PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Soru-Cevap > Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?
1 23
«Önceki KonuSonraki Konu»
Ziyaretçi14:04, 28 Aralık 2008 
arkdaşlar acilen bana koku alma ile tat alma arasındaki ilişki nedir?bunun detaylı açıklaması lasım...
En iyi cevap Misafir tarafından gönderildi

koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Benzer Konular:
Cevap
Keten Prenses14:10, 28 Aralık 2008 
Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |
Cevap
Misafir22:34, 1 Kasım 2009 
koku alma ile tat alma arasındaki ilişki
Cevap
Misafir23:00, 4 Kasım 2009 
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Cevap
Misafir23:04, 4 Kasım 2009 
duyu organlarında meydana gelen hastalıklar
Cevap
Misafir16:22, 5 Kasım 2009 
ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)
Cevap
Misafir21:22, 6 Kasım 2009 
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
Cevap
_KleopatrA_21:41, 6 Kasım 2009 
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.
Cevap
Daisy-BT21:42, 6 Kasım 2009 
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
koku alma ile tat alma arasındaki ilişki
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıl olur
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
duyu organlarında meydana gelen hastalıklar
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
ya arkadaslar acilen tatalma ile koku alma arasındaki ilişkiyi bulmalıyım (help)
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı:
koku alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
Aşağıdaki mesajı okuyunuz.
Kokusunu alamadığımız bir yiyeceğin tadını da yeterince alamayız.


Keten Prenses adlı kullanıcıdan alıntı:
Koku ve tat alma duyusu nasıl çalışır?
Koku ve tat alma duyusu kimyasal algı sistemine bağlıdır. Koku ve tat alma işlemi çevremizdeki maddelerden salınan moleküllerin özel sinir uçlarını uyarması ile başlar.
Koku hücreleri çevremizdeki kokularla uyarılır (Örneğin, parfüm kokuları). Bu sinir hücreleri burun boşluğunun üst tarafında öbekler halinde bulunur ve beyine direkt olarak bağlanırlar.

Tat hücreleri ağız ve boğazdaki tat cisimciklerinde toplanmışlardır ve tükürükle karışan yiyecek ve içeceklerle uyarılırlar. Dil üzerinde görülen pürtüklerin çoğu tat cisimciklerini içerirler.
Bu yüzeysel hücreler tat ile ilgili bilgiyi komşu sinir lifleri yoluyla beyine gönderirler. Tat ve koku hücreleri sinir sisteminin yaşlandıkça yenilenen tek bölümüdür. Bilim adamları bu fenomenden yola çıkarak diğer hücreleri de yenileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Kimyasal algılama sistemi bir şekilde genel kimyasal duyu olarak nitelendirilir. Vücudun ıslak yüzeylerindeki (göz, ağız, burun, boğaz gibi) binlerce serbest sinir uçları amonyak, çok acı biber veya mentol kokusuna karşı hassasiyet gösterirler.
Genel olarak tat almada 4 farklı duyudan söz edebiliriz. Tatlı, ekşi, acı ve tuzlu olarak ayrılabilen bu farklı duyuların belli kombinasyonları ısı, koku ve genel kimyasal duyu ile birlikte “tat” hissini yaratır. Bu tat bize yediğimizi ayırt etmemizi sağlar.
Tat duyusu koku ile de algılanabilir. Örneğin çikolata yerken burun kapatılırsa çikolata tadını tanımlamada güçlük çekilebilir. Bununla birlikte tatlı veya acı olup olmadığı hissedilebilir. Çikolatanın tadı kokusu ile bütünleştirilerek alınabilir. Bu örnek kahve için de geçerlidir.

Filed under: Kulak Burun Boğaz |
Cevap
Misafir21:58, 2 Aralık 2009 
koko alma ve tat alma arasındaki ilişki nasıldır
Cevap
1 23
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Soru-Cevap Konuları
Benzer Konular
Koku alma nasıl gerçekleşir?
Tat alma nasıl gerçekleşir?
Sansür ile doğru bilgi alma arasında nasıl bir ilişki vardır?
Koku alma ve tat alma merkezleri beyinde aynı yerde mi değerlendirilir?
Anosmi (Koku Alma Duyusu Kaybı)