Arama

Kişisel temizlik nasıl yapılır? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Kasım 2013 Gösterim: 81.142 Cevap: 16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
témizliklé ilgili slogan yokmu yaaaaaaa ßurda. . .xD
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Temmuz 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kese yapın bol bol
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
harbiden kişisel bakımda diş fırçalamak banyo yapmak kulak temizlemek saç tarama tırnak kesme
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
eserlim - avatarı
eserlim
Ziyaretçi
5 Aralık 2010       Mesaj #14
eserlim - avatarı
Ziyaretçi
kişisel bakımımızı temiz yapmalıyız
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
sade - avatarı
sade
VIP hazan
30 Kasım 2012       Mesaj #15
sade - avatarı
VIP hazan
KADINLARDA VÜCUT TEMİZLİĞİ


Her anne çocuğunu küçük yaşlardan itibaren cinsel bölgenin temizliği üzerinde eğitim vermesini ister. Özellikle çocuklar annenin yanından ayrılıp da okula gittikleri zaman orada geçirdikleri saatler içinde tuvalet ihtiyaçları olduğunda kendi cinsel bölgelerine nasıl dikkat edecekleri annesi ve öğretmenleri tarafından mutlaka bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Genç kızların adet olma yaşı geldiğinde yine anneleriyle iletişim halinde olmaları gerekmektedir. Bu özel durumda genital (cinsel) bölgenin nasıl temiz tutulacağı ped kullanımı vs. gibi konularda doğru bilgilendirilmesi gereklidir.

Ülkemizde ne yazık ki, okullarda konuyla ilgili eğitim yeterli verilememekte ve kız çocuklarının anneyle de bu konudaki iletişimleri iyi olmazsa bilgileri kendi arkadaşlarından, çevreden yanlış olarak alabilmektedir.

Cinsel hayat başladıktan sonra daha farklı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Cinsellikle birlikte vajinal mikroplanma başlamakta ve cinsel yollarla geçen hastalıklar, ilişki öncesi ve sonrasındaki bölgenin temizliği ile ilgili prensipler, daha sonra oluşabilecek gebelik sırasındaki sorunlar gündeme gelmektedir.

Kadınlarda vajinal bölge temizliği yıllara göre farklı boyutlarda ele alınması gereken ciddi bir sorundur. Kadınlarında bunu bu şekilde algılayıp konuya kendi sağlıkları için ciddiye almaları gerekmektedir.

1-Adet öncesi kız çocuklarında hijyen

Kız çocukları okula gittikleri, anneden koptukları zaman kendi cinsel bölgelerinin temizliğini yapamayabilir. Bu yüzden kız çocuklarına o bölgeyi yukarıdan aşağıya doğru su ile temizlemek gerektiği, hiçbir zaman makattan bölgesinden öne doğru temizlik yapılmamasının önemi anlatılmalıdır. Büyük tuvaletten sonra da yine makat bölgesinin temizlenerek ve oradaki temizleyen kâğıdın vajina ve idrar yapılan yere doğru değil arkaya doğru olması gerektiği söylenmelidir. Çünkü büyük tuvaletle ortaya çıkan ciddi miktardaki mikroplar anüs çevresine yerleşebilir, oradan da rahatlıkla temizlik arkadan öne doğru yapılırsa vajinaya girebilir ve orada ciddi enfeksiyona yol açabilir. Özellikle eczanelerde kullanılan ilaçlı mendiller kullanılmasında büyük fayda vardır. Aynı zamanda idrar yolu iltihabı ihtimali de mevcuttur. Yine çocuklara bölgenin yıkandıktan sonra mutlaka kurutulması gerektiği de anlatılmalıdır.

2-Adet döneminden sonra ki genital bölge hijyeni.
Adet döneminde henüz cinsel ilişkiye başlamamış kişilerde günümüzde kullanılan hijyenik bağlar yani pedler revaçtadır. Pedlerin kanama miktarına göre günde 2 ile 8 adet kadar kullanılabilir. Pedlere karşı alerji ve tahriş olabilmekte ve dış dudaklarda ciddi kızarıklıklar, kaşıntılar olabilmektedir. Böyle durumlarda kız çocukları olayın pedden dolayı olduğunu düşünmeli ve konuyla ilgili bir hekime danışmalıdır. Mümkünse de alerji yapan markayı değiştirmelidirler.

Pedler bölgede, adet esnasında uzun süre kaldığı için havalanmayı güçleştirir ve tahrişlere yol açabilir. Bu yüzden pedler sıklıkla değiştirilmelidir. Dış dudakların her değiştirmede su ile yıkanıp kurutulmasında fayda vardır.

Cinsel ilişkiye henüz girmemiş kız çocuklarında okul öncesi çağdakiler de dâhil bazen vajinadan akıntılar gelebilir. Bunlar genellikle hormonal akıntılar olup, bir tehlike teşkil etmemektedir. Özellikle cinsel hayata başlamamış çocuklarda vajinal enfeksiyon olmadığı için bu akıntıyı iltihapla karıştırmamak gerekir. Bu çocuklarda yalnız yoğun antibiyotik kullanımı ve o bölgenin sıcak ve havasız kalması durumunda mantar iltihabı olabilir. Bunu bir doktor teşhis edip, tedavisini verebilir. Yine çok küçük çocuklarda kendi cinsel organlarıyla oynama ve o bölgeye bir şeyler sokma gibi eğilimler mevcuttur ve bu durumlarda da bazen akıntı olduğu zaman vajinanın içine yabancı cisim sokulup, sokulmadığının araştırılması faydalı olacaktır. Çok küçük çocuklardaki akıntılarda bazen cinsel istismara uğrayıp, uğramadığı da araştırılmalıdır.

3-Cinsel hayat sonrası cinsel bölge hijyeni.
Cinselliğin başlamasıyla birlikte vajina değişik mikroplarla tanışır ve bunların bir kısmı vajinada yerleşerek iltihaplanma yapar. Dolayısıyla cinsel hayatta ilk önerdiğimiz şey cinsel hastalıklardan korunmadır. Bu konuda kişi tanımadığı erkeklerle bir arada olursa mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Prezervatif her şeyi korumamakla birlikte çok önemli bir cinsel hastalıkla mücadele yöntemidir.

Bunun dışında cinsel ilişki esnasında çok fazla kokulu tahriş yapan jeller, kremler kullanılmamalıdır. Vajinada bir kayganlık gerekiyorsa bunun piyasada mevcut antialerjik jellerle yapılması daha faydalıdır. Cinsel ilişki sonrasında da çok sıcak ve terli olabileceği için su ve sabun içermeyen temizlik ürünleri ile yıkanmalı ve daha sonra havlu veya saç kurutucusuyla bölge etkin bir şekilde kurutulmalıdır.

Kadınlarda cinsel bölge çok kıvrımlı olduğu için kıvrımlar arasında rahatlıkla cilt döküntüleri ter birikintileri kalabilir. Bunlar zamanla kokuya ve tahrişe yol açabilir. Vajinal bölgenin en iyi temizlenme yöntemi bildiğimiz musluk suyu ve çok kokulu ilaçlı olmayan basit sabunlarla yıkamak sonra durulamak ve çok iyi kurulamaktır.

Adet gören kadınlarda pedler genellikle tahriş ve rahatsızlık verirse tamponlar da kullanılabilir. Tamponların yabancı Maddeli olmayanlarına dikkat etmek lazımdır. Tamponlar 4 saatten çok tutulmamalıdır. Çünkü çok ciddi enfeksiyona yol açabilirler. Ama 4 saat kuralına uyulduğu takdirde kullanılmasında sakınca yoktur. Tamponlar geceden vajinaya konulup, sabaha kadar vajinada kalmamalıdır. Gece tercihen pedler kullanılmalıdır.

Bazı kadınlarda görülen vajinanın içini devamlı olarak yıkama hastalığı vajinaya zararlıdır. Çünkü vajinanın içinde vajinayı koruyan çok özel bakteriler vardır. Bunların devamlı su ile yok edilmesi durumunda bazen bu yüzden vajina kendini koruyamaz ve daha sık iltihaplanabilir. Vajina içi temizliği çok özel durumlarda doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.

Genital bölgedeki tüyler normalde ağda ile giderilmektedir. Fakat bazı bünyelerde ağda ve jilet kullanılması ciltteki staphylococcus mikrobunun kıl köklerine girmesine yol açarak ciddi kıl kökü iltihapları, apseler yapmakta ve bu da bazen küçük cerrahi müdahalelere yol açmakta ve o bölgenin görüntüsünü bozmaktadır. Dolayısıyla bu tarz sorunu olanlar hemen bir kadın-doğum uzmanına başvurmalı ve tercihen ağda ve jilet kullanımını keserek sadece makas kullanmayı tercih etmelidirler. Alafranga tuvaletlerde tuvalet kapağı mutlaka tuvalet kâğıdıyla silinmeli, temizlenmeli ve sonra oturulmalıdır. Ne var ki, tuvalet kapağında kadının cildine veya vajinasına bir mikrop girmemektedir. Yine de kapağın temizlenmesi gereklidir.

4-Havuz ve deniz sonrası hijyen
Özellikle havuz ve deniz sonrası vajinal mantar iltihabı sıklıkla görülür. Bunun nedeni vajinada gerçekten olan fakat uykuda olan mantar mikrobunun bir enfeksiyon haline dönüşmesidir. Çoğu kez de gebelik ve antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum, tedaviye çabuk yanıt verir. Ancak kronik vajinal mantar enfeksiyonu hem cinsel hem de psikolojik sorunlara yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalardan en sık görüleni ?Candida Albikans' adı verilen bir maya hücresidir.

Vajinal mantar, erkek semeninde üretilmediği için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilemez. Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pek çok hekim, tedavide, eş tedavisini de uygun görmekte.

Mantar enfeksiyonu iç dudaklarda şişme, vajinadan gelen beyaz bir akıntı, akıntı özellikle küçük beyaz parçalar şeklinde (süt kesiği şeklinde) olmasıdır ki kendisinde mantar iltihabı olanlar birkaç kez geçirdikten sonra kendi teşhislerini kendileri koyabilmektedir. Mantar mikrobu akıntı, kişide yoğun bir kaşıntı, tahriş, yanma, sızı, ilişkide güçlük ve bazen idrara dahi çıkmakta zorluk yaratabilir.

Vajinal mantar belirtileri


Kaşıntı ve hassasiyet
Beyaz peynirimsi vajinal akıntı
İdrar yaparken yanma

Neler vajinal mantara yol açabilir?

Vajinal duş, sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin kullanılması,
Fazla kilolu olmak,
Şeker hastalığı,
Uzun süre antibiyotik kullanmak,
Dikkat edilmesi gereken kurallar
Ortak kullanıma açık tuvaletlerde dikkatli olmak,
İç çamaşır ve havlu gibi özel eşyaları başkalarıyla paylaşmamak
Temiz olduğundan emin olunmayan havuzlara girmemek.

Vajinal mantarın sonuçları
Vajinal mantar enfeksiyonları spermin yumurtaya doğru taşınmasını engeller.

Vajinal ortamı değiştirerek spermin canlı kalma süresini kısaltır.

Mantar enfeksiyonları erkeklerde de görülebilir ve kaşıntı, akıntı gibi yakınmalara yol açar.

Cinsel bölgenin temiz tutulmasının altın kuralları şöyledir:

Vajinanın içi sürekli temizlenmemelidir.

Bacak arasındaki ve dudakları da içeren kısım daima kuru ve temiz olmalıdır.

Temizlikte değişik kokulu sabunlar, kremler vs. kullanmamalı, normal su gerekirse sabun içermeyen temizlik ürünleri tercih edilmeli sonra bölge çok iyi kurutulmalıdır. Çok iyi kurutamayanlar saç kurutucusu ile bölgenin kurutulması özellikle tavsiye edilir.

Dıştan kullanılan pedler alerji ve tahriş yaparsa hemen markası değiştirilmeli ve doktor tarafından da tavsiye edilirse bazen ped kullanılmayıp, tampona geçilmelidir.

Yaz aylarında özellikle deniz ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalı, tuzlu veya havuz suyu o bölgeden uzaklaştırılmalı sonra çok iyi kurutularak kuru mayo ile güneşlenilmelidir.

Su ve sabun içermeyen temizlik ürünleri dışında yine de o bölgenin doğal olarak yaratmış olabileceği kokudan rahatsız olanlar için ülkemize de yeni gelmiş olan vajinanın dıştan temiz kokmasını sağlayan bazı ıslak mendiller ve deodorant parfümler kullanılabilir. Bunları kullanırken maddelere karşı alerji olmadığından emin olunmalı ve gerekirse bir doktora danışılmalıdır.



KinqofTheDewiL - avatarı
KinqofTheDewiL
Ziyaretçi
30 Kasım 2012       Mesaj #16
KinqofTheDewiL - avatarı
Ziyaretçi
Kişisel Temizlik ve Bakım

Eğer sağlıklı olmak istiyorsak temizliğe ve tüm temizlik uygulamalarına özen göstermeliyiz.
Temizliğin ilk şartı su ve sabun kullanmaktır.Temizlikte kullanılan sabun,havlu,tarak,fırça gibi araçlar kişiye özeldir.Bu araçlar kesinlikle ortak kullanılmamalı, temiz olmalarına özen gösterilmelidir. Manikür araçlarıda bazı hastalıkların (Hepatit B, AIDS vb.) bulaşmasına neden olduğundan bu araçlarında kişiye özel olması gerektiği unutulmamalıdır.

1. El,Tırnak Temizliği ve Bakımı

Yemeklerden önce ve sonra , tuvalette her girişte ve çıkışta eller mutlaka yıkanmalıdır. Sadece su ile yıkamak yeterli sayılmaz.Vücudumuzun en çok kirlenen bölümü olan ellerimiz,fonksiyonu gereği her yere temas ettiği için bol miktarda mikroorganizma bulundurur. Bu mikroorganizmaların arındırılabilmesi için eller suyla ve sabunla yıkanmalıdır.

Tırnaklar, el ve ayak gibi çok kullanılan organlarımızın uç kısımlarında bulundukları için daha fazla kirlenir. Tırnak ilşe et arasına biriken kirler,mikropların vücudumuza bulaşmasına neden olur.Bu nedenle tırnak temizliği çok önemlidir.Düzenli bir şekilde tırnakların tırnak makasıyla kesilmesi, tırnak bakımının en önemli aşamasıdır.El tırnakları yarım ay şeklinde, ayak tırnakları düz kesilmelidir.Aksi halde ayak tırnaklarının kenarında batık ve iltihaplar oluşur.Kesim işleminden sonra eller tekrar sabunla yıkanmalıdır.

2. Yüz, Boyun ve Koltuk Altı Temizliği

Her sabah ve akşam yüzün ve boynun su ve sabunla yıkanması gerekir.Yüzde geçmeyen bir sivilce varsa bir hekime danışılmalı, uygun tedavi ve temizlik yöntemleri öğrenilmelidir.

Yüz temizliği ile birlikte burun ve kulak temizliği de yapılmalıdır.Burun deliklerine başka cisim ve ya parmak sokulmamalı, kıllar koparılmamalıdır.Burun temizliği burun deliklerine bol su çekilerek sümkürme yolu ile yapılmalıdır.
Dış kulak yolu ve kulak kepçesi fazla miktarda yağ bezi salgıladığı için kulaklar sık sık suyla sabunla temizlenmelidir.Bu temizlik yapılırken kulağın içi ellenmemeli sivri cisim kullanılmamalıdır. Ancak dikkat edilerek kulak pamuğu kullanılabilir.

Vücudun koltuk altları en çok terleyen bölgelerdir.Her gün banyo yapılamıyorsa bile imkan dahilinde ise su ve sabunla temizlenmeli ya da alternatif temizlik ürünleri kullanılmalıdır.Bu işlem mantarların birikmesine ve ter kokusunu engellemeye yarar.Koltuk altı kılları da düzenli olarak kesilmelidir.

3. Saç Temizliği ve Bakımı

Saçlar, haftada en az iki kez saç tipine uygun şampuan ve sabunla saç diplerine masaj yaparak yıkanmalı, yıkama suyu çok sıcak veya soğuk olmamalıdır.Fön, sıcak kurutma, boya,bigudi, maşa,perma gibi saç kalitesini ve sağlığını bozan uygulamalar sık aralıklarla yapılmamalıdır. Saç derisinde kepeklenme varsa hekimin önerisi doğrultusunda uygun şampuan seçilmelidir.

Parazitlere bağlı bir hastalık olan bitlenme en çok saçlarda görülür.Saçlı bölgede kaşıntı ve yara ,saçlarda sirke adı verilen parazit yumurtaları görüldüğünde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu tip hastalıkların yayılmasında ortak kullanılan temizlik ve bakım eşyalarının önemli bir rolü vardır.

4. Ayak Temizliği

Tüm gün çorap ve ayakkabı içinde kalan ayaklar akşam mutlaka suyla sabunla yıkanmalı ve kurulanmalıdır.Temizlik yeterince yapılmamışsa mantar hastalıkları ya da kötü koku gibi sorunlar ortaya çıkar.El ve ayak temizliğine ayrı havlu kullanılmalıdır.

Ayakta nasır ve aşırı terleme varsa mutlaka bir hekime başvurulmalı, her gün değiştirilmek üzere pamuklu çorap giyilmeli, ayakkabı ve terliklerin aşırı terlemeye neden olan malzemeden yapılmış olanları kullanılmamalıdır.
Çok dar ayakkabıdan uzak durulmalı, çok yüksek topuklu ayakkabı ya da düz tabanlı ayakkabılar da ayak sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Ayak sağlığı açısında uygun ayakkabı; ayağa tam uymalı, parmakları sıkmamalı, ayak kemerini desteklemeli ve deriden yapılmış olmalıdır.

5 Genital Bölge ( Üreme Organları) Temizliği;

Genital bölge yağ ve ter bezlerinin fazla olduğu bir bölgedir.Kötü kokular olmaması için sık sık su ile yıkanıp kurulanmalıdır.Genital bölge kılları düzenli aralıklarla kesilmelidir. Ellerle genital bölgenin temizliği sırasında sünnet derisi geriye çekilerek salgı birikintileri temizlenmelidir.Özellikle bayanların adet dönemlerinde genital bölge temizliğine büyük önem vermeleri gerekir.Her 3-4 saatte bir hazır hijyen ped ya da üzeri gazlı bezle kaplanmış pamuk pedler değiştirilmelidir. Bu dönemde pedlerin sık değiştirilmemesi nedeniyle enfeksiyon riski yüksektir.

6.Tuvalet Alışkanlığı ve Temizliği


Sindirim sisteminin düzgün çalışması için düzenli dışkılama alışkanlığının önemi büyüktür.Bu nedenle günde bir kez dışkılamayı sağlayacak şekilde sebze ve meyve yenmeli, bol posalı besinler ve sıvı alınmalı, spor yapılmalıdır.

7.Banyo Yapma ve Giyecek Temizliği:

Vucudun dış yüzünü tümüyle kaplayan deri, vücudu hem dış etkenlerden korur ham de vucut sıcaklığının korunmasını sağlayarak solunum organı olarak da görev yapar.

Deri temizliği 35-40 C lik bir su ile sabun kullanılarak lif ya da süngerden faydalanmak suretiyle derinin ovulması ve su ile kirin akıtılması şeklinde olur.Sabunlanma için adetlerimizden gelen kese kullanılacaksa tahrişe yol açmaması ve deriyi aşırı kurutmamasına dikkat etmelidir.Lif ve kese ile yapılan ovma kan akışını artırıcı bir etkiye sahiptir.

Banyo sık aralıklarla yapılmalıdır.Haftada en az 2 kez banyo yapmak için özel caba gösterilmelidir. Yorgun,sıkıntılı,gergin günlerde alınan ılık bir banyo gevşemeyi, rahatlamayı sağlayacaktır. Soğuk suyun uyarıcı, sıcak suyun gevşetici etkisi psikolojik durumu da düzeltebilmektedir.

Küvette yıkanmak yerine duşta su akıtarak yıkanmak daha uygundur Banyo yapılacak yerin ve kullanılacak malzemelerin temizliğine dikkat etmek gerekir.

Temizliğin önemli bir bölümü de sık sık iç çamaşır değiştirmektir.Kaynatılmış veya yüksek sıcaklıkta makinede yıkanmış, dezenfeksiyon sağlamak için çamaşır suyu kullanılmış ya da yüksek ısıda ütülenmiş iç çamaşırları giyilmelidir. İç çamaşırların pamuk dokuma olması sağlık açısından en uygunudur.Mümkünse özellikle yaz aylarında her gün değiştirilmelidir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2013       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beden temizliği için neler yapmalıyız
dişle saçlar banyolar elbiseler eler kollar yüz........

Benzer Konular

20 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış
5 Ekim 2018 / crazydevil Bilgisayar
9 Ocak 2007 / Misafir Bilgisayar
26 Aralık 2006 / evo Taslak Konular
19 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap