Arama

Sabit hızlı hareket nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Ocak 2013 Gösterim: 34.240 Cevap: 15
sade - avatarı
sade
VIP hazan
13 Kasım 2012       Mesaj #11
sade - avatarı
VIP hazan
Sabit hızlı harekette hareketlinin hızı zamanla değişmez. Yukarıdaki animasyonda araç t=0 anında 5 m konumundadır ve saniyede 5m yol almaktadır. Yani hızı 5m/s dir. Aracın t=3 s anındaki konumuvirgulll aracın kronometre 3 s yi gösterdiği anda bulunduğu noktadır. t=3 s anıdaki konum 20 m dir.
Hız ise ......veq..... bağıntısı ile bulunur.
Formülden yararlanarak aracın hızını hesaplayalım: 4 s ve 0 s aralığındaki değerleri baz alırsak;
hizeqn bulunur.
Aracın hızı başka aralıktaki değerler baz alınarakta bulunabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Hız-Zaman Grafiği
plv
Yukarıdaki grafik hızları farklı iki aracın HIZ-ZAMAN grafiğini gösteriyor. Araçların hızlarının sabit olduğunu grafiklerin yatay çıkmasından anlayabiliriz. Mavi araç t = 0 s anında yaklaşık 4virgulll5 m/s hız ilevirgulll kırmızı araç ise t = 4 s anında yaklaşık 20 m/s hız ile haraket ediyor.
Konum-Zaman Grafiği
fs
Yukarıdaki animasyon sabit hızla ilerleyen iki aracın KONUM-ZAMAN grafiğini veriyor. Mavi aracın t = 0 anındaki konumu 20virgulll kırmızı aracın t = 4 anındaki konumu 0 dır.







Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2013       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
durmak sabit süratli hareket midir?????
Sponsorlu Bağlantılar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Ocak 2013       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

durmak sabit süratli hareket midir?

Hareket eden bir cisme zıt yönde bir kuvvet uygulandığında cisim ya yavaşlar ya da durur.Cismin durması hareket halinden çıkması anlamına gelir.Bu aynı zamanda belli bir hızla ya da yavaş bir şekilde hareket etmekte olan bir cismin hareketsiz kalma durumudur.Sabit hızlı hareket ise doğrusal bir yol üzerinde; eşit zaman aralıklarında,eşit mesafeler alan bir cismin hareketine deniyordur Bu harekete aynı zamanda düzgün doğrusal hareket denebilir.(Mesaj linki 8)Duran bir cisim hareketsiz iken sabit hızla yol alan bir cismin hareketi söz konusudur!


ismailz - avatarı
ismailz
Ziyaretçi
10 Ocak 2013       Mesaj #14
ismailz - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Ziyaretçi adlı kullanıcıdan alıntı

Sabit hızlı hareket nedir?

sabit harekette hız demek bir maddenin hep ayni hizla gitmesidir . çünkü eger hızını kaybederse sabit hizda olmaz. örneğin 30 km hızla giden bir araba 1 saat sonra gene 30 km hizla gidiyorsa bu sabit hizla gitmedir, ama 1 saat sonra 30 keme hızla giderken 40 km giderse bu sabit hizla gitme denmez .
IrResistibLe - avatarı
IrResistibLe
Ziyaretçi
10 Ocak 2013       Mesaj #15
IrResistibLe - avatarı
Ziyaretçi
Bir doğru boyunca, eşit zaman aralıklarında eşit miktarda yer değiştiren cisim sabit hızlıdır. Böyle bir cismin hareketine sabit hızlı hareket veya düzgün doğrusal hareket denir.
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
10 Ocak 2013       Mesaj #16
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
Sabit Hızlı Hareket;

Doğrusal bir yol üzerinde; eşit zaman aralıklarında,eşit mesafeler alan bir cismin hareketine kısaca sabit hızlı hareket ya da düzgün doğrusal hareket deniyordur.Burada hareketin hızı sabittir Hız değişimi(ivme) ise sıfırdır.Hızın sabit olmasının anlamı =>Cismin her zaman aralığında aynı mesafeyi katetmesidir.

Örnek=>Bir cisim;40 metrelik bir mesafeyi saniyede 10 metre yol alarak 4 saniye gibi bir zamanla tamamlayabilir Bu cisim her saniye diliminde 10 metre yol aldığı için bu cismin hızı sabit olup 10 m/sn'dir Cismin hareketi boyunca hızında bir değişim olmadığı içinde ivmesi sıfır olmaktadır.

Benzer Konular

7 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Ocak 2015 / allp Soru-Cevap
14 Mart 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış