Arama

Ege Bölgesi'ndeki tarım ve sanayi alanları nereleridir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 27 Aralık 2014 Gösterim: 58.929 Cevap: 28
FİRAT - avatarı
FİRAT
Ziyaretçi
26 Aralık 2008       Mesaj #1
FİRAT - avatarı
Ziyaretçi
ege bölgesindeki tarım ve sanayi yerleri ve onu yetiştiren yerler
EN İYİ CEVABI ÖMER EMRE verdi
Ege bölgesinde en çok yetişen veya en çok yapılan tarımsal faaliyetler nelerdir ve bunlardan neler üretilir veya yapılır?
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
26 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
EKONOMİ

Sponsorlu Bağlantılar
Ege Bölgesi ekonomik gelişme açısından Türkiye’nin an cazip bölgesi olma yolundadır. Türkiye’nin ihracatına büyük katkıları olan İzmir, bölgenin sanayi ve ticaret merkezidir. Türkiye Sınai üretiminin %11 Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Ege, dünyanın en önemli turizm bölgelerinden birisidir.

Sanayi
Ege Bölgesi tarım, turizm ve sanayinin iç içe olduğu bölgedir. Dünyada ve Türkiye’deki sanayileşme tecrübeleri dikkatle değerlendirilmekte, çevreyle uyumlu bir sanayileşme için önemli adımlar atılmaktadır. Bölgede organize sanayi bölgelerine dayalı bir kalkınma modeli benimsenmiştir. Gıda, Tekstil-konfeksiyon, otomotiv ve oto yan sanayi, madencilik, inşaat malzemeleri sanayi, ambalaj, kimya ve plastik, demir çelik, elektrik-elektronik sanayi dalllarındaki mevcut faaliyet ve gelecek potansiyeli ile Ege Bölgesi, Türkiye’nin çağdaş bir sanayi olma yolundadır. Bölgede faaliyet gösteren yabancı kuruluşlar arasında Samsung, Rockwell, Philip Morris, JR Reynolds, Henkel, Sanyo, Dr. Oetker, National Can, Tetra Pak, Merlin Gerin, Coca Cola ve Amway bulunmaktadır.

Tarım
Ege Bölgesinde ılıman Akdeniz iklimi ve bereketli topraklar, tarımsal faaliyetlere güçlü bir temel teşkil etmektedir. Hububat başta olmak üzere dünyaca ünlü meşhur tütün, pamuk, zeytin, üzüm, incir üretimi bölgenin en önemli tarımsal faaliyetleri olarak sayılabilir. Öte yandan Ege denizine açık olan bölgede deniz balıkçılıkğın yanı sıra, tatlı su ve kültür balıkçılığı da gelişmiştir.

Ulaşım
Bölgede İzmir ve Muğla Dalaman’daki uluslararası hava meydanı bulunmakta olup yeni havaalanları inşaatları sürmektedir. Yolda yaklaşık 2000 geminin uğradığı İzmir Alsancak Limanında konvansiyonel ve container yüklemeleri yapılmakta, liman yolcu ve roro gemilerini da kabul etmektedir. İzmir’e 1 saat mesafede bulunan Aliağa yakıt tankerleri doldurma boşaltma yapabilmekte, ayrıca Çeşme’de bir roro limanı bulunmaktadır. Bölgenin turizm alanları olan sahil yörelerinde çok miktarda yat limanı bulunmaktadır. Bölge merkezleri yeterli hizmet potansiyeline sahip kara ve demiryolu ağı ile birbirine bağlıdır. Sanayi için gerekli enerji, ulusal enerji sistemi ile karşılanmaktadır, ileri bir telekomünikasyon sistemi, bölgeyi tüm dünyaya başlamaktadır.


TURİZM turizm11172097140

Ege Bölgesi ılıman Akdeniz İklimi, tarihi eserleri ve uzman tesisleriyle yılda 1.5 milyon yabancı konuğu misafir etmektedir.
Tarihin babası olarak bilinen Heredot, Ege Bölgesi'nde doğmuş ve burası için " Dünyanın en güzel iklim ve gökyüzüne sahip yeri" demiştir.

Ege Bölgesi, tarihi ve mitolojik geçmişiyle (tarihi Efes Şehri, Meryem Ana'nın yaşadığı ev, 7 kiliseler gibi) sadece arkeologlar için değil Ege'yi modern imkanlarda yaşamak isteyen tüm ziyaretçilere için çok cazip bir bölgedir.

Ege kıyıları sunduğu olağanüstü yeşili ve mavisiyle dünya turizminin gözbebeğidir. Özellikle Ege özgü teknelerle yapılan mavi turları keşfedilmemiş koyların derin maviliğini, çam ve günnük ormanlarının yeşiliyle birleştirerek ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatır. Tarihin her döneminde topraklarında konuk ettiği zengin uygarlıklarla yoğrulmuş ve tüm bu uygarlıkların zengin kültür mozaiğini yansıtan bölge, ipek yolu tüccar kervanlarının Uzakdoğu'dan tarihi Sart şehrine gitmek üzere kullandıkları yolun da güzergahıdır.

Bölge, tarihinden miras aldığı bu renkli ve dinamik yapısını günümüzde de sürdürmekte, en büyük ili ve merkezi konumundaki İzmir ve hemen hepsi büyük atılımlar gösteren Denizli, Manisa, Aydın, Uşak, Muğla, Balıkesir, Afyon ve Kütahya illerini içinde barındırmaktadır.

kaynak

Quo vadis?
ÖMER EMRE - avatarı
ÖMER EMRE
Ziyaretçi
9 Ocak 2009       Mesaj #3
ÖMER EMRE - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ege bölgesinde en çok yetişen veya en çok yapılan tarımsal faaliyetler nelerdir ve bunlardan neler üretilir veya yapılır?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Şubat 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ege bölgesinin sanayi kollarının grafiklenişi nasıl?????
GuLeNaY - avatarı
GuLeNaY
Ziyaretçi
28 Kasım 2010       Mesaj #5
GuLeNaY - avatarı
Ziyaretçi
Ege Bölgesi, dağlarının denize uzanış yönü başta olmak üzere birçok açıdan yayla turizmi için sınırlı alanlara sahiptir. Ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz’e göre yayla turizmi bakımından geride kalan Ege Bölgesi, yine de birçok güzel yaylayı bünyesinde barındırmaktadır.
Yörüklerin yoğun olarak bulunduğu Denizli, Aydın ve Muğla arasında kalan bölüm, yaylacılık faaliyetlerinin en sık gerçekleştiği bölümdür. Bu alanlara Kütahya’yı da ekleyebiliriz.

buldan suleymanli yaylasi1
On yıllar boyunca gelişen dev çam ve çınar ağaçlarının eşlik ettiği Muğla Yaylaları, öncelikle bölge halkının yoğun bir ilgisini kendine çekmektedir. Özellikle Köyceğiz halkı, dönem dönem yaylalara taşınırlar. Bu bağlamda, bölgede yer alan Köyceğiz Ağla Köyü Yaylası, sahip olduğu olanaklar açısında yayla turizmi için uygun bir yerdir. Gelişmiş Ağla Köyü Yaylasına göre, bir hayli sade olan Fethiye Karabel Yaylası ve Kuyucak Yaylası üzerine yerleşme oldukça azdır. Fethiye Dokuz Göl Yaylası, Kavaklıdere Gökçukuru Yaylası, Menteşe Ötekaya Yaylası Muğla’nın önde gelen yaylaları arasında sıralanabilir.
Muğla’nın hemen yanında yer alan Denizli’de de bahsedilmesi gereken birçok güzel yayla mevcut. Honaz yakınlarındaki Yukarı – Aşağı Erikli ve Lale Bağlar Yaylaları, Buldan yakınlarındaki Süleymanlı Yaylası, Babadağ ilçesi yakınlarındaki Taşdelen Yaylası ve Yatağan Yaylası bölgenin önde gelen yaylaları arasındadır.
Son olarak bahsedeceğimiz Kütahya Yayları’ndan biri olan ve İç Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olma özelliği taşıyan Murat Dağı Yaylası, her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Gediz’e yarım saatlik bir mesafede olan yaylaya kısa bir yolculuğun ardından ulaşılabilir. Simav ilçesine yakın bir konumda bulunan Gölcük Yaylası, bölgenin diğer alternatif yaylasıdır.Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ege bölgesinde sanayi nasıldır
®TuRK - avatarı
®TuRK
Ziyaretçi
2 Aralık 2010       Mesaj #7
®TuRK - avatarı
Ziyaretçi
Tarım


TARIM SEKTÖRÜ


Tarımın Türkiye GSKD içindeki payı 2006 yılında % 9,4, bölge GSKD’sindeki payı ise % 17,6 olmuştur. Bölgedeki elverişli iklim şartları, zengin toprak ve su kaynakları sayesinde tarım sektörü bölgede önemli bir yere sahiptir. Bölge bu sektörde Türkiye GSKD’sinde sahip olduğu % 7,1 oranındaki payla TR62 (Adana, Mersin) Bölgesi ile birlikte TR33 (Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak) Bölgesi’nden sonra 2. sırada yer almaktadır. 2009 yılı verilerine göre bölgedeki toplam istihdamın % 28’ini tarım sektörü oluşturmaktadır.

9313f225182ae6c86b3078e3292087cf


Bölgenin yüzölçümü Türkiye yüzölçümünün % 4’ünü oluşturmaktadır. Toplam alanın % 49,8’i orman ve fundalık, % 31,1’i tarım alanı, % 15,3’ü tarım dışı alan, % 3,6’sı da çayır mera alanı olarak kullanılmaktadır. Türkiye ve Ege Bölgesi oranlarına bakıldığında bölgedeki orman ve fundalık alanların yüksek olduğu görülmektedir. Bölgede en fazla orana sahip olan orman ve fundalık alanların % 50’si Muğla’da, % 32’si Denizli’de, % 18’i Aydın’da bulunmaktadır (TKB, 2006).


Bölge illerindeki arazilerin kullanım şekline göre dağılımlarına bakıldığında Aydın toplam alanının % 48’inin tarım alanı, % 38’inin orman ve fundalık, geri kalan alanın çayır mera ve tarım dışı alan olduğu görülmektedir. Denizli toplam alanının % 44’ü orman ve fundalık, % 32’si tarım alanı, geri kalanı ise çayır mera ve tarım dışı alan olarak kullanılmaktadır. Muğla’nın ise % 64’ü orman ve fundalık, % 19’u tarım alanı, geri kalanı da çayır mera ve tarım dışı alanlardan oluşmaktadır.



Bölge Türkiye’deki toplam tarım alanının % 4’üne sahiptir. Bu alanın illere göre dağılımı incelendiğinde % 40’ının Aydın’da, % 36’sının Denizli’de ve % 24’ünün de Muğla’da bulunduğu görülmektedir. Bölgedeki toplam tarım alanının büyük bir kısmını tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanı (% 52) ile meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin alanı (% 41) oluşturmaktadır.Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanının % 50’si Denizli’de, % 32’si Aydın’da ve % 18’i Muğla’da, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinin alanının ise % 52’si Aydın’da, % 28’i Muğla’da ve % 20’si Denizli’de yer almaktadır (TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri).

5ee5693333a8f311cec8c44b5c528ff4



1995-2008 yılları arasında bölgede elde edilen toplam tarımsal üretim değerinin Ege Bölgesi tarımsal üretimine katkısı yıllık ortalama % 34,6, Türkiye tarımsal üretimine katkısı yıllık ortalama %5,9 olmuştur.

2008 yılında bölgede elde edilen 6.786.133 TL’lik tarımsal üretim değerinin % 61,7’si bitkisel üretimden, % 20,7’si canlı hayvanlardan, geri kalanı da hayvansal üretimden oluşmaktadır ve kişi başına düşen tarımsal üretim değerleri toplamı 2.537 TL ile 1.613 TL olan Türkiye değerinin üstündedir.

665cb5118b38f9c867a8d8a80093db0a



2001 yılında yapılan Genel Tarım Sayımı’na (GTS) göre bölgede toplam 160.556 tarım işletmesi mevcuttur ve Türkiye tarım işletmelerinin % 5,2’sini oluşturmaktadır. Bölgedeki tarımsal işletmeler genellikle küçük işletmelerdir. Bu işletmelerin ortalama büyüklüğü 38,5 da olup Aydın, Denizli ve Muğla illeri için bu büyüklük sırasıyla 44 da, 37 da, 34 da’dır ve 60 da olan Türkiye ortalamasının altındadır. 2009 yılında ise bölgedeki tarım işletmesi sayısı 138.120 ve işletmelerin ortalama büyüklükleri 40,9 da’dır. Aydın, Denizli, Muğla illerindeki işletmelerin ortalama büyüklükleri ise sırasıyla 41,9 da, 47 da ve 34 da’dır (Aydın, Denizli, Muğla İl Tarım Müdürlükleri, Kurum Görüşmesi). 2006-2009 yılları arasında bölgedeki tarım işletmeleri sayısında % 15,6 oranında bir azalma gerçekleşirken ortalama işletme büyüklüğünde % 6,7 oranında bir artış gözlenmektedir.

Bölgedeki işletmelerin faaliyet alanlarına göre dağılımı incelendiğinde bitkisel üretim ve hayvancılık yapan işletmelerin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Diğer faaliyet alanlarının aksine yalnız bitkisel üretim yapan işletmelerin oranı % 30 olan Türkiye oranının üstündedir.

İşletmelerin % 60’ı sulama yapmaktadır ve sulama teknikleri incelendiğinde % 96’sının geleneksel yöntem olan salma sulama tekniğini kullandığı, geri kalan kesimin yağmurlama ve damlama tekniklerinden yararlandığı görülmüştür. Türkiye genelinde faaliyet gösteren işletmelerin ise % 89’u salma sulama yapmaktadır. Bu istatistiklere göre daha kaliteli bir üretim için gerekli olan modern sulama tekniklerinin hem bölgede hem Türkiye genelinde kullanım oranının düşük olduğu görülmektedir. Sulama yapılan alan, işletmelerin faaliyette bulunduğu toplam alanın yaklaşık olarak % 41’ini oluşturmaktadır (TÜİK, Genel Tarım Sayımı). 2009 yılı verilerine göre bölgede sulanan 492.443 ha alanın yaklaşık % 59’unun sulamasını Devlet Su İşleri (DSİ) yapmaktadır. Bölge genelinde devlet sulamasının halk sulamasından fazla olduğu görülmektedir. Ancak Muğla ilinde 47.000 ha olan devlet sulama alanları, 55.000 ha olan halk sulama alanlarından daha azdır (Aydın, Denizli, Muğla Tarım İl Müdürlükleri, Kurum Görüşmesi).

1995-2008 yılları arasında bölgedeki tarımsal alet ve makine sayılarına bakıldığında tarımda makineleşmenin arttığı görülmektedir. Bu dönemde seyyar süt sağım makinesi ve sabit süt sağım tesisi sayısında gözlenen artışlar dikkat çekmektedir. Bu durum hayvancılıkta modern tekniklere yönelimin arttığını göstermektedir. 2008 yılında bölgedeki tarımsal alet ve makinelerin sayıları incelendiğinde, birçok alet ve makinenin Aydın’da diğer illere göre daha fazla sayıda bulunduğu görülmektedir. Bu durumun Aydın’da tarım sektörünün diğer illere göre daha yoğun olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
®TuRK - avatarı
®TuRK
Ziyaretçi
2 Aralık 2010       Mesaj #8
®TuRK - avatarı
Ziyaretçi
Sanayi
bakımından Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik
ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü
sanayi bakımından daha gelişmiştir. Zaten bölgenin en büyük ve gelişmiş
kenti İzmir de bu bölümde yer alır. İzmir sanayisi, fuarı,
ve ihracat limanı ile önemli bir kentimizdir. İzmir’de Aliağa Petrol
Rafinerisi de bulunmaktadır. İzmir’de otomotiv, madeni eşya, kimya, seramik, dokuma,
çimento, sigara ve zeytinyağı, Edremit ve Ayvalık’ta zeytinyağı, Aydın, Denizli
ve Manisa’da dokuma, Uşak’ta şeker, dokuma ve deri, Afyonkarahisar’da şeker,
çimento, kağıt ve mermer, Uşak, Gördes, Kula, Demirci ve Simav’da
halıcılık sektörleri vardır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ege bölgesinde turizm bakımından en önemli illeri ile ilgili bilgi istiyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen sü sorunun cvbını vern çok acıl yarına ödevim =yaşadığınız bölgede hangi tarım faaliyetleri vardır?

Benzer Konular

12 Şubat 2014 / Ziyaret Soru-Cevap
30 Eylül 2010 / Misafir Türkiye Coğrafyası
14 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
13 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap