Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Ziyaretçi tarafından 12 Aralık 2008 (08:32) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
76951 kez görüntülenmiş, 122 cevap yazılmış ve son mesaj 6 Ekim 2014 (12:24) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 3.50  |  Oy Veren: 12      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 4 Ocak 2010, 14:17

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#31 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
tam sayıların kullanım alanları
Rapor Et
Reklam
Eski 4 Ocak 2010, 14:56

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#32 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
yaaa arkadaşlar çarşamba gunune yetiştirmem lazım bu odewi buyuk ve kucuk sayıların kullanım alanları nerelerdir? sorusuna cewap arıorum o kadar baktım internete yokkk lutfen bulan yardımcı olsunn
Rapor Et
Eski 30 Ocak 2010, 17:02

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#33 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
tam sayılar nerde kullanılır nolurr yardım ediinn!!!!!!
hava sıcaklığı
bankalarda
postanelerde
ev alma gibi şelerde
marketlerde

bunlar hariç nolurrrrrrrrrrrrrr
Rapor Et
Eski 21 Şubat 2010, 12:38

7. sınıf matematik dersi tam sayılar

#34 (link)
MeLiSSiA
Ziyaretçi
MeLiSSiA - avatarı
TAM SAYILAR NEDİR?

Sıfırın sağındaki sayılar pozitif tam sayılar, sıfırın solundaki sayılar negatif tam sayılardır.Pozitif tam sayılar,negatif tam sayılar ve sıfır sayısının birleşmesi sonucu tam sayılar kümesi oluşur.
Artı işareti olan pozitif sayılar (1,3,45,78,...), eksi işareti olan negatif sayılar(-2,-9,-34,-345,...) ve sıfırında dahil olduğu Z sembolü ile gösterilen
sayılardır(....-3,-2,-1,0,+1,+2,+3,...)
Tam sayılar denince sayının önünde artı
yada eksi işareti varmı diye bakacaz. Artı işareti yoksada artıdır.

Bugün Manisa'da hava sıcaklığı sıfırın altında 2 derece (-2)
Denizaltı deniz seviyesinin 75 metre altındadır (-75)
THY uçağı şuan yerden 200 metre yüksektedir (+200)
Ali'nin karı 15 ytl (+15)
Ayşe'nin zararı 20 ytl (-20)

Tam sayılarda işlemler nasıl yapılır?

Artı tam
sayıyla artı tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret artıdır(+) Eksi tam sayıyla eksi tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret eksidir(-)
Zıt işaretli tam sayılar toplanırken birbirinden çıkarılır büyük sayının işareti sonuçta bulunan
sayının önüne konur. Aynı işaretli tam sayıların çarpımı artıdır zıt işaretli tamsayıların çarpımı eksidir.www.matematikcifatih.tr.gg

2


Tam Sayılarla İlgili Örnekler:

(+3) . (+4) = (+12) +23+45=+68
(-3) . (-4) = (+12) +23-45=-22
(+3) . (-4) = (-12) -23+45=+22
(-3) . (+4) = (-12) -23-45=-68

Tam Sayılarda Pullarla İşlemler

Tam Sayılarda Toplama İşlemi:
Tam sayılarda pullarla toplama işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur.Eklenecek sayı kadar pul kutuya ilave edilir.Kutunun içindeki pulların hepsi + işaretli ise toplanır ve sonuç + olarak yazılır.Kutunun içindeki pulların hepsi – işaretli ise toplanır ve sonuç - olarak yazılır.Eğer kutunun içindeki pullar – ve + işaretli ise,aynı sayıdaki – ve + pullar birbirini yer.Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır. (+6)+(-2)=+4


tam8
Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam1
Yukarıdaki soruda aslında en başta -5 pul duruyormuş.Sonradan +3 pul eklenmiş.Kutunun içinde - pul ile + pul yanyana gelince birbirini yer yani götürür. -3 pul +3 pulu yedi.Geriye -2 pul kaldı.Doğru cevap D şıkkıdır.

Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

tam6
Yukarıdaki soruda aslında en başta +2 pul duruyormuş.Sonradan +3 pul eklenmiş.Kutunun içinde +5 oldu. (+2)+(+3)=+5

Tam Sayılarda Çıkarma İşlemi:
Tam sayılarda pullarla çıkarma işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur.Çıkarılacak sayı kadar kutuya – ve + işaretli pul konur.Çıkması gereken pullar kutudan çıktıktan sonra, kalan pullar kutuda sayılır.Eğer kutunun içinde – ve + işaretli kalmış olursa aynı sayıda olanlar birbirini yer.Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır.(-4)-(+3)=(-7)


tam11
Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam9
Yukarıdaki soruda aslında en başta -7 pul duruyormuş.Kutudan -3 pul çıkarılmış.Geriye -4 pul kaldı. (-7)-(-3)=-4

Örnek:
Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam12
Yukarıdaki soruda aslında en başta +9 pul duruyormuş.Kutudan +10 pul çıkarılmış.Yanlız +10 pul çıkarmak için kutunun içine +1 ve -1 pul ilave edilir.Daha sonra +10 pul çıkarılır.Geriye -1 pul kaldı. (+9)-(+10)=-1

Tam Sayılarda Çarpma İşlemi:
5 x (-3) çarpma işlemi yapılırken kutunun içerisine 5 tane 3’lü – pul girer.Sonuçta kutunun içinde 15 tane – pul olacak.

tam24

(-3) x 5 çarpma işlemini yaparken kutunun içine 3 tane 5’li sıfır çifti pul girer.Sonra kutunun içinden 3 tane 5’li + pul çıkar.Burada ikinci sayı +5 olduğu için + pullar dışarı çıkar.


caca

(-3) x (-4) çarpma işlemini yaparken kutunun içine 3 tane 4’lü sıfır çifti pul girer.Sonra kutunun içinden 3 tane 4’lü - pul çıkar.Burada ikinci sayı -4 olduğu için - pullar dışarı çıkar.


tam5
Tam Sayılarda Bölme İşlemi:
8 : 2 bölme işlemi yapılırken kutunun içerisine 8 tane + pul girer.Pullar iki gruba ayrılır.Her gruptaki pul sayısı sonucu verir.2)=+4

tam19
(-14) : 7 bölme işlemi yapılırken kutunun içerisine 14 tane – pul girer.Pullar yedi gruba ayrılır.Her gruptaki pul sayısı sonucu verir.(-14)7)=-2


tam20

Tam Sayılarda İşlemlerin Sayı Doğrusunda Gösterilmesi:


Eklenen sayı pozitifse sağa doğru, eklenen sayı negatifse sola doğru ilerlenir.
(+4)+(-8)=(-4)

tam14
Örnek: Aşağıdaki sayı doğrusunda verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam18
Doğru cevap A şıkkıdır.

Örnek: Aşağıdaki sayı doğrusunda verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.


tam16
Çıkarma işlemi olduğu için çıkan sayı pozitifse sola ilerlenir,çıkan sayı negatifse sağa ilerlenir.
(+6)-(+3)=+3

Örnek: Aşağıdaki sayı doğrusunda verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

tam17
Çıkarma işlemi olduğu için çıkan sayı pozitifse sola ilerlenir,çıkan sayı negatifse sağa ilerlenir.
(-6)-(-10)=+4




Sayı doğrusu: Üzerinde sayıların eşit bir şekilde dağıldığı doğruya sayı doğrusu denir.Sayı doğrusunda sayılar soldan sağa doğru gidildikçe büyür.

Mutlak değer: Sayı doğrusu üzerindeki bir sayının, sıfır noktasına olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir.Uzunluk olduğu için mutlak değer pozitiftir.Sıfırın mutlak değeri sıfırdır.
l-2l=2, l+2l= 2, l2l=2


Sayı doğrusu üzerinde x reel (gerçek) sayısının başlangıç noktasına (orijine) olan uzaklığına x in mutlak değeri denir.
|x| biçiminde gösterilir.
Dogal_02
Dogal_03

İşlem önceliği: Birden fazla işlem karışık verilmişse, önce parantezler, parantez yoksa önce çarpma ve bölme, sonra toplama ve çıkarma yapılır. Eşit öncelikli yan yana olursa örneğin çarpma ve bölme, her zaman işleme soldan başlanır.
6.2:3= 12:3= 4 , 2:1:2= 2:2= 1


TAMSAYI TANIMLARINI YAPALIM
Z = {... , – n , ... – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2, 3, ... , n , ...} kümesinin her bir elemanına tam sayı denir.
Tam sayılar kümesi; negatif tam sayılar kümesi : Z , pozitif tam sayılar kümesi : Z+ ve sıfırı eleman kabul eden : {0} kümenin birleşim kümesidir.
Buna göre, Z = Z È Z+ È {0} dır.
POZİTİF SAYILAR, NEGATİF SAYILAR

Sıfırdan büyük her reel (gerçel) sayıya pozitif sayı, sıfırdan küçük her reel (gerçel) sayıya negatif sayı denir.

a < b < 0 < c < d olmak üzere,
  • a, b negatif sayılardır.
  • c, d pozitif sayılardır.
  • İki pozitif sayının toplamı pozitiftir. (c + d > 0)
  • İki negatif sayının toplamı negatiftir. (a + b < 0)
  • Çıkarma işleminde eksilen çıkandan büyük ise sonuç (fark) pozitif, eksilen çıkandan küçük ise fark negatif olur.
m – n ifadesinde m eksilen, n çıkandır.
  • Zıt işaretli iki sayıyı toplamak için; işaretine bakılmaksızın büyük sayıdan küçük sayı çıkarılır ve büyük sayının işareti sonuca verilir.
  • Aynı işaretli iki sayının çarpımı (ya da bölümü) pozitiftir.
  • Zıt işaretli iki sayının toplamı; negatif, pozitif veya sıfırdır.
  • Zıt işaretli iki sayının çarpımı (ya da bölümü) negatiftir.
  • Pozitif sayının bütün kuvvetleri pozitiftir.
  • Negatif sayının tek kuvvetleri negatif, çift kuvvetleri pozitiftir.
  • Bir tam sayının + 1 e bölümü o sayının kendisine eşittir.
  • Bir tam sayının – 1 e bölümü o sayının toplamaya göre tersine eşittir.
  • Sıfırın sıfırdan farklı bir tam sayıya bölümü sıfırdır.
  • Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
    Sıfırın sıfıra bölümünde sonuç tanımsız mıdır? Belirsiz midir? Sonsuz mudur?

    Alttan baksak sayı bölü 0’ın tanımsız olmasını bekleriz. Üstten baksak 0 bölü sayı şeklinde bir ifadedir ki buna 0 diye cevap veririz. Bu nedenle bu ifadeye net bir yanıt bulamıyoruz. Limit konusu içinde yer alan 0/0 belirsizliğini de örnek olarak kullanabiliriz. x sıfıra yaklaşırken x/x ifadesinin cevabını arıyorsak bu limitin cevabı 1’dir. Ama 7x/x yine aynı limit yaklaşımı için 0/0 belirsizliğidir ve 7 cevabını alır. Böyle her yaklaşım için farklı sonuçlar veren bu genel hallere belirsizlik denir.Yani 0 bölü 0 belirsizdir.


    TAMSAYILAR TEST SORULARI

    1. Zıt işaretli iki tam sayı toplandığında sonuçtaki sayının işareti yazılırken neye bakılır?

    A)
    birinci sayının işaretine bakılır
    B)ikinci sayının işaretine bakılır
    C)küçük sayının işaretine bakılır
    D)büyük sayının işaretine bakılır

    2. (2-9) x 7= ? İşleminin sonucu kaçtır?
    A)49
    B)-49
    C)77
    D)-77

    3. (-24-11) x (-3+3) =? İşleminin sonucu kaçtır?
    A)-35
    B)35
    C)0
    D)33

    4. Sıfırın sıfırdan farklı bir tam sayıya bölümü nedir?
    A)0
    B)1
    C)-1
    D)belirsiz

    5. Tam sayılar kümesinin içinde hangisi yoktur?
    A)doğal sayılar
    B)rasyonel sayılar
    C)sayma sayıları
    D)0

    6. Aşağıdakilerden hangisi pozitif tam sayı olarak ifade edilir?
    A)deniz seviyesinin 20 metre altı
    B)350 TL zarar
    C)hava 35 derece yanıyor
    D)gece sıfırın altında 3 derece

    7. -5+4-12+7-1 = ? işleminin sonucu kaçtır?
    A)-5
    B)7
    C)29
    D)-7

    8. 5 x 3 :3 = ? işleminin sonucu kaçtır?
    A)15
    B)5
    C)3
    D)1

    9.a < 0 < c verilen ifadeye göre hangisi doğrudur?
    A)a x c = negatif
    B) a x c = pozitif
    C) a – c = pozitif
    D)c – a = negatif

    10. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A)her sayının 1’e bölümü 1’dir.
    B)sıfırın mutlak değeri +1’dir.
    C)-1 sayısının sıfırıncı kuvveti sıfırdır.
    D)-1 sayısının tek sayı kuvvetleri negatifdir.


    CEVAPLAR:

    1)D 6)C
    2)B 7)D
    3)C 8)B
    4)A 9)A
    5)B 10)D
7.sınıf için tam sayılar testi ;

matematikk_tam







Rapor Et
Eski 14 Mart 2010, 09:59

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#35 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
Alıntı:
tam sayilar nerelerde kullanilir
lütfen acil ay sonuna yetişmeli
Rapor Et
Eski 27 Mart 2010, 11:27

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#36 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
ya bilinçli tüketim aritmetiği veya olasılık gunluk hayatta nerde kullanılır sorusuna 2sayfa bır cevap yazmam lazm yardımmmmm
Rapor Et
Eski 31 Mart 2010, 19:42

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#37 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
tam sayılar günlük hayatımızda nerelerde kullanılır acillll
Rapor Et
Eski 20 Eylül 2010, 13:42

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#38 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
tam sayılar nerelerde kullanılır acilllllllllll yarına yetişmeli!!!!!!!!!
Rapor Et
Eski 20 Eylül 2010, 13:46

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#39 (link)
Daisy-BT
Ziyaretçi
Daisy-BT - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

tam sayılar nerelerde kullanılır acilllllllllll yarına yetişmeli!!!!!!!!!

Verilen cevap yeterli gelmediyse bu bağlantıları inceleyin:
Tam Sayı
Tam sayılar - Vikipedi
Matematik - tam sayılar
TAM SAYILAR 6. VE 7. SINIF MATEMATİK


Alıntı:
MeLiSSiA adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

TAM SAYILAR NEDİR?

Sıfırın sağındaki sayılar pozitif tam sayılar, sıfırın solundaki sayılar negatif tam sayılardır.Pozitif tam sayılar,negatif tam sayılar ve sıfır sayısının birleşmesi sonucu tam sayılar kümesi oluşur.
Artı işareti olan pozitif sayılar (1,3,45,78,...), eksi işareti olan negatif sayılar(-2,-9,-34,-345,...) ve sıfırında dahil olduğu Z sembolü ile gösterilen
sayılardır(....-3,-2,-1,0,+1,+2,+3,...)
Tam sayılar denince sayının önünde artı
yada eksi işareti varmı diye bakacaz. Artı işareti yoksada artıdır.

Bugün Manisa'da hava sıcaklığı sıfırın altında 2 derece (-2)
Denizaltı deniz seviyesinin 75 metre altındadır (-75)
THY uçağı şuan yerden 200 metre yüksektedir (+200)
Ali'nin karı 15 ytl (+15)
Ayşe'nin zararı 20 ytl (-20)

Tam sayılarda işlemler nasıl yapılır?

Artı tam
sayıyla artı tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret artıdır(+) Eksi tam sayıyla eksi tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret eksidir(-)
Zıt işaretli tam sayılar toplanırken birbirinden çıkarılır büyük sayının işareti sonuçta bulunan
sayının önüne konur. Aynı işaretli tam sayıların çarpımı artıdır zıt işaretli tamsayıların çarpımı eksidir.www.matematikcifatih.tr.gg

2


Tam Sayılarla İlgili Örnekler:

(+3) . (+4) = (+12) +23+45=+68
(-3) . (-4) = (+12) +23-45=-22
(+3) . (-4) = (-12) -23+45=+22
(-3) . (+4) = (-12) -23-45=-68

Tam Sayılarda Pullarla İşlemler

Tam Sayılarda Toplama İşlemi:
Tam sayılarda pullarla toplama işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur.Eklenecek sayı kadar pul kutuya ilave edilir.Kutunun içindeki pulların hepsi + işaretli ise toplanır ve sonuç + olarak yazılır.Kutunun içindeki pulların hepsi – işaretli ise toplanır ve sonuç - olarak yazılır.Eğer kutunun içindeki pullar – ve + işaretli ise,aynı sayıdaki – ve + pullar birbirini yer.Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır. (+6)+(-2)=+4


tam8
Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam1
Yukarıdaki soruda aslında en başta -5 pul duruyormuş.Sonradan +3 pul eklenmiş.Kutunun içinde - pul ile + pul yanyana gelince birbirini yer yani götürür. -3 pul +3 pulu yedi.Geriye -2 pul kaldı.Doğru cevap D şıkkıdır.

Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

tam6
Yukarıdaki soruda aslında en başta +2 pul duruyormuş.Sonradan +3 pul eklenmiş.Kutunun içinde +5 oldu. (+2)+(+3)=+5

Tam Sayılarda Çıkarma İşlemi:
Tam sayılarda pullarla çıkarma işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur.Çıkarılacak sayı kadar kutuya – ve + işaretli pul konur.Çıkması gereken pullar kutudan çıktıktan sonra, kalan pullar kutuda sayılır.Eğer kutunun içinde – ve + işaretli kalmış olursa aynı sayıda olanlar birbirini yer.Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır.(-4)-(+3)=(-7)


tam11
Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam9
Yukarıdaki soruda aslında en başta -7 pul duruyormuş.Kutudan -3 pul çıkarılmış.Geriye -4 pul kaldı. (-7)-(-3)=-4

Örnek:
Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam12
Yukarıdaki soruda aslında en başta +9 pul duruyormuş.Kutudan +10 pul çıkarılmış.Yanlız +10 pul çıkarmak için kutunun içine +1 ve -1 pul ilave edilir.Daha sonra +10 pul çıkarılır.Geriye -1 pul kaldı. (+9)-(+10)=-1

Tam Sayılarda Çarpma İşlemi:
5 x (-3) çarpma işlemi yapılırken kutunun içerisine 5 tane 3’lü – pul girer.Sonuçta kutunun içinde 15 tane – pul olacak.

tam24

(-3) x 5 çarpma işlemini yaparken kutunun içine 3 tane 5’li sıfır çifti pul girer.Sonra kutunun içinden 3 tane 5’li + pul çıkar.Burada ikinci sayı +5 olduğu için + pullar dışarı çıkar.


caca

(-3) x (-4) çarpma işlemini yaparken kutunun içine 3 tane 4’lü sıfır çifti pul girer.Sonra kutunun içinden 3 tane 4’lü - pul çıkar.Burada ikinci sayı -4 olduğu için - pullar dışarı çıkar.


tam5
Tam Sayılarda Bölme İşlemi:
8 : 2 bölme işlemi yapılırken kutunun içerisine 8 tane + pul girer.Pullar iki gruba ayrılır.Her gruptaki pul sayısı sonucu verir.2)=+4

tam19
(-14) : 7 bölme işlemi yapılırken kutunun içerisine 14 tane – pul girer.Pullar yedi gruba ayrılır.Her gruptaki pul sayısı sonucu verir.(-14)7)=-2


tam20

Tam Sayılarda İşlemlerin Sayı Doğrusunda Gösterilmesi:


Eklenen sayı pozitifse sağa doğru, eklenen sayı negatifse sola doğru ilerlenir.
(+4)+(-8)=(-4)

tam14
Örnek: Aşağıdaki sayı doğrusunda verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.
tam18
Doğru cevap A şıkkıdır.

Örnek: Aşağıdaki sayı doğrusunda verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.


tam16
Çıkarma işlemi olduğu için çıkan sayı pozitifse sola ilerlenir,çıkan sayı negatifse sağa ilerlenir.
(+6)-(+3)=+3

Örnek: Aşağıdaki sayı doğrusunda verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

tam17
Çıkarma işlemi olduğu için çıkan sayı pozitifse sola ilerlenir,çıkan sayı negatifse sağa ilerlenir.
(-6)-(-10)=+4




Sayı doğrusu: Üzerinde sayıların eşit bir şekilde dağıldığı doğruya sayı doğrusu denir.Sayı doğrusunda sayılar soldan sağa doğru gidildikçe büyür.

Mutlak değer: Sayı doğrusu üzerindeki bir sayının, sıfır noktasına olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir.Uzunluk olduğu için mutlak değer pozitiftir.Sıfırın mutlak değeri sıfırdır.
l-2l=2, l+2l= 2, l2l=2


Sayı doğrusu üzerinde x reel (gerçek) sayısının başlangıç noktasına (orijine) olan uzaklığına x in mutlak değeri denir.
|x| biçiminde gösterilir.
Dogal_02
Dogal_03

İşlem önceliği: Birden fazla işlem karışık verilmişse, önce parantezler, parantez yoksa önce çarpma ve bölme, sonra toplama ve çıkarma yapılır. Eşit öncelikli yan yana olursa örneğin çarpma ve bölme, her zaman işleme soldan başlanır.
6.2:3= 12:3= 4 , 2:1:2= 2:2= 1


TAMSAYI TANIMLARINI YAPALIM
Z = {... , – n , ... – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2, 3, ... , n , ...} kümesinin her bir elemanına tam sayı denir.
Tam sayılar kümesi; negatif tam sayılar kümesi : Z , pozitif tam sayılar kümesi : Z+ ve sıfırı eleman kabul eden : {0} kümenin birleşim kümesidir.
Buna göre, Z = Z È Z+ È {0} dır.
POZİTİF SAYILAR, NEGATİF SAYILAR

Sıfırdan büyük her reel (gerçel) sayıya pozitif sayı, sıfırdan küçük her reel (gerçel) sayıya negatif sayı denir.

a < b < 0 < c < d olmak üzere,
  • a, b negatif sayılardır.
  • c, d pozitif sayılardır.
  • İki pozitif sayının toplamı pozitiftir. (c + d > 0)
  • İki negatif sayının toplamı negatiftir. (a + b < 0)
  • Çıkarma işleminde eksilen çıkandan büyük ise sonuç (fark) pozitif, eksilen çıkandan küçük ise fark negatif olur.
m – n ifadesinde m eksilen, n çıkandır.
  • Zıt işaretli iki sayıyı toplamak için; işaretine bakılmaksızın büyük sayıdan küçük sayı çıkarılır ve büyük sayının işareti sonuca verilir.
  • Aynı işaretli iki sayının çarpımı (ya da bölümü) pozitiftir.
  • Zıt işaretli iki sayının toplamı; negatif, pozitif veya sıfırdır.
  • Zıt işaretli iki sayının çarpımı (ya da bölümü) negatiftir.
  • Pozitif sayının bütün kuvvetleri pozitiftir.
  • Negatif sayının tek kuvvetleri negatif, çift kuvvetleri pozitiftir.
  • Bir tam sayının + 1 e bölümü o sayının kendisine eşittir.
  • Bir tam sayının – 1 e bölümü o sayının toplamaya göre tersine eşittir.
  • Sıfırın sıfırdan farklı bir tam sayıya bölümü sıfırdır.
  • Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
    Sıfırın sıfıra bölümünde sonuç tanımsız mıdır? Belirsiz midir? Sonsuz mudur?

    Alttan baksak sayı bölü 0’ın tanımsız olmasını bekleriz. Üstten baksak 0 bölü sayı şeklinde bir ifadedir ki buna 0 diye cevap veririz. Bu nedenle bu ifadeye net bir yanıt bulamıyoruz. Limit konusu içinde yer alan 0/0 belirsizliğini de örnek olarak kullanabiliriz. x sıfıra yaklaşırken x/x ifadesinin cevabını arıyorsak bu limitin cevabı 1’dir. Ama 7x/x yine aynı limit yaklaşımı için 0/0 belirsizliğidir ve 7 cevabını alır. Böyle her yaklaşım için farklı sonuçlar veren bu genel hallere belirsizlik denir.Yani 0 bölü 0 belirsizdir.


    TAMSAYILAR TEST SORULARI

    1. Zıt işaretli iki tam sayı toplandığında sonuçtaki sayının işareti yazılırken neye bakılır?

    A)
    birinci sayının işaretine bakılır
    B)ikinci sayının işaretine bakılır
    C)küçük sayının işaretine bakılır
    D)büyük sayının işaretine bakılır

    2. (2-9) x 7= ? İşleminin sonucu kaçtır?
    A)49
    B)-49
    C)77
    D)-77

    3. (-24-11) x (-3+3) =? İşleminin sonucu kaçtır?
    A)-35
    B)35
    C)0
    D)33

    4. Sıfırın sıfırdan farklı bir tam sayıya bölümü nedir?
    A)0
    B)1
    C)-1
    D)belirsiz

    5. Tam sayılar kümesinin içinde hangisi yoktur?
    A)doğal sayılar
    B)rasyonel sayılar
    C)sayma sayıları
    D)0

    6. Aşağıdakilerden hangisi pozitif tam sayı olarak ifade edilir?
    A)deniz seviyesinin 20 metre altı
    B)350 TL zarar
    C)hava 35 derece yanıyor
    D)gece sıfırın altında 3 derece

    7. -5+4-12+7-1 = ? işleminin sonucu kaçtır?
    A)-5
    B)7
    C)29
    D)-7

    8. 5 x 3 :3 = ? işleminin sonucu kaçtır?
    A)15
    B)5
    C)3
    D)1

    9.a < 0 < c verilen ifadeye göre hangisi doğrudur?
    A)a x c = negatif
    B) a x c = pozitif
    C) a – c = pozitif
    D)c – a = negatif

    10. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A)her sayının 1’e bölümü 1’dir.
    B)sıfırın mutlak değeri +1’dir.
    C)-1 sayısının sıfırıncı kuvveti sıfırdır.
    D)-1 sayısının tek sayı kuvvetleri negatifdir.


    CEVAPLAR:

    1)D 6)C
    2)B 7)D
    3)C 8)B
    4)A 9)A
    5)B 10)D
7.sınıf için tam sayılar testi ;

matematikk_tam






Rapor Et
Eski 20 Eylül 2010, 15:19

Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir?

#40 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
tam sayılar ve rasyonel sayılar ne sıklıkla ve nasıl kullanılıo offfff bulamadım bi türlü lütfen söyleyin
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Tam sayıların günlük hayattaki kullanım alanları nelerdir? Konusuna Benzer Konular
Gönderen: Ziyaretçi Forum: Soru-Cevap
Cevap: 20
Son Mesaj: 7 Ocak 2014 18:44
Gönderen: Selinay Forum: Soru-Cevap
Cevap: 32
Son Mesaj: 13 Kasım 2013 15:20
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 2
Son Mesaj: 17 Eylül 2013 18:15
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 48
Son Mesaj: 26 Kasım 2012 23:25
Gönderen: misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 2
Son Mesaj: 28 Aralık 2011 18:02
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.175 saniyede (71.62% PHP - 28.38% MySQL) 16 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +3 - Saat: 00:58
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi