Arama

Türkistan, bozkır, göç, konargöçer, anayurt nedir? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 30 Aralık 2012 Gösterim: 47.232 Cevap: 29
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2012       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
anayurt ne???
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2012       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İskan nedir ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2012       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
anayurt nedir yazılmamış
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2012       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anayurt nedir ?

Anayurt bir milletin çok eskilerden beri yaşadığı yer yani ilk defa yurt edinilen yeri nitelemek için kullanılan sözcüktür.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
14 Aralık 2012       Mesaj #25
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkistan : Türklerin anayurdu olan ve hive, fergana, taşkent, buhara, semerkant ve kırgız şehirlerini içine alan büyük bölge.

Bozkır :kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerde geniş alanlara yayılan, ağaçsız doğal bölge, step.

Göç :dini, iktisadi, siyasi, sosyal ve diğer sebeplerle insan topluluklarının bir yerden bir başka yere gitmesi.

KonarGöçer :Yılın belli zamanları,kendilerine ait yaylak ve kışlaklarda yaşayan, Nisan-Mayıs başında yaylalara, Ekim - Kasım başında kışlaklara göç eden,Yörükler'in yaşam tarzına verilen genel ad ve lakaptır.

Anayurt :ilk yurt edinilen yer, anavatan.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2012       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İlk yurt edinilen yer, ana vatan:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2012       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
anayurt nedir acaba?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2012       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
anayurt nedir kardeş
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2012       Mesaj #29
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Göç
Göç, dini, iktisadi, siyasi, sosyal ve diğer sebeplerle insan topluluklarının bir yerden bir başka yere gitmesi. Ferdi sebep ve maksatlarla yer değiştirmeye ve bu esnada nakledilen eşyaların hepsine de göç denmektedir. Ayrıca kuşların, balıkların ve bazı hayvan türlerinin, belli mevsimlerde dünyanın çeşitli yerlerine gitmeleri de göç adıyla anılır.
Bozkır
Sert çayırlarla otların, bunlar arasında serpilmiş çalılarla dikenlerin meydana getirdiği bir bitki topluluğu. Bozkırlar, çoklukla astropik kuşakta geniş yer tutar. Yaz olduğu, böylece bitki topluluklarının yeteri kadar yeşermeğe fırsat bulamadığı alanlarda meydana gelen bozkırlar, bazen ılık iklim bölgelerinde, tropik kuşağa doğru da yer yer sokulurlar. Bozkırlarda yetişen bitkiler, bu iklim şartlarına uymuş, kurakçıl bir yapı gösteren, üstleri balmumu tabakası ile kaplı küçük yapraklı kökleri toprak altında su çekebilmek için derinlere giden tüylü, meşin gibi sert soğuklara karşı dayanıklı, yumru ya da soğanlı köklü bitkilerdir.

Konargöçer
Yılın belli zamanları,kendilerine ait yaylak ve kışlaklarda yaşayan, Nisan-Mayıs başında yaylalara, Ekim - Kasım başında kışlaklara göç eden,Yörükler'in yaşam tarzına verilen genel ad ve lakaptır. Çoğu kez, göçebe terimiyle karıştırılmış ; anlamsal ve bilgisel yönden hata edilmiştir.
Konar-Göçer kimse :
1-)Belli bir kültüre ve manevi değerlere
2-)Soy birliğine
3-)Kendisine ait arazi,ev,çadır,hayvana sahiptir.
4-)Kendisine ve topluluğuna ait bir dile ve geçmişe sahiptir.
5-)Kendisine ve topluluğuna ait,devlet - beylik kurmuş ve siyasi idareye,paraya,mali - idari - sosyal bir hayata sahiptir

Türkistan
Türkistan Asya kıtasında Türklerin yurdu manasına gelen büyük bir ülke. Tabii coğrafyası, etnoğrafik ve tarihi manasıyla Türkistan'ın hudutları şöyledir: Güneyden Gürgan Nehri, Horasan Dağları, Kopet Dağı, Kuhi Baba, Mezduran, Tapcak ve Ak Dağları, Hindukuş Sırtları, Mustag-Kuenker Sıradağları; doğudan, Doğu Türkistan'ın doğu hudutları, Sucav civarında 98°50' kuzey paraleli, 40°50' doğu meridyeni noktası; kuzeyden Cungarya ve Kazakistan'ın kuzey hudutlarını meydana getiren İrtiş Havzası ve Aral-İrtiş su ayırımı hattının kuzey yamaçları; batıdan Kuzey Ural Dağı, Yayık Nehri, İdil'in denize döküldüğü yer olan Bökey Orda ve Hazar Deniziyle çevrilidir. Yüzölçümü altı milyon kilometrekare civarındadır.

Türkistan; Batı Türkistan, Doğu Türkistan, Afgan yahut Güney Türkistan ve İran Türkistan'ı olmak üzere dört bölüm halinde incelenir. Batı Türkistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan; Doğu Türkistan Çin Halk Cumhûriyeti; Güney Türkistan, Afganistan; İran Türkistan'ı da İran hudutları içindedir. Güneydeki Afgan Türkistan'ı; Afganistan'ın kuzeyinde bend-i Türkistan ve Hindukuş dağ sırası önünde Seyhun Vadisine ve Batı Türkistan Çukureli'ne doğru uzanan alçak sahadır. Afgan Türkistan'ının en büyük şehri Mezar-ı şeriftir. İran Türkistan'ı; İran'ın Estarabad ve Deregiz vilayetlerini içine alır.

Türkistan, Türklerin yurdu manasınadır. Tarihi geçmişi çok uzundur. Binlerce yıldan beri Türklerin yurdu olup, topraklarında pekçok devlet kuruldu. Üzerinde çok büyük hadiseler olup, tesiri hala mevcuttur. Türkistan'ın tarihi eskiden Türk devletleri, Çinliler, Moğollar, 19. yüzyıldan itibaren de Ruslar, Çinliler, Afganlılar, İranlılarla alakalıdır. Türkistan'a hakim Türk devletleri kuran Hunlar, Tabgaçlar, Göktürkler, Uygurlar, Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Harezmşahlar olup, 13. yüzyılın başında da Moğolların işgaline geçti. Moğollardan sonra da çeşitli hanlıkların idaresinde kaldı. Batı Türkistan 1867 yılında Rusya'nın işgalindeyken 1991 yılında Özbekistan ve Türkmenistan'ın öz toprakları oldu. Doğu Türkistan Çin'in işgalinde, Güney Türkistan ise Afganistan'ın hakimiyetinde bulunmaktadır. İran Türkistan'ı İran'dadır.
Batı Türkistan
Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan topraklarıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Aralık 2012       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Anayurt, bir milletin çok eskilerden beri yaşadığı yer yani ilk defa yurt edinilen yeri nitelemek için kullanılan sözcüktür.

Benzer Konular

22 Mayıs 2016 / gistong Cevaplanmış
22 Mayıs 2016 / enver Cevaplanmış
22 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış