Arama

Özdeyiş Nedir?

Güncelleme: 21 Şubat 2017 Gösterim: 41.177 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Ocak 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

özdeyiş

Ad:  özdeyiş.JPG
Gösterim: 974
Boyut:  19.2 KB

AFORÎZMA olarak da bilinir, bir düşünce, ilke ya da doğruyu akılda kalıcı bir biçimde aktaran özlü söz.
Sponsorlu Bağlantılar

Başlangıçta, özellikle sanat, tıp, hukuk ve siyaset gibi alanların kendilerine özgü yöntem ve ilkelerini ifade etmek için kullanılırdı. Terimi ilk kez Hippokrates, hastalıkların belirtileri ve tanıları ile tıp ve iyileştirme sanatı üzerine önermelerden oluşan Aphorismi (Özdeyişler) adlı yapıtında kullandı. Kitaba giriş niteliğindeki ilk özdeyiş şöyleydi: “Yaşam kısa, sanat uzun, olay ani ve tehlikeli, deneyim aldatıcı, yargı zordur. Hekimin gerekeni yapmaya hazır olması yetmez; hastanın, yardımcıların ve gerekli bütün dış koşulların özenle hazırlanıp uygun hale getirilmesi gerekir”.

Ortaçağda özdeyiş derlemeleri oldukça yaygındı. Gnomologia adı verilen ve gençlerin eğitiminde önemli bir rol oynayan bu kitapların en iyi örneklerinden biri İS 5. yüzyılda Stobaeus tarafından derlendi. Ortaçağın bir başka ünlü özdeyiş kitabı ünlü hekim Joannes de Meditano’ya aitti. Meditano kitabını yaklaşık 1066’da Salerno tıp okulunun ilkelerini açıklamak üzere Latince ve manzum olarak yazmıştı. Felemenkli Hermann Boerhaave’nin gene tıp üzerine ve Latince yazdığı, 1709’da Leiden’de basılan özdeyiş kitabı ise o dönemin tıp bilgisiyle ilgili özlü bilgiler içerir ve tıp tarihi öğrencileri için bugün de ilginç bir kaynak olmayı sürdürür.

DEVAMI Özdeyişler
Son düzenleyen Safi; 21 Şubat 2017 22:35
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
7 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Özdeyiş Nedir
Söyleyeni ve söyleniş tarihi belli olan özlü sözlere özdeyiş denir.
Sponsorlu Bağlantılar

Tdk'ya göre:
  • Söyleyeni belli özlü sözlerdir.Birkaç kelime ile derin anlam ifade edebilen cümlelerdir.
  • Kulaktan kulağa ya da yazılı olarak aktarılan kültüre yerleşmiş sözlerdir.
Özdeyişlerin Özellikleri:
  • Özdeyişler, kısa ve özlü sözlerdir.
  • Doğruyu, güzeli ve söylemektedir.
  • Bir yargıyı bildirmektedir.
Örnek:
  • Yurtta barış cihanda barış! Mustafa Kemal Atatürk
  • Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. Hz. Ali
  • Elimde olsaydı, her karış toprağa buğday eker gibi kitap ekerdim. Horace
  • ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ M.Kemal Atatürk
  • Dünya’yı isteyen bilime sarılsın,Ahiret’i isteyen bilime sarılsın;hem Dünya’yı ,hem Ahiret’i isteyen yine bilime sarılsın. Hz.Muhammed.
  • Aklı olanın aslında hiç kimseye özenmemesi gerekir. Goethe

Son düzenleyen Safi; 21 Şubat 2017 22:19
Quo vadis?
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Aralık 2011       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Özdeniyiş Nedir


Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz, düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin ilk kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.

Özdeyiş derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir yani derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır. "Damarlarımdaki kan gibisin varlığını her an hissetmiyorum ama yokluğunda yaşayamam." (J.Saramago). Aslında aforizmanın tanımını da yine aforizmaları ile de ses getiren Friedrich Wilhelm Nietzsche yapmıştır :"Benim arzum başkalarının bir kitapta anlattığı şeyi, on cümlede anlatmaktır."

Aforizma bir form olarak neredeyse bütün disiplinlerle dirsek temasındadır. Mesela bir Schopenhauer, Nietzsche, Cioran, kimi zaman felsefi kimi zaman şiirsel kimi zaman da edebi yönü baskın olan aforizma yazarlarıdır. Lichtenberg ise yer yer bir düşünür edasıyla tespitler ortaya koysa da, aforizmalarının büyük bölümünü eğitimle ilgili temalar oluşturur. Genel anlamıyla aforizmayı düşündüğümüzde ise, filozofların neredeyse tamamına yakınından bir iki söz, motto bulmak olası olduğu gibi, günümüzde edebi metinlerde ve romanlarda sık sık kullanılan bir formdur aslında. Son olarak; Aforizma irdelemez, imler.
Son düzenleyen Safi; 21 Şubat 2017 22:33

Benzer Konular

29 Şubat 2016 / Ziyaretçi Edebiyat
1 Mart 2016 / Ziyaretçi Edebiyat
29 Şubat 2016 / Misafir Edebiyat