Arama

Baş dönmesi sebepleri nelerdir?

Güncelleme: 8 Aralık 2016 Gösterim: 68.835 Cevap: 4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
5 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Baş dönmesi sebepleri nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 15:35
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
5 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

Baş dönmesinin nedenleri neler?


Baş dönmesi, sık görülen bir yakınmadır. Hastalar baş dönmesinin etrafımda her şey dönüyor, yer altımdan kayıyor '' gibi sözcüklerle anlatırlar. Baş dönmesine hemen her zaman eşlik eden bulantı, kusma, yürümede zorluk eşlik eder.Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, Mynet okurları için yazdı.
Sponsorlu Bağlantılar

Psödovertigo ise, hasta tarafından sersemlik hissi, Havada ya da bulutlarda yürümek gibi aktarılır. Psödovertigo en sık görüldüğü tablolar, anksiyete atakları, ağır anemiler (kansızlık), hipotansiyon (düşük tansiyon) ve hipoglisemidir (düşük şeker düzeyi).
Vertigoları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Nörolojik Kökenli Vertigo : Bu tür baş dönmesi bazı epilepsi (sara hastalığı) türlerinde ender de olsa görülür. Beynin Cerebellum denen kısmının hasarlarında; baş dönmesi görülür. Nörolojik kökenli baş dönmelerinde, baş dönmesine eşlik eden başka semptomlarda vardır.

Meniere Hastalığı : Tekrarlayan baş dönmesi atakları, kulak çınlaması ve zaman içerisinde tekrarlayan ataklarla yerleşen sağırlık vardır. Tipik bir atakta; ani başlayan birkaç Dakika ile Saatler arasında süren baş dönmesi ve değişen şiddette kusma bulunur. Kulakta çınlama vardır. Atak sıklığı hastadan hastaya farklılık gösterir.

Pozisyonel Vertigo : Başın ani pozisyon değiştirmesine, gövde uyum sağlayamaz ve yataktan kalkma; başın çevrilmesi v.b. nedenlerle baş dönmesi atakları ortaya çıkar. Ataklar, genelde bir Dakikadan az sürer. İşitme ve çınlama baş dönmesine eşlik etmez. Bazen yaşlılarda bu tür baş dönmesi; birkaç saniye sürer ve yıllarca devam eder.

Vestibüler Nörinit : Sıklıkla tek bir baş dönmesi atağı ile beliren selim bir tablodur. Bu türde de, çınlama ve sağırlık yoktur. Hastalar, genelde genç-orta yaş erişkinlerdir. Hastaların hemen hemen hepsi, birkaç hafta önce geçirilmiş üst solunum yolu (grip vs..) enfeksiyonu bilgisini verirler. Bu baş dönmesinin nedeni, tam ispatlanmamış olsa da virüs denen bir mikrop türü sorumlu tutulmaktadır. Vertigo atağı ve kusma Günler içinde şiddetini azaltarak geçer. Ani hareketle başlayan fenalık hissi ise, haftalarca kalabilir.

Tanı ve Tedavi Baş dönmesi ile başvuran hastayı, hekim iyice dinlemeli, detaylı bir muayene ile düşündüğü baş dönmesi türünü, hastaya yaptırdığı tetkiklerle doğrulamalıdır. Bu tetkikler, baş dönmesinin türü doğru tespit edildikten sonra baş dönmesine sebep olan bir etken varsa, bunun tedavisi yapılmalıdır. Hastalıkla ilgili; hasta ve hasta yakınına bilgi verilmeli ve baş dönmesinin tedavisi düzenlendikten sonra hastanın tekrardan hekim ile ilişki kurulması önerilmelidir
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 15:51
uchiha itachi - avatarı
uchiha itachi
Ziyaretçi
22 Ocak 2009       Mesaj #3
uchiha itachi - avatarı
Ziyaretçi

baş dönmesi deyip geçmeyin


Uzmanlar baş dönmesinin ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini söylüyor.

Sabahları gözünüzü açtığınızda başınız dönüyor, duvarlar, sanki etrafınızda hareket ediyor. Belki size önemsiz gibi gelebilir ama uzmanlar baş dönmesinin ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini söylüyor. İşte nedenleriyle baş dönmesi ve tedavisi...

Baş dönmesini çoğumuz pek dikkate almayız... Oysa gelip geçici olduğunu düşünüp üzerinde bile durmadığımız ve bu yüzden çoğu zaman nedenini araştırmadığımız bu sorun, pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Bunların başında görme bozuklukları, iç kulaktan kaynaklanan problemler, ruhsal bozukluklar ve beyin tümörleri geliyor. Bu yüzden siz siz olun baş dönmesini ciddive alın ve Acıbadem Hastanesi Onkoloji ve Nörolojik Bilimler Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev Üneri’nin söylediklerine kulak verin.

GÖRÜNTÜ YANILGISI
“Baş dönmesi” deyimi var olmayan bir hareketin var gibi hissedilmesini anlatıyor. Bazı baş dönmelerinde kişi etrafının ya da kendisinin hareket ettiğini görürken; duvarlar, eşyalar dairesel olarak dönüyor veya aşağıdan yukarıya kayıyor, bazen de etrafın değil kendisinin hareket etmekte olduğunu hissedebiliyor. Doç. Dr. Üneri, “Bazen bu hareket o kadar kuvvetli ve hızlı hissedilir ki hasta gözünü açamaz ve ayakta duramaz” diyerek şunları söylüyor: “Bu görüntü yanılgısının sebebi gözlerde nistagmus denilen istemsiz (refleks) hareketlerdir. Bir baş dönmesi atağı birkaç saniye sürebileceği gibi saatlerce, ya da hafifleyerek günlerce, aylarca sürebilir, bazen de belli aralıklarla tekrarlar. Tekrarlama aralıkları da çok değişik olabilir, günde birkaç kez kısa süreli ataklar gelebilir ya da iki atak arası 25-30 seneye kadar uzayabilir. Kişiden kişiye değişmekle beraber özellikle şiddetli ve uzun süreli ataklara bulantı ve kusma eşlik edebilir.”

TİPLERİ FARKLI FARKLI
Baş dönmesi ve dengesizlik hissi, tüm dünyada ağrıdan sonra, en sık doktora danışılan ikinci şikayet. Hayatı boyunca başı hiç dönmemiş birisini bulmak aslında pek kolay değil. Baş dönmesi birkaç saniyelik bir his olabileceği gibi aylarca hatta yıllarca zaman zaman meydana gelen ataklar şeklinde seyredebiliyor. Zaten baş dönmesinin de “vertigo” ve “Dizziness” olarak farklı tipleri var. Doç. Dr. Üneri baş dönmesi tiplerini şöyle anlatıyor: “Yukarıda tarif edilen tipte baş dönmesine tıpta “vertigo” adı verilir yani, baş dönmesi deyiminin Latincesi vertigodur, çoğunlukla yanlış bilindiği ve kullanıldığı gibi “vertigo” kendi başına bir hastalık ismi değil altta yatan bir hastalığın ortaya çıkmış bulgusu yani semptomudur. Dizziness tipinde ise hasta tam bir dönme hareketi hissetmez, yakınması daha çok bir sarhoşluk hissi, sersemlik hissi başında netlik duygusunun kaybolması ve buna benzer başta bir rahatsızlık hissi olarak tarif edilir. Bazen de baş dönmesi ve dengesizlik hissi, bastığı yeri sağlam hissedememe, yatak ya da bulutların üstünde yürüyormuş gibi de tarif edilir. Bazı hastalar ise dizzinesi yürürken bir tarafa çekilme veya aniden itilme şeklinde, dengesizlik olarak tarif edebilirler.”

NEREDEN KAYNAKLANIYOR?
Baş dönmesi vestibüler sisteme ait bir bulgu. Bu sistemin bir rahatsızlıkla ya da istemli olarak uyarılması baş dönmesi hissini oluşturuyor. Kendi ekseniniz etrafında bir süre hızlı olarak dönüp, aniden durduğunuzu düşünün. Ortaya çıkan hareket illüzyonu tam olarak baş dönmesini ifade ediyor. Peki neden bazı kişiler sürekli bu hissi yaşıyor? Doç. Dr. Üneri bunun bir sebebinin vestibüler sistemden kaynaklandığını belirterek şunları söylüyor: “Vestibüler sistem, iç kulak denge sistemi olarak bilinir, bunun sebebi bu sistemin duyu (algılayıcı) organının iç kulaktaki labirent adı verilen organcık olmasıdır. Ancak görme veya işitme duyusunda olduğu gibi iç kulaktaki organcık yalnızca algılama aracıdır, vestibüler sistem olarak adlandırdığımız yapı ise, bu organcık tarafından algılanan verilerin işlendiği ve sonuçlarının ilgili tüm vücut fonksiyonlarına yansıtıldığı santral ve periferal sinir sistemi ağını da içeren yapılar bütünüdür. Sonuç olarak vestibüler sistemin herhangi bir noktada etkilenmesi baş dönmesi hissini oluşturur.”

PSİKOSOMATİK ŞİKAYETLER
Baş dönmesi bir hastalık belirtisi ve nedenleri periferik ve santral diye ikiye ayrılıyor. Doç. Dr. Üneri nedenleri şöyle açıklıyor: “Santral nedenleri, santral sinir sisteminde ortaya çıkan nörolojik hastalıklar oluşturur. Periferik nedenler ise klinikte gördüğümüz baş dönmelerinin yüzde 80’inin sebebidir. Bunlar tedavisi olan, başa çıkılabilen baş dönmelerini kapsar. Periferik baş dönmeleri periferik estibüler sisteme ait hastalıklardan migren, kronik orta kulak enfeksiyonları, kulak ameliyatları ve travmalarına bağlı oluşabilir. Stres, tek başına baş döndüren bir faktör olmamasına rağmen, mevcut rahatsızlıkların, kendisini daha şiddetli bir şekilde hissettirmesine yol açıyor. Ayrıca baş dönmesi ya da kronik dengesizlik problemi olanlarda bu hastalığın yanında psikosomatik şikayetler de oluşmaya başlıyor. Zamanla stres dengesizliği, dengesizlik de stresi arttırıyor ve tam bir kısır döngü oluşuyor.”

HASTA HİKAYESİ ÖNEMLİ
Baş dönmesi tanısı koymak aslında çok da kolay değil. Hastalar da hastalığının nereden kaynaklandığını kesin olarak bilmediği için doktor doktor dolaşmak zorunda kalıyor. Doç. Dr. Üneri tanı noktasında şunları söylüyor: “Öncelikle hastanın hikâyesini öğreniyoruz Hikâyeden problemin periferik mi, santral mı olduğunu ayırt etmeye çalışıyoruz. Daha sonra nöro-otolojik muayene yapılır. Muayenenin ardından odyolojik inceleme, ENG ve VNG gibi iç kulak fonksiyonlarını ölçtüğümüz tetkiklere geçilir. Bunların dışında MR, tomografi gibi görüntüleme tekniklerinin de kullanılması gereklidir. Elektronistogmografi (ENG) vestibüler sistemin değerlendirilmesinde “temel” testtir. Yaklaşık 30 yıldan beri baş dönmesi olan hastaların incelenmesinde tüm dünyada kullanılmaktadır. CDP (Postürografi) diğer tanı amaçlı testlerin tamamlayıcısıdır. Elektronistagmografi ve Postürografi, Odyometrik ve Radyodiagnostik (CT, MRI) testlerden elde edilemeyen denge sisteminin fonksiyonuna yönelik bilgileri sağlar.”

Baş Dönmesine Karşı Öneriler
Alkol, nikotin, kafein ve tuzdan uzak durun veya kullanımını azaltın.
Stres yaratan faktörlerin azaltılmasına çalışın. (Aşırı yorgunluk, uyku ve yemek düzensizliği gibi...)
Baş dönmeniz sizi rahatsız ediyor ve iş gücü kaybına neden oluyorsa mutlaka bir hekime danışın.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2016 15:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2016       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar 28 yaşında bi arkadaşım var. Baş dönemsi şikayeti var ve bunu yanında düzenli bir hayatı yok. haftanın 3 günü başka bi şehirde geçiriyor uyku düzeni vs. var. Bugün uzun bir süre de soğukta kalmış ve baş dönmesi tekrarlamış sizce bir şeyin belirtisi olabilir mi bu yoksa düzensizlikten mi kaynaklanıyor?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Baş dönmesinin nedenleri neler olabilir?
Baş dönmesi dengeyi bozan bir durumdur. Duyu organlarını; özellikle gözleri ve kulağı etkiler. Bayılmaya neden olabilir. Baş dönmesi başlı başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Baş dönmesi ve dengesizliğe neden olurken genellikle denge kaybı gibi belirtiler ile karakterizedir. Çok yaygın olarak görülebilen bir durum olan baş dönmesi genellikle ciddi bir durum değildir. Fakat baş dönmesi mide bulantısı durumu tekrarlayan nöbetler şeklinde gerçekleşiyorsa tıbbi yardım almak gerekebilir. Ani baş dönmesi bir kafa travması sonucunda oluşabilirken; baş ağrısı, boyun ağrısı, bulanık görme, işitme kaybı, motor yetenek kaybı, bilinç kaybı veya göğüs ağrısı gibi belirtiler duruma eşlik edebilir. Bu tür durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır çünkü durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Baş dönmesi sebepleri:
Baş dönmesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında iç kulak hastalıkları, ilaçlar ve alkol vardır. İç kulakta denge problemi oluştuğunda baş dönmesi oluşabilir. Baş dönmesi ile ilgili vakalarda görülen ek sık neden başlangıç vertigo hastalığıdır. Bu hastalıkta kişi duruş pozisyonunu değiştirdiğinde kısa süreli baş dönmesi yaşar. Ayrıca baş dönmesine Meniere hastalığı (kulakta sıvı birikmesi), migren ya da akustik nöroma ve iç kulağı beyne bağlayan sinirlerde büyüme de neden olabilir. Çok nadir de olsa vertigo; kalp krizi, beyin kanaması, multipl skleroz veya başka bir nörolojik bozukluk nedeni ile oluşabilir.

Baş dönmesi neden kaynaklanır:
  • Tansiyon (tansiyonda ani düşüşler yaşanması)
  • Kalp kası hastalığı
  • Kan kaybı
  • Nörolojik koşulları
  • İlaçların yan etkisi
  • Anksiyete bozuklukları
  • Anemi (kanda düşük miktarda demir)
  • Hipoglisemi (düşük kan şekeri)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Güneş çarpması
  • Aşırı egzersiz
  • Güneş çarpması
Baş dönmesinin belirtileri nelerdir?
  • Yoğun baş dönmesi
  • Vertigo
  • Değişkenlik
  • Denge kaybı
  • Yüzüyormuş hissi
  • Ağır sersemlik hali
  • Boşluğa düşme hissi
Bazen baş dönmesi mide bulantısına, kusmaya ya da bilinç kaybına neden olabilir.

Baş donmesi mide bulantısı neden olur?

Doktor, baş dönmesi ve onun altında yatan nedenleri anlamak için önce fiziksel bir muayene yapar. Hastaya baş dönmesinin nasıl oluştuğu, ne kadar sürdüğü ve hareket edildiğinde oluşup oluşmadığını soracaktır. Ayrıca hastanın göz ve kulakları da muayene edilir. Şüphelere bağlı olarak bir tomografi veya MR tavsiye edilebilir.

Baş dönmesi nasıl geçer?
Baş dönmesi tedavisi baş dönmesine neden olan duruma göre değişiklik gösterebilir. Çoğu zaman, evde tedavi yöntemleri uygulanarak yaşam tarzında bazı değişiklikler ile baş dönmesi sorunu ortadan kaldırılır. İç kulak sorunlarından kaynaklanan baş dönmesi durumlarında ilaç tedavisi ile birlikte egzersiz verilebilir. Migren ilaçları ve migren tetikleyicilerini önlemek baş dönmesinin giderilmesine yardımcı olabilir. İlaçlar anksiyete bozuklukları için de sık sık kullanılır. Baş dönmesi aşırı egzersiz, ısı veya dehidratasyon nedeniyle oluştuysa bol sıvı alınması gerekmektedir. Alkol, kafein ve tütün gibi baş dönmesine neden olan maddelerde kaçınılması da önerilebilir.

DEVAMI Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Aralık 2016 / cnn Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / Misafirilknur Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / MesirKentli Tıp Bilimleri
6 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap