Arama

Kontrolsüz hücre bölünmesi canlıları nasıl etkiler?

Güncelleme: 24 Ocak 2011 Gösterim: 30.484 Cevap: 21
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
10 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
kontrölsüz hücre bölünmesi canlıları nasıl etkiler
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kanser süreci
Kanser vücudun belirli organ ve bölgelerini etkileyen 200’den fazla hastalığı tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Buna rağmen tüm kanser türleri hasarlı tek bir hücre ile başlamaktadır. Kanserin biyolojisi detaylı olarak henüz tam anlaşılamamış olsa da, kanser süreci ile ilgili bilgilerimiz gün geçtikçe daha da artmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Kanser nasıl gelişir? Vücutlarımız karsinojenler ortaya çıktığında henüz bize zarar vermeden önce onları yok etmek üzere dizayn edilmiştir. Fakat bazen karsinojenler tespit edilemeyerek kontrolden kaçar ve hücre içinde aktive olur, her hücrenin içinde bulunan genetik bilgileri içeren DNA yapısına zarar verir. Hücre bir kez zarar görünce, bundan sonra vücudun kontrol fonksiyonlarına uymaz.
Vücudun denetiminden çıkan hücre, kontrolsüz olarak bölünmeye başlar. Bir çok kanserde bu, diğer normal hücrelerin yerini işgal eden ve fonksiyonlarını engelleyen bir kitle veya şişlik olarak karşımıza çıkar. Bu tümör veya malign gelişim olarak bilinir ve “primer” olarak adlandırılır.
Gelişim çevredeki sağlıklı dokulara doğru da devam edip, bundan kopan hücreler kan ve lenf sistemi yoluyla vücudun diğer yerlerine yayılabilir (metastaz). Sonuçta ortaya çıkan bu yeni tümörlere “sekonder” veya “metastaz” adı verilir. Doktorlar bunları genellikle “met” olarak ifade ederler.
Tümör: yeni gelişen hücrelerce oluşturulan doku kitlesi. Malign tümörler kanser olarak adlandırılır ve kontrolsüz hücre bölünmesiyle ortaya çıkarlar.
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücreler bölünerek çoğalır.Hacim-Yüzey, stoplazma-çekirdek oranının bozulması bölünmenin nedenlerindendir.Kontrolsüz hücre bölünmesine kanserli dokularda rastlanır. Hücre bölünmesi sırasında interfaz ve bölünme olmak üzere iki evre görülür.
İnterfaz(Hazırlık Evresi): Bölünme öncesinde görülür. ATP sentezi, replikasyon protein sentezi ve :-):-):-):-)olik faliyetlerde artış gözlenir.
Bölünme: İki şekilde gözlenir.a-çekirdek bölünmesi(karyokinez) b-sitaplozma bölünmesi(sitokinez). Genel olarak mitoz ve mayoz olarak gerçekleşir.

Mitoz Bölünme: Vücut eşey ana hücrelerinde görülür. Kromozom sayısı değişmez. Bölünme sonucunda aynı özellikle iki yavru meydana gelir. Kalıtsal devamlılığı sağlar. Homolog kromozomlar ayrılmaz(kromatitler ayrılır). Sinapsis, tetrat, kiazma ve krossing-over görülmez. Çok hücrelilerde büyüme ve rejenerasyonu sağlarken tek hücrelilerde üremeyi sağlar.
Mitoz Bölünmeyi İzlemek İçin Tıklayın!
Mayoz Bölünme: Eşey bezlerinde(gonat) eşey hücrelerinin oluşumu sırasında görülür. Kromozom sayısı yarıya iner, bölünme sonucunda n kromozomlu 4 hücre oluşur. Oluşan hücrelerde kalıtsal farklılık vardır. Sinapsis, tetrat, kiazma ve krossing-over görülür. Aynı türlerde dölden döle kromozom sayısını sabit tutar.
Mitoz Bölünme Evreleri:
1.Profaz: Kromatitten kromozomler oluşur. Kromatitler sentromer ile birbirine bağlanır. Kromozomlar eşlenir. Çekirdekçik ve çekirdek zarı erir, iğ iplikleri oluşur.

2.Metefaz: Kromozomlar ekvator düzlemine dizilrler.
3.Anafaz: Kromatitler iğ iplikleri ile birbirinden ayrılarak kutuplara doğru çekilirler.

4.Telofaz: Kromozomlar tekrar kromotin ağını oluştururlar. İğ iplikleri kaybolur. Oluşan çerdikler etrafında çekirdek zarı oluşur. Böylece karyokinez tamamlanır.
Sitokinez ise hayvan hücresinde boğumlanarak, bitki hücresinde orta lamel oluşarak tamamlanır.
Mitozun`un Biyolojik Önemi
1.Hücre sayısını çoğaltmak
2.Kromozom sayısını sabit tutma
3.Genetik bilginin her bir yavru çekirdeğe aktarılmasını garantiler.

Mayoz Bölünme Evreleri
I. ve II. Mayoz olarak incelenir. Bölünme safhaları aynı mitozdaki gibidir, bu safhalar farklı olarak iki kez gerçekleşir.
*Mayoz I de homolog kromozomlar, mayoz II de kromatidler ayrılır
*Profaz 1 de krossing-over olur.

Mayoz`un Profaz I Safasındaki Olaylar
1.Sinaps Homolog kromozomların yan yana gelmesidir.
2.Tetrat: Sinapsis durumunda 4 kromatitin meydana getirdiği yapıdır. 1 tetrat = 2 kromozom = 4 kromatit
3.Krossing-over: Sinapsis sıransında homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri arasında temas yerlerinde (kiazma) gerçekleşen parça değişimidir. Bu yeni gen kombinasyonlarına sebep olduğundan canlı çeşitliliğine yol açar.

Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ağustos 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bolunme
Bölünmenin üç türü


Hücre bölünmesi, tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olaydır. Bir hücrenin bölünebilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması ve nükleik asitlere sahip olması gerekmektedir. Canlılar dünyasında, Amitoz (Amitozis)
Mitoz (Mitozis)
Mayoz (Meiosis) olmak üzere üç farklı tip bölünme vardır. Tek hücreli canlılarda bölünme genellikle amitoz, çok hücrelilerde ise mitoz ve mayoz ile görülür.

Amitoz

Genellikle tekhücrelilerde görülen bu bölünmeyle o türe ait birey sayısı artar. Amitoz bölünme yapan hücrelerin önce çekirdeği uzar, çekirdeğin uzamasıyla çekirdekçik de uzayıp boğumlanarak ikiye ayrılır. Bunu sitoplazma bölünmesi takip ederek, bir hücreden iki yeni yavru oluşacak şekilde bölünme gerçekleşir. Amitozda çekirdek zarı kaybolmaz, kromozomlar belirmez, sentriyoller iğ iplikleri oluşmaz.

Tekhücreliler dışında bazı özel hallerde yüksek yapılı organizma hücrelerinde de amitoz görülebilir. Bu durumda çoğu kez hücreler ölüme mahkum olur, çünkü tekrar mitoz bölünme yapamazlar. Amitoz bölünme bu organizmalarda bazen açlık nedeniyle dejenere olan hücrelerde, bazı yaşlı kıkırdak hücrelerinde, ayrıca hızla çoğalan kuş embriyosunun blastoderm hücrelerinde görülebilir. Gametlerde genellikle amitoz bölünme görülmez.

Mitoz

Zigot oluştuktan sonra başlayan mitoz bölünme, organizma belli bir büyüklüğe erişinceye kadar çoğu soma hücresinde (ör sinir hücrelerinde bölünme yoktur) ve bazı hücrelerde ( kemik iliği vb.) hayat boyu devam eder. Mitozda her hücrenin çekirdeğinde kromozomlar kendini eşler. Eşler, ana hücrenin bölünmesiyle oluşan iki yavru hücreye verilir. Böylece ana hücreye benzeyen, diploid sayıda (2n) kromozomlu iki yavru hücre meydana gelir. Mitoz da çekirdek bölünmesi ''karyokinez'', sitoplazma bölünmesi ''sitokinez'' olarak tanımlanır. Karyokinez başlangıçta ''interfaz'' ve sonrasında gerçek bölünme evreleri olan ''profaz'', ''metafaz'', ''anafaz'' ve ''telofaz'' olarak görülür.

Mayoz

Eşeyli olarak çoğalan canlılarda zigotu oluşturacak gamet hücrelerinin yapılması ( gametogenez) mayoz ile gerçekleşir.üreme ana hücrelerinde kromozom sayısının yarıya inmesi olayı ''mayoz'' ile gerçekleşir.Sonuçta oluşan hücrelere üreme hücresi (gamet) denir. Mayoz bölünme I. ve II. mayoz bölünme şeklinde olup, bunların her biri aslında birbirini izleyen iki bölünmeden ibarettir. I.mayoz bölünme diploid kromozomlu ana hücreden kromozom sayıları yarı yarıya, yani haploid duruma inmiş ( redüksiyon) iki yavru hücre meydana gelir. Fakat I. mayoz sonunda henüz kromozomdaki kromatidler tam olarak ayrılmamıştır. II. mayozda kromozomlar tam olarak uzunlamasına bölünür ve kromatidler ayrılarak yavru hücreler gider, böylece bölünme tamamlanmış olur. Mayoz bölünmedeki ''interfaz'' evresi (G1,S,G2) I.mayozun başında geçer, II. mayozda tekrarlanmaz. I. mayoz; ''profaz I'', ''metafaz I'', ''anafaz I'', ''telofaz I'' evrelerinden sonra sitoplazma bölünmesi (sitokinez)gerçekleşir; II. mayoz; ''profaz II'', ''metafaz II'', ''anafaz II'', ''telofaz II'' evrelerinden oluşur.

kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mayoz bölünmenin canlılar için önemi nedir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Eylül 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kontrölsüz hücre bölünmesi canlıları nasıl etkiler?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
canlıların büyümesi nasıl gerçekleşir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Eylül 2009       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

hücre bölünmesi sönucunda neler oluşur

Hücre bölünmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
300px Three cell growth types TR magnify clip
Hücre bölünmesinin üç çeşidi


Hücre bölünmesi, tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olaydır. Bir hücrenin bölünebilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması ve nükleik asitlere sahip olması gerekmektedir. Canlılar dünyasında,
  • Amitoz (Amitozis).
  • Mitoz (Mitozis)
  • Mayoz (Meiosis)
olmak üzere üç farklı tip bölünme vardır. Tek hücreli canlılarda bölünme genellikle amitoz, çok hücrelilerde ise mitoz ve mayoz ile görülür.
Konu başlıkları


  • 1 Amitoz
  • 2 Mitoz
  • 3 Mayoz
  • 4 Dış bağlantılar
Amitoz

Genellikle tek hücrelilerde görülen bu bölünmeyle o türe ait birey sayısı artar. Amitoz bölünme yapan hücrelerin önce çekirdeği uzar, çekirdeğin uzamasıyla çekirdekçik de uzayıp boğumlanarak ikiye ayrılır. Bunu sitoplazma bölünmesi takip ederek, bir hücreden iki yeni yavru oluşacak şekilde bölünme gerçekleşir. Amitozda çekirdek zarı kaybolmaz, kromozomlar belirmez, sentriyoller iğ iplikleri oluşmaz. Tek hücreliler dışında bazı özel hallerde yüksek yapılı organizma hücrelerinde de amitoz görülebilir. Bu durumda çoğu kez hücreler ölüme mahkum olur, çünkü tekrar mitoz bölünme yapamazlar. Amitoz bölünme bu organizmalarda bazen açlık nedeniyle dejenere olan hücrelerde, bazı yaşlı kıkırdak hücrelerinde, ayrıca hızla çoğalan kuş embriyosunun blastoderm hücrelerinde görülebilir. Gametlerde genellikle amitoz bölünme görülmez.

Mitoz

Zigot oluştuktan sonra başlayan mitoz bölünme, organizma belli bir büyüklüğe erişinceye kadar çoğu soma hücresinde (ör sinir hücrelerinde bölünme yoktur) ve bazı hücrelerde (kemik iliği vb.) hayat boyu devam eder. Mitozda her hücrenin çekirdeğinde kromozomlar kendini eşler. Eşler, ana hücrenin bölünmesiyle oluşan iki yavru hücreye verilir. Böylece ana hücreye benzeyen, diploid sayıda (2n) kromozomlu iki yavru hücre meydana gelir.Yavru hücrelerin 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan gelir.Bu kromozomların 44 tanesi vücut özelliklerini diğer ikisi cinsiyeti gösterir. Mitoz da çekirdek bölünmesi karyokinez, sitoplazma bölünmesi sitokinezinterfaz ve sonrasında gerçek bölünme evreleri olan profaz, metafaz, anafaz ve telofaz olarak görülür.
olarak tanımlanır.

Mayoz

Ana madde: Mayoz Eşeyli olarak çoğalan canlılarda zigotu oluşturacak gamet hücrelerinin yapılması (gametogenez) mayoz ile gerçekleşir.üreme ana hücrelerinde kromozom sayısının yarıya inmesi olayı mayoz ile gerçekleşir.Sonuçta oluşan hücrelere üreme hücresi (gamet) denir. Mayoz bölünme I. ve II. mayoz bölünme şeklinde olup, bunların her biri aslında birbirini izleyen iki bölünmeden ibarettir. I.mayoz bölünme diploid kromozomlu ana hücreden kromozom sayıları yarı yarıya, yani haploid duruma inmiş (redüksiyon) iki yavru hücre meydana gelir. Fakat I. mayoz sonunda henüz kromozomdaki kromatidler tam olarak ayrılmamıştır. II. mayozda kromozomlar tam olarak uzunlamasına bölünür ve kromatidler ayrılarak yavru hücreler gider, böylece bölünme tamamlanmış olur. Mayoz bölünmedeki interfaz evresi (G1,S,G2) I.mayozun başında geçer, II. mayozda tekrarlanmaz. I. mayoz; profaz I, metafaz I, anafaz I, telofaz I evrelerinden sonra sitoplazma bölünmesi (sitokinez)gerçekleşir; II. mayoz; profaz II, metafaz II, anafaz II, telofaz II evrelerinden oluşur.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mitozun canlıların hayatı için önemi nedir?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

mitozun canlıların hayatı için önemi nedir?

Mitoz canlıların sürekliliği için gerekli bir hücre bölünmesidir. Bu sayede;
- hasarlı dokular yenilenir / iyileşir (örneğin elinizi kestiğiniz zamanlarda mitoz bölünme olmasaydı elinizdeki kesik iyleşemezdi),
- canlılar büyür / gelişir,
- yaşlı hücreler yerini genç hücrelere bırakır.

Benzer Konular

8 Şubat 2011 / Misafir Cevaplanmış
28 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Biyoloji
14 Mart 2011 / Misafir Cevaplanmış
24 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular