daha iri meyve elde etmek, muz, limon gibi meyvelerde sarartma ve diğer birçok meyvenin erken olgunlaştırılması, çelikle köklendirme, buğdayda dar ve geniş yapraklı otları öldürmek amacıyla kullanılmaktadır. Hormonların kullanımında yanlış zamanda uygulama, aşırı doz kullanımı, bazı olumsuzluklara yol açabilmektedir. Bu nedenle kullanılan ürünlerde kalıntı miktarlarının düzenli izlenmesi, kabul edilen sınırları aşıp-aşmadığının belirlenmesi önemlidir.
PESTİSİTLER (KİMYASAL TARIM İLAÇLARI)
Pestisitler; bitki ve hayvanlara zarar veren canlı organizmalara (böcek, mantar, akar, bakteri) karşı kullanılan bütün kimyasal tarım ilaçlarına verilen isimdir.
Tarım ilacı kullanmak üretimi artırabilmekte, ancak yanlış kullanım insan ve çevre sağlığında problemler oluşturabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları önerilen dozların üzerinde kullanıldıklarında, gereğinden fazla sayıda uygulama yapıldığında, gerekmediği halde birden fazla kimyasal tarım ilacı birbiriyle karıştırılarak kullanıldığında veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasında bırakılması gereken süreye uyulmadığı durumlarda, gıda maddelerinde fazla miktarda kalıntı bırakabilmekte ve bu gıdalarla beslenen insanlarda akut veya kronik zehirlenmeler meydana gelebilmekte, bazı ürünlerin aroma ve kalitesinde değişimler oluşabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları özellikle gıdalar vasıtasıyla insan vücudunda birikebilmekte ve çevre kirliliğine neden olabilmektedir. Tüketime hazır hale gelen bitkisel ve hayvansal gıdalardaki kimyasal tarım ilaçları kalıntısı düzeyine; ürünün çeşidi, kimyasal tarım ilaçlarının özellikleri, iklim koşulları, ilaçlama ile hasat arasında geçen süre gibi pek çok faktör etki etmektedir. Bu faktörler arasında, kalıntı kimyasal tarım ilaçlarının miktarını en alt düzeye indirme konusundaen etkili olanı, ilaçlama ile hasat arasında geçen süredir.
Bitkisel ürünler için çeşitli ülkeler, hasat aralığı için kural koyarak kalıntı kimyasal tarım ilacı düzeyini en alt seviyede tutabilecek önlemler almışlardır. Kontrollü bir şekilde uygulandığında bile gıdalarımızda az da olsa kimyasal tarım ilacı kalıntısı bulunabilmektedir. Bu nedenle gıda maddelerinin üretimi aşamasında kimyasal tarım ilacı kalıntılarının azaltılması yolları şunlardır: Yıkama, kabuk soyma, ısıl işlemler (haşlama, pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon), muhafaza (depolama), ışınlama, mikroorganizmalar yoluyla parçalama, bazı katkı maddelerinin eklenmesi. Hormonların oluşturdukları sağlık ve çevresel riskler tarım ilaçlarından çok daha azdır. Tarım ilaçlarının yanlış kullanımının doğuracağı olumsuzluklar, hormonlardan daha fazladır.
Rapor Et
Eski 29 Eylül 2010, 11:31

Bitkilerin ilaçlanmalarının insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir?

#3 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
peki insanlar üzerindeki etkisi nedir
Rapor Et
Eski 4 Şubat 2011, 10:44

IJUI6796T

#4 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
tşkkur ederim guzel olmuş ama insan uzerindeki etkierini yaszaydınız ıyi olurdu...
Rapor Et
Eski 4 Şubat 2011, 11:28

Bitkilerin ilaçlanmalarının insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir?

#5 (link)
ener
Ziyaretçi
ener - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

tşkkur ederim guzel olmuş ama insan uzerindeki etkierini yaszaydınız ıyi olurdu...
Tarımda
kullanılan Hormonlar ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkileri
Tarla bitkileri, tahıllar, yetiştirme, ıslah ve fitopatoloji (bitki
hastalıklarını inceleyen bilim dalı) bilim dallarında uzman Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kınacı tarımda kullanılan hormonlar
ve kimyasal tarım ilaçlarının sağlığımıza etkilerini daha doğrusu doğru bildiğimiz
yanlışlarımızı düzelterek sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi anlattı.
untitled-2Hormonlar (BGD), bitkilerin gelişmesini
düzenleyen maddeler olup bitkilerin bünyesinde doğal olarak üretildiği gibi sentetik
olarak da elde edilebilmektedir. Hormonlar uygun bir şekilde kullanıldıklarında verimi
ve kaliteyi yükseltebilmekte, bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırabilmekte
ve depolanma özelliklerini güçlendirmektedir. Hormonlar, üzümde çekirdeksizliği teşvik etmek, meyve
ve salkım büyüklüğünü artırmak, domates ve patlıcanda çekirdeksiz meyve tutumunu
sağlamak, kirazda büyük ve sert meyve elde etmek, elma ve
armutta daha iri meyve elde etmek, muz, limon gibi meyvelerde
sarartma ve diğer birçok meyvenin erken olgunlaştırılması, çelikle köklendirme, buğdayda
dar ve geniş yapraklı otları öldürmek amacıyla kullanılmaktadır. Hormonların kullanımında
yanlış zamanda uygulama, aşırı doz kullanımı, bazı olumsuzluklara yol açabilmektedir.
Bu nedenle kullanılan ürünlerde kalıntı miktarlarının düzenli izlenmesi, kabul edilen
sınırları aşıp-aşmadığının belirlenmesi önemlidir.
PESTİSİTLER (KİMYASAL TARIM İLAÇLARI)
Pestisitler; bitki ve
hayvanlara zarar veren canlı organizmalara (böcek, mantar, akar, bakteri) karşı
kullanılan bütün kimyasal tarım ilaçlarına verilen isimdir.
Tarım ilacı kullanmak
üretimi artırabilmekte, ancak yanlış kullanım insan ve çevre sağlığında problemler
oluşturabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları önerilen dozların üzerinde kullanıldıklarında, gereğinden fazla
sayıda uygulama yapıldığında, gerekmediği halde birden fazla kimyasal tarım ilacı
birbiriyle karıştırılarak kullanıldığında veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasında
bırakılması gereken süreye uyulmadığı durumlarda, gıda maddelerinde fazla miktarda kalıntı
bırakabilmekte ve bu gıdalarla beslenen insanlarda akut veya kronik zehirlenmeler
meydana gelebilmekte, bazı ürünlerin aroma ve kalitesinde değişimler oluşabilmektedir. Kimyasal
tarım ilaçları özellikle gıdalar vasıtasıyla insan vücudunda birikebilmekte ve çevre
kirliliğine neden olabilmektedir. Tüketime hazır hale gelen bitkisel ve hayvansal
gıdalardaki kimyasal tarım ilaçları kalıntısı düzeyine; ürünün çeşidi, kimyasal tarım
ilaçlarının özellikleri, iklim koşulları, ilaçlama ile hasat arasında geçen süre
gibi pek çok faktör etki etmektedir. Bu faktörler arasında, kalıntı
kimyasal tarım ilaçlarının miktarını en alt düzeye indirme konusundaen etkili
olanı, ilaçlama ile hasat arasında geçen süredir.
Bitkisel ürünler için
çeşitli ülkeler, hasat aralığı için kural koyarak kalıntı kimyasal tarım
ilacı düzeyini en alt seviyede tutabilecek önlemler almışlardır. Kontrollü bir
şekilde uygulandığında bile gıdalarımızda az da olsa kimyasal tarım ilacı
kalıntısı bulunabilmektedir. Bu nedenle gıda maddelerinin üretimi aşamasında kimyasal tarım
ilacı kalıntılarının azaltılması yolları şunlardır: Yıkama, kabuk soyma, ısıl işlemler
(haşlama, pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon), muhafaza (depolama), ışınlama, mikroorganizmalar yoluyla parçalama,
bazı katkı maddelerinin eklenmesi. Hormonların oluşturdukları sağlık ve çevresel riskler
tarım ilaçlarından çok daha azdır. Tarım ilaçlarının yanlış kullanımının doğuracağı
olumsuzluklar, hormonlardan daha fazladır.


kaynak

Rapor Et
Eski 15 Ekim 2011, 11:08

coğrafya

#6 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
9. sınıf bitki ve insan konusunu açıklarmısınz ?
Rapor Et
Eski 5 Şubat 2012, 23:07

Bitkilerin ilaçlanmalarının insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir?

#7 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
etkilerni yazın ihtiyacım var yapmasam hocam beni öldürür
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.217 saniyede (76.65% PHP - 23.35% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 01:55
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi