Arama

İslamın paylaşmaya ve yardımlaşmaya verdiği önem nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Ekim 2013 Gösterim: 29.796 Cevap: 13
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ekim 2012       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya lüten cevap verin ama kısa olsun Msn Sad Msn Sad Msn Sad B(
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2012       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
islam dininde paylaşmanın önemini madde madde yazar mısınız ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2013       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yardımlaşmaaaaaaa ndr?

Genellikle ifâde edildiği gibi İslâmiyet bir yardımlaşma dinidir. İslâmiyetten önce de sonra da hiç bir din ve fikir sistemi onun kadar bu konuya eğilmemiş yardım anlayışını ve bu anlayışın uygulanışını bu kadar geniş boyutlara ulaştıramamıştır.
Kur’an-ı Kerim’den öğrendiğimiz bu gerçeği, hayatımızın her anında görüyoruz. Geçmişte olduğu gibi, şimdi de hayatı paylaşan insanlar, aynı düzeyde değillerdir, örneğin zayıfı, güçlüsü, fakiri, zengini,erkeği, kadını gibi. Böyle insan toplulukları beraber doğup, beraber ölürler. Bu beraberlik “hayat”ın kaynağını oluşturuyor.
Ancak bu farklı insanlar, yaşadıkları süre içinde birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Zenginler bile fakirlere ihtiyaç duyar. Hiç bir zengin benim kimseye ihtiyacım yoktur diyemez. O insan servetini çalıştırdığı insanların gücü ile kazanır. Zira kimi çalıştırıyorsa ona muhtaç demektir.
İnsanların birbirlerine muhtaç olmaları, aralarındaki yardımlaşmaları zorunluluğunu ortaya çıkarır.Yardımlaşma toplum halinde yaşamanın sonucudur.
Cenâb-ı Hakk: “İyilikte ve kötülükten sakınmakta birbirinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın.” buyuruyor. Zekat vermenin, güzel söz söylemenin, ve daha pek çok şeyin, iyi olarak kabul edersek, yardımlaşmanın sınırını sonsuz olduğunu anlarız.
Yardımlaşmanın konusunun içinde, maldan sevgiye kadar herşey verilebilir. Verme işi bazan zekat fitre gibi mecburi olduğu halde, bazan tamamen isteğe bağlıdır. Bu vermenin sınırı yoktur.Bu yardımın dışında, müslümanlar birbirlerine sevgi ile bağlanmak zorundadırlar.
KıtırPıtır - avatarı
KıtırPıtır
Ziyaretçi
10 Ekim 2013       Mesaj #14
KıtırPıtır - avatarı
Ziyaretçi
İslamiyet genel anlamda başkalarına el açmayı ve muhtaç olmayı uygun bir davranış olarak görmez Ancak zorunlu nedenlerden dolayı, her toplumda başkalarının yardımına ihtiyaç duyan kişiler bulunur Bu durumda olan kişilerin sayısını en aza indirmek dinimizin sağlamaya çalıştığı bir durumdur Peygamberimiz veren elin alan elden daha üstün olduğunu söylemiştir

Zekat, sadaka, kurban fitre gibi ibadetler Kuranıkerim'de ve Peygamberimizin hadislerinde birçok güzel müjdelerle tavsiye edilmiştir Yüce Allah şöyle buyurur:

"Verdiğiniz her hayır (sadaka) kendiniz içindir Allah rızasını umarak yaptığınız her hayrın karşılığı size eksiksiz olarak verilir" (Bakara 272) (Anlatım: Mevlüt Aydın)

İslam, inananlara her zaman paylaşmayı ve yardımlaşmayı tavsiye eder Zira, her varlıklı Müslüman, Yüce Allah'ın " ve mallarında muhtaç ve mahrumların hakkı vardır" şeklindeki buyruğunu bilmeli ve inanmalıdır İslam’da her Müslüman hem kendisinden, hem ailesinden, hem çevresinden, hem de toplumdan sorumludur Müslüman kişi, bunlara karşı görevlerini tam olarak yerine getirmezse dünyada ve ahirette sorumlu olacaktır. Msn Happy Msn Happy Msn Happy

Benzer Konular

2 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
14 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Kasım 2011 / bla_bla_bla Soru-Cevap
12 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap