Arama

Evim rutubet alıyor ve fazla eşya var, ne yapmalıyım? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 6 Ağustos 2013 Gösterim: 59.090 Cevap: 20
boyacı ustası - avatarı
boyacı ustası
Ziyaretçi
6 Ağustos 2013       Mesaj #21
boyacı ustası - avatarı
Ziyaretçi
Rutubet nasıl önlenir?

Sponsorlu Bağlantılar
Havadaki su buharı bir diğer adıyla rutubet ya da nem… Havadaki su buharı anlamına gelen rutubet evimizde fazlaca bulunduğunda yaşamayı zorlaştırıp duvarlara, giysilere ve en önemlisi sağlığımıza zarar verebiliyor. Eviniz rutubetliyse buna bir an önce çözüm bulmalısınız çünkü insanlarda görülen en sık alerji sebebi ev tozu ve küftür. Ayıca bebekler çocuk ve yetişkinlere oranla daha fazla zarar görür. Bebeğiniz varsa bu tür ortamlardan uzak tutmalısınız.

Rutubet Nasıl Oluşur?

Rutubetin nasıl oluştuğunu belirtmeden önce rutubetli ev kelimesi insanların gözünü korkutur ama aslında rutubet her evde bulunabilir. Sorun var olan rutubetin zarar verici seviye de olması… Ve bu yazı zarar verici seviyedeki rutubet üzerine yazılmıştır. Şimdi rutubetin nasıl oluştuğuna geçelim. Nefes alışverişi ve terlemeden oluşabileceği gibi banyo, çamaşır yıkama gibi aktivitelerden dolayı da oluşabilir. Rutubetin ana nedeni ev izolasyonunun iyi yapılmamış olmasıdır. İzolasyon iyi yapılmadığında dışarıdaki yağmuru, suyu çeken duvarlar evdeki su buharı(nem) seviyesinin artmasına sebep olur.

Bunların ötesinde evdeki ısı farklılıkları da rutubetin artmasına ve zarar verecek düzeylere ulaşmasında etkilidir. Şöyle ki ısıtma sisteminizden kaynaklı salonunuz iyi ısınırken oturma odanız iyi ısınmıyor olabilir. Böyle olduğunda evin içerisinde sıcak hava ile soğuk hava karşılaşıp rutubeti oluşturur.

Pencereler Önemli!

Pencerelerin montajı yapılırken eksik çalışılıp, dolgu malzemesi ve silikonlama işlemi iyi yapılmaz ise pencere ile duvar arasında boşluk olur. Bu boşlukta soğuk havanın ve suyun ev içerisine sızmasına sebep olabilir. Pencerelerde buğu meydana gelir ve pencere dipleri küflenir.

Rutubet Nasıl Giderilir? En Etkili Çözüm: İzolasyon

Evinizde rutubet fazlaysa ve bu fazlalık pencere ya da çatı akması gibi bir nedenden dolayı değilse dış cephelerinize izolasyon yaptırmanızı öneririz. İzolasyonla duvarlar soğuk hava ve suyu içeri geçirmeyecek şekilde yalıtımı yapılır. Şunu da eklemek gerek izolasyon en iyi sonucu komple yapıya yapıldığı zaman verir.

İzolasyon yaptıracak durumda değilim başka çözümler yok mu?

Alternatif çözümler var. Fakat bu alternatifler geçici çözüm olmasına rağmen nemin etkisini azımsanamayacak ölçü de azaltacaktır.

Evinizi sık sık havalandırın. Hava yenilenmesi buğulanmayı engelleyecektir.
Rutubet giderici nem alıcı cihazları deneyebilirsiniz.
Antiküf boyalarla evinizi boyatabilir ya da harç tipi kaplamalar denenebilir.
Evin içerisinde çok sayıda bitki bulunmak ve çamaşır kurutmak da nemi körükler. Kapalı balkonunuz varsa bitkiler ve kurutma işlemleri için orayı kullanmanızı öneririz.
Son olarak da ısıtmanızı kontrol edip ısının evin her yerine mümkün olduğunda eşit dağılması sağlayın.

Evimde rutubetin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Rutubetin fazla olduğu ortamlarda kolayca algılayabileceğiniz çürük meyve kokusuna benzer bir koku hakimdir. Bu koku en çok dolap içlerinde ve dolap arkalarında bulunur. Kokunun dışında pencere dipleri ve duvar köşelerinde küflenmeye rastlayabilirsiniz.

Özellikle yeni bir eve taşınacağınız da aklınızda olmasında yarar var; rutubet izleri, bir kat boyayla bile kapanabilecek kolaylıkla kamufle edilebilecek izlerdir. Özellikle bina yaşlı bir bina ise kesin kararınızı iyi bir inceleme yaptıktan vermelisiniz. Diğer apartman sakinleri ile görüşebilir, ev sahibine yapıda izolasyon olup olmadığı, kuzey cephesinin durumu(kuzey cepheleri daha çok soğuk alır) gibi sorular sorabilirsiniz.

Kaynak

Benzer Konular

10 Haziran 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Ocak 2015 / Misafir Soru-Cevap
27 Aralık 2011 / ibrahim binici Soru-Cevap
6 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış