Arama

Uygarlığın gelişmesinde sanat mı yoksa bilim mi ön plandadır? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Ocak 2020 Gösterim: 77.456 Cevap: 18
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Şubat 2012       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar sizinle bir haberi paylaşmak istiyorum inşallah beğenirsiniz :

Sponsorlu Bağlantılar
Özel Emine Nakıboğlu İlköğretim Okulu öğrencileri, Türkçe Öğretmeni Kübra Alagöz gözetiminde gerçekleştirilen münazarada “Toplumların ilerlemesinde sanat mı yoksa bilim mi daha etkilidir?” konularını tartıştı.
Öğrencilerin; savunma, fikir üretme ve çözüm bulma yeteneklerinin gelişmesine destek vermek, topluluk önünde kendilerini ifade edebilmelerini, herhangi bir konuda farklı görüşleri mantık yürütme, tezler, istatistikî bilgilerle savunabilmelerini sağlamak amacıyla okulun 6/D sınıfında gerçekleşen münazarada, sınıf oylamasıyla beş öğrencinin yer aldığı jüri ve kura yoluyla gruplarını savunacak başkanlar eşliğinde münazara yapıldı. Renkli örneklerin verildiği münazarada bilim grubu ve sanat grubu öğrencileri seçtikleri fikri etkili etkili bir biçimde savundular. Öğrenciler ortaya atılan iddiaları mantıksal ve bilimsel verilerle çürütmeye çalıştılar. Sanat grubundan Beyzanur Günay Atatürk’ün “Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü söyleyerek sanatın toplumlara ne kadar faydalı olduğunu savundu. Bilim grubundan Elif Günsu Demir ise “Bilim denilince akla ilk gelenler yenilik ve bu yeniliklerin hayatımızda nasıl kapladığıdır. Her türlü araç ve olaylar bilimle açıklanabilir. Tabii ki bilimi anlamak ve hayatımızdaki yerini kavramak için eğitimli olmak gerekmiyor. Sadece kendimize zaman zaman sorular sorarak bilimin hayatımızın her anında olduğunu kavrayabiliriz.” dedi. Her iki grubun da konusunda çok iyi olduğu, münazara sonucunda öğrenciler bilimin sanattan daha etkili olduğu ve toplumların ilerlemesinde bilim gücünün etkisinin daha fazla olduğunu ortaya koymuş oldu.

Türkçe Öğretmeni Kübra Alagöz, 6/D sınıfı öğrencilerine konuşmalarında tanık göstererek, örnekler vererek, sayısal verilerden yaralanarak, uygun düşünce yolları geliştirerek ve nezaket kurallarına uyarak güzel bir münazara örneği sergiledikleri için teşekkür etti.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tabikide sanat önemlidir akıllılar hem ne demişler : bilim olmadan bir millet gelişemez çağa ayak uyduramaz bu nedenle diğer milletlerden geri kalır . örnek olarak matbaa bulunduğunda biz tam 300 yıl sonra almışız ve normal olarak amerika ülkeleri uçarken biz daha yeni geliyomuşuz . herşeyin başı bilim UYGARLIK TARİHİ BİLİMLE BAŞLAR ! önce bilim gelişir sonra sanat !! ...
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2013       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ey bilmin sanattan önemli olduğunu söyleyen insanlar,siz ülkenize gelen turistleri neden antik tiyatrolara veye müzelere götürüyorsunuz? onlar sanatın gelişmesiyle ortaya çıkmıştır.oysa sizin için hani bilim önemliydi?

turistler ülkemizin doğal güzelliklerini kültürünü öğrenmek için geliler.ayrıca antik tiyatroların yapımında matematik matematikte bir bilimimdir.şunu da söyleyeyim bizim ülkemizin bilimini öğrenmeye gelenler iş için gelir.sen bir ülkeye aaa onun bilimi şöylemiymiş böyle miyimiş diye gezmeye gelmezzsin. çünkü insan bir yere gezmek yani rahatlamak maksatlı gelir . bir işin yoksa
yağmur_123 - avatarı
yağmur_123
Ziyaretçi
12 Şubat 2013       Mesaj #14
yağmur_123 - avatarı
Ziyaretçi
Bilim, gözlem ve deneylerle elde edilen düzenli bilgi birikimizdir. Bilmek sözcüğünden türemiş olan bilim, bilinen, bellekte iz bırakan anlamındadır. Ayrıca evrene ve evrendeki her şeye ilişkin bilgileri elde etmek amacıyla yapılan etkinlikler olarak da ifade edilebilir.

Bilimin ortaya koyduğu bilgiler, yapılan yeni çalışmalarla desteklenip olgunlaştırılabilir. Ülkemizin ve gelişmekte olan çoğu ülkelerin insanları geçmişte ve günümüzde yapılan yanlış davranışların olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır.Bu gün topraklarımızın çok büyük bir kısmı erozyonla aşınmıştır.

Gerek bireysel gerek toplumsal sorunlara akılcı ve mantıksal çözümler getirebilmenin yolu, bilimsel düşünme ve bilimsel uygulamalardan geçer. Bu nedenle insanlardaki bilimsel düşünce eksikliği, sorunların çözümsüz kalmasına ve giderek artmasına neden olabilir. Bu ad insanları psikolojik, ekonomik vb. sıkıntılar içinde bırakır. Örneğin bir öğrenci bilimsel olarak en verimli ders çalışma yöntemlerini bilmiyorsa derslerinde başarılı olması çok zordur.

Tekerleğin keşfinden bu yana, insanın ürettiği ve kullandığı her şey, çözdüğü sorun, bilimsel düşünme yoluyla ve bilimle gerçekleşmiştir. Bu yolla, ortaya çıkan yeni bilimsel bulgulara paralel olarak toplumların gelişmesi ve toplumun sorunlarının çözümlenmesi sağlanmıştır.

Bilimin;yaratıcılığın, yaratıcılık da duygu ve düşüncenin ürünüdür. Bilimsel gerçekler, insandan önce var olmuş olsa da onları ortaya çıkaran insandır. Dünya’nın çeşitli yerlerindeki olayları izlediğimiz televizyonun gerisinde binlerce yılın, binlerce insanın, binlerce araştırmacının ortaya koyduğu bir bilimsel birikim vardır.

Sonuç olarak bilgi edinme ve bunlardan yararlanabilme, yaşama savaşında başarının anahtarıdır. Çünkü bilimin en başta gelen amacı insan yaşamını kolaylaştırmak, Dünya’yı insanca yaşanabilir duruma getirmektir.
Daphne - avatarı
Daphne
Ziyaretçi
2 Ekim 2013       Mesaj #15
Daphne - avatarı
Ziyaretçi
Çoğunluğu buradan olmak üzere farklı kaynaklardan bu soruyu araştırıp toparladım. Belki işinize yarar.

SANAT

Ülkemizin doğusunda bilim, teknoloji yok mu?
Televizyon, çamaşır, bulaşık makineleri, telefon, bilgisayar ve benzerleri.

Bunlar doğuda da var ama gel gelelim kütüphane yok! Müze yok, sanat eserleri yok! Sanatla alakaları yok! Çok mu uygarlar şimdi onlar! Alakası yok…

Ünlü düşünür Montesqieu "Bir milletin müzikteki meyline önem verilmezse o milleti ilerletmek mümkün olmaz" diyerek güzel sanatlardan müziğin uygarlık ilerlemesinde ki etkili rolünü açıkça belirtmiştir. Montesqieu'nin sözünü tasdik eden Atatürk 1 Kasım 1934 tarihinde TBMM'nin açış nutkunda Montesqieu'nün görüşüne yakın şu cümleyi söylemiştir: "Bir milletin yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir."

Üstelik bir de şu var dünyada uygarlıkların yeniden yapılanmasına, değişmesine ve gelişmesine katkıda bulunan bilim adamlarının temellerinde de sanatı görüyoruz: Ünlü italyan rönesans dönemi mimarı michelangelo aynı zamanda ressam, heykeltraş ve şairdir de…

Sanat insanlar var oldu olalı vardı. Mağaralardaki el resimlerini, hayvan resimlerini sadece yaptıkları işin nasıl yaptıklarını anlatmak için yaptıklarını sanmıyorum ilk çağlarda yaşayan insanların.

Öte yandan bilime gelince, bilim sanattan doğmuştur. Zaten bilimin beslendiği yer yaratıcılıktır. Eğer birşeyler tasarlamaya karar verdiyseniz bu sanat yapmaya da karar verdiğiniz anlamına gelir. Hayal gücünün olduğu her yerde sanat vardır. Albert Einstein çok iyi bir hayalperest olarak tanımlıyordu kendini. Yoksa izafiyetin varlığı hiçbir zaman bulunamazdı.

Sanatın bir çocuğu oldu adını bilim koydular. Sanat olmadan bu hayat sıkıcı olur hatta yaşamak için bir sebep kalmaz. Ama bilim olmadan sadece gelişmişlik seviyesi düşer. Çamaşır makinesinde değil de elde yıkanır çamaşırlar, otomobille değil de at arabasıyle ulaşım yapılır, cep telefonu değil de mektup kullanılırdı.

Sanat insana benlik kazandırır, bilim hayatı kolaylaştırır.

''Sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.''
M. Kemal ATATÜRK

Bana kalırsa ikisi de önemli ancak sanat biraz daha önemli. Önce neden derseniz bilimin yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Yüz yıl önceki teknikleri bugün uygulayamassınız. Ancak sanat üzerinden onbinlerce yıl da kalıcıdır. Bugün bir Aşık Veysel, Mevlana hala hatırlanıyor ve saygı duyuluyorsa bilin ki bu yaptıkları sanat sayesindedir. Yine aynı şekiLde sözlü edebiyat geleneklerimizden destanlarımız halen yaşamakta.
Kısacası bilim tüketici sanat üreticidir



BİLİM


İkisi de önmelidir tabi ama insanlığın gelişiminde bilim önce gelir!! Sanat sadece estetik açıdan önemlilik teşkil eder, aksine bilim hayatın amacını sorgular ve insanla evren arasındaki bağlantıyı kurgular! Bilim bana göre daha önemlidir. Çünkü sanat estetik, diğer bir tabirle güzellik verici bir unsurdur. Oysa ki bilim hayatın gelişimi ve uygarlığın ilerleyişi için çalışır. Bana göre bilim konularıyla da sanat yapılabilir. Bilim sürekli gelişen bir konudur ve sanat gibi "sanat sanat içindir" konusunu içinde bulundurmaz. Yani "bilim bilim içindir" gibi bir söz yoktur. Bilim herşey içindir. Şu an sanatı iyi olan ülkelere bakalım, o ülkeler belki de sadece sanat yönünde gelişmiştir. Oysa ki Japonya gibi bir ülkede hem Japon sanatı hem de bilim ve teknoloji gelişmiştir. Nereye ağırlık verilirse o yönde gelişilir. Fakat bilim yönünde çalışma her şeyi beraberinde getirir. Bu bilimin çok çeşitli amaçlarını gösterir. Fakat sanatla da uğraşmak gerekir. Ama bilim önce gelir.

Bilim olmadan sanat olmaz. Sanatçının mikrofonundan tutun boya fırçasına kadar herşey bir düşünce ve bilim içerir yani bilim sanatı doğurur. taş devrine dönelim. Taş devrinde bulunan tekerlek mi çağa kazanç sağlayıp çağ atlamaya yardım etti yoksa duvara çizilen o resimler mi? Ayrıca bir şeye ihtiyaç duyulduğu için bilim yaılır ama sanat öyle değil. Ayrıca şu anda çoğu sanat para için yapılıyor. Ben buna örnek olarak herhangi bir resim tablosunun ancak paraya satılacağını örnek gösterebilirim. Ayrıca kimi sanat ırkçılık gibi kötü şeyleri destekliyor ve bunlara yol gösteriyor. Bilim gelişerek mimari oldu, bu şekilde antik tiyatrolar falan yapıldı. Bilim sanattan daha önemlidir. Bir millet bilim alanında gelişiyorsa, sanatsal gelişime göre daha ileri gitmiştir.Ama üstüne sanatsal yönden de gelişirse uygarlıklarına daha çok değer ve renk katmış olurlar.Bilim, çok verimli ama üstü boş olan toprak gibidir.Sanatta bu verimi süsleyeceğimiz çiçekler, bitkiler gibidir.Uygarlık ikisine de muhtaçtır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2014       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sana katılıyorum çünkü bizimde yarım münanzaramız var ve napcağımızı azda olsa biliyoruz sana şöyle bikaç örnekler vericem beni dinle :
Bilim ve Sanat her ne kadar birbiriyle bağlantılı olsa da; uygarlığın gelişiminde Sanat’ın her daim bir adım önde olduğu kanaatindeyim. Bu tezimi doğrulamak için önce biraz bilim ve sanat’ın tarihine dönelim:
Bir duygunun, düşüncenin, doğal güzelliğin, yaratıcılık katılarak anlatılmasına sanat denir. Örneğin; mimarlık, heykel, müzik, sinema, tiyatro, roman, öykü v.b. çeşitli sanat dallarıdır.
İlk çağlarda insanların mağara duvarlarına yapmış oldukları resimler de ilk sanat ürünü olan eserlerdir. Çin, Hindistan, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu’da kurulan uygarlıklar, tüm insanlık tarihi üzerinde etkili olan yeni uygarlıkların ortaya çıkışını hızlandırdı. İnsanlığın sanat mirasının temellerini bu eski uygarlıklar oluşturmuştur. Ayrıca, Amerika kıtasındaki İnka ve Aztek uygarlıklarının varlıkları da bilinmektedir. Bugün yurdumuzda örneklerini gördüğümüz bazı sanat eserleri, yüzyıllarca süren çabalar sonucu oluşturulmuştur. Farklı kültürlerin sanat alanında ortaya koyduğu bütün eserler, insanlığın sanat mirasını oluşturmaktadır. umarım münanzarayı kazanırsınız bana bol bol şans dile tanımadığım ama ona yardım ettiğim kişi :d
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mart 2015       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bilim bana göre daha önemlidir.Çünkü sanat estetik,diğer bir tabirle güzellik verici bir unsurdur.Oysaki bilim hayatın gelişimi ve uygarlığın ilerleyişi için çalışır.Bana göre bilim konularıyla da sanat yapılabilir.Bilim sürekli gelişen bir konudur ve sanat gibi "sanat sanat içindir"konusunu içinde bulundurmaz.Yani "bilim bilim içindir" gibi bir unsuru içinde bulundurmaz.Bilim herşey içindir.Şuan sanatı iyi olan ülkelere bakalım o ülkeler belki de sadece sanat yönünde gelişmiştir.Oysaki Japonya gibi bir ülkede hem Japon sanatı hem de bilim ve teknolojide gelişmiştir.Sen nereye ağırlık verirsen o yönde gelişirsin.Fakat bilim yönünde çalışma her şeyi beraberinde getirir.Bu bilimin çok çeşitli amaçlarını gösterir.Fakat sanatla da uğraşmak gerekir.Ama bilim önce gelir.
atakankucuk - avatarı
atakankucuk
Ziyaretçi
25 Ekim 2015       Mesaj #18
atakankucuk - avatarı
Ziyaretçi
Bilim olmasaydı sanat magaranın duvarlarındakı resimlerden ibaret olurdu. Atatürk benim manevi mirasım,Bilim ve Akıldır’demiştir.
Sanatçı olabilmenin önkoşulu içinde yetenek sadece %30.
%70' i bilgi, eğitim Sözün özü; bilgi ve teknoloji olmadan sanat yapmaya çalışmak, ilk insanların mağara duvarlarına yaptıkları resimlerin ötesine geçmez.
bence bu kadarı yeterli tşk öd
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2016       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bilimdir bilim olmazsa sanat olmaz zaten sanat bilimden doğar uygarlık gelişmek istiyorsa bilime önem vermelidir bilimin olduğu yerden sanat eksik olmaz zaten merak etmeyin sanat diyenlere asla katılmıyorum bir uygarlık kendini geliştirmek istiyorsa yeni buluşlar ve bilimsel çalışmalar yaparak sadece kendisine değil diğer toplumlara da yarar sağlamalıdır ki bir değeri olsun.

Benzer Konular

3 Ocak 2007 / Misafir Akademik
31 Aralık 2017 / mğffdvgşm Cevaplanmış
23 Nisan 2017 / Misafir Cevaplanmış
3 Mart 2013 / meltem Soru-Cevap
6 Nisan 2013 / Misafir Soru-Cevap