Arama

Türkiye'de kurumuş göller hangileridir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Ocak 2012 Gösterim: 26.212 Cevap: 10
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
30 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar türkiyedeki kurumuş göller ve resimlerine acil ihtiyacım war....lütfen acil yardım.....
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
arkadaşlar artık buna inandım kesinlikle insanlık ÖLMÜŞ ya sadece kurumakta olan göllere 6 tane çözüm yolu lazım herkes 1 tane yazsa olmaz mı

Sponsorlu Bağlantılar
ya.. diyorlardı da inanmıyordum gerçekten de insanlık ÖLMÜŞ.. yazık hepimizee
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
7BE79139AB B81D 4BAD A4E2 0694330F5CD97D
Van Gölü Kuruyor
Türkiye'de küresel ısınmanın birinci derecede etkisini gösterdiği yer Van Gölü' Göl ve çevresinde yıllık ortalama sıcaklık 1 derece arttı ve Van Gölü kurumaya başladı. Göldeki su seviyesi1994'te maksimum seviyeye ulaştı. 11 yıldır bu seviyeye ulaşamaması küresel ısınmanın göstergesi' Küresel ısınma devam ettikçe su seviyesi azalmaya devam edecek.
Sponsorlu Bağlantılar
Uydu görüntülerinden Van'ın Özalp ve Saray ilçelerinde tamamı kurumuş göletler saptandı.
Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Aygün, hükümetler ve iş dünyasını yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda sorumluluk almaya davet ettiğini söyledi.
Küresel ısınmaya engel olmak için kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlar yerine su, jeotermal, ve güneş enerjisinin kullanılması gerektiğini dile getiren Aygün, vatandaş olarak herkese düşen önlemler olduğunu kaydetti. Aygün şunları söyledi:
Otomobilimizde kullandığımız benzin ve evimizde kullandığımız kömür ve doğalgaz ile bireysel olarak küresel felakete katkıda bulunuyoruz. Otomobilimizin hava ve yakıt filtrelerinin her zaman temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü kirli filtreler fazla yakıt harcanmasına yol açıyor. Otomobillerimizde klimayı yalnızca gereksinim duyduğumuzda çalıştırmamız gerek. Çünkü klima da yakıt tüketimini artırıyor. Evlerimizde ısı yalıtımına dikkat etmemiz, çift cam tercih etmemiz gerekiyor. Dünyayı ultraviyole ışınlardan koruyan ozon tabakasını incelten sprey ve deodorantlardan da uzak durmalıyız Başka dünya yok. Herkese sorumluluk düşüyor. Böyle giderse bu dünya Bush'a da kalmaz''
Kaynak: .Atonet





Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Son 40 yılda 1 milyon 250 bin hektarlık sulak alanın yok olduğu Türkiye’de çok sayıda türde binlerce kuşa ev sahipliği yapan Hotamış, Eşmekaya, Ereğli Sazlıkları ile Akşehir, Eber, Meke ve Suğla Gölü’ne kuşlar uğramaz oldu.

KONYA - Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye), Doğa Derneği ile Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı bilgilere göre, yaklaşık 3-4 yıl önce yapılan ölçümlere göre Türkiye’de son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanın yarısı yok oldu.

Dernek ve vakıfların değerlendirmelerine göre kaybedilen sulak alan Marmara Denizi büyüklüğü kadar, Van Gölü’nün 3 katı ya da Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün 25 katı oranında sulak alana eşdeğer tutuldu.

Özellikle sulak alan miktarı ile Türkiye’de ve dünyada önemli konumda bulunan Konya Kapalı Havzası’nda sulak alanlar zamanla kururken, çok sayıda türde kuş bölgeye adeta küserek uğramaz oldu.

1994 ve 1995 yıllarında 350’şer ton sazın kesildiği, 1985 yılında 16 bin hektarlık alana sahip Hotamış Sazlığı, 1990’lı yıllardaki sayıma göre çok sayıda çiftte küçük karabatak, küçük balaban, alaca balıkçıl, çeltikçi, yaz ördeği, Macar ördeği, dikkuyruk, bataklık kırlangıcı, büyük cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu, paspaş patka, dikkuyruk, uzunbacak, büyük ak balıkçıl, elmabaş patka, saz delicesi, tepeli pelikan türlerine ev sahipliği yaptı.

Tarımsal sulama adeta sazlığın sonunu getirdi ve 1990 yılında 8 bin hektara kadar küçülen sazlık 1996 yılında birkaç yüz hektara geriledi ve sonunda kurudu. Şimdi su birikintisinin bile bulunmadığı sazlıklara kuşlar uğramıyor.

Dünyanın “Nazar Boncuğu” olarak nitelendirilen 5 milyon yıllık eşsiz güzellikteki Meke Gölü’ne henüz birkaç yıl öncesine kadar sakarmeke, yeşilbaş, angut, kızılbacak, uzun bacak, kızkuşu, kuyruksallayan ve flamingo gibi 100’ün üzerinde türde binlerce kuş geliyordu. Gölün suyun çekildi, bataklığa döndü ve bölgeye küsen kuşlar artık gelmiyor.

1982 yılına kadar 37 bin hektarlık alana sahip olan ve bu tarihten sonra besleyen kaynaklarının üzerine barajların kurulması üzerine kuruma sürecine giren ve son birkaç yıldır tamamen kuruyan Ereğli Sazlığı (Akgöl), uzun yıllar küçük karabatak, ak palikan, tepeli pelikan, alaca balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, flaminogo, yaz ördeği, macar ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, küçük kerkenez, kılıçgaga, bataklık kırlangıcı, büyük cıblıbıt, mahmuzlu kızkuşu, küçük sumru, turna, angıt, gri balıkçıl, boz kaz, sukuşu türleriyle kuş cenneti görünümüne sahipti. Bahar aylarında az miktarda suyun biriktiği Akgöl, son yıllarda kuşa hasret kaldı.

1990’lı yıllara kadar 11 bin 250 hektar sulan alana sahip Eşmekaya Sazlığı, baraj gölüne çevirme çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle tamamen kurudu. Kerkenez, macar ördeği, çayır delicesi, mahmuzlu kızkuşu, sakarca, leylek, bataklık kırlangıcı, bozkır delicesi ve kır baykuşu sazılkalara tamamen küstü.

Akşehir ve Eber Gölleri, yıllarca ak pelikan, tepeli pelikan, küçük karabatak, alaca balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, sakarca Macar ördeği, paspaş patka, gülen sumru ve uzun bacak türlerine ev sahipliği yaptı. Sulak alanı 350 kilometrekareden 10 kilometrekareye kadar düşen Akşehir Gölü ile suları çekilen Eber Gölü’ne kuşlar uğramaz oldu.

TUZ VE BEYŞEHİR GÖLÜ’NDE KUŞLAR AZALIYOR
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde de sularının çekilmesi nedeniyle kuş sayısı giderek azalıyor. Macar ördeği, elmabaş patka, sakarmeke sayısının azaldığı gölde önceden kuluçkaya yatan tepeli pelikan, karabatak, gece balıkçılı, küçük ak balıkçıl türlerine hiç rastlanmıyor.

Kapladığı alan 260 bin hektardan 130 bin hektara kadar düşen Tuz Gölü’nde de önemli kuş türlerinin sayısında azalmalar gözleniyor. Flamingoların en önemli üreme alanlarının başında gelen Tuz Gölü’nde 1992 yılında yapılan sayımlarda 14 bin çift flamingo bulunurken, 2005 yılında sayı 11 bin 500’e kadar indi. Bu kuşlar artık besleyebileceği sayıda yavru yapıyor.

Türkiye’de son olarak sadece Tuz Gölü’nde 2002 yılında görülen mezgeldek kuşuna artık rastlanmazken, 1989’da 57 bin olan sakarca sayısı 2005’te 263’e, 1989’da 60 bin olan sukuşu ise 2005’te bin 424’e düştü.

Kaşıkçı, kılıçagaga, Akdeniz martısı, gülen sumru, cılıbıt, ince gagalı martı, karabaş martı, suna, uzunbacak, kızılbacak, kaşıkçı, kılıç gaga, Akdeniz martısı, gülen sumru, flamingoya ev sahipliği yapan Bolluk Gölü’nde de kuşlar azalıyor. Hızla tatlı su bataklığına dönüşen gölü kirlilik tehdit ediyor. Yakında buraya da kuşlar hiç uğramayacak.

Kılıç gaganın kuluçkaya yattığı, çok sayıda kışlayan sukuşunun bulunduğu Tersakan Gölü’nü de yazları kuruduğu için kuşlar tamamen unuttu. Göl çevresini rüzgar erozyonu tehdit ediyor.

Son 35 yılda kapladığı alan 830 hektardan 400 hektarın altına inen Samsam Gölü’ne yıllarca kılıçgaga, ince gagalı martı, Akdeniz martısı, gülen sumru, sukuşu ve turna geldi. Ekolojik dengenin bozulduğu gölde kuş görebilmek şans haline geldi.

Dikkuyruk, küçük kerkenez, kara boyunlu batağan, alaca balıkçıl, çamurcun, elmabaş patka, sakarmeke, bıyıklı sumru ve flamingoya ev sahipliği yapan Kozanlı Gölü’nün, 50 hektarı su ve büyük bölümü bataklık olmak üzere 650 hektarlık biri alanı bulunuyor. Aşırı kirlenme ve rüzgar erozyonu bölgeye gelen kuşları rahatsız ediyor.

Yaz ördeği, Macar ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, batağan, angıt, dikkuyruk, uzunbacak, kılıçgaga, akça cılıbıt, sakarcanın önceden çok sayıda bulunduğu Kulu Gölü’nde kirlilik ciddi boyutlara ulaştı. Göldeki kuş sayısı ciddi boyutlarda azaldı ve tamamen yok olmak üzere...

Bir zamanlar göl iken çok sayıda türde binlerce kuşun geldiği Suğla Gölü, DSİ tarafından depolama haline getirildikten sonra özelliğini yitirdi. Şimdi bölgeye hiç kuş gelmiyor.

İNSANLAR DA GİDECEK
WWF-Türkiye yetkilileri, kuruyan sulak alanları önce kuşların terk ettiğini belirterek, “Dünyada ve Türkiye’de benzerlerini görüyoruz. Önce kuşlar sonra insanlar terk ediyor. Konya Kapalı Havzası’ndaki birçok sulak alana kuşlar artık küstü, gelmiyor. Bundan sonra insanlar terk edecek” dedi.

Türkiye'de kurumuş göller hangileridir?
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2008       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Ladik Gölü'nde milyonlarca balık öldü

ladik golu
SAMSUN (İHA) - Dünyada yüzen adacıklara sahip 3 gölden biri olan Ladik Gölü'nde, aşırı sıcaklar ve sulama amaçlı kullanılması sebebiyle su seviyesinin düşmesi, göldeki canlı hayatının da sonunu getirdi. Gölün su seviyesi 50 santimetreye kadar düşmesi ve sudaki oksijenin azalması nedeniyle milyonlarca ölü balık karaya vurdu.

Türkiye'de kuraklık nedeniyle birçok ırmak, dere ve göl kurumaya başlarken, Ladik Gölü de kuraklıktan büyük oranda etkilendi. Kuraklık ve sulama amaçlı kullanılması nedeniyle bin 300 hektar olan gölün büyüklüğü, su seviyesinin 6 metreden 30 santimetreye inmesi nedeniyle 400 hektara düşerken, doğa harikası gölün yüzde 70 oranında küçüldüğü bildirildi. Kıyısında artık inek ve koyunların otladığı Ladik Gölü'nde suların çekilmesi sebebiyle 6 çeşit balık türü ile yengeç türünden olan ve özellikle Bodrum, Marmaris ve Antalya'da turistlerin masalarını süsleyen kerevizler ölmeye başladı. Sudaki oksijenin yetersiz olması sebebiyle toplu ölümlerin yaşandığı gölde milyonlarca ölü balık ve kereviz sahile vurdu.ladikgolu

Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu, 10 kilometre uzunluğundaki gölün kuraklık ve Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü tarafından sulama amaçlı kullanılması sebebiyle çekilerek 3 kilometre kadar düştüğünü belirterek, "Ladik Gölü tamamen çorak bir hal aldı. Derinliği 6 metre olan göl şimdi yarım metreye kadar düştü. Gölde suyun az olması ve sudaki oksijenin tükenmesiyle balık ölümleri topluca ve çok oranda olmaktadır. Özellikle turna balığı 18 derecenin üzerinde ısısı olmayan ve alabalık gibi aşırı oksijen ihtiyacı olan bir balıktır. Su seviyesinin azalması ve buna bağlı olarak oksijenin azalması özellikle turna balığının topluca ölümlerini arttırmıştır. Geciyan ve kızılkanat gibi benzeri balık türleri ile kereviz ölümleri de toplu olarak karaya vurmaktadır" dedi.

DSİ 7. Bölge Müdürlüğü'nün sulamayı kesmemesi halinde birkaç hafta içinde Ladik Gölü'nde canlı hayatının tamamen yok olacağına dikkat çeken Mutlu, yetkilileri göreve davet etti.

Ladik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Recep Güzelli ise gölde kuraklık ve sulama nedeniyle milyonlarca balığının telef olduğunu belirterek, buna çözüm beklediklerini ifade etti.

ladikgolu3Tek geçim kaynağının Ladik Gölü olduğunu vurgulayan balıkçı Aydın Düzen de gölün yüzeyinin ölü balıkların kapladığını belirterek, "Bu kadar balığın öldüğünü hiç bir zaman görmedim. Su seviyesi 50 santimetreye kadar düştü. Oksijensiz kalan balıklar toplu halde ölmektedir" şeklinde konuştu.
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Aralık 2008       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
e h 9985Tuz Gölü`nün şekli değişti

24-07-2007
Küresel ısınma bir çok gölün yok olmasına sebep olurken, büyük göllerin de şeklini değiştiriyor.

Çocukluğumuzdan beri Türkiye haritalarında gördüğümüz ve şeklini hafızalarımıza kazıdığımız Tuz Gölü, küresel ısınmaya yenik düştü.

Türkiye'nin en büyük tuzlası olan göl özellikle güney doğusundan başlayarak kilometrelerce çekildi.

Uzaydan çekilerek Google Earth tarafından kullanılan fotoğraf, gölün kurumaya doğru gittiğini net bir şekilde gösteriyor.
87a8b57bfa0d974cafdd2f4br
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mayıs 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KURUMUŞ GÖLLERİMİZ HANGİLERİDİR
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar ne olur en fazla 2 gün içerisinde türkiye nin kurumakta olan göllerine çözüm yolları üretmem
gerekiyor. 10 adet lazm ama ben sadece 4 tane yazdm. ne olur birileri benim sesimi duysun. en azından
insanlığın ölmediğine inanıyorumm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
arkadaşlar artık buna inandım kesinlikle insanlık ÖLMÜŞ ya sadece kurumakta olan göllere 6 tane çözüm yolu lazım herkes 1 tane yazsa olmaz mı

ya.. diyorlardı da inanmıyordum gerçekten de insanlık ÖLMÜŞ.. yazık hepimizee
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Şubat 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

turkiyede kuruyan goller ile ilgili daha fazla bilgi istiyorum

LÜtfen kuruyan gölleri yazar mısınız choq gerekio lütfeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeennnn!!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
göllerin suları insanların çıkarları için kullanılmasa
fabrikalar atıklarını göle atmasa

van gölü
meke krater gölü
acıgöl
tuz gölü
ladik gölü...

Benzer Konular

9 Aralık 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Temmuz 2013 / Dehşetaliminyum Soru-Cevap
9 Eylül 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
3 Nisan 2011 / bi quan Türkiye Coğrafyası
28 Nisan 2009 / SDT Soru-Cevap