Arama

Resim yapmak günah mıdır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Ocak 2014 Gösterim: 24.808 Cevap: 38
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
4 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
sayın yorumlayıcı bır ressamın insan resmi yapması günahmıdır bunu bana acıklayarak cevaplarmısınız
EN İYİ CEVABI Mira verdi
İslamın Resim, Müzik ve Heykele Bakışı

Sponsorlu Bağlantılar
İslam dini, resmin tamamını ve hacmi şekillendirmek demek olan heykelciliğin hepsini yasaklamış olmayıp canlı varlıkların resmini yapmayı ve heykel yontmayı men etmiştir. İslami eserlerdeki tezhipler ve minyatürler, cansız varlıkların resmini çizmek ve nakş etmekte bir mahzur bulunmadığının açık delilidir.


Minberlerin yapılmasındaki oymacılık, sütunların ve direk başlıklarının yapılmasında yontma sanatının ve mihraplardaki mukarnasların yapılmış olması, heykelciliğin ancak canlı varlıklara ait olanının yasaklanmış ve geri kalanının serbest bırakılmış olduğunu açıkça göstermektedir. Resim ve heykelcilikteki bu küçük daraltma, nesiller boyunca devam eden puta tapıcılığın önüne set çekmek gayesiyle olmuştur.

İslami ölçüler önünde sanat, sanat için değil, gaye için kullanılacaktır. *Uygarlığın gelişmesine* çalışırken, sanatı başıboş bırakmayan İslam, onu disipline etmiştir. *Bugünün medeni insanları, resme tapmıyor. Bu endişe, geçmiş zamana ait olarak kalmalı, hale müdahale etmemeli değil midir?* diyenlerin bulunduğuna şahit olmaktayız.

Bu iddia tam olarak doğru değildir. Zamanımızın insanları arasında fetişizmin kalıntılarına rastlanmakta ve putperestliğin özentisini taşıyanların bulunduğunu görmekteyiz. Esasen, geçmiş tarihlerde de insanoğlu, resmi yapıp karşısına geçip tapınmaya başlamış değildir. Belki, önce Mabudı hakıykî olan Allahtan (cc) gayrisine tapmaya başlamış ve daha sonra bunların resim ve heykelini yapmaya kalkmıştır.

İslam dini, uygarlığın gelişmesi demek olan sanata karşı çıkmamış; uygarlığın aygırlığa dönüşmesini önlemiştir. Biz Müslümanlar, ilme tapmayız. Müsbet ilmin kanunlarını vaz eden Allaha (cc) iman ederiz.

İslam, müziğin belden aşağısına ve nefse hitap eden çeşidine karşı tavır almış ve bunların bestelenip seslendirilmesine karşı çıkmıştır.

İslam, sanatın aslını değil, yozlaştırılmış vasfını yasaklamış bulunmaktadır. Bu hükmü ile de insanlığın hayrına ve ilim haysiyetinin korunmasına matuf tedbir koymuş bulunmaktadır.

Ç.ve G.M. Fetvalar, Mehmet Emre İcazetli Din Alimi

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Resim yapmak

Sponsorlu Bağlantılar

Sual: Peygamberlerin, evliyanın veya kâfirlerin yahut hayvanların resimlerini yapmak haram mıdır?


CEVAP
İster hürmet edilmek için, ister hakaret edilmek için olsun, ister büyük olsun, ister küçük olsun, ister insan ister hayvan resmi olsun, canlı resmi ve heykel yapmak haramdır, büyük günahtır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Canlı resmi yapana, kıyamette "Yaptığın resme can ver" diye azap olunur.) [Müslim]

(Dünyada
[zaruretsiz] canlı resmi yapana, kıyamette bu resme can vermesi söylenerek azap edilir. Halbuki o, o resme can veremez.) [Nesai]

(Canlı resmi yapan, kıyamette en şiddetli azap görecektir.)
[Buhari]

(Canlı resmi yaparak Allahü teâlânın yarattıklarına benzetmeye çalışanlar, kıyamette en şiddetli azaba uğrarlar.)
[Buhari, Müslim]

(Ya Ali, putları, resimleri imha et.)
[Müslim]

(Elinize geçen canlı resimlerini yırtıp, bozun.) [Müslim]

(Resim, cünüp ve köpek olan odaya rahmet melekleri girmez.)
[Ebu Davud, Nesai, İbni Hibban]

(Köpek ve heykel bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Müslim]

(Cebrail aleyhisselam “Biz, köpek ve resim olan odaya girmeyiz” dedi.)
[Buhari, Taberani]

(Beni âlemlere rahmet olarak gönderen Allahü teâlâ, çalgıları, cahiliyet işlerini ve putları yok etmemi emretti.)
[Ebu Nuaym]

([Zaruretsiz] canlı resmi yapanların yeri cehennemdir. Ahirette yapılan resimlere can verilecek, o resmi yapanlara cehennemde azap edecektir.) [Buhari, Müslim]

Resulullah, canlı resmi yapanları lanetledi.
[Buhari]

İsevi dinine Eflatun felsefesi ve Romalıların putperestliği karışarak, resimlerde, heykellerde, ilahlık sıfatları [Ebedi var olmak, her istediğini yapabilmek, öldürmek, diriltmek, şifa vermek, gaibleri bilmek vasfı] bulunduğuna inandılar. Böyle olduklarına inanılan resimlere, heykellere put denir. Bunlar Allahü teâlâya ortak yapılmış olur. Bunlara hürmet etmeye tapınmak denir. Tapınma işine de şirk denir.

İhtiyaçlar için resim caizdir

Üzeri örtülü resim bulundurmak caizdir. Nüfus kağıdı, vesika, senetler ve başka lüzumlu ihtiyaçlar için, resim çektirerek üzerleri örtülü olarak saklamak caizdir.

İslam dini, insanlarla alay edilmesine ve canlılara tapılmasına ve gençlerin fuhşa sürüklenmesine, evlilerin baştan çıkarılmasına alet olan insan resimlerini, heykelleri haram etmiş, canlıların anatomik parçalarının ve bitkilerin ve her çeşit, fizik, kimya, astronomi, inşaat resimlerini helal etmiş, serbest bırakmıştır. İlimde, teknikte gereken resimlerin yapılmasını, bunlardan fayda elde etmeyi emir buyurmuştur. İslam dini, her şeyde olduğu gibi, resimleri de, faydalı ve zararlı olmak üzere ikiye ayırmış, faydalı olanlarını emir, zararlı olanlarını yasak etmiştir. (S.Ebediyye)

Resulullahın kabrinin resmi


Sual:
Peygamberimizin kabri ve sandukası diye dağıtılan resimler, doğru mudur?


CEVAP
Hayır, doğru değildir. Peygamber efendimizin kabri, muhafaza için kapatılmıştır, fotoğrafının çekilmesi mümkün bile değildir. Ancak dıştan, ziyaret edilen yerden fotoğrafı çekilebilmektedir. Resulullahın kabri, sandukası veya türbesinin içi diye gösterilen resimler uydurmadır. Hazret-i Mevlana’nın, Konya’daki kabrinin eski bir fotoğrafı veya başka resimler, Peygamber efendimizin kabrinin resmi diye, art niyetli veya cahil kimseler tarafından dağıtılmaktadır.

Fotoğraf ve resim

Sual:
Fotoğrafla resim ayrı mıdır?


CEVAP
Fotoğraf, resimden farklıdır. Fotoğraf, aynadaki görüntüyü sabitleştirmek gibi olup, caizdir. Fakat insan veya hayvan resmi çizmek, bir zaruret olmadıkça caiz olmaz.

Duvara resim asmak
Sual:
Av hayvanlarının içini doldurup manken gibi süs olarak kullanmak caiz midir?
CEVAP
Caiz değildir. Resimden daha mahzurludur.

Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MİMARLIK TAMI GÜNAHH
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İslam dininde Resim yapmanın Hükmü; resim yapmak Haramdır.

Allah resulü buyurdular;

Şüphesiz bu suretleri yapanlar kıyamet günü azaba uğrar ve kendilerine: "Yaptığınız suretlere can verin bakalım!" denilir." Buyrulmuştur.

Abdullah b. Ömer (r.a) dan rivayet edilmiştir. Kaynak kitap; sıhıh-i Buhari sayfa 722 sıra nosu 2002 burun açın bakın.

Müminlerin annesi Aişe (r.a.) anlatır. Kendisi, içerisinde suretler bulunan yastık minderler satın almış. Resulullah(s.a.v) bu yastığı görünce içeri girmeyip kapıda durmuş. Aişe r.a. şöyle devam eder; "Yüzündeki memnuniyetsizliği fark ettim; "Ey Allah'ın Resulü, Allah ve Resulüne tövbe ederim, ne günah işledim?"dedim. Resulullah s.a.v. "Bu yastık minderde neyin nesi?" buyurdu: Üzerine oturup yaslanasın diye senin için satın aldım." Resulullah s.a.v. " Bu suretleri yapanlar kıymet günü azaba uğrar ve kendilerine: "Yaptığınız suretlere can verin bakalım" denilir." buyurdu. devamı olarak: " İçerisinde suretler bulunan eve Melekler girmez." diye buyurmuşlardır.

kaynak kitap: Sıhıh-i Buhari sayfa: 336 sıra no:1006 bakınız

umarım açıklayıcı olmuştur selamete s.a.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ocak 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya resim yapması gereken bir öğrenciyse ne olacak .yani resim dersinde yapması isteniyorsa yapmamalı mıdır?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben resim öğretmeni olmak istiyorum ama bunları duyduktan sonra ne yapmam gerekir bilmiyorum lütfen bana yardım edin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mart 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bende güzel sanatlara ahazırlanıyorum ve insan resmi çiziyoruz amasanırım bu ihtiyaç olduğu için haram değildir inşallah çünkü geleceğimiz için çizim yapıyoruz haşa çizdiğimiz resmi canlı olarak düşünmek bile aklımızdan geçmez
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya nası yani NOLCAK ŞİMDİ????????
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yha arkiler bn de zorunlu olaraak resim dersinde resim yapıyorum günah mı? yardımcı olursanız sewinirm...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Nisan 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bence resim yapmak günah değildir. He çıplak kadın vb. (bu arada af edersiniz) ise bilemeyeceğim. Normal resim yapmak neden günah olsun ki? Bir sanat değil mi? İnsan resim yaparken eğleniyor mutlu oluyorsa ayıp bir şey çizmediği taktirde neden günah olsun ki? Bir misafir vardı ona diyeceğim. Bence resim öğretmeni ol. Eğer istiyorsan. Çünkü çocuklara resimle ilgili bilgi vermenin nesi yanlış. Yine de istiyorsan araştır derim...

Benzer Konular

20 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
5 Nisan 2009 / Siyah Cin Soru-Cevap
16 Nisan 2010 / beysacık Soru-Cevap
24 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
12 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap