Arama

Türkiye'deki yaylalar neler?

Güncelleme: 12 Şubat 2011 Gösterim: 8.487 Cevap: 5
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
yaylaları ve nerde olduklarını yaz
Sponsorlu Bağlantılar
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Adana Yaylaları

Sponsorlu Bağlantılar
Kozan-Horzum Yaylası ve Çulluuşağı Yayla Koyu
Ulaşım: Kozan ilçesini, Feke - Saimbeyli -Tufanbeyli ilçeleri ile Kayseri iline bağlayan karayolunun 25. kilometresinde Horzum yaylası, 31. kilometresinde de Çulluuşağı köyü (yaylası) bulunmaktadır. Yaylalara yaz kış otobüs ve minibüs seferleri bulunmaktadır.
Özellikleri: Kozan ilçesi halkı tarafından kullanılan Horzum yaylası, çam, çınar ve üzüm bağları, meyve ağaçları ile iç içedir. Yayla mimarisinin güzel örneklerinden olan ahşap evlerin bulunduğu yaylalarda alt yapı ihtiyaçları giderilmiş olup sağlık ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama - Yeme - İçme: Yaylalarda kamp yerleri, bakkallar, kır kahve ve lokantaları bulunmaktadır.

Pozantı - Tekir Beldesi (Yaylası)
Ulaşım: Adana-Ankara E5 karayolunun 107. km. sinde, yolun her iki yakasında çok geniş bir alana yayılmış olan yayla Pozantı ilçesine 7 km. uzaklıktadır. Şehirlerarası otobüsler ve Adana ve Tarsus'tan yaylaya yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve minibüs yaz-kış günün her saatinde gidilebilir.
Özellikleri: Tekir Yaylası, Bürücek ve Eski Konacık yaylaları, Akça Tekir beldenin birer mahallesi konumundadır. Çam, ardıç ve meyve bahçeleri arasında kurulmuş olan yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap yapıların yanında çok sayıda mimari tarzın her türlü örneklerini görmek mümkündür.
Yaylanın kuzey ve güneyinde bulunan ve yaylaya 2 km. mesafede olan Osmanlı tabyaları ile Orman İşletme Müdürlüğü'nce koruma altına alınarak, üretilen Yaban Keçileri Üretme İstasyonu yayladaki diğer etkinliklerdir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada kamp yapmanın dışında, 7 km. uzakta bulunan Pozantı ilçesindeki turistik tesislerde konaklanabilir.

Pozantı - Armutoluğu Yaylası
Ulaşım: Pozantı - Ankara yol ayrımından doğuya doğru (Sarmısak dağı) dönülerek 13 kilometrelik çam ve köknar ormanları içinden geçen yolla ulaşılır.
Özellikleri: Tamamen bakir durumda olan yayla, sedir, köknar, ardıç ağaçları, kır çiçekleri ile iç içedir. Sarmısak dağının eteğinde bulunması nedeniyle yaban hayatı bakımından da çok zengindir. Buz gibi suları olan bol su kaynaklarına sahiptir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
Ulaşım: Aladağ ilçesinden 6 km. stabilize yolla ulaşılır. İlçeden minibüs ve taksi bulunabilir.
Özellikleri: 1. 700 m. rakımda bulunan yayla, ardıç, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içedir. Telefon ve elektriğin mevcut olduğu yaylada, yayla mimarisine uygun ahşap ve taş yapılar bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Ormanlık alan kıyısına kamp kurulabilir. Yaylada kır lokantaları (et ağırlıklı), kahveler, bakkallar hizmet vermektedir

Aladağ Ağcakise - Başpınar - Bıcı ve Kosurga Yaylaları
Ulaşım:
Birbirlerine kısa mesafede (3 - 5 km) bulunan yaylalara stabilize yolla ulaşım sağlanmaktadır.
Özellikleri: Bakir durumda olan yaylalar, ormanlık alan içinde kurulmuştur. Yakındaki Zehli kalesi görülebilecek yerlerdendir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Karaisalı - Kızıldağ Yaylası
Ulaşım:
Karaisalı ilçesinden 27 km. asfalt yolla ulaşılır.
Özellikleri: Adını Kızıldağ'dan alan yaylaya, yöre halkı yoğun olarak rağbet etmektedir. Elma, armut, kiraz, vişne, ceviz ağaçları ile içice olan yaylada Yaban hayatı da oldukça zengindir. Kızıldağ'a yaya yürüyüş yapılabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada, kır kahveleri, kır lokantaları bakkallar, fırınlar, kasaplar hizmet vermektedir.
Ulaşım: Feke ilçesinden 59 kilometrelik stabilize yolla ulaşılır.
Özellikleri: Tamamen bağ ve bahçeler arasında kurulmuş olan yaylada otantik köy yaşamını bulmak mümkündür. Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada Sağlık Ocağı, Jandarma Karakolu hizmet vermektedir. Köy halkı tarafından Yahyalı tipi halı, kilim, çorap dokunarak satılmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Kır lokantaları, bakkal, fırın bulunmaktadır.

Tufanbeyli - Kürebeli Yaylası
Ulaşım:
Tufanbeyli ilçesinin kuzeyine düşen yaylaya 10 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Tamamen bakir durumda olan yaylada, sulama amaçlı bir gölet bulunmaktadır.
Konaklama - Yeme - İçme: Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Pozantı - Fındıklı Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Pozantı-Çamardı karayolunun 10. kilometresindedir. Pozantı İlçesinden minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Yayla köyü, bağlar ve bahçeler arasında kurulmuştur. Alt yapısı kısmen tamamlanmış olan yaylada sağlık ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Köyde kır lokantaları, kahve, bakkal bulunmaktadır.

Saimbeyli - Çatak Yaylası
Ulaşım:
Saimbeyli -Tufanbeyli kara yolunun 2. kilometresinden sola dönülerek bahçeler arasından geçen 3 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Saimbeyli'den belediye otobüs seferleri bulunmaktadır.
Özellikleri: Dağ yamacından akan küçük şelalelerin beslediği anıt çınar ağaçlarının gövde ve dalları üzerine kurulmuş çardaklarda piknik yapılabilen çok güzel bir yayladır. Bol su kaynakları olan Çatak yaylası, Saimbeyli ilçesinin su ihtiyacını karşılamaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Orman işletmesine ait küçük bir dinlenme tesisi bulunmaktadır.

Saimbeyli - Tufanbeyli - Obruk Yaylası
Ulaşım:
Saimbeyli - Tufanbeyli - kara yolunun 35. kilometresinde yolun her iki yanında yer almaktadır.
Yörükler tarafından tercih edilen yayla tamamen bakir durumdadır. Ardıç, karaçam, sedir ağaçları ve kır çiçeklerinin çevrelediği ekilebilir alanlar, buğday ve arpa ile kaplıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Kozan - Göller Yaylası
Ulaşım:
Kozan ilçesine 40 km. uzaklıkta stabilize yolla ulaşılmaktadır. Yaz aylarında Kozan ilçesinden minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Ormanlar ve kır çiçekleri ile kaplı bulunan yaylada, elektrik ve telefon bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada bakkal, lokanta ve kır kahveleri bulunmaktadır.

Pozantı - Belemedik Yaylası
Ulaşım:
Pozantı'ya 10 kilometrelik Anbaş köyü içinden geçen stabilize yolla ulaşılır.
Özellikleri: Çakıt çayı kıyısında kurulmuş yaylada ahşap ve taştan yapılmış yayla evleri bulunmaktadır. Yaban hayatı yönünden zengin olan yaylada yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşlar gözetlenebilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Pozantı - Asar Yaylası
Ulaşım
: Pozantı-Çamardı ilçelerine giden asfalt yolun kilometresinden kuzeybatıya (sola) dönülerek 1.5 kilometrelik stabilize yolla ulaşılır. Pozantı'dan minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Yörenin yayla mimarisine uygun ahşap ve taşlardan yapılan yayla evleri, çam, köknar, sedir ağaçları ve meyve bahçeleri ile iç içedir. Yaylada elektrik mevcuttur.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Antalya Yaylaları

Finike - Ördübek Yaylası

Ulaşım: Finike-Elmalı karayolunun 41. kilometresinden batıya (sola) dönülerek 6 km. stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında Finike'den minibüslerle ulaşmak mümkündür.
Özellikleri: Asırlık sedir ağaçları ile ardıç ağaçlarının çevrelediği, çok geniş alanlara yayılmış olan yaylanın tabanı ise, dağ çayırları ve kır çiçekleri ile kaplıdır. Çok az sayıda yayla evinin olması, hiç bir altyapının bulunmaması, bu harikûlâde güzel olan yaylayı bakir kılmıştır. Arif köyünde bulunan antik Arycanda kenti görülebilecek yerler arsındadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Serik - Ovacık Yaylası
Ulaşım:
Serik ilçesinden 36 kilometrelik 7 kilometresi asfalt, kalanı stabilize yolla ulaşılmaktadır. Diğer bir yol olarak, Serik - Antalya karayolunun 8. kilometresinden sağa (kuzeye) dönülerek Candır - Alacami - Etler köyleri üzerinden toplam 48 kilometrelik yolla Ovacık yaylasına ulaşılabilir.
Özellikleri: Serik ilçesinden itibaren narenciye bahçeleri içerisinden geçen, rakım yükseldikçe maki ve çam ağaçlarının çevrelediği yolun manzarası etkileyicidir. Nanalı yaylası girişinden Serik ve Akdeniz'in görüntüsü tablo gibidir.
Ormanlarla kaplı dik yamaçlı tepelerin çevrelediği çanak şeklinde bulunan Ovacık yaylasında altyapı bulunmamaktadır. Tamamen bakir olan Nanalı yaylasından geçen dere kıyısı kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Yaylada bulunan kale kalıntıları yaylanın görülebilecek yerlerindendir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Saklıkent (Saklı) Yaylası
Ulaşım:
Antalya'dan 10 kilometresi asfalt 40 kilometresi stabilize olan güzel manzaralı yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Antalya'nın kuzeybatısında Beydağları silsilesinin ortalarında 1. 850 metre rakımda bulunan Saklıkent yaylasında kayak tesisleri bulunmaktadır.
Antalya halkının yoğun olarak rağbet ettiği yaylanın çevresinde bulunan Karçukuru, Fesikan yaylası, Yazır yaylası, Moryer, Eren dağı, Fesleğen yaylası, Yazır sırtları, Bereket dağı gezilerek kamp kurmaya ve piknik yapmaya elverişlidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Pansiyon olarak kiralanabilen evleri ile lokanta ve büyük marketler bulunmaktadır.
Alanya - Demirtaş Nahiyesi Kaş - Sapadere - Tokar ve Söğüt Yaylaları
Ulaşım: Alanya'ya bağlı Demirtaş nahiyesinin kuzeyinde Toros dağlarının iç kısımlarında bulunan yaylalara, Demirtaş nahiyesinden stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Kaş yaylası 30 km., Sapadere yaylası 35 km., Tokar yaylası 40 km., Söğüt yaylası ise 50 km. mesafededir. Yaz aylarında günün belirli saatlerinde minibüslerle gidilebilir.
Özellikleri: Narenciye bahçeleri, seralar, maki bitkileri, çam ağaçları arasından, bazen de Demirtaş çayı kıyısından geçen güzel manzaralı yolla ulaşılan yaylalara, Demirtaş nahiyesi ile civar köy halkı çıkmaktadır. Meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplı olan yaylalar bakir durumdadır. Yayla yakınlarında bulunan köylerde telefon, kır kahveleri, kır lokantaları hizmet vermektedir. Demirtaş çayı kıyısında kamp kurup olta ile balık avlanabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Üçoluk Yaylası
Ulaşım:
Kemer'den çam ağaçları arasından geçen 37 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Antalya'nın güneybatısında, yaklaşık 1. 500 m. yükseklikte bulunan yayla zengin flora ve faunaya sahiptir. Elektrik ve PTT gibi alt yapı hizmetleri olmayan yayladaki basit yayla evleri, sedir, çam, çınar ağaçları ile bütünleşmiş gibidir. Antalya ve Kemer halkının kullandığı yaylaya, seyahat acenteleri tarafından kamp ve trekking programları düzenlenmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Akseki - Piser Yaylası
Ulaşım:
Antalya-Akseki-Beyşehir karayolunun Akseki'den itibaren 9. km. sinden batıya dönülerek 3 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Geniş tabanlı bir vadide konumlanmış tamamen bakir olan yayla, köknar, çam ağaçları, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplıdır.
Elektrik, PTT hizmetlerinin bulunmadığı yaylada, kamp kurularak, sessiz, sakin, doğa ile baş başa bir tatil geçirmek için oldukça elverişlidir. Yakınında bulunan Akşahap köyüne giderek köy yaşamını görmek, Manavgat çayında olta ile balık avlamak, eşine ender rastlanan mağaralardan olan Altınbeşik mağarasını (10. km) görmek, yaylada yapılabilecekler arasındadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

İbradı - Maşad - Kocaoluk - Sütleğen - Elmalı - Gebesin - Söğütbeli - Sülek Yaylaları
Ulaşım:
Yaylalar İbradı ilçesinin kuzeyinde bulunan ibradı - Beyşehir yolu üzerinde ve yakınındadır.
Özellikleri: Hasan dağı eteklerinde 1200-1500 m. yüksekliktedir. Taştan basit evlerin bulunduğu yayla ve çevresi ardıç, çam, köknar ve sedir ağaçları, meyve bahçeleri ile kaplıdır. Üzüm bağları ve yöresel şarabı ile meşhur olan İbradı İlçesi, eski Türk evlerinin bulunduğu ender yörelerdendir. Türkiye'nin en büyük mağaralarından olan Altınbeşik mağarasını (12 km.) ve 15 km. uzaklıkta bulunan Düdencik mağarasını görmek mümkündür.
Yaban hayatı bakımından zengin olan yörede, Yaban keçisi, keklik, tilki, tavşan, yaban domuzu ve bol miktarda ardıç kuşu bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Alanya - Dereköy Yaylası
Ulaşım:
Alanya'nın kuzeyinde bulunan yayla köyüne 30 km.lik asfalt yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Kargı çayının aktığı vadinin güney yamaçlarında çam ağaçları meyve ve sebze bahçeleri içerisinde kurulmuştur. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan şirin köyde; kır kahveleri, bakkallar, sağlık ocağı, et yemekleri sunan lokantalar hizmet vermektedir. Günübirlik gezilere, piknik yapmaya, orman içinde yürüyüş yapmaya elverişlidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Serik - Beşkonak - Altınkaya (Zerk - Selge) - Ballıbucak Köyleri, Gödre ve İkiz Yaylaları
Ulaşım:
Serik ilçesinden 35 kilometrelik narenciye bahçeleri, maki ve çam ağaçları arasından geçen asfalt yolla Beşkonak nahiyesine kadar dolmuşlarla ulaşılır. Beşkonak Altınkaya (Selge-Zerk Antik Kenti) köyüne, Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinden geçen 10 kilometrelik stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Altınkaya, Ballıbucak köy yolunun 3. Kilometresinden batıya (sola) dönülerek 3 km. patika yolla İkiz aylasına ulaşılır.
Özellikleri: Antalya'nın kuzey-kuzeydoğusunda Kuyucak dağı eteklerinde bulunan yaylalar, 1. 600-1. 900 m. yüksekliktedir. Maki, çam, köknar, ardıç, sedir ormanları ile içice bulunan yaylalarda hiçbir altyapı bulunmamaktadır. Yakınında bulunan köy halkının hayvanlarını otlattığı ve yayla olarak kullandığı İkiz yaylasına kara ulaşımı yoktur.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Artvin Yaylaları

Yusufeli-Kaçkar Turizm Merkezi-Yaylalar Köyü
Ulaşım:
Yaylalar köyü,Yusufeli ilçesinin 53 km. batısındadır. Yusufeli - Sarıgöl beldesi arası 20 kilometrelik stabilize yolda ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Sarıgöl - Yaylalar köyü arası 33 km. olup, toprak yoldan özel ya da kiralanabilir araçlarla Yaylalar köyüne gidilebilir. Yaylalar köyü - Dilberdüzü kamp yeri arası 10 km. patika yoldan yürüyerek gidilebilir.
Özellikler: 3. 200 m. yükseklikteki Yaylalar köyü çeşme, elektrik, sağlık ocağı gibi altyapıya sahiptir. Köyde bakkal, kır kahvesi, lokanta, fırın ve kasap bulunmaktadır.
Yaylalar köyü, Kaçkar dağına tırmanmak İsteyenlerin ara konaklama merkezi konumundadır. Tırmanıştan önce köyden yeme içme malzemeleri satın alınabilir, yük taşıma için katır kiralanabilir. 3. 328 m. yükseklikteki Dilberdüzü, Kaçkar dağları zirvesine en yakın kamp yeridir. Bol soğuk suyu bulunan Dilberdüzü'nde altyapı bulunmamaktadır. Dilberdüzü'nden itibaren 3. 932 m. rakımlı Kaçkar dağlarına rehbersiz çıkmak tehlikelidir. Bölgede vaşak, ayı, yaban keçisi, kurt, çakal, tilki gibi yaban hayvanları izlenip, görüntülenebilir.
Yaylalar Köyü yolu üzerinde Altıparmak köyünde, Altıparmak (Borhal) kilisesi ziyaret edilebilir. Köyde dokunan ipek halılardan satın alınabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için pek çok pansiyonun bulunduğu Sarıgöl Beldesi'nde kalınabilir. Sarıgöl'de PTT, WC elektrik gibi altyapı mevcut olup, bakkal, kır kahvesi, fırın, lokanta, kasap hizmet vermektedir.

Kafkasör Turizm Merkezi (Kafkasör Yaylası)
Ulaşım:
Artvin'in güney-batısındaki yaylaya 10 km. toprak yolla ulaşılmaktadır.
Özellikler: 1. 250 m. yükseklikteki yayla görülmeye değer güzelliktedir. Alt yapı hizmeti götürülmüş olan yaylada belediye tarafından yaptırılan 10 adet 80 yatak kapasiteli bungalovlar bulunmaktadır. Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen ve 3 gün süren boğa güreşleri etkinlikleri, yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmekte, festival havasında geçmektedir. Yaylada Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu diye adlandırılan şifalı sular bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için, önceden rezervasyon yaptırmak kaydıyla yayladaki bungalovlardan faydalanılabilir. Temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir. Boğa güreşleri etkinliklerinde günübirlik satış yerleri kurulmaktadır.

Borçka-Karagöl
Ulaşım:
İlk 7 kilometresi asfalt olan Borçka-Camili yolunun 27 kilometresinden doğuya ayrılan toprak yoldan 20 km. giderek Karagöl'e ulaşılır.
Özellikler: Göl çevresi ormanlarda, vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar izlenebilir, gölde alabalık avlamak mümkündür. Henüz bütün altyapı sorunları giderilmemiştir. Göl çevresinde WC, piknik masaları, çeşme, Orman İşletmesi'nin misafirhanesi bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Şavşat- Karagöl
Ulaşım:
Şavşat ilçesinin kuzey doğusunda 8-10 hektar büyüklükteki Karagöl'e 30 km. toprak yolla, özel veya kiralanacak araçlarla ulaşılabilir.
Özellikler: Karagöl'de elektrik, çeşme, WC, Orman Bölge Müdürlüğü'nün dinlenme binası ve telsizi hizmet vermektedir. Şavşat ve civarında Borçka Karagöl'de de olduğu gibi yaban hayvanları yaşamaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Ardanuç-Babilan Yaylası
Ulaşım:
Ardanuç ilçesinden doğuya 51 km. ham toprak yolla ulaşmak mümkündür.
Özellikler: Yol ve su hariç altyapı hizmetleri bulunmayan yaylada her hafta cumartesi günleri pazar kurulmaktadır. Kurulan bu pazarda hayvanlarını satanlar, gıda ve ihtiyaç maddeleri satın almakta ve canlı hayvan borsası ve panayırı andıran görünümler oluşturmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir. Cumartesi ve pazar günleri yayladan yiyecek satın alınabilir.

Bayburt Yaylaları

Kop Dağı Turizm Merkezi - Kop Dağı Yaylası
Ulaşım:
Yayla, Bayburt - Aşkale yolunun 40 kilometresinde olup şehirlerarası otobüslerle gidilebilir. Erzurum havaalanına 84 km. mesafededir.
Özellikleri: 2. 918 m. yükseklikteki Kop dağında kayak sporu yapılmaktadır. Kayak merkezi olarak kullanıldığı için alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. İl Özel İdaresi'ne ait 112 yataklı bir konukevi bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Kayak merkezi olarak kullanıldığından, yaylada her türlü konaklama ve yeme içme yerleri bulunmaktadır. Yol üzerinde Kop dağına 15 km. mesafede bulunan Kop köyünden temel ihtiyaç malzemeleri ayrıca temin edilebilir.

Sultan Murat Yaylası
Ulaşım:
Trabzon ili, Çaykara ilçesine 25 km. mesafededir. Bayburt Aydıntepe ilçesinin 54 km. kuzey batısındadır.
Özellikler: Yöre halkı tarafından yoğun ilgi gören Sultan Murat yaylasında; 23 Haziranda Sultan Murat, 20 Ağustosta Şehitler 15 Eylülde Yayla Obası şenlikleri yapılmaktadır. Alt yapı hizmetleri tamamlanmış olan yaylada yaz aylarında et lokantası, kır kahvesi, bakkal, kasap ve pansiyon işletilmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yayladaki pansiyonda konaklanabilir. Her türlü ihtiyaç yayladan karşılanabilir.

Gaziantep Yaylaları

İslahiye Hızır Yaylası (Huzur Yaylası)
Ulaşım:
Gazi Antep-Adana karayolu üzerinde bulunan Nurdağı ilçesi kavşağında İslahiye-Hatay karayoluna (güney) dönülür. Yol üzerinde bulunan Altmüzüm beldesinden batıya dönülerek Kerküt - Hasanlök - Tandır köyleri ile Cıncıklı ören yerine (Manastır kalıntısı) giden yola sapılır. Bağlar, bahçeler arasından geçen Tandır köyünden sonra dik virajlı, çam, maki türü ağaçların çevrelediği 20 km. stabilize yolla Huzur Yaylasına varılır.
Özellikler: Tahtalı, Hamo, Havşu tepeleriyle Burunsuz gediğinin çevrelediği çok geniş bir tabana yayılan yayla; çam, sedir, köknar, çınar, kızılağaç, ardıç türü ağaçların çevrelediği ve çok miktarda kaynak suların beslediği yaylalar topluluğundan oluşmaktadır.
Civar köylerden gelen insanların elma, armut, kiraz, vişne ağaçları ile mevsimine göre çilek, salatalık, domates, biber gibi sebze ve meyve yetiştirmek üzere, küçük toprak parçalarını değerlendirmeleri, hayvancılıkla uğraşmaları, yaylaya farklı bir canlılık katmaktadır. Buz gibi kaynak suları ile dağlardan inen kar sularının beslediği küçük dereler ve diğer kaynak sularının beslediği, kardelen, nergis, sığırkuyruğu, papatya, yabani siklamen, lale, mantıvar ve diğer çiçeklerle dağ çayırlarının kapladığı görülmeye değer bir yayladır.
Konaklama-Yeme-İçme: Basit yayla evlerinden yöre halkı faydalanmaktadır. Yaylada kamp kurmak isteyenlerin çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında götürmeleri gerekir.

Küçük Sof Yaylası (Gerdek Pınarı)
Ulaşım:
Gazi Antep-Adana karayolunun 21. kilometresinden Dımışıklı köyü yoluna sapılarak 10 km. stabilize yol aldıktan sonra sağa dönülüp 2.5 km. daha gidilerek Küçük Sof yaylasına varılır.
Özellikler: Tamamen kayalık olan bu alanın kuzey ve kuzeydoğusu tarım alanlarıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada herhangi bir yapı yoktur. Buraya gitmek isteyenler, özel araçları ile gitmeli ve temel ihtiyaç maddelerini yanlarında götürmelidir.
Ulaşım: Dımışıklı Köyü'nden sola dönülerek 3 km. gidildiğinde Sof Alıcı köyüne varılır. Köyün kuzey yönüne düşen yaylaya, 2 km. stabilize yolla varılır.
Özellikleri: 1. 400 m. yükseklikte bulunan yayla, kayalık tepelerle çevrili çanak şeklinde bir konuma sahiptir. Yaylanın düz alanları meyve bahçesi ve sulu tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. Tepeler kayalık olup, seyrek maki türü bitkilerle kaplıdır. Güneydoğu yamaçlarından çıkan su, kuzeybatıdaki tepelerin eteklerinde bir su tünelinden kaybolmaktadır. Çok temiz ve sağlıklı havaya sahip bulunan yaylada yetişen salatalık, elma, üzüm gibi tarım ürünleri, yüksek rakımdan dolayı yaz sonuna doğru olgunlaştığı için çok lezzetli olmaktadır.
Konaklama - Yeme - İçme: Gazi Antep ve civar köylerden gelen insanlar basit yayla evlerinde kalmaktadırlar. Yaylada temel ihtiyaç maddeleri olmadığı için buraya gitmek isteyenler, özel araçları ile gitmeli ve temel ihtiyaç maddelerini yanlarında götürmelidir.

Giresun Yaylaları

Kümbet Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un 52 km. güneyinde Dereli İlçe sınırlarındadır. Dereli ilçesine kadar 30 km. yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası 22 km. ham toprak yol olup, yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilir. Kümbet yayla gezisi gidiş İkisu, dönüş Güdül üzerinden yapılırsa, çok güzel manzaralar görülebilir.
Özellikler: 1. 640 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmıştır. PTT acentesi, sağlık ocağı, bakkal, kasap, manav, et lokantası, fırın, kır kahvesi, ve oto tamircisi hizmet vermektedir.
Aymaç tepesi, Melikli obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet yaylaları kamp ve piknik alanı olarak yoğun kullanılmaktadır. Kümbet'in 2 km. batısındaki Aymaç eşsiz bir zirvedir. Aymaç'da Temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenlikleri yapılmaktadır. Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis dağı Otçu şenlikleri yapılmaktadır.
Kümbet yaylasında, el dokuması kolan ve örme sepet satılmaktadır. Kasaplarda sadece kuzu eti satılması, Kümbet yaylasının özelliklerinden biridir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada 10 yataklı bir otel bulunmaktadır. Temel ihtiyaçlar yayladan karşılanabilir. Kümbet yaylasının bir Km. kuzeyinde orman içinde Salon çayırı mevkiinde, Orman işletmesi kamp tesislerinden yararlanılabilir.

Hanalanı (Kulakkaya) Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un güneyin de yer alan yaylaya 38 kilometrelik toprak yolla ulaşılmaktadır. Yaylaya gitmek için Bektaş yaylasına giden dolmuşlar kullanılabilir.
Özellikler: 1. 500 m. rakımlı yayla doğal botanik parkı özelliği taşımaktadır. Tamamen bakir durumdadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Melikli Obası Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un 40 km. güneyinde bulunan yaylaya, Giresun'dan minübüslerle gidilebilir.
Özellikler: 1. 500 m. yüksekliktedir. 2 km. yakınında bulunan Yavuzkemal beldesindeki sağlık ve PTT hizmetlerinden yararlanılabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Yayladan et ve süt mamulleri, ekmek, yumurta satın alınabilir.

Bektaş Yaylası
Ulaşım:
Giresun'un 59 km. güneyinde, toprak yolla ulaşılan yaylaya yaz kış minibüs bulunmaktadır.
Özellikler: 2. 000 m. yükseklikte bulunan yayla ağaç yetişme sınırı üzerindedir. Yol üzerinde bulunan Despot kayası ve Gelin kayası birer doğa harikasıdır. Bektaş yaylasının 1 km. doğusundaki Kurttepe mevkii, kışın kayak yapmaya uygundur.
Elektrik, su, PTT gibi altyapıya sahip olan yaylada; bakkal, kasap, fırın ve kır kahveleri bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada 2 yıldızlı 72 yataklı otel bulunmaktadır. Ayrıca, Alçakbel orman içi dinlenme ve piknik alanında bulunan 3 adet dağ evi, çocuk parkı ve restauranttan faydalanılabilir.

Gümüşhane Yaylaları

Zigana Turizm Merkezi - Zigana Yaylası
Ulaşım:
Gümüşhane - Trabzon yolunun 60 kilometresinde bulunan Zigana tünelini geçtikten sonra doğuya 3,5 km. stabilize yolla ulaşılır. Zigana'ya Trabzon merkezden 112 km. asfalt yolla ulaşılabilir.
Özellikler: 2. 032 m. yükseklikteki Zigana yaylası aynı zamanda kayak merkezidir. Her türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış durumdadır.
Zigana, yaz aylarında çim kayağı, kış aylarında kayak turizmine elverişli ender beldelerimizden biridir. Nemli deniz iklimi ile kara iklimi arasında çok ilginç bir bölgemizdir.
Zigana yaylasından 3 km. patika yolla ulaşılan Limli (Saranoy) gölü görülmeye değerdir. Limli gölüne araç ile Kalkanlı köyü içinde geçen 11 km. asfalt, 8 km. toprak yolla ulaşabilir. Kalkanlı köyünde, elektrik, su, PTT bulunmaktadır. Yaz kış, bakkal, kasap, manav, kır kahvesi işletilmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kayak merkezi olarak kullanıldığından, yaylada her türlü konaklama ve yeme-içme yerleri bulunmaktadır.

Şiran - Tomara Şelalesi
Ulaşım:
Şiran ilçesinin 14 km. güney-batısında stabilize yolla ulaşılan Tomara şelalesinin 2 km. yakınındaki Seydibaba köyüne kadar dolmuşlarla gidilebilir. Seydibaba Köyü ile Tomara şelalesi arası bir kilometredir.
Özellikler: Bir kaynaktan çıkan çok miktarda suyun 8 m. yükseklikten dereye akmasıyla oluşan Tomara şelalesi suyu, oldukça soğuktur. Bakir durumdaki Tomara şelalesi çevresi gürgen, fındık, meşe türü yeşil bitki örtüsü ile kaplıdır.
Tabiatın insan eliyle bozulmadığı, bahçeler içindeki Seydibaba köyünde, Tomara Şelalesi yakınında kamp kurulabilir, kırsal yaşamı bütün canlılığı ve sadeliği ile yakından tanınabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Bakir durumdaki Tomara Şelalesi civarında herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Temel ihtiyaç malzemeleri yakındaki Seydibaba köyünden temin edilebilir.

Altıntaşlar (Kalis) Yaylası
Ulaşım:
Yaylaya, Gümüşhane - Torul yolunun 15. kilometresinden güneye, Şiran yoluna dönülerek, Hasköy, Gülaçar Köyü üzerinden 40 km. asfalt, 12 km. toprak yolla ulaşılır. Gümüşhane'ye toplam uzaklığı 67 kilometredir. Yaylaya, Gümüşhane - Şiran yolunun 40 kilometresinden batıya bol soğuk suya ve gür manzaraya sahip Altıntaşlar deresi boyunca toprak yolu takip ederek de ulaşılabilir.
Özellikler: Kısmen alt tapısı tamamlanmış olan yaylanın içinden dere geçmektedir. Altıntaşlar deresinde bol miktarda alabalık bulunmaktadır. Eskiden yaylada altın madeni çıkarıldığı söylenmektedir.
Yaylaya 6 km. mesafede bulunan Altıntaşlar mahallesinde bakkal, kasap, kır kahvesi ve lokanta bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Bakir durumdaki yaylada konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Temel ihtiyaç malzemeleri yakındaki Altıntaşlar mahallesinden temin edilebilir.

Çam Piknik
Ulaşım:
Gümüşhane- Bayburt yolundan 2,5 km. ilerledikten sonra güneye (sağa) dönülerek 15 km. toprak yol takip edildiğinde Çam Piknik'e ulaşılır. Gümüşhaneden minübüs bulunabilir.
Özellikleri: Elektrik ve su mevcut olup orman içinde kamp ateşi ocakları, çöp toplama yerleri, çeşme ve WC bulunmaktadır. Köknar, ladin, kızılağaç ve yabani fındıktan oluşan yoğun orman dokusuna sahip Çam Piknik, yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri, yeme-içme ihtiyaçları getirilmelidir.

Hatay Yaylaları

Belen Güzelyayla (Soğukoluk)
Ulaşım: Belen İlçesi - Sarımazı mahallesi yol ayrımından itibaren 8 kilometrelik asfalt bir yol ile yeşilliğin ve ormanın hakim olduğu virajlı bir güzergahtan çıkılır. Belen ve İskenderun'dan minibüslerle ulaşım mümkündür.
Özellikleri: Güzelyayla'da yüzyıllardır yayla geleneği sürmektedir. Alt yapı sorunları kısmen çözülmüş olan yaylanın denize yakın olması ilgiyi artırmaktadır. İskenderun Körfezi'nin seyir terası durumunda; çam ağaçları, kır çiçekleri içerisine kurulmuş, eski ve yeni tip yapıları ile gezilmeye ve görülmeye değer, adına türküler ve şiirler yazılan yaşanası bir yayladır. Kamp kurulup, piknik yapılarak, orman içinde kısa geziler yapılabilir.
Konaklama - Yeme - İçme: Yaylada konaklama için pansiyon tipi evler, günlük yeme - içme üniteleri bulunmaktadır.

İskenderun - Nergizlik Yaylası
Ulaşım:
İskenderun'dan 14 km. asfalt yolla ulaşılır. Güzelyayla'ya 4 km uzaklığındadır.
Özellikleri: Kısmen altyapı sorunu çözümlenmiş bir yayla köyüdür. Basit köy evlerinin otantik yapısı yanında, ikinci konut yayla evlerinin de yapıldığı yaylada her türlü sebze ve meyve yetişmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Önceden rezervasyon yaptırılarak yayla evleri kiralanabilir.

Samandağ - Teknepınarı (Batıayaz) Yaylası
Ulaşım:
Antakya'dan 20 km. asfalt, Samandağ ilçesinden 17 km. stabilize yolla ulaşımı mümkünüdür.
Özellikleri: Tarih ve doğanın içice olduğu bir yayla köyüdür. Kamp ve piknik alanlarındaki buz gibi billur suları, Akdeniz Bölgesine has her türlü sebze ve meyvenin yetiştirilmesi, Ortadoğu ülkelerine yakınlığı nedeniyle, yerli ve Orta Doğu ülkelerinden gelen, ziyaretçilerin ilgi odağı durumundadır.
Konaklama Yeme - İçme: Günübirlik yeme-içme üniteleri, kamp yerleri bulunmaktadır.

Erzin - Kocadüz - Üçkoz - Bağrıaçık - Karıncalı Yaylaları
Ulaşım:
Erzin'e 11 km asfalt, 8 km. stabilize yolla gidilebilir. Yaz aylarında Erzin ilçesinden günün her saatinde minibüslerle ulaşım mümkündür.
Özellikleri: Erzin ve Osmaniye ilçesi insanlarının yaz aylarında yoğun olarak kullandığı çam ve köknar ağaçları arasında, doğal dokuya uygun tamamen ahşap basit yayla evlerinin bulunduğu yaylalar topluluğudur. Birbirlerine yakın olan yaylalar, doğa yürüyüşü (trekking) yapmaya elverişlidir. Yaylaların çevreleri tamamen çam, ardıç, köknar, kekik, papatya ve diğer kır çiçekleri ile kaplıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Dörtyol Topraktaş Yaylası
Ulaşım:
Hatay'dan 18 km.lik stabilize yolla ulaşılır.
Özellikleri: Orman ile iç içe olan Topaktaş yaylası tamamen çam, ardıç ve maki türü ağaçlarla kaplıdır. Yörenin ahşap yayla mimarisine ve yer yer betonarme evlere rastlanan yaylaya, Dörtyol halkı yaz aylarında yoğun olarak gitmektedir.
Konaklama - Yeme - İçme: Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Dörtyol - Çökek Yaylası
Ulaşım:
Yaylaya Dörtyol İlçesinden 8 km.lik stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Çam ve meyva ağaçları içerisinde kurulmuş, temiz havası, bol suyu olan bu şirin yayla kamp kurmak, piknik yapmak, orman içi kısa gezintiler yapmak için ideal bir yayladır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.


Kırıkhan Delibekirli Köyü ve Çataloluk Yaylası
Ulaşım:
Kırıkhan ilçesinden 3 kilometresi asfalt, 3'ü stabilize olan yolla Delibekirli Köyüne ulaşılır. Çatatoluk yaylası Köye 7 km uzaklıktadır.
Özellikleri: Delibekirli Köyü, Akdeniz Bölgesinin her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği bahçeler ve bağlar arasında kurulmuş şirin bir yayla köyüdür. Delibekirli Köyü'nden 7 km. stabilize yolla ulaşılan Çataloluk Yaylası, tamamen bakir durumdadır. Asırlık (anıt) çınar ağaçlarının çevrelediği yayladan Kırıkhan ilçesinin içme suyu (Üngüzlü mevkiinden) temin edilmektedir. Gezilmeye ve görülmeye değer bir yöredir.
Konaklama - Yeme - İçme: Delibekirli köyünde günübirlik yeme - içme üniteleri, kır lokanta ve kahveleri hizmet vermektedir.

Kırıkhan - Alan Yaylası
Ulaşım:
Hatay - Kırıkhan - Gazi Antep kara yolunun, Kırıkhan ilçesinden itibaren 6. km. sinden batıya (sola) dönülerek 2 km. asfalt, 2 km. stabilize yolla Aşağı Eşmişek Köyüne varılır. Köyden sonra 8 km. virajlı ve maki türü bitkilerle çevrili stabilize yolla Alan Yaylasına varılır. Aynı zamanda İskenderun'a 40 kilometrelik stabilize yolla bağlıdır.
Özellikleri: Çevresi tamamen çam ormanları ile kaplı çok geniş bir alana yayılmış yayla, yaz aylarında çiçeklerle kaplıdır. Bir kaç yayla evi dışında tamamen bakir olan yayla, civar köylüler tarafından tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. İskenderun yolu üzerindeki Haymapınar, Değirmendere, Paşaoluk, Akarca ve Çamlıbel yaylaları, İskenderun ve civar köy halkı tarafından kullanılmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yayla evleri yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Kamp kurmak isteyenler çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini beraberinde getirmelidir.

Belen İlçesi ve Atık Yaylası
Ulaşım:
Köyün yolu Antakya - İskenderun yolunun 27. kilometresinden ayrılır.
Özellikleri: Bugün ilçe olan Belen yaylası yüzyıllardır yayla olarak kullanılmaktadır. İskenderun, Kırıkhan halkının rağbet ettiği meşhur Atık suyunun kaynağının bulunduğu Atık yaylası, Belen ilçesinin bir mahallesi durumundadır. Çam, çınar ve meyve bahçeleri içerisinde bulunan yaylada kır kahveleri, bakkallar hizmet vermektedir. Yerleşim alanlarına ve denize yakınlığı nedeni ile daha çok ilgi görmektedir.
Konaklama - Yeme - İçme: Yaylada, konaklama tesisleri, günübirlik yeme - içme üniteleri mevcuttur.

Mersin Yaylaları

Çamlıyayla (Namrun)
Ulaşım:
İçel'den 90 km. asfalt yolla günün belirli saatlerinde minibüslerle ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Külpet dağının eteğinde 1. 430 m. rakımdaki Çamlıyayla, Namrun Kalesi çevresinde tarihi ve doğal güzelliklerle iç içe, oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır. Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada ikinci konut olarak yapılan yazlık evler de bulunmaktadır.
Yaban hayatı yönünden zengin olan bu yörede, Cehennemderesi ve çevresi, yaban keçisi (Capra aegagrus) koruma - üretme bölgesi ve avlak olarak değerlendirilmektedir. 4 km. yakınında bulunan Sebil beldesi-Cehennemderesi kanyonu, yaya yürüyüşü (trekking) için ideal rotalardan biridir. Cehennemderesi'nde sportif olta balıkçılığı yapılabilir, Namrun kalesi ile Papazın bahçesi gezilebilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir


Gözne Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
27 kilometrelik asfalt yolla günün belirli saatlerinde İçel'den minibüslerle ulaşılabilir.
Özellikleri: İçel ilinin kuzeyinde Toros dağlarının 1. 200 m. yükseltisinde bulunan yayla, çam, ardıç, meşe gibi maki türü bitki toplulukları ve elma, kiraz, vişne, ayva gibi meyve ağaçları ile kaplıdır. Alta yapısı tamamlanmış olan yaylada, PTT, jandarma, sağlık ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Gözne kalesi ve çevresi kamp yapmak için uygundur. Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunmaktadır.

Soğucak (Bekiralanı) Yaylası
Ulaşım:
İçel'in 24 km. kuzeyinde bulunan yaylaya, Gözne beldesi (yaylası) yolunun 23. kilometresinden sola dönülerek 1 km. sonra ulaşılır. Günün belirli saatlerinde İçel'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Yayla köyü olan Soğucak'da İçel halkının yazlık evleri de bulunmaktadır. Alt yapısı tamamlanmış olup, yaylada PTT, Sağlık Ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunmaktadır.

Aslanköy Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
İçel'den 52 kilometrelik manzaralı asfalt yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Toros dağlarının ortasında kurulmuş olan Aslanköy Beldesi meyve ve sebze bahçeleri ile iç içedir. Altyapısı tamamlanmış durumdadır.
Beldenin 500 m. kuzeyinde, Şekersu Kayası yakınında, bir yeraltı mağarası bulunmaktadır. Aslanköy ile Gözne beldesi arasındaki orman içinden geçen toprak yol yakınına veya orman kenarına kamp kurularak, çevre gezileri ve ornikolojik (kuş gözetleme) inceleme yapılabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Fındıkpınarı Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
İçel-Antalya karayolunun 12. kilometresinde bulunan Mezitli Beldesinden kuzeye dönülerek Toros dağları içlerine doğru 32 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır. İçel ve Mezitli beldesinden günün belirli saatlerinde minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Bakir doğası, bol oksijenli havası olan bu güzel yayla beldesinin çevresi, çok yüksek olmayan tepelerle çevrilidir. Çevre tepeler, çam, ardıç ve maki türü bitkiler ile, yaylanın iç kesimleri ise tamamen meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır. Alt yapısı tamamlanan sağlık ocağı ve jandarma hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada bakkal, fırın, lokanta ve kır kahveleri bulunmaktadır.

Erdemli - Sorgun Köyü (Yaylası)

Ulaşım:
Toros Dağlarının ortalarında bulunan yayla köyüne Erdemli ilçesinden 41 km. asfalt, 4 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Tepeler arasında küçük bir vadide kurulmuş olan köy, tamamen elma bahçeleri içerisindedir. Erdemli, Tömük ve civar köyleri halkının yoğun ilgi gösterdiği yaylada tipik yayla evleri bulunmaktadır. Güney yönünde, yola 1.5 km. uzaklıkta bulunan tarihi gözetleme kulesi gezilebilecek yerler arasındadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapmanın dışında yayla evleri kiralanabilir.

Erdemli Küçük Sorgun Yaylası
Ulaşım:
Erdemli ilçesinin 49 km. kuzeyinde bulunan Sorgun köyü yolunun 41. km. sinden sola (kuzey batıya) dönülerek 8 km. stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında günün belirli saatlerinde Erdemli ilçesinden minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Alt yapısı tamamlanmış bulunan yaylada yörenin yayla mimarisine uygun evleri meyve ve sebze bahçeleri ile çevrilidir. Yaylada kır kahvesi, et yemekleri sunan lokantalar, bakkallar bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylanın 2 km. doğusunda bulunan ve yerden kaynayan birçok su kaynağının bulunduğu mevkide kamp yapılabilir.

Silifke - Balandız (Gümüşlü) Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke karayolunun 21. kilometresindedir.
Özellikleri: Çevresi çam, maki, Antepfıstığı, meyve, sebze bahçeleri, ceviz ağaçları ile kaplı olan şirin yaylada tipik köy yaşamı süregelmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Silifke - Gökbelen Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke karayolunun 30. kilometresindedir.
Özellikleri: Mersin ve Silifke halkının yaz aylarında yoğun olarak kullandığı yayla çam ve maki türü bitkiler ile çevrilidir. Yayla evleri, sebze ve meyve bahçeleri ile bütünleşmiş gibidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Köy civarında bulunan orman kıyısında çadırlı kamp kurulabilir. Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Silifke - Uzuncaburç Beldesi (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke ilçesinin 27. km. kuzey yönünde bulunan beldeye asfalt yolla ulaşılmaktadır. Silifke'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Antik Olba Di-okayzerim kenti üzerinde kurulmuş olan belde, tarih ile içice yaşamaktadır. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT, Sağlık Ocağı, Jandarma hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları beldeden sağlamak mümkündür.

Silifke - Kırobası (Mara) Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Silifke ilçesinin kuzeyinde, Toros Dağlarının ortasında konumlanmış yayla köyüne, 46 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Günün belirli saatlerinde Silifke'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Silifke yöresinin en eski yaylalarından olan Kırobası, Roma ve Bizans dönemlerinde de yayla olarak kullanılmıştır. Antik çağlardan günümüze kadar gelen ve halen kullanılan su kanalları, o dönemlerin kanıtıdır. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT, sağlık ocağı, jandarmanın hizmet verdiği köy ve çevresi, bu yöreye özgü Karamuk çalıları ve ardıç ağaçları ile kaplıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları beldeden sağlamak mümkündür.

Mut - Kozlar Yaylası
Ulaşım:
Mut ilçesinin 19 km. kuzeyindedir.
Özellikleri: İkisi kısa birisi uzun kanyonların yanı başında, çok zengin deniz fosil yataklarının bulunduğu dağ yamacına kurulmuş tarih ve doğa ile içice şirin bir köydür.
Su başlarında kamp yapmanın yanı sıra kanyon yürüyüşleri yapılabilir. Çevrede bulunan milyonlarca yıllık deniz fosil yatakları, kanyon yamaçlarına oyulmuş antik mezarlar, gözetleme kuleleri yaylanın diğer görülebilecek yerleridir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mut - Dağpazarı Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Mut ilçesinin 36 km. kuzeyinde bulunan yayla köyüne 15 km. asfalt, 21 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Antik bir şehir kalıntısı üzerine kurulmuş olan yayla köyünde, bakkallar, kır kahveleri, sağlık ocağı, jandarma hizmet vermektedir. Köy ortasında bulunan kilise kalıntısı ve bir evin bahçesinde bulunan mozaikler görülmeye değer tarihi kalıntılardır. Çevresi ardıç ve maki türü bitkilerle çevrili olan köyün, iç kısmı ise meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mut - Sartavul Yaylası
Ulaşım:
Mut - Karaman - Konya karayolunun 36. kilometresinde yer alan yayla, Akdeniz'i İç Anadolu' ya bağlayan Sartavul geçidinde kurulmuştur.
Özellikleri: Çam ve ardıç ağaçlarının çevrelediği yaylanın iç kısımları meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplıdır. Mut, Silifke, Karaman halkının rağbet ettiği yörede, Yörükler de çadır kurarak hayvanlarını otlatmaktadır. Mut - Sartavul yolunun 21. kilometresinden sağa dönülerek 1.5 km. stabilize yolla ulaşılan Atahan manastırı görülebilecek yerlerdendir. Yayla yakınında bulunan Kestel dağında Yaban Keçisi Koruma Alanı ve Avlağı'nda bulunan hayvanlar gözlemlenebilir. Yayla yakınında bulunan Kestel (Kapuzu) Kanyonu, doğa yürüyüşü için çok ilginç rotalardandır.
Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada PTT, jandarma, petrol istasyonu, bakkallar, alabalık ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Anamur - Kaş Yaylası
Ulaşım:
Anamur - Ermenek - Karaman karayolunun 40. kilometresindedir.
Özellikleri: İki tepe arasında kurulmuş olan yayla ardıç, çam ve köknar ağaçları ile çevrilidir. Anamur halkının kullandığı yaylada, yaz aylarında bakkallar, kır kahveleri ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Anamur - Abanoz Yaylası
Ulaşım:
Anamur - Ermenek - Karaman karayolunun 50. kilometresindedir. Anamur'dan minibüs bulunabilir.
Özellikleri: İki tepe yamacında ve dere yatağında kurulan yaylada, ahşap ve taş yayla evlerinin yanında, yazlık evler de bulunmaktadır. Anamur halkının yoğun olarak kullandığı yaylada yaz aylarında bakkallar, kır kahveleri ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.
Asırlık köknar ve ardıç ağaçları ile kaplı olan yaylada, Bicikli mağara diye anılan yeraltı mağarası ile Kaletepe'de bulunan kale kalıntısı gezilecek yerler arasındadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Muğla Yaylaları

Köyceğiz - Ağla Köyü (Yaylası)
Ulaşım:
Köyceğiz'in doğusunda yer alan Yayla köyüne, 4 kilometresi asfalt, 8 kilometresi stabilize yol ile ulaşılabilir. Köyceğizden minibüs bulunmaktadır.
Özellikleri: Asırlık çam, çınar ağaçları, meyve ve sebze bahçeleri ile içice olan yayla köyüne, Köyceğiz halkı, yoğun olarak gidip, doğayla bütünleşmiş ahşap yayla evlerinde tatillerini geçirmektedirler. Kır kahve ve lokantaları, PTT acentesi, bakkalların hizmet verdiği köyde, Ağustos ayının 13'den sonraki ilk perşembe günü 'Mahya Şenlikleri' yapılmaktadır. Yayla ile Çiçekbaba yaylası arasında ki 18 kilometresi trekking yolu bilinen bir güzergahtır. İçekbaba yaylasında bulunan göl kıyısı kamp kurmak için elverişlidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.
Ulaşım: Fethiye - Korkuteli - Antalya karayolunun 49. kilometresinden güneye dönülerek 3 kilometrelik stabilize yolla ulaşmak mümkündür. Fethiye - Korkuteli - Antalya arasında çalışan vasıtalarla yaz kış gidilebilir.
Özellikleri: Hiç bir yapının bulunmadığı, tamamen bakir olan yayla; dağ çayırları, kır çiçekleri, sedir ve asırlık ardıç ağaçları ile kaplıdır. Anadolu'da yayla geleneğini yüzyıllardır sürdüren Yörükler, yüksekliği 1. 300 m. olan bu bereketli yaylada, kıl çadırlarını kurarak 5 ay hayvanlarını otlatmaktadırlar.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Fethiye - Baba Dağı
Ulaşım:
Fethiye'den - Ölüdeniz'e giden asfalt yolun 6. kilometresinden güneydoğu istikametine dönülerek çam ormanları içinden geçen 17 kilometrelik dağ yolundan ulaşılmaktadır.
Özellikleri: 1. 700 m yüksekliğindeki Baba dağı'nda, yamaç paraşütü sporu yapılmaktadır. Mayıs ayı sonunda doğal ortamda yetişen kırmızı renkli Toros lalelerinin ve diğer kır çiçekleri süslediği Baba Dağı kampçıların ve yamaç paraşütü yapanların yoğun ilgisini çekmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Fethiye - Dokuzgöl Yaylası
Ulaşım:
Fethiye'nin 25 km. güneydoğusunda bulunan yayla köyüne, yaz aylarında günün belirli saatlerinde Fethiye'den ulaşmak mümkündür.
Özellikleri: Fethiye halkının ve civar köylerden gelen Yörüklerin yaylası olan Dokuzgöl, tamamen bakir durumdadır. Temiz havası, zengin doğası ile görülmeye, gezilmeye değer bir yayladır.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Kavaklıdere - Gökçukuru Yaylası
Ulaşım:
Kavaklıdere ilçesinin güney-güneydoğusunda bulunan yaylaya, orman içinden geçen 14 kilometrelik stabilize yolla ulaşım sağlanmaktadır. İlçeden ulaşım aracı bulmak mümkündür.
Özellikleri: 1. 700 m. yükseklikte bulunan yayla, tamamen bakir olup, çam ağaçları, dağ çayırları ve kır çiçekleri ile kaplıdır. Doğal ortamda yetişen Toros lalelerinin (kırmızı ve ebruli renkli) bulunduğu yaylada, Kavaklıdere ilçesinde üretilen bakır el sanatlarından hediyelik eşya satın almak mümkündür. Yaylada TV vericisi bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Orman Bakanlığı'nca yaptırılan oberj biçiminde, genellikle sporculara hizmet veren konaklama ünitesi bulunmaktadır. Yayladan temel ihtiyaç malzemeleri temin etmek mümkündür.

Menteşe Beldesi - Yerküpe Yaylası
Ulaşım:
Menteşe Beldesi'nin güneydoğusundaki yaylaya 8 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Beldeden ulaşım aracı bulunabilir.
Özellikleri: Çam ormanları, çınar ağaçları çevrelenmiş yaylada yöre halkının kullandığı basit yayla evleri bulunmaktadır. İçinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu, iki çıkışı olan yeraltı mağarası da ayrı bir özellik vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için temel ihtiyaç malzemeleri Menteşe Beldesinden karşılanabilir.

Menteşe Beldesi - Ötekaya Yaylası
Ulaşım:
Menteşe Beldesi'nin kuzeybatısındaki yaylaya 4 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Beldeden minibüs ve taksi bulunabilir.
Özellikleri: 900 m. yüksekliğindeki yayla çam ormanları ile çevrelenmiştir. Meyve ağaçları ve sebze bahçeleri ile bütünleşmiş yayla evleri, taş ve ahşap malzemeden yapılmıştır. Yayla sakinleri tarafından dokunan ünlü Menteşe halılarından satın almak mümkündür.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için temel ihtiyaç malzemeleri Menteşe Beldesinden karşılanabilir
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Ordu Yaylaları

Perşembe Yaylası
Ulaşım:
Ordu'ya 124 km. mesafededir. (Ordu - Fatsa 56 km., Fatsa-Aybastı 50 Km., Aybastı - Perşembe yaylası 18 km.) Ulaşım asfalt yolla sağlanmaktadır. İlçeler arasında düzenli minibüs seferleri mevcut olup, ayrıca, Tokat ili, Reşadiye ilçesi ve Aybastı'dan da dolmuşlarla yaylaya ulaşılabilir.
Özellikler: 1. 350 rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Önemli bir panayır yeri olan yaylada Karga Tepesi, eşine az rastlanan manzaraya sahiptir. Yaylada; bakkal, manav, kasap, kır kahvesi, et lokantası ve PTT hizmetleri bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaç malzemeleri yayladan karşılanabilir. Konaklama için Aybastı ilçesindeki pansiyonlardan yararlanılabilir.

Keyfalan Yaylası
Ulaşım:
Ordu'nun güneyindeki Mesudiye ilçesine 114 Km., Mesudiye'den Keyfalan yaylasına 20 km.lik yolla ulaşılır. Yaylaya yaz aylarında dolmuş seferleri bulunmaktadır.
Özellikler: 1. 200 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri kısmen tamamlanmıştır. 50'ye yakın yayla evi bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Orman işletmesinin günübirlik ve 20 yataklı konaklama tesisinden yararlanılabilir. Yerli halka ait yayla evlerinden et ve süt mamulleri temin edilebilir

Çambaşı Yaylası
Ulaşım:
Ordu'nun 58 Km. güneyinde Kabadüz ilçe sınırlarındadır. Kabadüz ilçesine kadar 21 km. yol asfalt, 37 kilometresi toprak yoldur. Turizm sezonunda (l Haziran-30 Eylül) Ordu-Yayla arası dolmuş seferleri yapılmaktadır.
Özellikler: 1. 250 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri kısmen tamamlanmıştır. Yaylada; bakkal, kır kahvesi, kasap, el lokantası, seyyar sağlık ocağı hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaç malzemeleri yayladaki lokanta ve bakkallardan karşılanabilir. Konaklama için pansiyonlar bulunmaktadır.

Osmaniye Yaylaları

Kadirli - Maksutoğlu Yaylası
Ulaşım:
Kadirli - Andırın - Kahraman Maraş kara yolunun 12. kilometresinden kuzeye (sola) dönülerek, 33. kilometrelik stabilize yolla ulaşılır (toplam 45 km). Yaz aylarında günün belli saatlerinde Kadirli'den minibüs ve jeeplerle gidilebilir.
Özellikleri: 33 kilometrelik stabilize yol üzerinde; Akarca Yaylası, Koçlu (Avluk) Köyü, Paşaoluğu yaylası, Yoğunoluk (Katıralağı) köyü, Değirmendere ve Tahta gibi yayla köyleri de bulunmaktadır. Altyapısı kısmen tamamlanmış olan yaylada; elektrik ve telefon olup, kır kahveleri, bakkallar, kasaplar, et yemekleri sunan küçük lokantalar ve özel doktorlar hizmet vermektedir.
Yöre halkının temiz ve serin havasından yararlanmak için çıktığı yaylanın çevresi tamamen sedir ve köknar ormanları ile çevrilidir. Yaylada yöresel ahşap yayla evleri ile son yıllarda yapılan betonarme binalar, elma, armut, kiraz, vişne ve ardıç türü ağaçlarla iç içedir.
Maksut Oluğu yaylasından başlayıp Çardak - Gürlevik - Turna - Söğüt oluğu - Dokurcun -Beyoluğu - Çığşar yaylalarından geçerek Savrun çayının doğduğu Yedi gözler mevkiini de içine alan, ünlü yazar Yaşar Kemal'in İnce Memed romanına konu olan bu yaylalar çok sayıda çiçek, böcek, ve kuş türünü barındırmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapmanın dışında yerli halkın kullandığı evler kiralanabilir.

Kadirli - Bağdaş ve Almacık Yaylası
Ulaşım:
Kadirli İlçesinden 57 kilometrelik stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında Kadirli'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Kadirli ilçesine bağlı birçok köy ve orman içinden geçen güzel manzaralı 57 km. stabilize yolla ulaşılan Bağdaş Yaylası, iki tepe arasında kurulmuştur. Yaylanın çevresi çam, ardıç, köknar ve sedir ormanları ile kaplıdır. Elektrik, kır kahveleri ve bakkalların bulunduğu yaylada, yörenin yayla mimarisine uygun ahşap ve taş malzemeden yapılmış yayla evleri bulunmaktadır.
Konaklama - Yeme - İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Kadirli - Beyoğlu - Savrun Gözü - Dokurcun ve Çığşar Yaylaları
Ulaşım:
Kadirli İlçesinden 65 kilometrelik stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında Kadirli'den minibüs bulunabilir.
Özellikleri: Toros dağlarının kuzeydoğu uzantısı olan Dibek dağlarının eteklerinde bulunan yaylalar, tamamen ardıç, köknar, sedir ağaçları, vahşi kayalıklar, yüksek dağ çayırları ile rengarenk kır çiçeklerinin açtığı doğa cennetidir.
Kayalıklarında yırtıcı kuşların (kartal, şahin, doğan) uçuştuğu bu yaylalar, ünlü yazar Yaşar Kemal'in roman kahramanı İnce Memed'in mekanı olmuştur.
Savrun Çayı kıyısında kurulan yaylalarda elma, armut, kiraz, vişne ve dut meyveleri yetişmektedir. Bol su kaynaklarının olduğu bu yaylalar kamp yeri olarak seçilebilir. Çığşar yaylasında bulunan Deli Öbek ve Harman Kaya denilen kütle kayalar tırmanış için idealdir.
Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Osmaniye - Zorkun ve Olukbaşı Yaylaları
Ulaşım:
Osmaniye ilinin güneydoğusunda, Nur dağı eteğinde bulunan yaylalara toplam 26 km. asfalt yolla ulaşılır. Yayla mevsiminde Osmaniye ilçesi ile Zorkun yaylası arasında belediye otobüsü, minibüs ve taksiler yolcu taşımacılığı yapmaktadır.
Özellikleri: Yolun 16. kilometresinde bulunan Oluk Başı yaylası, çok şirin, çam ağaçları arasında, tamamen yörenin ahşap yayla evleri ile kurulmuştur. Zorkun yaylası ise çok geniş bir tabana yayılmıştır. Çam ve ardıç ağaçları içerisine kurulmuş olan yaylada, ahşap yayla evlerinin yanında çok değişik mimari tarzda yapılmış villalar ve diğer evlere rastlamak mümkündür. Alt yapısı büyük ölçüde tamamlanmış olan Zorkun yaylasında, yaz aylarında seyyar sağlık ocağı ile seyyar jandarma karakolu görev yapmaktadır. Osmaniye, Ceyhan, Kadirli ilçeleri halkının yoğun olarak rağbet ettiği yaylada; bakkallar, kır kahve ve lokantaları, kasap, manav, fırın bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yeme-içme ve alışveriş yerleri bulunmaktadır. Yöre halkı yayla evlerini kullanmaktadır.

Hasanbeyli - Alman Pınarı Yaylası
Ulaşım:
Hasanbeyli ilçesine 4 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır.
Özellikleri: Bu bölgenin en eski yaylalarından olan Alman Pınarı, bağlar ve bahçeler arasında kurulmuştur.
Konaklama-Yeme-İçme: Kır lokantaları, kahve, bakkal ve fırınların hizmet verdiği yaylada kamp kurarak, piknik yapılabilir.

Rize Yaylaları

Kaçkar sıradağlarının eteklerinde oluşan yaylalar doğal güzellikleri ve sevimli evleriyle Rize'nin güzelliğine güzellik katmaktadırlar
Rize'deki belli başlı yaylalar İkizdere ilçesinde Anzer, Çağrankaya, Ovit, Varda, Gölyayla, Cimil; Çayeli'nde Hazende; Hemşin'de Ambarlı; Çamlıhemşin'de Ayder, Aşağı ve Yukarı Kavron, Elevit, Tirevit, Kale, Baş Yayla, Hacivarak, Palovit, Çaymakçur, Amlakit ve Samislat Yaylalarıdır. Bunlar içerisinde; Ayder, Anzer ve Yukarı Kavron Yaylaları turizm merkezi olarak ilan edilmişlerdir.

Çamlıhemşin-Ayder Kaplıcası Turizm Merkezi-Ayder Yaylası
Ulaşım:
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusundadır. Yaylaya yaz kış dolmuşlarla gidilebilir.
Özellikler: 1. 350 m. yükseklikteki Ayder yaylası Karadeniz yaylalarının en bilinenidir. Her türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla kasaba görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanı sıra kaplıcası ile ünlenmiştir. 50 C derce sıcaklıkta kaplıca suyu; romatizma, kadın hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına şifa olmaktadır. Kaçkar dağlarına tırmanış güzergahında bulunan yayla çevresinde, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, ayı, kurt gibi yaban hayvanları yaşadığı ortamda izlenebilir. Her yıl Ayder şenlikleri düzenlenmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için pek çok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Yıl boyunca her türlü ihtiyaç, yayladan karşılanabilir.

Çamlıhemşin-Aşağı ve Yukarı Kavran Yaylaları
Ulaşım:
Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavran yaylasına varılır. Ayder'den minibüs bulunabilir. Aşağı Kavran - Yukarı Kavran yaylaları arası üç kilometredir.
Özellikler: 2. 300 m. rakımlı Yukarı Kavran yaylası Kaçkar dağı zirvesine (3. 937 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Aşağı ve Yukarı Kavronda konaklama yeri bulunmamaktadır. Yakındaki Ayder Yaylasındaki otel ve pansiyonlarda kalınabilir. Bakkal bulunmaktadır.

İkizdere-Anzer (Ballıköy) Yaylası Turizm Merkezi
Ulaşım:
Rize'nin İkizdere ilçesinin 39 km. güneyindedir. İkizdere-Dereköy arasını 4 km. asfalt, 25 km. ham toprak yoldur. Yaz aylarında dolmuş bulunabilir.
Özellikler: 3. 000 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. PTT, bakkal, kasap, fırın, manav, kır kahvesi ve lokantalar hizmet vermektedir. Çok sayıda hastalığa şifa olan ünlü Anzer Balı bu yaylada bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada çok sayıda pansiyon bulunmaktadır. Her türlü yeme-içme ve ihtiyaçlar yayladan karşılanabilir.

Ikizdere-Çağırankaya Yaylası
Ulaşım:
Rize'nin İkizdere İlçesinin 25 Km. doğusundadır. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilen yaylaya güzel manzaralı toprak yolla ulaşılmaktadır.
Özellikler: 3. 200 m. rakımlı Çağırankaya yaylası, adını düz konumdaki yaylanın çevresindeki dik yamaçlı kaya ve uçurumlarla ses yankısı oluşmasından almıştır. Elektrik ve telefon gibi altyapıya sahip olan Çağırankaya yaylasında, bakkal, kasap, kır kahvesi işletilmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada konaklama yeri yoktur. Kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan et ve süt mamulleri, ekmek satın alınabilir.

Sinop Yaylaları

Guzfındık - Bozarmut Yaylaları
Ulaşım: Yaylalar Gerze - Çalboğazı Beldesi'nin 35 km. güneybatısında bulunan yaylalara ham toprak yolla ulaşılmaktadır. Ulaşım, Gerze plajlarından araçlarla 45 dakikada sürmektedir.
Özellikler: 1. 350 m. rakımlı yaylalarda altyapı tesisleri yoktur.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada yapı bulunmamaktadır. Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Türkeli Kurugöl Yaylası
Ulaşım:
Türkeli ilçesinin 12 Km. kuzeybatısındadır. Yolun ilk 10 kilometresi toprak yol, 2 kilometresi patikadır.
Özellikler: 800 m. rakımlı yayla Karadeniz'in doğal bir manzara seyir terası konumundadır. Su ve elektrikten başka altyapı bulunmamaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Ayancık - Akgöl Yaylası
Ulaşım:
Ayancık-Boyabat yolunun 44. kilometresinden sağa ayrılan ham toprak yolu takiben 4 km. sonra Akgöl'e ulaşılır.
Özellikler: Akgöl yaylası bozulmamış doğasında bulunan on bin bitki çeşidiyle çangal ormanları, botanik araştırmalar için tercih sebebidir. Yemişli deresinin ağzının kapatılmasıyla oluşturulan yapay gölde kırmızı benekli alabalık üretilmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Trabzon Yaylaları

Sera Gölü Çevresi
Ulaşım:
Trabzon-Akçaabat yolunun 7 Km.sinden güneye 2 Km. stabilize yolla ulaşılmaktadır. Trabzon - Akçaabat arasında günün her saati dolmuş bulunmaktadır.
Özellikler: Su, elektrik, PTT gibi altyapıya sahip olan Sera gölü çevresi gelişmiş bir kamp ve piknik alanıdır. Göl sularında olta balıkçılığı yapılabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için yayladaki pansiyonlardan faydalanılabilir. Yaylada her türlü temel ihtiyaç malzemesi temin edilebilir. Balık ve et lokantası, kır kahvesi, bakkal gecenin geç saatlerine kadar açıktır.

Maçka-Şolma Yaylası
Ulaşım:
Maçka ilçesinden batıya doğru 22 km. toprak yolla gidilebilir. Yolun 16 kilometresi zengin bitki örtüsüne sahip Kulin dağının içinden geçmektedir. Yayla mevsiminde minibüs bulunabilir.
Özellikler: 1. 700 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Elektrik, su, telefon mevcuttur.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama yeri bulunmadığından kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak bakkal, manav, kır kahvesi, kasap gibi küçük işletmeler hizmet vermektedir.

Maçka-Mavura Yaylası
Ulaşım:
Maçka'nın18,5 km. batısındaki Mavura yaylasına yaz aylarında minibüs bulunabilir.
Özellikler: Elektrik ve su olan yaylada, yayla mevsiminde kır kahvesi, bakkal, kasap, manav hizmet vermektedir. Mavura yaylasıyla Solma yaylası arası 3,5 km. orman manzaralı toprak yol, yaya yürüyüş için idealdir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama yeri bulunmadığından kamp malzemeleri getirilmelidir. Temel ihtiyaçlar yayladaki günübirlik yerlerden karşılanabilir.

Maçka-Kiraz Yaylası
Ulaşım:
Maçka İlçesi Gürgenağaç köyü arası 22 km. asfalt yol olup, Gürgenağaç köyünden güneye doğru 7 km. toprak yolla ulaşılabilir. Yaz mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Özellikler: 1. 850 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylanın içinden akan buz gibi suda alabalık avlanabilir, yaylada çim kayağı yapılabilir. Temmuz ayının üçüncü cuma günü ""Ayeser Şenlikleri"" kutlanmaktadır.
Elektrik, PTT ve çeşme gibi altyapıya sahip yaylada, bakkal, kır kahvesi, kasap, et lokantası hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Hamsiköy ve Gürgenağaç köylerinde pansiyonlarda konaklanabilir. Her türlü ihtiyaç yayladaki alışveriş yerleri ve lokantalardan karşılanabilir.

Lapazan Yaylası
Ulaşım:
Gürgenağaç köyünün güneyinde 2. 200 m. rakımlı yaylaya 27 km. toprak yoldan arazi vitesli araçlarla gidilebilir.
Özellikler: Altyapıya henüz kavuşmamış yaylada Haziran - Temmuz aylarında yer yer kar yığınları görülmektedir. Aşınmaya dayanıklı bitki örtüsü çim kayağına elverişlidir.
Konaklama-Yeme-İçme: Tamamen bakir olan yaylaya kamp malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemeleri getirmelidir.

Maçka-Çakırgöl Yaylası
Ulaşım:
Yaylaya Maçka - Meryemana yolunun 5 kilometresinden sağa ayrılan toprak yoldan 90 km. ilerledikten sonra ulaşılabilir. Yol üzerindeki yaylaların bir kısmına ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Çakırgöl yaylasına arazi tipi araçlarla gidilmelidir.
Özellikler: 2. 504 m yükseklikteki Çakırgöl yaylasına yol üzerinde; Arnavutluk, Kırantaş, Akarsu, Ayraksa, Livayda Kurugöl, Mesaraş Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Deveboynu yaylaları bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylaya kamp malzemeleri ve temel ihtiyaç malzemeleri getirmelidir.

Çaykara - Uzungöl Turizm Merkezi
Ulaşım:
Çaykara ilçesine 20 km. mesafedeki Uzungöl'e yaz kış ulaşım aracı bulunmaktadır.
Özellikler: 1. 250 m. yükseklikteki Uzungöl, eşsiz doğal güzellikleri ile Karadeniz'in son yıllardaki en gözde turizm merkezlerinden biridir. Altyapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 500 bin m2 alana sahip olan gölde alabalık ve sazan balığı yaşamaktadır. Uzungöl'ün 10 km. güneyinde 3000 m. yükseklikte Holdizon dağlarında, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabilir ve vahşi doğa şartlarında yaban hayatı izlenebilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Uzungöl'de göl manzaralı konaklama tesisleri, yeme-içme yerleri bulunmaktadır. 72 yataklı ahşap bungalovlar ve restoranlar yaz kış işletilmektedir.

Karadağ Turizm Merkezi - Karadağ Yaylası
Ulaşım:
Akçaabat - Düzköy yolunun 12. kilometresinden batıya dönülerek 28 km. toprak yolla gidilebilen yaylaya, yayla mevsiminde ticari taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Özellikler: 1. 946 m. yükseklikteki yayla bol oksijeni ile akciğer tedavisi görmüş hastaların tatil için tercih ettiği yerdir. Alt yapı hizmetleri tamamlanmış olan yaylada hediyelik eşya satış yerleri bulunmaktadır. Yaylada yaban hayatı da oldukça zengindir.
Konaklama-Yeme-İçme: 10 yataklı pansiyonda konaklanabilir. Yaylada bakkal, fırın, kır kahvesi ve lokanta hizmet vermektedir.

Karadağ Turizm Merkezi - Hıdırnebi ve Kuruçam Yaylaları
Ulaşım:
Yaylalara Akçaabat - Düzköy yolunun I2.nci kilometresinden batıya dönülerek on kilometrelik toprak yolla ulaşılmaktadır. Yolu yaz-kış ulaşıma açık olan yaylalara ticari taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Kuruçam - Hıdırnebi yaylaları arası bir kilometredir.
Özellikler: 1. 742 m. yükseklikteki yaylalarda alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. 20 Temmuz'da başlayıp üç gün süren Hıdırnebi şenliklerinin düzenlendiği Hıdırnebi tepesi doğal manzara seyir terası konumundadır. Orman içinde kurt, tilki, çakal vb. yabani hayvanları izlenebilir, foto safari yapılabilir.
Yörede yaşayan köylüler, püsküllü çanta, alaca çorap, örme sepet, yayık, kaşık vb. ağaç mutfak eşyaları satmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yayladaki bakkal, manav, kasap, fırın, lokanta ve kır kahveleri ve yayla mevsiminde işletilen pansiyonlar bulunmaktır. Yol üzerinde Acısu köyünde maden suyu kaynağı ve pansiyon bulunmaktadır.

Tonya - Erikbeli Turizm Merkezi - Erikbeli Yaylası
Ulaşım:
Tonya ilçesinden güneye 24 km. toprak yolla ulaşılan, Erikbeli yaylasına yaz aylarında ticari taksi ve dolmuşlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır
Özellikler: 1. 800 m. yükseklikteki yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Erikbeli Turizm Merkezi, Kadırga, Çatma Obası, Sazalanı, Zigana, Ken yaylalarına giden yolların birleştiği kavşaktadır. Erikbeli, Sazalanı, Ken, Sinlice, Şıkkıranı ve Siz dağı yaylaları arası doğa yürüyüşü için idealdir. Ken yaylası Erikbeli Turizm Merkezi'nin 9 km. kuzeyinde, Şıkkıran yaylası 19 km. kuzeyinde orman içerisindedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan et, süt, yumurta, ekmek gibi gıda maddelerini temin edilebilmektedir.

Sazalanı Yaylası
Ulaşım:
Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nin 5 km. batısında yer alan Sazalanı yaylasına ham toprak yolla ulaşılmakta olup, yayla mevsiminde ticari araçlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Özellikler: 1. 700 m. yükseklikteki yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylada lokanta, kır kahvesi, bakkal bulunabilir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan temel ihtiyaç malzemeleri karşılanabilir.

Sis Dağı Yaylası
Ulaşım:
Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nden sonra kuzeybatıya 25 km. toprak yolla Sis dağı yaylasına ulaşılır.
Özellikler: 1. 550 m. yükseklikteki yaylada kısmen altyapı hizmetleri getirilmiştir. Bakkal, kasap ve kır kahvesi bulunabilir. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü Sis Dağı Şenlikleri yapılmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan temel ihtiyaç malzemeleri karşılanabilir.

Kadırga Yaylası
Ulaşım:
Kadırga yaylası, Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nin 14 km. doğusundadır. Ham toprak yolla ulaşılan yaylaya yaz aylarında ticari taşıtlarla yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
Özellikler: Yayla, 2. 300 m. yükseklikte ağaç yetişme sınırının üzerindedir. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cuma günü kutlanan Kadırga Şenlikleri'ne on binlerce kişi gelmektedir. Halk oyunları gösterileri, yarışmalar, davul zurnalı eğlenceler sırasında tonlarca et, ekmek, yayık ayranı tüketilen Kadırga Şenlikleri büyük bir pazara, panayıra benzemektedir.
Elektrik, su, WC. gibi altyapıya sahip yaylada bakkal, kasap, fırın, lokanta, tuhafiyeci, kır kahveleri hizmet vermektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama için kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan temel ihtiyaç malzemeleri karşılanabilir.

Çatma Obası Yaylası
Ulaşım:
Tonya'ya 24 km. mesafedeki Erikbeli Turizm Merkezi'nin 14 km. doğusunda yer alan Kadırga yaylasının 9 km. güneyindedir. Yaylaya özel araçlarla gidilebilir.
Özellikler: 2. 200 m. yükseklikteki Çatma obası küçük bir yayladır. Erikbeli-Kadırga-Çatma Obası Yaylası ve Zigana Kayak Merkezi arasında doğa yürüyüşü yapılabilir. Mızraklı Su, Şehitler tepesi, Çıngıraklı kuyu gibi efsaneleri olan mekanları vardır.
Mızraklı Su: Efsaneye göre, savaş sırasında çok susayan asker bir mızrağı ortadan kırıp sağa sola bütün gücüyle fırlatır. Mızrağın bir parçasının saplandığı yerden su çıkar, diğer parçasının saplandığı yerde su kaybolur. 50-60 metre aşağıda esrarengiz bir şekilde çimlerin arasında yok olan suyun çıktığı bölüm, günümüzde beton koruma altına alınmıştır.
Çıngıraklı Kuyu Bu adı, kuyuya atılan bir taş parçasının uzun süre ses çıkarmasından almaktadır. Girişin uzun zaman karla kapalı kaldığı mağara bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Konaklama ve yeme-içme malzemeleri getirilmelidir.

Düzköy (Haçka Obası) Yaylası
Ulaşım:
Yaylaya, Trabzon'a 40 km. mesafedeki Düzköy ilçesinden güneye 12 km. toprak yolla ulaşılabilinir.
Özellikler: 1. 784 m. yükseklikteki yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. Yaylada bakkal, kasap, manav, fırın ve kır kahveleri bulunmaktadır. Temmuz ayının üçüncü cuma günü Kadırga, 14 Ağustos da Karaabdal şenlikleri yapılan yaylada Haçkalı Baba türbesi ilgi çekmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: 20 pansiyonda konaklanabilir. Her türlü yeme-içme imkanı bulunmaktadır
Kaynak
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2008       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkiye'nin en güzel yaylaları



arsivimageaspx?picid93036Yaylaları eskiden sadece yöre halkı, yaz sıcaklarında serinlemek için tercih ederdi. İnsanların doğa turizmine giderek daha çok ilgi göstermesiyle yaylaların nüfusunda gözle görülür bir artış oldu. Yemyeşil doğası, kaynak suları ve şenlikleriyle yaylalar yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Bu hafta yükseklerde gezmeye gönül vermiş jüri üyelerimize en beğendikleri yaylaları sorduk.

AYDER

Kaplıcaları romatizmaya iyi geliyor


Rize'nin Ardeşen İlçesi girişinden Fırtına Deresi'ni takip edip, Çamlıhemşin İlçesi'ne çıkarak Ayder Yaylası'na ulaşılabilir. Yaylanın Rize şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 80 kilometre. Doğal güzelliklerinin yanı sıra romatizmaya iyi gelen sıcak su kaplıcalarıyla da ünlü. Her haziran ayının ikinci haftasonu boğa güreşleri, yemek yarışmaları ve halk oyunları gösterilerinin düzenlendiği şenlikler yapılıyor. Yöredeki restoranlarda ve otellerde alabalık, mıhlama, kara lahana dolması, laz böreği gibi yöresel yemekleri bulmak mümkün. Denizden yüksekliği 1200 metre. Gürgen ormanlarının yanısıra zengin bitki örtüsüyle ve irili ufaklı şelaleleriyle doğaseverleri kendine çekiyor.

POKUT

Yamaç paraşütü için ideal

Pokut Yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin üst kısımlarında, Kaçkar Dağı eteklerinde bulunuyor. Ortalama 2100 metre yüksekliğe sahip. Ortaköy Konaklar Mahallesi sakinleri burayı yazlık olarak kullanıyor. Pokut Yaylası'na gitmek için Çamlıhemşin'in Ortan köyünden Zil Kale'ye geçmek, buradan da Çat yolundan Palovit Vadisi'ni takip etmek gerekiyor. Taş duvarlar üzerine oturtulmuş, yağmur ve neme dayanıklı kestane ağaçlarından yapılmış ahşap evler, yaylanın en belirleyici özelliği. Özellikle fotoğraf ve yürüyüş meraklılarının gözdesi olan yaylanın merkezine, araç yolu olmadığı için yaklaşık iki saatlik bir yürüyüşle varılıyor. Son zamanlarda Pokut Yaylası, yamaç paraşütü tutkunlarının da gözdesi haline geldi. Ağustos ortalarında bir şenlik düzenliyor.


BÜRÜCEK

Çadır turizmi çok gelişmiş

Adana'nın 70 kilometre batısındaki Bürücek Yaylası, Akdağ'ın güneybatı eteklerinde yer alıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1350 metre, Büyük ve Küçük Bürücek adı verilen iki ayrı yayladan oluşuyor. Tekir, Bozbayır ve Çaşak bölgenin diğer yaylaları. Kızılçamın ağırlıkta olduğu yoğun çam ormanlarıyla çevrili bölgenin karst kökenli kaynaklarından buz gibi sular akıyor. Bürücek'de son yıllarda çadır turizmi çok gelişti.


GÖMBE

Her hıdrellezde buluşma yeri

Kaş-Kalkan-Elmalı üçgeninde kalan Yumru Dağı'nın zirvesindeki Gömbe Yaylası, 1980 metre rakımlı. Kaş'a 70, Elmalı'ya 30, Kalkan'a 40 km. uzakta. Antikçağda Komba olarak anılan yayla, erken Hıristiyanlık döneminin yerleşim merkezlerinden. Söylencelere göre Anadolu ereni Abdal Musa Sultan'ın yolu da buraya düşmüş ve Gömbe'nin suları keramet sahibi olmuş. Yaklaşık 1000 metreden inen Uçansu her hıdrellezde Gömbe'ye akıyor, ekimden itibaren de Fethiye'ye. Mistik görüşe göre bu olay Abdal Musa'nın, pozitif bilime göre doğanın bir mucizesi. Her Hıdrellez'de binlerce Alevi-Bektaşi, Uçansu etrafında kurban kesip, dilekte bulunuyor. Dere kenarlarındaki kır lokantaları kebap yemek için ideal. 2000 nüfuslu beldede 1 otel ve 4 pansiyon var.


KÜMBET

Piknikçilerin buluşma noktası

Kümbet yaylası, Giresun'un 52 km. güneyinde Dereli ilçe sınırlarında. Dereli'ye kadar 30 km. yol asfalt, Dereli-Kümbet Yaylası arası ise 22 km. ham toprak yol. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebiliyor. 1640 metre rakımlı yaylada altyapı hizmetleri tamamlanmış. Aymaç Tepesi, Melikli Obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet Yaylaları, kamp ve piknik alanı olarak kullanılıyor. Kümbet'te Aymaç mesiresi ile Salon Çayırı orman içi dinlenme tesisleri var. Salon Çayırı'nda beşer yataklı üç adet dinlenme evi bulunuyor. Temmuz ayının ikinci haftasında Kümbet Şenliği düzenleniyor.


KAFKASÖR

Boğa güreşleri turist çekiyor

Artvin şehir merkezine 8 km. uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası her yıl yapılan ve boğa güreşleriyle ünlü şenliğiyle tanınıyor. Yüksekliği 1200 metre olan yaylada Artvin Belediyesi'ne ait 50 yataklı Kafkasör Evleri var. Ayrıca Köy Hizmetleri'ne ait bir misafirhane de yaylada hizmet veriyor. Çadır kurma alanları da bulunan yayla, yürüyüş parkurları ile son zamanların gözde mekanı haline geldi. Yaz aylarında Artvin şehir merkezinden yaylaya dolmuş-minibüs seferleri düzenleniyor. Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Festivali ise temmuz ayının ilk yarısı içinde yapılıyor ve 3 gün sürüyor.


ÇİĞDEM

Çiçeğin binbir türünü görebilirsiniz

Adapazarı'ndaki Çiğdem Yaylası İstanbul'a üç saat uzaklıkta. Özellikle bahar ve yaz aylarında burada yeşilin binbir tonunu, çiçeğin binbir türünü görebilirsiniz. 1500 metredeki Çiğdem Yaylası'nın yayla evleri, küçük ve hafif eğimli tepeleri ile oldukça hoş bir manzarası var. Topukotu olarak adlandırılan çimle kaplı yaylayı Aksu, Göksu, Dikmen ve Dokurcun köyleri ortak kullanıyor. Temmuzun ikinci haftasında Çiğdem Yaylası Şenlikleri düzenleniyor. Şenlikte yaylada yetişen meyve-sebzeler ve hayvancılık tanıtılıyor, çeşitli eğlenceler düzenleniyor.


KOZAK

Ege'nin en büyük fıstık çamı ormanı

İzmir'in Bergama ilçe merkezine 20 km. uzaklıktaki Kozak Yaylası'nda, 5 milyon fıstık çamı var. Bölgede 500 aile yaylacılık geleneğini sürdürüyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 500 ile 1000 metre arasında değişen Kozak'ın kendi adıyla anılan üzümü de meşhur. Keklik Dağı'nda bulunan Haydar Ilıcası uğrak yerlerinden biri. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nün Aşağıbey Köyü'nde yaptırdığı 30 yataklı otel yayla turistlerini ağırlıyor. Ayrıca Aşağıbey Köyü'nde köy evlerini de yaz aylarında kiralamak mümkün. Bergama'daki Kozak Garajı'ndan kalkan minibüslerle Kozak Yaylası'na ulaşılıyor. Özel araçlarıyla yaylaya çıkmak isteyenler Bergama'nın Şadırvan Mevkii'nden tabelaları izleyerek Kozak'a ulaşabilir. Kozak Piknik Alanı, Bergama'ya 10 kilometre mesafede.


SARIALAN

Yaz kış kampa uygun

Sarıalan, Kartalkaya zirvesine 8 kilometre uzaklıkta olan bir yayla. Konaklama imkanı sunan küçük bir pansiyonu var. Orman içinde nehirleri takip eden patika yollarda yürüyüş yapılıyor, izin alındığı takdirde göllerden balık tutuluyor. Çayova Yaylası ile Sarıalan Yaylası arasındaki 18 kilometrelik yolun ortalarına doğru alabalık üretim tesisi ve restoranı bulunuyor. Mehmet Yaşin'e göre Sarıalan hem kış, hem yaz yürüyüşlerine ve kamplarına müsait bir yayla.


DERMECE

Günübirlik yayla gezisi

Yalova'ya 39 kilometre uzaklıktaki Dermece Yaylası'na Çınarcık ilçesinden gidiliyor. Yolları kayalık olduğundan jip veya yüksek araçları tercih etmek lazım. Yolculuk iki saat sürüyor. Denize yüksekliği 970 metre. Yaz aylarında sert bir havası var. Temmuz ve ağustos aylarında geceleri üşünebilir. Kış aylarında kar ve tipi yüzünden yaylanın yolu kapanıyor. Çam ağaçlarından oluşan ormanlık alanların yanı sıra maki türü bitki örtüsü de bulunuyor yaylada. Otel, motel, pansiyon ve elektriğin olmadığı bölgede ancak çadırlarda konaklanabiliyor. Yayla turizmini seven vatandaşların günübirlik ilgi gösterdiği Dermece'ye yabancı turist yok denecek kadar az geliyor.


kaynak
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
daha fazla bilgi verin hemen istiyorun

Benzer Konular

28 Şubat 2010 / kompetankedi Türkiye Coğrafyası
18 Şubat 2016 / şeker_kız Türkiye Coğrafyası
10 Ocak 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Haziran 2010 / The Unique Siyasal Bilimler