Cevap Yaz Önceki Konu Sonraki Konu

Şeker pancarından şeker eldesi fiziksel değişme mi yoksa kimyasal değişme midir?

Gösterim: 6514 | Cevap: 1
  • alasim fiziksel degisim
  • seker pancarindan seker eldesi
1
  • 1 Gönderen Keten Prenses
Ziyaretçi
Cevaplanmamış   |    6 Ocak 2009 22:44   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
şeker pancarından şeker eldesi fiziksel mi yoksa kimyasal değişme midir?
6 Ocak 2009 23:26   |   Mesaj #2   |   
Keten Prenses - avatarı
MsXLabs Üyesi
..

42599
8.282 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 28-03-2008
Alıntı

ŞEKER ÜRETİMİ
Şekerin Tarihçesi


İlk kez Hintliler tarafından işlenen şeker kamışı, M.Ö. 3000 yıllarında yine Hindistan'da bir tatlandırıcı olarak kullanılmış.
Büyük İskender'in fetihleri sayesinde Hindistan'a ulaşan Yunanlılar ve Romalılar, belki de bu yüzden şekere "Hint Tuzu" ya da "Asya Balı" gibi isimler koymuşlardır. İlk kez şeker ticareti yapan ve şeker üretimi için rafineri kuranlar ise Araplarmış.
Haçlı seferleri sayesinde şekerle tanışan Avrupa ülkelerinin şeker kamışından şeker üretmesi ise çok sonralara., sekizinci yüzyıla rastlar.
Önce İspanya'da, sonra Güney Fransa'da gerçekleşir şeker üretimi. Üretimin ciddi boyutlara ulaşması ise 19'uncu yüzyıla kadar gerçekleşmez ve bu yüzyıldan sonra, ilk çağlarda yalnızca ilaç yapımında kullanılan şeker, insanlar için vazgeçilmez bir enerji kaynağı halini alır.
ŞEKER

Şeker ( sakkaroz ) çoğu bitkinin bünyesinde bulunur. Fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır. Bunlar : şeker kamışı ve şeker pancarı.
Ana vatanı Hindistan ve Arap ülkeleri olan şeker kamışı dünyada tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır.
Şeker kamışının bünyesinde yaklaşık olarak % 12-16 şeker bulunur ve dünyada üretilen şekerin % 60 kadarı şeker kamışından elde edilmektedir.
Şeker pancarı ise ülkemizi de kaplayan ılıman iklime sahip kuşakta yetiştirilmektedir. Şeker pancarının yapısında %4-5 hücre dokusu , %4-5 kimyasal bağlı su ve % 90-95 öz suyu vardır. Pancar öz suyunun bileşimi şu şekildedir: %15-18 şeker ( sakkaroz ) , % 1,0-1,5 diğer şeker dışı organik maddeler , %0,8 anorganik tuzlar.


YANİ KİMYASAL BİR TEPKİME..
MesirKentli bu mesajı beğendi.
Cevap Yaz
Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj:
Önceki Konu Sonraki Konu

Şeker pancarından şeker eldesi fiziksel değişme mi yoksa kimyasal değişme midir? Konusuna Benzer Konular

Alaşımlar fiziksel midir yoksa kimyasal mıdır?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 2
Son Mesaj: 27 Kasım 2012 09:36
Cevap: 5
Son Mesaj: 30 Nisan 2012 06:59
Cevap: 2
Son Mesaj: 19 Ağustos 2011 18:10
Cevap: 1
Son Mesaj: 26 Nisan 2011 12:48
Şeker pancarından neler yapılır?
Gönderen: Misafir Forum: Soru-Cevap
Cevap: 4
Son Mesaj: 25 Şubat 2011 15:52
Sayfa 0.143 saniyede 11 sorgu ile oluşturuldu