Arama

Kurban eti kaç gün dinlendirilmeli?

Güncelleme: 12 Eylül 2016 Gösterim: 12.353 Cevap: 4
KalkanBaligi - avatarı
KalkanBaligi
Ziyaretçi
13 Aralık 2008       Mesaj #1
KalkanBaligi - avatarı
Ziyaretçi
Kurban eti kesildikten sonra kaç gün dinlendirilmelidir. Ve bu dinlendirilmenin ne kadarı buzlukta şok yapılarak olmalıdır?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Kesilen hayvan etlerinin hemen yenmemesi ve mutlaka dinlendirilmesi gerektiğini ifade eden Sevim Ovalı, "Hayvanın kesimden önceki 12 saatte mümkün olduğunca çok beslenmemesi gerekir. Hayvanın kesilmesinin ardından organlarının hastalık yönünden iyice incelenmesi her şeye rağmen gözden kaçabilen sorunlar bakımından son derece önemlidir
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Kurban eti saklama koşulları

Ad:  kurban.jpg
Gösterim: 1355
Boyut:  9.6 KB

Aşağıdaki kurallar etin uzun süre saklanmasını sağlar;
  • Buzdolabının en soğuk bölümünde saklanmalıdır.
  • Küçük parçalara ayrılmış olan etler, dilimlenerek hazırlanan etlere göre daha önce tüketilmelidir.
  • Buzdolabında taze olarak saklanası sırasında etin su salmasını önlemek amacıyla; cam, çelik, veya plastik kaplar tercih edilmelidir.
  • Dondurularak saklanacak etler, kullanımlık porsiyonlara bölünerek saklanmalıdır. Etler, alüminyum folyo, streç film veya yağlı kağıt ile sarılmalıdır.
  • Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır. Çözdürülmüş etler bekletilmeden tüketilmelidir.
  • Hazırlanan paketler 3 sıradan daha fazla üst üste konmamalıdır.
  • Pişmiş et ile çiğ et daima birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır. Buzdolabında özel et saklama bölümünün olmaması durumunda, çiğ et buzdolabının en alt rafında, pişmiş et buzdolabının en üst rafında saklanmalıdır. Bu şekilde bir saklama, çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek tüm riskleri önleyecektir.
  • Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır.
  • Etleri veya kemikleri haşlandıktan sonra et suyunun tamamını kullanmayacaksanız buz kalıbında porsiyonlar halinde dondurabilir, yemek veya çorbalarınıza lezzet vermesi amacıyla kullanabilirsiniz.

Etlerin Soslanması


Soslama; etleri lezzetlendirmek, sululuğunu ve gevrekliğini artırmak amacıyla yapılır. İsteğe bağlı olarak tatlı veya ekşi, baharatlı, meyve aromalı gibi değişik tatlarda hazırlanabilir. Soslarda tuz olmamalıdır.
  • Tuz, etin suyunu salmasına ve etin pişme sırasında kurumasına neden olur. Tuz, piştikten sonra üzerine ilave edilmelidir.
  • Cam bir kapta etleri tek sıra halinde diziniz.
  • Sos karışımını baharat ve diğer malzemeler ile bir kapta karıştırarak hazırlayınız.
  • Sos karışımını etlerin üzerine dökünüz ve etlerin tamamının soslanması amacıyla çeviriniz.
  • Soslanan etlerin üzerini streç film veya bir kapak yardımıyla iyice kapatınız. Etleri buzdolabında en az 30 dk. veya en çok ertesi güne kadar bekletmelisiniz. Pişirme öncesi etleri çevirip sosu kaşık yardımıyla tekrar üzerlerine sürünüz
Son düzenleyen Safi; 12 Eylül 2016 21:21
Quo vadis?
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
13 Aralık 2008       Mesaj #4
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Taze eti hemen tüketmek çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir. Çünkü serttir, çiğnemesi ve hazmı zordur. Kurban Bayramı'nın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse, bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur. Parça etin en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur. 48 saat içinde tüketilemeyecek miktardaki etler de, buzdolabı poşetlerine 250 gramlık paketler halinde sarılarak derin dondurucuya koyulmalıdır.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Eylül 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Etin kesimden hemen sonra tüketildiğinde hazımsızlık yapma sebebinin bagırsaktaki faydalı bakterileri yok etmesinden kaynaklı olduğundandır.O yüzden etin 24 saat dinlendirilmesi gereklidir.
Hem et kendini saldığından daha yumuşak olur hemde bağırsaklarımızı korumuş oluruz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Mayıs 2014 / mehmet kara Cevaplanmış
29 Eylül 2009 / Misafir Soru-Cevap
13 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
4 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap