Arama

Hidroelektrik santralleri hakkında bilgiler nelerdir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 30 Eylül 2013 Gösterim: 38.762 Cevap: 13
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2012       Mesaj #11
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hidroelektrik santraller ile elektrik üretimi, dünyada toplam elektrik üretimine yaklaşık %23 oranında katkıda bulunmaktadır. Hidroelektrik santralleri ile enerji üretimi için uygun coğrafi koşulların sağlanması gerekmektedir. Günümüz koşullarında kullanılabilir hidroelektrik kapasitenin büyük bir bölümü hali hazırda kullanılmaktadır. Türkiye açısından enerjinin durumu ele alındığında, bazı kaynaklar açısından
şanslı bir ülke olduğumuz ortaya çıkmaktadır. Özellikle Güney ve Doğu Anadolu bölgelerimizde hidroelektrik santraller sayesinde üretilen elektrik enerjisi küçümsenemez. Kurulması planlanan veya inşaatı süren birçok hidroelektrik santralleri, Türkiye'nin geleceğine damga vuracaktır. Hidroelektrik santraller, temiz enerji kaynakları arasında değerlendirmek gerekir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: Hidroelektrik santralleri hakkında bilgiler nelerdir?
miva_avim - avatarı
miva_avim
Ziyaretçi
26 Ocak 2012       Mesaj #12
miva_avim - avatarı
Ziyaretçi
Jeneratörlerin dönmesi, düşen suyun enerjisinden faydalanılarak gerçekleştirilir. Bu su doğrudan türbinin kanatlarına çarparak dönüşü sağlar. Elde edilecek elektrik gücü, suyundan faydalanılan nehrin akış hacmine, düşüş yüksekliğine bağlıdır. En uygun hidroelektrik santralleri, yeterli yağmurlarla beslenen ve akış eğimi büyük olan ehirler üzerine kurulur. Nehre yapılacak bir barajla, santralin sürekli çalışması için su biriktirilmiş olur. Barajdan sular cebri borularla türbine taşınır. Kullanılan türbinin türü su yüksekliğiyle yakından ilgilidir. Eğer düşüş yüksekliği 300 metreden büyükse, darbe türbinleri kullanılır. Bu türbin, yüksek hızdaki suyun türbinin dış çevresindeki kepçelere vurmasıyla döndürülür. Eğer suyun yüksekliği 300 metreden düşükse, reaksiyon türbinleri kullanılır. Bu tip türbinlerdeise suyun yalnız hız enerjisinden değil, basıncından da faydalanılır.Su, türbini 100-200 devir/dakikada çevirdiği için ve buhar türbinleri 3600 devir/dakika çalıştığı için bu türbinlerin düzeni buhar türbinlerinden farklıdır.
Günün belirli saatlerindeki büyük elektrik ihtiyacını karşılamak için,değişik düzene sahip hidroelektrik santraller mevcuttur. Enerjiye talepçok olduğu zaman su üst seviyeden alt seviyeye düşürülerek enerji kazanılır. Enerjiye talep az olduğu zaman, fazla olan enerji ile pompa çalıştırılarak su alt seviyeden üste yükseltilir. Gel-git (med-cezir)olayının büyük olduğu yerlerde bu olaydan faydalanılır. Böyle ilk santral Fransa’da Rance Nehrinde 1966’da 240 MW güçle kurulmuş olup, 24 türbine sahiptir.
Sponsorlu Bağlantılar
Dünyada her on yılda, enerji ihtiyacı yaklaşık olarak 2,5 kat artmaktadır. Buna karşılık ham enerji maddelerinde ise gittikçe bir azalma olmaktadır. Dünyada mevcut olan yer altı enerji kaynaklarından, Petrol ve her türlü maden kömürü ile doğalgaz miktarı ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılamak için zamanla yeterli olmayacaktır.
Bundan dolayı mevcut enerji kaynaklarının geliştirilmesi yanında, yeni enerji kaynakları aranmaktadır.
Bu kaynaklardan biri de memleketimizde mevcut olan su kaynaklarından en iyi şekilde faydalanmaktır. Mevcut su için bir bedel ödenmemektedir. Ayrıca en cazip tarafı ise zamanla bitme ihtimalinin olmayışıdır.
Bu avantajının yanında ilk yatırım maliyetinin çok fazla olması dezavantajıdır. Bu maliyet artışının nedeni ise tamamen suyun toplanması ve faydalı duruma getirilmesi için yapılan, uzun süreli yağış, su, jeolojik çalışmalardır. Bir neden ise su altında kalan arazi için ödenen istimlâk bedelleridir.
Bütün bunlara rağmen; ilk yatırım yapıldıktan sonra, kullanılan su için bir masraf yapılmayacağı için üretilen enerjinin maliyeti çok ucuz olmakta ve diğer santralarla göre de daha uzun ömürlü olmaktadır. Elektrik üretiminin yanında aşağıdaki amaçları da yerine getirmektedir.
1 – Taşkın ve baskınları önleme.
2 – Sulama işlerini düzenler.
3 - Balıkçılığı geliştirir.
4 – Ağaçlandırmayı sağlamak.
5 – Turizmi geliştirmek.
6 – Ulaştırmayı kolaylaştırmak gibi birçok faydaları vardır.
Hidrolik santrallerin diğer santrallere göre pek çok çok üstünlükleri vardır.
a.Su santrallerinin yakıt masrafları yoktur.
b.Santral yedekte kalsa bile kayıplar yok denecek kadar azdır.
c.Verimler zamanla azalmaz.
d.Az sayıda eleman gerektirir.
e.Enerjinin birim maliyeti oldukça azdır.
f.Yük değişmelerine çok çabuk uygunluk gösterir.
g.Bakım ücretleri az olup yapısı basit ve sağlamdır.

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #13
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hidroelektrik Santralleri

Akan ya da yüksekten düşen suyun enerjisini elektrik enerjisine çeviren tesis. Akarsular üzerine ya da baraj göllerinin altına kurulur. Düşen ya da hızla akan su, bir su türbinine çarparak onu döndürür. Türbin de bağlı olduğu elektrik üretecini (jeneratör) çalıştırarak kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Bu tip santralların yapımı pahalı, üretimiyse çok ucuzdur. Santralı çalıştıran su; içme ve arazi sulamada da kullanılabilir. Bu tesislerden taşkınları önlemede de yararlanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2013       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ödev yetisiricem hoca zayıfı vericek ... evdeyim öglenciyim saat11:30 hidro satral elektirik le ilgili soru vardı hadi baalım ...........

barajdaki suyu çarparak elektrike dönüştürüldüğü yerdir

Benzer Konular

7 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Mart 2016 / mürvet yüce Taslak Konular
21 Temmuz 2015 / emirimm Cevaplanmış