Arama

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 11 Ekim 2014 Gösterim: 47.121 Cevap: 25
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
aslında yiyeceklerin tadı daha çok kokularla belirginleşir
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2010       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kısaca tantımı alabiirmıyım acil

Sponsorlu Bağlantılar
TARİH: 21 kasım 2010


22:30
acill
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
koku alma ve tat alma arasındanki ilişki ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
koku ile tat alma arsındaki ilişki ama çok detaya girmeden
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2011       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya biz size koku ve tat alma arsındaki ilkşkiyi soruyoruzzzzzzzzzzzzz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ekim 2011       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
lütfen sayfa 52 deki soruları söyleyin!!!!!!!!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Kasım 2011       Mesaj #17
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya farklı yok mu ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Kasım 2011       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tat alma ve koku alma arasındaki ilişki nasıldır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2011       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
acilen lazım arkadaşlar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2012       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Kaynak: Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

Benzer Konular

29 Nisan 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
16 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Temmuz 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Şubat 2016 / Pasakli_Prenses Tıp Bilimleri
4 Ekim 2011 / Misafir Soru-Cevap