Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Forumda Ara

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

Bu konu Soru-Cevap forumunda Ziyaretçi tarafından 28 Aralık 2008 (14:04) tarihinde açılmıştır.
31826 kez görüntülenmiş, 25 cevap yazılmış ve son mesaj 11 Ekim 2014 (16:01) tarihinde gönderilmiştir.
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Eski 28 Aralık 2008, 14:04

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#1 (link)
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Ziyaretçi - avatarı
Sponsorlu Bağlantılar Sponsorlu Bağlantılar
arkdaşlar acilen bana koku alma ile tat alma arasındaki ilişki nedir?bunun detaylı açıklaması lasım...
En iyi cevap Misafir tarafından gönderildi

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Eski 28 Aralık 2008, 14:10

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#2 (link)
MsXLabs Üyesi
Keten Prenses - avatarı
Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |
Rapor Et
Eski 1 Kasım 2009, 22:34

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#3 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
koku alma ile tat alma arasındaki ilişki
Rapor Et
Eski 4 Kasım 2009, 23:00

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#4 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Rapor Et
Eski 4 Kasım 2009, 23:04

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#5 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
duyu organlarında meydana gelen hastalıklar
Rapor Et
Eski 5 Kasım 2009, 16:22

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#6 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)
Rapor Et
Eski 6 Kasım 2009, 21:22

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#7 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
Rapor Et
Eski 6 Kasım 2009, 21:41

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#8 (link)
_KleopatrA_
Ziyaretçi
_KleopatrA_ - avatarı
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.
Rapor Et
Eski 6 Kasım 2009, 21:42

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#9 (link)
Daisy-BT
Ziyaretçi
Daisy-BT - avatarı
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

koku alma ile tat alma arasındaki ilişki
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

duyu organlarında meydana gelen hastalıklar
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)
Alıntı:
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
Aşağıdaki mesajı okuyunuz.
Kokusunu alamadığımız bir yiyeceğin tadını da yeterince alamayız.


Alıntı:
Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı Mesajı Görüntüle

Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |
Rapor Et
Eski 2 Aralık 2009, 21:58

Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?

#10 (link)
Misafir
Ziyaretçi
Misafir - avatarı
koko alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
Sponsorlu Bağlantılar
Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.154 saniyede (65.58% PHP - 34.42% MySQL) 17 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +2 - Saat: 01:08
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi