Arama

Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi neresidir?

Güncelleme: 22 Aralık 2012 Gösterim: 16.587 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi neresidir?
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Cizre Türkiye'nin En Sıcak Yeri Hava sıcaklarının çok fazla arttığı ve basında sıcaklıklar ilgili çıkan haber sayısının çoğaldığı bugünlerde sıcaklıkla ilgili Cizre Postası Gazetesi olarak, Cizre’yi ele aldık ve bir araştırma yaptık.
02/08/2007
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi neresidir?
Hava sıcaklarının çok fazla arttığı ve basında sıcaklıklar ilgili çıkan haber sayısının çoğaldığı bugünlerde sıcaklıkla ilgili Cizre Postası Gazetesi olarak, Cizre’yi ele aldık ve bir araştırma yaptık. Cizre Meteoroloji İstasyon Müdürü Bedri Ürper Cizre’deki sıcaklar hakkında bilgi verdi. İşte aşırı sıcaklar ve yapılması gerekenler.
Cizre Türkiye’nin En Sıcak Yeri
Cizre Meteoroloji İstasyon Müdürü Bedri Ürper Cizre’nin, Türkiye’nin en sıcak yeri olduğunu söyledi. Benzer sıcaklıklara sahip yerlerin 49 dereceyi bulmadığını belirten Ürper konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Cizre Türkiye’nin en sıcak yeridir. Bu, yaptığımız çalışmalar ve günlük olarak yaptığımız ölçümler sayesinde anlaşılıyor. Türkiye’nin 49 derece sıcaklığı bulan tek yeri Cizre’dir. Daha önce çoğu kez bu ölçümleri rasathanemizde gerçekleştirdik. 1993 Yılından beri burada görev yapıyorum. Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar yüksek bir ölçüm yapılmadı. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi de Türkiye’nin sıcak yerlerindendir fakat, orada yapılan ölçümler en fazla 46-46 ‘yi bulmuştur. Ama Cizre Meteorojoli İstasyon Müdürlüğümüzün Rasathane bölümünde defalarca gölge sıcaklığının 49 derece olduğuna şahit olduk.
En Fazla Sıcaklık 15 Temmuz ile 15 Ağustos Arasında
Meteorolojiden sorumlu müdür Bedri Ürper Cizre’de en fazla sıcaklığın 15 Temmuz ile 15 ağustos arasında yaşandığını belirtti. Ağustosun 15’inden itibaren sıcaklıkların zaman zaman değişkenlik gösterse de yavaş yavaş düşeceğini söyledi. Gün içindeki sıcaklıkların da saat 11.30 itibariyle başladığını belirten Ürper şunları söyledi: “15 Temmuz itibariyle 15 Ağustos tarihine kadar sıcaklara çok dikkat etmek lazım. Cizre’de hava sıcaklığının en fazla olduğu günler bu tarihler arasındadır. Gün ortasında da dışarı çıkmak tehlikeli olabilir. Saat 11.30 ile 15.00 arasında yaşlı, çocuk ve hastaların dikkatli olmaları gerekir. Çünkü 15 Temmuz ile 15 ağustos tarihleri arasında Cizre’de kesinlikle hava sıcaklığı 40 derecenin altına inmez. Bu tarihler arasında 49 dereceyi bile ölçtüğümüz olmuştur.”
Cizre’nin Avantajı Nem Oranının Düşük Olmasıdır
Cizre Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiler ışığında Cizre’deki sıcakların bu kadar fazla olması halinde, batıdaki kadar etkili olmamasının sebebi nemin azlığıdır. Bu konuda şu bilgiler verildi: “Cizre’de nem oranı çok düşük olduğu için sıcaklar fazla etki etmiyor. Aynı derecedeki sıcaklık batıda olsaydı nem dolayısıyla çok daha fazla bunaltıcı olacaktı. Cizre’deki tek avantajın sebebi nem oranının düşük olmasıdır.”
Cizre, En Doğru Tahminleri Veren İstasyon
Cizre Meteoroloji İstasyon Müdürü Bedri Ürper, istasyonun Cizre’de ve bölgede, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne klimatoloji hakkında bilgi veren tek istasyon olduğunu söyledi. 1966 yılında kurulmuş olan meteoroloji istasyonunda 14 yıldır görev yaptığını söyleyen Ürper şunları belirtti: “Şırnak ili ve ilçeleri dahil, bölgeden genel merkeze veri gönderen tek istasyon Cizre Meteoroloji İstasyonu’dur. Buradaki rasathanemizde günlük olarak verileri Meteoroloji genel Merkezi’ne gönderiyoruz. Buranın bir özelliği de, elde edilen bilgilerin hiç yanıltıcı olmamasıdır. Buradan her gün aralıklı olarak birkaç defa elde ettiğimiz bilgileri gönderiyoruz. Şimdiye kadar elde ettiğimiz verilerin hiçbiri yanıltıcı olmadı. Yani bölgedeki en doğru bilgilerin bizim tarafımızdan verildiği söylenebilir. İlçemizdeki hava durumunu belirleyen tüm parametreleri internet yoluyla Meteoroloji genel merkezine gönderiyoruz. Rüzgâr, nem oranı, sıcaklık, buharlaşma, güneşlenme süresi, basınç oranı, görüş mesafesi, yağış durumu gibi olayların verilerini bildiriyoruz. Bu bilgiler birçok alanda kullanılmaktadır. Zirai meteoroloji bilgileri için toprak termometrelerimiz var. Bunlar da topraktaki sıcaklığı ölçer ve ziraatçıların bu konuda daha verimli çalışmaları konusunda yardımcı olur. Zirai tarım konusunda çalışma yapanlar mutlaka bu bilgilere ihtiyaç duyarlar. Bu konuda verdiğimiz bilgiler şimdiye kadar yanıltıcı olmamıştır.”
Sıcaklar Konusunda Uyarı Ve Öneriler
Sıcakların en fazla olduğu bu aylarda neler yapılması gerektiği konusunda bilgi veren istasyon müdürü Ürper özellikle yaşlı, hasta ve çocukların kendilerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Cizre Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü bu konuda şu bilgileri verdi: “Güneşin dik olarak vurduğu saatlerde dışarı çıkmak tehlikeli olabilir. Bu saatlerde güneş ışınları çok etkilidir. Bunun için güneşin dik vurduğu saatler olan, ve özellikle bizim rasathanemizde sıcaklıkları 40-45 derece dolaylarında ölçtüğümüz saatlerde yaşlı, hasta ve çocukların dışarı çıkarken kendilerine dikkat etmeleri gerekir. Hatta bu saatlerce mümkün olduğunca dışarı çıkmamak faydalıdır.





Cizre Postası

Quo vadis?
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
28 Aralık 2008       Mesaj #3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi neresidir?Bilior musunuz?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ocak 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
turkiyede hangi bolge sicak tir 2 ve 3 ayda lutven acil cevap
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiyenin en sicak yeri Hatay in bazi kesimleri.Urfalilar bile Hatay da dayanamiyor.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Haziran 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türkiyenin ekvatora yakın bölgesi Ceylanpınar ilçesidir. Bu yüzden Ceylanpınarda daha sıcak yer bulmanız mümkün değildir. Cizre olayı abartılıdır ve reklam amaçlıdır. Türkiyenin her tarafını dolaştım. Ceylanpınar da görünen sıcaklık hiç bir yerde yoktur. Cizre asla sıcak yer değil serin bir bölgemizdir
tarik - avatarı
tarik
Ziyaretçi
22 Aralık 2012       Mesaj #7
tarik - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Ziyaretçi adlı kullanıcıdan alıntı

Türkiye'nin en fazla güneş alan bölgesi neresidir?Bilior musunuz?

Antalya.Aydin kusadasi

Benzer Konular

29 Şubat 2012 / misafir Cevaplanmış
15 Kasım 2015 / kelkit123 Cevaplanmış
16 Eylül 2017 / Misafir Cevaplanmış
4 Temmuz 2012 / Misafir Cevaplanmış
16 Kasım 2012 / Misafir Cevaplanmış