Arama

Genetik mühendisliği bölümünün iş alanları nelerdir?

Güncelleme: 11 Haziran 2016 Gösterim: 128.516 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
12 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Genetik mühendisliği bölümünün iş alanları nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 11 Haziran 2016 23:28
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1. Moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunları gayet güzel işler bulurlar. Ben mezun olup da, "şimdi ne olacak?" diyen birine rastlamadım. Gayet iyi de maaş alır bunlar. En parlak mezunlar ve yapacak bir şey bulamayan mezunlar, Avrupa'nın şirin bir kentine yüksek lisansa gidip gelecek üzerine biraz düşünürler.

Sponsorlu Bağlantılar
İş, vardır; somut bir olgudur. Lakin, ne yapacağını bilmeyene iş yoktur. Nasıl yapacağını bilmeyen de iş bulamaz. Bulsa, devam edemez. Bakmayın iş yok diyenlere. Sizde iş var mı? Sizde iş varsa, iş de vardır. İstediğiniz bölümde okuyunuz. İş sizi bulacaktır.

2. İTÜ köklü bir üniversitedir. İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü de, güzel laboratuvarları ve kıymetli hocaları olan bir bölümdür. "Her şeyi yurtdışında görüp taklit ediyorlar" diyen arkadaş, hayatında bir şeyi hakkıyla taklit dahi etmiş midir? MOBGAM nedir duymuş, kapısından bir girmiş midir? Kulak asmayınız, cahil cüretkar olur.

Değerli hocaları vardır dedik, ki şu da var: Her biri galaksideki en iyi hocalar olsa ne olur? Her şeyi hocalardan mı öğreneceksiniz? Bunu unutun...

Ne istediğinizi biliyorsanız, durmayın.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Aralık 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Genetik bilimi sanıldığı gibi Türkiyede az gelişmiş veya pek fazla önem verilmeyen bir bölüm değildir. Özellikle son yıllarda önde gelen üniversitelerden yurtdışında yayımlanan birçok çalışma olmuştur.
Bir genetik öğrencisi olarak bu bölümü seçmek isteyenlere şu altın değerinde tavsiyelerde bulunabilirim :

1-) öncelikle gerçekten bu bölümü seviyormusunuz kendinize bunu sorun, bölümün havasına kapılıp da sakın gelmeyin, zira 2. sınıftan sonra ya bölüm değiştirmeye çalışırsınız yada tekrardan össye girersiniz.(bunun birçok örneğini arkadaşlarımda yaşadım Msn Happy )

2-) bölümünüze kesin olarak karar verdikten sonra üniveristelerin sitelerine tek tek girin. ve o bölümde hangi hoca var, neler yapmışlar, hangi alana eğilmişler bunları tek tek en ince ayrıntısına kadar inceleyin

3-) öss den sonraki yaz tatilinizi üniversiteleri gezerek geçirin.( pek iç açıcı olmayabilir ama hayatınızı etkileyen bi karar vereceksiniz) bu nedenle kafanızda belirlediğiniz üniversitelerin laboratuarlarını bir görün. yükseklisans öğrencileriyle ve lisans öğrencileriyle sohbet edin. eğe bulabiliyorsanız hocalarla konuşun, emin olun hiç biri sizi yanıtsız bırakmayacaktır..

Herşeyden önce genetik bölümü zor bir bölümdür, eğer ileride iyi yerlere gelmek istiyorsanız daha ilk yıldan hayatınızı bu bölüme adamalısınız.Bunu yapabileceğinizden emin olun.

Son olarak genetik bilimci arkadaşlara şu öneride bulunabilirim ki KÖTÜ ÜNİVERSİTE YOKTUR. Her şey size bağlıdır. Eğer siz gerçekten birşeyler yapmak istiyorsanız ve içinizde o arzu varsa zaten bütün kapılar önünüze açılır. Ama benim gözlemlerime ve araştırmalarıma göre öncelikle BİLKENT, ODTÜ ve YEDİTEPE genetik bölümlerinde gerçekten çok iyi hocalar var ve laboratuar donanımları da oldukça iyi. Üniversitelerin resmi sitelerinde yapacağınız ufak bir gezinti size bunu doğrulayacaktır Msn Happy

Tecrübelerimi olabildiğince aktarmaya çalıştım sizlere, herkese başarılar Msn Happy
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Haziran 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği
Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran kişidir.

Görevler:
  • Canlıları moleküler düzeyde (atom düzeyinde) inceler ve tıbbı, biyolojik ve çevresel sorunlara çözüm getirici çalışmalar yapar,
  • Tıbbi bozukluklara neden olan geni araştırarak, tanılamada bulunur (Genetik tanı yapılması),
  • Hücre büyümesini kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları yürütür,
  • Genetik (tarım, tıp, vb alanda) değişim üzerine araştırmalar yapar, (Örn: tarımsal ıslah alanında çalışmalar yapabilir. Daha büyük ve daha sağlıklı buğday türünün yetişmesinin sağlanması gibi.)
  • Çevreye zarar veren faktörlerin giderilmesinde iyileştirici çalışmalar yaparak bilime sürekli yenilikler getirir.
Mesleğin gerektirdiği özellikler:
Moleküler biyoloji ve genetikçi (moleküler biyolog) olmak isteyenlerin;
  • Normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip, Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye karşı ilgi duyan ve fizik, kimya ve matematik derslerinde başarılı, Bilimsel meraka sahip, araştırmacı,
  • Olaylar arasında neden-sonuç ilişkileri ve bağlantıları kurabilen,
  • Görme duyusu ve belleği güçlü, İnce ayrıntıları görebilen, yoğun dikkat gösterebilen,
  • Dikkatli ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.
Çalışma ortamı ve koşulları:
Moleküler Biyoloji ve Genetikçiler (Moleküler Biyologlar); laboratuar ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı kapalı olup, kimyasal maddelerin yaymış olduğu koku vardır. Birinci derecede verilerle uğraşır. Araştırma yaptığı konuya göre laboratuarda gece geç saatlere kadar çalışma yapılması da söz konusudur.

Çalışma alanları ve iş bulma olanakları:
İlgili bölüm mezunları;
  • Sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda, Çevre koruma -kontrol -planlama ile ilgili alanlarda, Biyoteknolojik çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda biyolojik ürünlerin (Aşı, ilaç hammaddeleri, serum vb.) üretiminin ve kalite kontrolünün yapılmasında ve bu tesislerin yönetiminde,
  • İlaç ve hammaddelerin, kozmetik ürünlerin üretim ve kalite kontrol aşamasında,
  • Hastalık taşıyan vektör canlıların mücadelesinde,
  • Adli tıp ve kriminoloji laboratuarlarında suçlu belirlenmesinde,
  • Tarım, hayvancılık ve sulama alanlarında verimin arttırılması ve doğaya zararlı olabilecek nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda (Tarım, Orman, Çevre ve Sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda görev yapabilirler),
Meslek eğitiminin verildiği yerler:
Mesleğin eğitimi, liseden sonra girilebilen çeşitli üniversitelere bağlı Fen – Edebiyat Fakültelerinin “Moleküler Biyoloji ve Genetik” bölümünde verilmektedir.

DEVAMI Genetik Mühendisliği
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Haziran 2016 / ahmetseydi Meslekler
11 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
11 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış