Arama

Alkolde bulunan zararlı maddeler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Mart 2015 Gösterim: 44.411 Cevap: 30
alara - avatarı
alara
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #1
alara - avatarı
Ziyaretçi
alkolün içindeki zararlı maddeler nelerdir?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
içindeki maddeler yok
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Alkol

Sponsorlu Bağlantılar
Biz diyabetlilerde alkol alımının tamamen yasaklanmasını önermiyoruz. Bununla birlikte, alkolün etki mekanizmasını bilerek, kararında içmek, sarhoş oluncaya kadar içmemek önemlidir. Henüz kanunen alkol alacak yaşta değilseniz, alkol alıp almamanız konusunda son söz her zaman anne-babanızındır. Alkol satın alabileceğiniz yaş sınırı ülkeden ülkeye değişmektedir. Biz diyabet kliniğinde ne herhangi birşeyi yapmanıza izin vermek ne de yasak koymak durumundayız. Biz size sadece etki mekanizmalarını anlatarak özellikle nelerin farkında olmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Karaciğerde tıkanma

Alkol, karaciğerdeki enzimleri alkolün yıkılması ile meşgul ederek karaciğerin yeni glukoz üretimini (glukoneogenezis) etkisiz hale getirmektir. Karaciğer yine de glikojen depolarından glikoz açığa çıkabilir fakat depolar boşaldığında hipoglisemi ortaya çıkacak ve alkol alımından sonra kanda kortizon ve büyüme hormonu konsantrasyonu azalacaktır.

karaciger tikanmaHer iki hormonun salınımından 3-4 saat sonra ortaya çıkan kandaki glukoz seviyesinin arttırıcı etkileri bulunmaktadır. Bu durum alkol alımından saatler sonra hipoglisemi riskinin artması riskini açıklamaktadır. Karaciğerin serbest yağ asitleri üretme yeteneği de azalacaktır. Bu biyolojik faktörlerin birlikteliği hipoglisemi riskinin alkol alımından sonra önemli ölçüde artmasına neden olur.
Alkolün karaciğerdeki glukoz üretimini bloke ettiği çok iyi bilinen bir gerçektir. Bu yemek yemeden önce bir kokteyl alınması geleneğini açıklamaktadır. Alkol karaciğeri bloke edecek, kan glukoz seviyesi hafif düşecek ve bu durum iştahın artmasına neden olacaktır. Diyabet hastalığında kan şekerinin çok düşük düzeylere düşme riski bulunmaktadır. Alkolün bu etkisi vücudunuzdaki alkolün karaciğerde parçalanması için geçen süre kadar devam eder.
Karaciğer, kg başına vücut ağırlığına göre, saatte 0.1 gr (1.5 grains) saf alkolü parçalamaktadır. Örneğin vücut ağırlığınız 70 kg (155 pound) ise, bir şişe az alkollü biradaki alkol bir saatte, 4 cl likörde 2 saatte ve bir şişe şarapta 10 saatte parçalanacaktır. Bu nedenle, eğer akşam alkol alırsanız, bütün gece ve kısmen ertesi gün hipoglisemi riskiniz olacaktır.

Diyabette alkollü olmak neden tehlikelidir?
diyabette alkolDiyabetiniz varsa, insülininizi zamanında ve doğru dozda almak ve insülin eksikliği yada hipoglisemide kendinizi iyi hissetmediğinizi anlamanız gibi çoğu zamanda berrak düşünebilmeniz gereklidir. Eğer alkollü iseniz alkol aldıktan sonra güvenli olarak araba kullanamassınız. Alkol alımından sonra gelişen ağır hipogliseminin diyabetli gençlerde çlüme yol açtığı görülmüştür. Yakın zamanda yapılan çalışmalar, alkolün hipoglisemideki rolünün, karaciğerin glıkoz üretim yeteneğinin kısıtlanmasından daha çok hipogliseminin saptanabilirliğinin azalmış olmasıyla ilgili olduğunu göstermektedir. Yapılan bir çalışmada yetişkin diyabetlilere yemekle birlikte 1 g/kg (34 grains/pound) vücut ağırlığına eş değer alkol (yemekle birlikte aparatif alkol 4 cl votka, ½ şişe şarap ve kahve ile birlikte 4 cl konyak) verilmiştir. Bir yetişkinde bu miktardaki alkolün yıkılması için yaklaşık 10 saat gerekmektedir. Bu yetişkinlerde kandaki alkol yoğunluğu en fazla yaklaşık ‰ 1 (22 mmol/L)'e ulaşmıştır. Ertesi sabah saat 10'a kadar yinelenen kan glukozu değerleri aynı kişilerin aynı miktarlarda maden suyu içtikleri kontrol günündeki çlçümlere yakın değerlerde bulunmuştur. Bu kişilerin hiç birinr hipoglisemi bulguları gçrülmemesine karşın açlık kan glukozu düzeyleri alkol alımından sonraki sabah yapılan ölçümlerden ortalama 0.7 mmol/L (13 mg/dL) daha düşüktü.
Temel kurallar
Alkol alırken her zaman bir şeyler yiyin. Ertesi günde hipoglisemi risk olacağından yediklerinizin " uzun etkili" karbonhitratlar olması gerektiğini hatırlayın. Şeker içeren alkollü içecekler (likör gibi) başlangıçta kısa bir süre kan glukoz düzeyinin yükselmesine daha sonra hipoglisemi riskinin ortaya çıkmasına neden olur. Bir kadeh biradaki karbonhidrat oranı yaklaşık bir bardak sütteki ile aynıdır.
Diyabetli bir yetişkin eğer aynı zamanda yemek yiyorsa ılımlı miktarlarda alkol alabilir. Yemekle birlikte alınan 1-2 kadeh şarap ya da 6-8 cl (1/5-1/4 sıvı ounce) likör ertesi geceki hipolisemi riskini artırmaz.
Alkol ve kalori
Alkol alımı
Alkol içeriği
Kcal
Karboh.
1 şişe, 33 cl (1 sıvı ounce)



Az alkollü bira
1.8%
96
13
Bira
2.8%
112
14
Alkolü yüksek bira
4.5%
149
11




1 kadeh, 15 cl (1/2 sıvı ounce)



Kırmızı şarap
9.9%
114
3.5
Beyaz şarap, sek
9.5%
99
0.7
Beyaz şarap, tatlı
10.7%
147
8.9




6 cl (1/5 sıvı ounce)



Şeri
16%
91
6




4 cl (1/7 sıvı ounce)







Votka
32%
88
0
Viski
32%
88
0
Punch
20%
104
12
Likör
19%
134
21
Aşırı miktarda alkol aldığınızda ne yapmalısınız?
evde alkolYatmadan önce fazladan bir şeyler yiyin. Bu durumda, birkaç saat süre boyunca kan glukozunun yavaş yükselmesini sağlayan patates kızartması (gevreği) yiyebilirsiniz. Yatmadan önceki kan glukoz düzeyi 10 mmol/L (180 mg/dL)' den daha az olmalıdır. Hipoglisemiden kaçınmak için gece yatmadan önceki insülin dozunu 2-4 ünite azaltın. Tek başınıza yatmayın - gece boyunca ciddi hipogliseminizin çıkması durumunda size yardımcı olacak birine ihtiyacınız olacaktır. Eğer eve çok geç gelirseniz anne veya babanızı durumunuzdan haberdar etmeyi ihmal etmeyin. Her ne kadar utandırıcı olsa da aslında bu sizin yaşam sigortanız olabilir. Ertesi sabah kalkar kalkmaz iyi bir kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin. Alkol alınması halinde glukagonun kan glukozu düzeyini artırıcı etkisinin daha zayıf olacağını bilmek önemlidir. Bunun nedeni alkolün, glukaganun karaciğerdeki glukoz üretimini arttırıcı yeteneğini engellemesidir.
Evinizde alkol alabilir misiniz?
Bir çoğumuz "gizli yapılan zevklerin en güzel olduğunu" düşünür. Gençlerin bir köşede gizlice alkol almaları yerine evde ebeveynlerinin gözetimi altında içmeyi denemeleri daha iyidir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar evde alkol alınmasına izin verilmesi durumunda daha fazla çocuğun içkiye başladığını göstermiştir. Bu çalışmalara göre, gençlere alkolü tamamen yasaklayıcı bir tutumun alkolün evde denenmesini öneren yaklaşıma göre daha fazla engelleyici etkisi olduğu düşünülmektedir. Aynı yaklaşım sigara için de geçerlidir. Ebeveynlerin alkolün evde denenmesine izin verip vermemesinin bu çalışmalara etkisi, kendilerinin sigara ve alkol kullanmaları durumuna göre daha fazla olmuştur.
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

alkolun icindeki maddeler

alkolün içindeki maddeler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Aralık 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
içindeki maddeler yok
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alkol içindeki maddeler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İçindekı maddeler yok ya
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mayıs 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alkolün içindeki zararlı maddeler nelerdir?
lütfen yazın!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alkolün içinde bulunan zararlı maddeler neolur acil
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alkolün kendisi bir kimyasal bileşen, dolayısıyla bir maddedir, içinde maddeler yoktur. "şarap, rakı vs.nin içinde vücuda zararlı neler vardır" ya da "alkolün insan sağlığına zararları nelerdir" diye sorarsanız daha mantıklı yanıtlar alabilirsiniz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Ekim 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
şarap içki herşey

Benzer Konular

11 Ekim 2012 / tahonaaa Soru-Cevap
28 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap
25 Nisan 2012 / FenLiseli Soru-Cevap
7 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
24 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap