Arama

Brucella hastalığı bulaşıcı mıdır? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 28 Haziran 2014 Gösterim: 88.054 Cevap: 13
mhmmdcngz - avatarı
mhmmdcngz
Ziyaretçi
10 Ağustos 2012       Mesaj #11
mhmmdcngz - avatarı
Ziyaretçi
Brucella Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Brucella bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakteriler ilk önce hayvanlar arasında geçiş yaparlar ve birçok değişik omurgalı hayvanlarda hastalıklara sebep olurlar. Değişik Brucella türleri, koyun, keçi, sığır, geyik, domuz, köpek ve diğer öteki hayvanları etkilerler. İnsanlar bu bakteriler tarafından bulaşık olan bu hayvanlarla ve bu hayvanlardan üretilen çeşitli ürünlerle yapılan temaslar sonucu hastalığa yakalanırlar. İnsanlarda Brucella ateş, terleme, başağrıları, sırt ağrıları ve fiziksel zayıflıklar göstererk gribe benzer bir çok belirtilere sebep olabilir. Merkezi sinir sistemini ve kalp zarını etkileyen ciddi enfeksiyonlar oluşabilir. Brucella ayrıca kronik denilen uzun süren ve tekrar tekrar oluşan ateş, eklem ağrısı ve halsizliklere sebep olabilir.



Brucella ne kadar yaygındır?

Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkelerde yılda 100-200 Brucella vakası olurken, hastalık kontrol programlarının hayvanlar arasındaki hastalık miktarlarını azaltamayan ülkelerde çok yaygın olabilir.



Brucella genellikle hangi ülkelerde bulunur?

Her ne kadar Brucella dünyanın her yerinde bulunursa da, iyi standardize edilmemiş, etkili bir halk sağlığı ve evcil hayvan sağlığı proğramı uygulamayan ülkelerde daha yaygındır. Şu anda listelerde yüksek risk olarak gösterilen ülkeler Akdeniz havzasında, (Portekiz, İspanya, Güney Fransa, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Kuzey Afrika), Güney ve Orta Amerika, Doğu Avrupa, Asya, Afrika Karayipler ve Orta Doğudur. Bu bölgelrde üretilen ve "Köy Peyniri" olarak bilinen pastörezi edilmeden (Kaynatılmadan) yapılmış peynirler yerli ve yabancılar için belirli bir riski temsil etmektedir.





Brucella insana nasıl bulaşır?

Brucella insanlara üç şekilde bulaşır:

1. Brucella ile bulaşık herhangi bir şeyi yemek veya içmekle.

2. Brucella mikrobu teneffüs edilerek.

3.Deri üzerindeki yaralardan bakterilerin vücuda girmesiyledir.

En yaygın bulaşma yolu Brucella ile bulaşmış süt ürünlerini yemek ve içmekle bulaşır. Koyun, keçi, sığır ve develer Brucella ile bulaştıkları zaman, onların sütleride bakteriler ile bulaşmışlardır. Eğer sütler pastöreze edilmezse (kaynatılmazsa), bu sütü içen veya bundan yapılan peyniri yiyen insanlara bu bakteriler bulaşır.

Brucella mikroplarının tenefüs edilmesi pek yaygın bir bulaşma yolu değildir, fakat labaratuvar gibi yerlerde çalışarak Brucella mikrobu kültürü ile uğraşan insanlar için önemli bir tehlike arzetmektedir. İçe çekme (inhilasyon) ,yani teneffüs edilerek, bulaşmanın önemli bir yüzdesi kesimhanelerde çalışan insanlarda önem arzetmektedir. Deri üzerindeki yaralardan geçerek insana bulaşma, kesimhanelerde, et paketleme işinde çalışanlar ve veterinerlik hizmetlerinde çalışanlar için problem olabilir.

Avcılar vurdukları geyiği,veya diğer vahşi hayvanları temizledikleri zaman cilt üzerindeki yaralardan Brucella mikrobunu alabilirler





Brucella insandan insana geçebilirmi?

İnsandan insana Brucellanın yayılması çok nadirdir. Anneler emzirme sırasında enfeksiyonu bebeklerine geçirebilirler. Ayrıca cinsel yollarla bulaşmayla ilgili raporlar vardır. Cinsel yolla ve emzirme ile bulaşma için, eğer bebek yada risk altındaki kişiye Burucella tedavisi verilirse, bulaşma riski 3 gün içinde yok edilebilir. Her ne kadar yaygın değilse de doku nakilleriylede bulaşma oluşabilir.



Enfeksiyonu önlemenin bir yolu varmıdır?

Evet vardır. Pastörize edilmemiş sütü, ve bu sütten yapılmış peyniri veya dondurmayı yemeyiniz. Eğer seyahat halindeyseniz ve ürünün pastörize edilip edilmediğinden emin değilseniz, yemeyiniz. Avcılar ve çobanlar veya hayvanların iç organları ile uğraşan insanlar lastik eldiven giymelidirler. İnsanlar için Brucella ya karşı bir aşısı yoktur.



Brucella teşhisi konulmuş bir köpek, sahibi içinde bir riskmidir?

B. canis köpekleri etkileyebilen bir Brucella türüdür. Bu türler zaman zaman insanlara transfer edilebilir, fakat köpek enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu insanların hastalanmasıyla sonuçlanmaz. Her ne kadar bulaşık kan ve bulaşmış hayvanlarla uğraşan veterinerler risk altında isede, hayvan sahiplerinin risk altında olduğu pek düşünülmez. Çünkü, hayvan sahipleri kan, sperma ve köpeğin plesentası (son) ile pek temas halinde değilllerdir. Bir kaç günlük tedaviden sonra bakteri hayvandan temizlenebilir; buna rağmen yeniden bulaşma çok yaygındır bazı hayvan vücüt sıvıları haftalarca bulaşıcı olabilir.



Brucella nasıl teşhis edilir?

Brucella kan örneğinde veya kemik iliğinde Brucella mikrobunun bulunmasıyla ancak labaratuvarda teşhis edilebilir. Ayrıca bakteriye karşı kanda antikor taraması yapılabilr. Eğer bu metod kullanılırsa iki haftalık aralarla iki kan örneği alınmalıdır.



Brucellanın tedavisi varmıdır?

Evet, Fakat tedavi zor olabilir. Doktorlar etkili bir antibiyotik verebilirler. Tedavi zamanlama ve hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bir kaç haftadan bir kaç aya kadar sürebilir.

6.Brucella Grubu Mikroorganizmaların Çevre Şartlarına Dayanıklılığı Nasıldır? Diğer bir Deyişle tuzlu peynirde mikrop ölürmü?

Brucella grubu mikroorganizmalar genellikle konakçı hayvan dışında çoğalmazlar. Fakat ortamın ısı, nem ve asitlik değerlerine bağlı olarak değişik sürelerde canlılıklarını sürdürürler. Brucella mikroorganizmaları direkt güneş ışığı, dezenfektanlar, pastörizasyon ve kuru şartlara duyarlıdır. Güneş ışığında 1-12 saatte, 60 C’de 10 dakikada, 100C’de hemen ölürler. Çeşme suyunda 4-8C’de birkaç ay, 0C’de 2.5 yıl, dondurulmuş dokularda birkaç yıl, nemli toprakta 60 gün ve 20C’de % 40 nemli ortamda 144 gün canlı kalabilirler. İdrarda 30 gün, atık fötuslarda en az 75 gün ve uterus akıntılarında 200 günden fazla canlı kalabilir. Enfekte dışkı materyali ile bulaşık altlıkta 56-61C’lerde 4.5 saatte tahrip olur. Çiğ sütten yapılan tuzsuz krema yağında buzdolabında 142 gün, %10 tuz içeren salamura peynirde 45 gün,%17 tuz içerende ise 1 ay canlı kalır. Etin normal dinlendirilmesi süresince oluşan pH değişikliği (asitlik) ette bulunabilecek Brucella mikroorganizmalarını öldürmeye yeterlidir.







BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Haziran 2013       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
erkek arkadaşım brucellosis hastalığı var ve evliliği düşünüyoruz ölümcül riski varmıdır yada bana geçermi
Sponsorlu Bağlantılar
laleş - avatarı
laleş
Ziyaretçi
19 Mayıs 2014       Mesaj #13
laleş - avatarı
Ziyaretçi
ben 2-3 yil once bruselloz hastasiydim doktora gittim ama doktor yanlis tedavi uyguladi bir aya kadar bana super marketteki ürünleri tuketebilirsin dedi ve bende oyle yaptim bu yüzden hastalik daha cok ilerledi ve kanima karisti sonra batmana gittim yeni bir doktor anlattim herseyi ve yeni tedavi uygulandi sut ve sut urunleri et vs. hayvanlardan olan yiyeceklerin hepsini yasak etti 3 aya yaklasik surdu. sonra doktor bu gidisle olecek dedi ama allahima binlerce sukur iyilestim sadece hap veriyodu ve hic bi et sut urunu tuketmedim. Sizlere de gecmis olsun
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Haziran 2014       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Geçici mi kalıntıları oluyo ku

Benzer Konular

29 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
26 Aralık 2007 / mertoglu Taslak Konular
16 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
20 Haziran 2016 / Misafir Tıp Bilimleri