Arama

Lif yırtılması ameliyatının sonuçları ne olabilir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Aralık 2015 Gösterim: 84.147 Cevap: 24
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
18 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
MERABA BENİM AYAĞIMDA LİF YIRTILMASI VAR DOKTOR AMALİYAT OLMAMI SÖYLÜYOR AMALİYAT OLMAMIN FAYDASI VEYA ZARARI OLURMU
LAZERLE YAPILACAK LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUN DAHA KÖTÜ OLMASINDAN KORKUYORUM TEŞEKKÜRLER
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
lif yırtılmasının tedavisi ne?
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

KONUYU İNCELEYİNİZ.. AYRICA DAHA DETAYLI VE SİZE ÖZEL BİLGİYİ YIRTILMA ŞEKLİNİ Kİ BUNUN BİR ÇOK TÜRÜ VAR BELİRTTİĞİNİZDE ONA YÖNELİK ALABİLİRSİNİZ. AMA GENEL ANLAMDA LİF YIRTILMASI VE TEDAVİ ,İYİLEŞME SÜRECİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Eğer dizinizi dönerek düştüyseniz ; dizinizi oluşturan iki ana kemiği eklem içinde tesbit ederek ön-arka ve torsiyonel sabitliği sağlayan en önemli oluşum olan ön çapraz bağınızı (ACL-anterior cruciate ligament) yırtmış olabilirsiniz.

Ön çapraz bağ diz fonksiyonlarında çok önemli bir yeri vardır.
Tam yırtılmalarda ne yazık ki bu önemli anatomik oluşum kendiliğinden iyileşmez ve fonksiyonlarını yeniden kazanmak için operasyon gerekir. Operasyonda da bağın kendi parçaları kullanılamaz. Bunun yerine vücudun değişik bölümlerinden alınan bağlar ACL yerine transfer edilirler.
Parsiyel yırtıklar ise , iyi bir fizik tedavi ile ve verilen egzersizleri yapmakla düzelir..

ACL (ön çapraz bağ) sert ve esnek olmayan liflerden oluşmaktadır.

Diz içinde orta hatta arkadan öne ve dıştan içe doğru uzanır .. Bu bağ tibia kemiğinin öne ve içe-dışa dönme hareketlerini sınırlar. ACL yırtıkları büyük oranda ani yön değiştirme (futbol, tenis, kayak), zıplama veya koşma sırasında yere inerken ani yavaşlama gibi hareketler sırasında olur.

Yırtılma sırasında bir ses veya boşalma sırasında insanlar hisseder. Yırtılma sonrası ilk anda genellikle üzerine basmakta zorlanılır. Sonra üzerine basılmaya başlanılır. Sonrasında dizde ağrı ve şişlik başlar.

İlk acil tedavi dinlenme-buz-elastik bandaj-yukarı kaldırmadır. Doktorunuz muayene sonrası röntgen ve MR isteyebilir. Sonuçta diz yaralanması ile ilgili detaylar ortaya konur ve tadavi şekli kararlaştırılır.

ACL yırtığı olan kişilerde eğer başka patolojiler eşlik etmiyorsa genellikle ilk 3 hafta sonrasında dizdeki şişlik ve ağrı geçer.

Sonrasında hastalardaki en büyük yakınma zaman zaman oluşan dizdeki dönmelerdir. Bu dönmeler veya yoğun aktiviteler sonrası dizde şişlik sıktır. Dönmeler ve şişlikler dışında genellikle ağrı olmaz. Ağrı ; yıllar sonucu başlayan kıkırdak aşınmaları, kireçlenme veya meniküs yırtıklarına bağlıdır.

ACL yırtığı sonrası ;
1) dizi instabil olan kişiler sportif aktivitelerde ve yoğun tempolu bir yaşamda sorun yaşadıklarından daha sedanter bir yaşam sürmek zorunda kalırlar.

Özellikle yaşantısında sporun önemli bir yer tuttuğu kişilerde belirgin bir mutsuzluk kaynağıdır. Ayrıca aktivitelerin düşmesine bağlı kilo alma, yüksek kolesterol gibi kardiyolojik risk faktörlerinde de artış olur.

2) Dizde ek erken patolojilerin gelişmesi; Özellikle iç menisküs yırtıkları ve kıkırdak zedelenmeleri sıklıkla gelişir. İlk 5 yılda ağrı nedenleri genellikle bu ek patolojilere bağlıdır.

3) Kireçlenme; İnstabil dizlerin tamamında diğer tarafa göre erken kireçlenme gelişir. Kireçlenme bulgularının 10 yılda gelişme oranı % 80 leri bulmaktadır.

ACL yırtığına eşlik edebilen patolojiler ise şunlardır :

1) Dış menisküs yırtığı - Genellikle ACL yırtığı oluşturan travma ile oluşur. Geç dönem dış menisküs yırtıkları daha nadirdir.

2) İç menisküs yırtıkları - ACL yırtığı oluşturan travmayla birlikte az sıklıkta oluşur. Daha sık olarak ACL yırtığına bağlı instabiliteye bağlı geç dönemde oluşurlar. 5 yılda % 80 lere varan oranlarda instabiliye bağlı yırtık geliştiği gösterilmiştir.

3) Kıkırdak lezyonlar - ACL yırtığı oluşturan travmayla birlikte az sıklıkta oluşur. Daha sık olarak ACL yırtığına bağlı instabiliteye bağlı geç dönemde oluşurlar.

4) Diğer bağ lezyonları - Genellikle ACL yırtığı oluşturan travma ile oluşur. Nadir vakalarda uzun süreli instabiliye bağlı iç yan bağ uzaması olabilir.

ACL yırtığı olanlarda tedavide göz önünde bulundurulması gereken husular şunlardır :

Ana karar verme kriteri ; dizin sabitliğinin bozulması yani instabilitedir.

1. Profesyonel sporcular - profesyonel yaşama devam için hemen tüm sporculara operasyon önerilir. Aksi durumlarda erken dönemde dizde diğer patolojiler gelişmesi ve sık diz dönmelerine bağlı sportif seviyede düşme oluşur.

2. 40 yaş altı aktif spor yapanlar - kesinlikle cerrahi önerilir.

3. 40-50 yaş arası aktif sporcular - sportif seviyede azalma istenmiyorsa ve instabilite fazla ise cerrahi önerilebilir. Yalnız 40 yaş sonrası cerrahilerde spora geri dönüş zamanı uzamaktadır. İnstabilite seviyesi ileri değilse 3 aylık yoğun fizyoterapi sonrası karar gözden geçirilir.Kişiler spor tipi ve seviyesini değiştirmek istemez ve diz instabil ise cerrahi önerilir.

4. 50 yaş üzeri aktif sporcular - bazı merkezlerde 55 yaşına kadar Ön Çapraz Bağ Onarımı yapılmakla beraber bu konuda genel kanı fizik tedavi - ekzersiz programı uygulamak ve spor tipi ve seviyesini değiştirmektir.

5. 30 yaş altı sakin yaşam sürenler - dizdeki dejeneratif değişiklikleri önlemek için genellikle operasyon önerilir.

6. 30-40 yaş arası sakin yaşam sürenler - Günlük aktivitelerde sorun yoksa tedavi önerilmez. Sorun varsa yoğun bir fizik tedavi sonrası egzersizlere devam etmeleri önerilir. Buna rağmen sorun var ve ek patolojiler gelişiyorsa cerrahi önerilir.

7. 40 yaş üzeri sakin yaşam sürenler - Sorunları varsa fizik tedavi ve sonrası egzersizlere devam etmeleri önerilir.

dizin sabitliğini bozan her türlü rahatsızlıklarda futbol gibi ağır sporlar yapmak ileride daha büyük sorunlar çıkarır..

benim size önerim ; iyi bir merkezde uygun bir süre içerisinde kaliteli ve yoğun bir fizik tedavi görmeniz ve futbol gibi ağır sporlardan uzak durmanızdır.

geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.

Dr. Ümit Hazar


Quo vadis?
aykutttt - avatarı
aykutttt
Ziyaretçi
6 Temmuz 2009       Mesaj #3
aykutttt - avatarı
Ziyaretçi
Bnm dizim döndü ve sağdece yan bağlarda kopuklar olduğunu söyldi doktorum. İç bağlarda problem yok.
basketbol oynuyorum ve kısa süre sonra antremanlarım başlıyacak. Daha düştüğümden beri 1 hafta oldu.
Ne kadar sürede iğleşebilirm ve de ne önerirsiniz.
Çok teşekkür ederim.
İyi Günler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Eylül 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hocam ben cerrahpaşa tıp fakultesınde t all tanısı ıle 2 senedır tedavı goruyorum bu hastalıga yakalanmadan once futbol oynuyodum hocam haftada 3 kez halısaha macı yapardım ama son macımda havaya zıpladım ınerken dız kapagımda cok şıttetlı agrı oldu hemen macı bıraktım ve buz tedavısı yaptım ama agrısı gecmedı samatya devlet hastanesınde emar cektıler lıflerın yırtık dedıler ama genış olarak acmadılar konuyu olmasam ne olur dedım futbol oynamassan anı hareket yapmassan bısı olmaz dedıler ve kısa sure sonra losemı hastalıgına yakalandım ve agrısı gıttı ama enson kemoterapıden sonra eve gecdım ve merdıvenden ınerken ayagım cıddı bi şekılde burkuldu aynı yer şıttetlı agrıyor buz ve arveles kullanıyom ama fayda etmıyor emar cektıler ama menuskus dıyolar kımsenın dedıgıne ınanmıyom sızı gordum ve cok korkuyom hem bu losemı hastalıgı hem bu ayak cok yordu benı ılla amalıyatmı olmam gerekıyor sızın dusuncenız ne hocam lutfen benı aydınlatın adım gokhan saygılarımla
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

lif yırtılması

merhaba! Benim sol kol dirseğimde lif yırtılması olduğu söyleniyo emar çekildi ve bu doğrulandı.Ağrım hiç dinmiyor 1 ay oldu doktao ameliyat olmamı söylüyor ne yapabilirim???
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

lif yırtılması tedavisi

slm benim ayağımda lif yırtıması oldu amaliyat oldum üzerinden 2 sene geçti şimdi ağrılar yine başladı doktor yine amaliyat dio ikinci amaliyattan korkuyorum olmam mı gerek gerçekten ve amaliyat olana kadar bunun acısını nasıl dindirebilirm tşk ederim şimdiden cevabınızı bekliyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Kasım 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba benım yaklasık uç ay önce yolda yürürken ayagım kaydı sol dizimin üzerine düserken sağdizim öne doğru gerildi problem sag dizimde yere dusmemden dolayı doktora gıttım bana emar cektırmemı soyledıler emarı cektırdım doktor lif yırtılması ve iki kemik arasında kan toplandıgını soyledi ve ameliyat olmamı önerdi baska doktora gıttım oda aynı seylerı soyledı fakat ameliyatı iki yada üç ay fizik hareketleri gösterdi onları yaptıktan sonra iyileşmezse ameliyat sarty olacagını söyledi benım sizden ögrenmek istediğim bana nasıl bır tedavi önerirsiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
lif yırtılmasının tedavisi ne?
Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
30 Kasım 2009       Mesaj #9
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

lif yırtılmasının tedavisi ne?


Tedavi

Basit bir kas gerilmesi ile alttaki kemiğin kırığı gibi ciddi bir hasarın ayırt edilmesi çok önemlidir. Ancak bazı durumlarda bu ayrımı yapmak oldukça güç olabilmektedir. Bütün kas - iskelet (kemik) yaralanmalarında ağrıvirg duyarlılık ve hareketle acı olur. Kuşkusuz basit bir kas gerilmesi ile belirgin bir kemik kırığını ayırmak çok kolaydır. Ama hasarın açık seçik olmadığı durumlardavirg röntgenle kesin tanıya varılana kadar bütün ciddi olasılıklar göz önünde bulundurulmalı ve tanı kesinleşene kadar duruma kırık gözüyle bakılmalıdır. Böylece ek sorunların ortaya çıkması önlenebilir.

Kas gerilmeleri çoğunlukla evdevirg basit bir bakımla iyileşir. Soğuk kompres ağrıyıvirg şişmeyi ve çürük oluşmasını en düşük düzeye indirir. Bununla birlikte sıcak uygulanması da bölgedeki kan dolaşımına olumlu etkide bulunarakvirg ağrının azalmasını ve hareketin kolaylaşmasını sağlar. Aşırı gerilerek hasar görmüş bir kas mutlaka başlangıçta dinlendirilmeli ve iyileştikçe aşamalı olarak hareket ettirilmelidir. En küçük bir kuşkuda doktora danışmaktan çekinilmemelidir. İyi bir bakım ve sağduyuyla bu tür kas zedelenmeleri kolayca iyileşir.
hikmet - avatarı
hikmet
Ziyaretçi
19 Aralık 2009       Mesaj #10
hikmet - avatarı
Ziyaretçi
kolumda lif yırtılması var doktor ameliyatla düzelecegimi söyledi tedaviyle düzelebilirmiyim

Benzer Konular

29 Eylül 2016 / Misafir Soru-Cevap
3 Haziran 2012 / Misafir Soru-Cevap
12 Ekim 2009 / Misafir Cevaplanmış
12 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri