Arama

Sporun önemi nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 9 Temmuz 2018 Gösterim: 104.819 Cevap: 12
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
5 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Sporun önemi nedir?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Sporun Sağlık Üzerindeki Etkileri
1-Hareket Sistemimiz Üzerindeki Etkileri
Sponsorlu Bağlantılar
Sporun sağlık üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Spora başlamadan önce hangi spor türünü seçeceğimiz fiziksel durum, yaş, kondisyon düzeyi kriterlerine göre farklılık göstermektedir. Seçeceğimiz spor türü her ne olursa olsun kas sistemimiz ve hareket sistemimiz üzerinde çok büyük etkiler oluşturacaktır.
  • Yapacağımız spor türü, eklemlerin genişliğini korumasına ve gelişmesine katkıda bulunur. Çok ciddi olarak ta eklemlerin katılaşmamasına karşı savaş verir.
  • Kıkırdakların devinme kabiliyetlerini geliştirerek eklemlerin üst düzeyde korunmasını sağlar.
  • Kemik düzeyinde; kalsiyum tutulmasını kolaylaştırarak kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan hastalıklarla mücadelede etkili bir koruma aracıdır.
  • Yapacağınız spor; kalça, eklemler ve en önemlisi omurgadaki ağrıların giderilmesinde büyük rol oynar. Ayrıca toplumda çok sıklıkla görülen bel ağrılarına karşı en büyük silahtır.
2-Kalp Damar Sağlığı Üzerindeki Etkisi
Düzenli yapacağımız spor aktivitesi kalp damar sistemimiz üzerinde olumlu yönde büyük rol oynamaktadır. Kalp, kas yapısı sisteminde olduğu için kasılma düzeyini maksimize etmek ve böylelikle tüm organizmamıza iyi bir dağılımla kan pompalayabilmek için sportif aktivitelerden vazgeçmemeliyiz. Diğer taraftan yapacağımız fiziksel aktivite kalp damar hastalıkları risk faktörüne karşı iyi bir silah olacaktır; arteriyel hiper tansiyonu minumum seviyede tutar, aterosikleroza karşı iyi bir ilaçtır. Dolaşımı hızlandırır, sporcunun düzenli beslenebilmesini zorunlu kılar. Böylelikle damar sistemi üzerinde zararlı etkenler olan alkol ve sigara gibi toksik etkileri bulunan maddelerden uzaklaşmamıza olanak sağlar.

Özetle;

- Kalp çalışma sistemini ekonomik ve efektif çalıştırır. Aynı zamanda düzenler.
- Sportif aktivite periferik damar direncini minimuma indirmesinden kaynaklı kalp üzerindeki mevcut yükü hafifletmiş olur.
- Hiper tansiyonu düzenlemiş olur.
- Kan dolaşımı hızlanacağından vücudumuzdaki metabolik artıkların dışarıya atılımı maksimum seviyeye çıkar.

3- Dış Görünüm

Sporun fiziksel görünümümüz üzerindeki etkisi tartışılmazdır. Sportif aktivite kısa sürede kilo kaybına yol açmaz, terleme yolu ile kilo kaybı hedeflenmemelidir. Su kaybı ile verilen kilo sağlıksız olduğu gibi kısa süre içerisinde geri alınır.

Spor selülit gibi istenmeyen bir fiziksel olgunun birebir önleyicisidir. Spor kas dağılımını uyumlu hale getirir, aşırı kilo alımına engel olur.

4- Psikolojik Yararlar
Sporun insan üzerindeki psikolojik etkisi en fiziksel etkileri kadar önemlidir.
  • Yoğun iş hayatı ve heyecanın üzerimizde oluşturacağı olumsuz etkilerinden kurtarır.
  • Spor bedenimizi daha iyi algılayabilmemizi sağlar. Cinsel hayatımızın düzenli gelişimine katkıda bulunur.
  • Beynin daha fazla oksijenlenmesi ile zekasal etkinliği yükseltir.
  • Takım ruhunu geliştirir ve bireyler arasında ilişkiler kurarak sosyal olguyu ve karşılıklı saygı kavramını geliştirir.
  • Spor keyifli vakit geçirmemizi sağlar buna karşılık beyin hormonlar salgılar. Endorfinler ise aile ve mesleki kaygılardan kurtulmaya imkan tanır.
Spor Toplumdaki genç grubun sorumluluk duygularını güçlendirir, öfkeyi kontrol altına alabilme kabiliyeti sağlar. Yoğun iş hayatı ve stresin getirdiği saldırganlık duygusunu köreltir. Özellikle çocuklar spor yaparken tüm enerjinin boşaltılması sayesinde dikkatlerini daha fazla toplayacaklardır. Aynı zamanda gençler için spor kendine güven aşılayacağı için onlara kişisel ifade yeteneği kazandırır.
Spor, gençliği aşırı heyecanını üzerlerinden atmalarını sağlar olaylara yaklaşımlarında serinkanlı olmayı öğretir. Önemli kararlar alırken daha sağlıklı muhakeme ederler.

Spor Unutkanlığı Önler
Spor yapan ileri yaş gurubu kitle sıkça rastlanan depresyon rahatsızlığına spor yapmayanlara oranla çok daha az yakalanırlar. Daha önce bahsettiğimiz sporun faydaları arasında; hareket sistemi, kalp damar sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde daha dinç ve sağlıklı olurlar. Böylelikle yaşlıların beyin aktivitelerini arttıran spor unutkanlığı minimum seviyede tutar.

BAKINIZ
Sporun sağlığımıza faydası nedir?
Spor Nedir? Spor ve Sporun Tarihçesi Hakkında
Sağlıklı Yaşam için Spor
Son düzenleyen Safi; 9 Temmuz 2018 17:04
By_Dark - avatarı
By_Dark
Ziyaretçi
8 Ocak 2009       Mesaj #2
By_Dark - avatarı
Ziyaretçi
Spor yaparak stresle mücadele etmek mümkündür. Sporun iki yönden yararı vardır; hem vücutta fizyolojik değişikliklere neden olur, hem de psikolojik açıdan destek verir.
Sporun fizyolojik yararları
Sponsorlu Bağlantılar

* Spor yaptıkça, akciğerlerdeki esneklik artar

Esnek bir akciğer, her nefes alışımızda daha çok oksijen almamızı kolaylaştırır. Böylece, hücrelere daha çok oksijen ulaşabilir. Özellikle stresli durumlarda artan oksijen ihtiyacımızı karşılamak açısından, akciğerin, sistemimize destek verme kapasitesinin artması önemli ölçüde yardımcı olabilir.

* Düzenli spor yapan kişilerin dinlenme halindeki kalp atım hızı, spor yapmayan kişilere oranla daha düşüktür.
Düzenli spor yapan kişi, stres altındayken, kalp atışları spor yapmayan kişilerden daha düşük düzeyde kalır ve yavaş yavaş yükselir. Halbuki, vücudu hareketsizliğe alışmış bir kişinin kalp
atışları aniden fırlayabilir. Birdenbire başlayan bir kavgada veya sinir bozucu bir haber aldığımızda, daha önceden sözü edilen adrenalin hormonları, bol miktarda serbest bırakılır. Bunun sonucunda, dinlenme halindeki kalp atım hızı yükselir. Kondisyonlu bir vücutta, adrenalin hormonlarının serbest bırakılma oranlarını denetim altına almak, dolayısıyla kalp temposunun iniş-çıkışlarının aşırıya kaçmamasını sağlamak kolaylaşır. Kalp atışlarının düşük kalabilmesinin önemi, özellikle bir şok anında fark edilebilir. Düşük kalp atışları, aniden çok yükselebilecek olan kalp atışları yüzünden gerçekleşebilecek bir kalp krizine karşı bir önlemdir.Ayrıca, kişi stres altındayken kalp atışları düşükse daha sakin kalabilir ve duygularını daha rahat kontrol altına alabilir.

* Spor yaparken endorfin hormonları üretilir
Genellikle, yapmakta olduğumuz sporu en az 30 dakika devam ettirdikten sonra, endorfin hormonları salgılanır. Endorfinin vücuttaki işlevi morfine benzetilmektedir. Hem doğal bir ağrı kesici, hem de yatıştırıcı niteliği vardır.

* Yorucu ve stresli bir iş gününün sonunda spor yapmak, gün boyunca stresin yarattığı etkilerden arınmamıza yardımcı olur.
Stresli bir günü sonunda, vücutta büyük bir olasılıkla adrenalin hormonları birikecektir. Vücutta bu hormonlardan gereğinden fazla olduğu sürece rahat etmemiz ve sakin olmamız oldukça zordur. Yapılan araştırmalar, spor sonucunda hızlanmakta olan metabolizmanın, adrenalin hormonlarından daha çabuk kurtulmamızı sağladığını göstermektedir. Ayrıca, kişinin iş yerindeyken sinirlenmesine, üzülmesine yada endişe etmesine neden olan olayları aklından çıkarmasına yardımcı olabilir. Böylece, akşam yemeğinde de surat asmamış oluruz!
Yarım saat spor yaptıktan sonra, vücudumuzda serbest bırakılmaya başlanan endorfin hormonları, daha önceden söz ettiğimiz gibi, bizi yatıştırır ve rahatlatır. Sağlık açısından bu, sinirlerimizi yatıştırmak için alabileceğimiz ilaçlardan çok daha mantıklı bir çözümdür. Sporun, ilaçlardaki gibi sağlığımıza dokunabilecek hiçbir yan etkisi olmaması bir yana, artık
hepimizin bildiği birçok yararı da vardır. Başka bir deyişle, hem ilaçlara olan bağımlılığımızın azalması, hem de vaktimizi iyi değerlendirmenin verebileceği haz duygusu, günün sonunda spora başvurmamız için yeterli nedenlerdir.

Sporun psikolojik yararları
*Kronik psikolojik stresin birikmesini önler
Bu tür stres hem tansiyon, hem de kalp rahatsızlıklarını artırabilecek risk faktörüdür.(55)

*Uykusuzluktan kurtulmamızı sağlar
Uykusuzluk çekmek, stresin neden olabileceği tipik sonuçlardan birisidir. Uykusuz kaldıkça, stresle baş edebilmemiz de zorlaşır. Düzenli spor yapmak, geceleri daha rahat uyumamızı sağlayarak uyku alışkanlığımızı normal akışına sokabilir.Uykumuzu almak, stresli durumlara karşı dayanıklı olmamıza yardımcı olur.

*Ruhsal açıdan bizi çok rahatlatır
İnsan spor yaparken problemlerini, dertlerini ve sıkıntılarını unutup, kısa bir süre için de olsa, yaptığı etkinliğe konsantre olur.Ayrıcai yararlı bir uğraş olduğu için, kişi kendisiyle gurur
duymaya başlar. Sıkıntı, yerini başarı duygusuna bırakır. Spor yapmak özellikle, güvensizlikten veya boşluktan kaynaklanan stres ve bunalımdan kurtulmaya yardımcı olur.

*Futbol gibi bir takım sporu yapılıyorsa, kişi hem sosyal iletişim kurar, hem de ortak bir hedef için takımıyla birlikte mücadele verir.
Diğer takımı yenmek olan bu hedef gerçekleşirse, büyük bir heyecan, mutluluk, gurur ve başarının getirdiği duygular yaşanır. Şayet yenilgi ile sonuçlanacak olursa, bir sonraki maça kadar ortak bir hedef uğruna çalışmaya devam edilecektir. Kişi, tek başına yapılan sporlarda da kendine buna benzer hedefler koyabilir.
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Spor evrensel kültürün bir parçası, dünyada dili, ırkı, dini farklı insanları birleştiren önemli bir vasıtadır. Dünya barışına katkı sağlayan bir etkinliktir, diyebileceğimiz gibi çağımız sporunu; fiziksel faydalarının yanı sıra insanların ruhsal sağlığını da olumlu yönde etkilemek, sosyal ve moral kazançlar sağlamak amacı ile yapılan hareketler topluluğu olarak da tanımlayabiliriz. Görüldüğü gibi sporun belirli sözcükle kalıplaşmış klâsik bir tanımı yoktur.

1. Sağlığınızın değerini anlamanıza yardımcı olur.
2. Yaşam kalitenizi arttırmanıza ve geliştirmenize yardımcı olur.
3. Fiziksel performansınızı geliştirir.
4. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
5. Maksimum oksijen kapasitenizi arttırır.
6. Yüksek tansiyon riskini veya ilerlemesini azaltır.
7. Yüksek tansiyonu olanların, tansiyonu kontrol altında tutmasına yardımcı olur.
8. Kandaki Triglycerid seviyesinin azaltır.
9. Kandaki iyi kolestrolu (HDL) artırır.
10. Dinlenme kalp atımını düşürür.
11. Kalp - damar dolaşımını geliştirir.

Sporun sağlığa yararlı olduğu tartışılmaz bir gerçektir, fakat sportif bir aktiviteye başlamak için gerekli olan temel bilgiler genelde yetersizdir. Yani, yaşınıza ve fizik kondisyon düzeyinize uygun spor türünü seçmek önemlidir. Hareket sistemi üzerine sportif aktivitenin çok büyük yararları açıktır. Kas düzeyinde, çalışan kasların tonusunda ve kuvvetinde artış görülür.
-Sportif aktivite eklemlerin doğal genişlik derecesinin korunmasına ve gelişmesine olanak sağlar, ankiloza (eklemlerin katılaşması) karşı mücadele eder.
-beslenmeyi ve kıkırdakların devinme yeteneklerini kolaylaştırarak eklemlerin en iyi şekilde korunmasını ve bakımını sağlar,
-kemik düzeyinde; kalsiyum tutulmasını kolaylaştırır, yaşlı insanlarda sıklıkla görülen osteoporose hastalığına karşı mükemmel bir korunma aracıdır.
-kas tonusunun iyileşmesi sayesinde; sportif aktivite kalça, dizler ve özellikle omurga düzeyindeki ağrıların önüne geçilmesine olanak sağlar,
-bel ağrılarına karşı en iyi ilaçtır fakat, şayet omurganızın durumuna salık verilmeyen sporları ya da kötü jimnastik hareketleri yaparsanız, zararlı da olabilir,
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Ekim 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sporun Önemi
  1. Dolaşım ve solunum sisteminin kapasitesinde artışı sağlar. (Kardiovasküler dayanıklılık)
    Dolaşım-solunum sisteminin dayanıklılığı, belirli bir süre boyunca büyük kas aktivitelerinin yerine getirilmesi için destekte bulunma becerisidir. Sık sık işittiğimiz aerobik egzersizler 'oksijenle yapılan, orta şiddetli yüklenme veren, uzun süre devam eden egzersizler' anlamına gelmektedir. Kalbimiz de bir kastır ve diğer tüm kaslar gibi bir egzersiz programına devam ederek, onun büyüklüğünü ve kuvvetini arttırabiliriz. Yapılan egzersiz sonucunda kalbimiz daha güçlü hale gelecek ve daha etkili bir organ olacaktır. Gelişmiş bir kalpte, her atımında daha fazla kan pompalayacağı için bir dakikada ki atım sayısı azalacaktır. Böylelikle artan kan akışı sayesinde kaslara daha fazla oksijen taşınacaktır. Tüm bunların sonunda yoğun bir aktivitenin sonunda görülen yorgunluk daha geç ortaya çıkacak ve yorgunluk sonrası toparlanma daha erken olacaktır.
  2. Kas kuvvetinin ve dayanıklılığının artışını sağlar.
    Kas dayanıklılığını arttırır, yorgunluğu hissetmeden, daha uzun süreli yoğun çalışmayı sağlar. Kemik yoğunluğunu arttırarak kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  3. Esneklik yeteneğinin geliştirilmesini sağlar.
    İyi bir eklem hareketliliği sağlayarak kas yaralanmalarına ve ağrılarına karşı yüksek oranda direnç göstermeyi sağlar.
  4. Vücut Kompozisyonunun ideal duruma gelmesini sağlar.
    • Kilo vermeye yardımcı olur, kişinin doğasına göre vücut şeklinin ideal forma girmesine yardımcı olur.
    • Pek çok baş ağrısı çeşidinin giderilmesine yardımcı olur.
    • Sırt ağrılarını önler.
    • Sigarayı bırakmada yardımcıdır.
    • Daha kolay ve iyi uyumaya yardım eder.
    • Oksijen alım kapasitesini arttırır.
    • Dinlenme anındaki kalp atım sayısını, yani nabzı düşürür.
    • Denge ve koordinasyonu geliştirir.
    • Sağlıkla ilgili harcamalarda azalmaya yol açar.
    • Zihinsel sağlığa etki eder.
    • Stresle daha kolay ve etkili başa çıkmayı sağlar.
    • İnsanın kendine olan güvenini geliştirir.
    • İşte verimliliği arttırır.
    • Daha fazla enerji vererek, günlük yaşamın gereklerini daha kolay yerine getirmeye yardımcı olur.
    • Yeni insanlarla tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek için idealdir.
    • Yaşam kalitesini arttırır.

Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:16
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ocak 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Spor, çocukların bedensel gelişiminde büyük öneme sahiptir.
Spor bireyin;
-Kas ve eklemlerini istenilen düzeyde kullanmasına yardımcı olur.
-Beden dili,jest ve mimik kullanmalarına katkı sağlar.
-Bireyin ihtiyacı olan uyaranları hareket calışmalarıyla merkezi sinir sistemine dogru bir şekilde iletir.
-Yeni arkadaşlıklar kurma,toplumsal hayata adapte,grup içinde yer edinme ve sosyal çevreyi keşfetmede önemli rol oynar.
-Eğlence,heyecan gibi duyguların oluşumuyla duygu dünyasına renk katar.
-Sportif faaliyetlerde yer alan çocuklar yarışmayı,kazanma ve kaybetme duygularını tadarak farklı duygularla mutlu olmayı öğrenmeye başlarlar.
-Spor yapan çocuklar edindikleri becerileri günlük hayata aktarma becerisini geliştiririler.
-Spor,bireyin hayata bağlanmasına yardımcı olur.
-Sportif aktivitelerde sergilenen performans kişilik gelişimlerine yardımcı olur ve toplum tarafından kabul görülmelerini sağlar.
-Sportif aktiviteler;bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmede rol oynar.

Çocuklarla farkındalık kendi bedenini tanımakla başlar.Bu yüzden çocukların kaygan ve yumuşak zemin üzerinde yuvarlamasına,sürünmesine,uzanmasına fırsat vermek önemlidir.Çünkü bu sayede sosyal ve duygusal gelişimini hızlandırmak daha kolay olacaktır.
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:17
camp_rock - avatarı
camp_rock
Ziyaretçi
13 Aralık 2010       Mesaj #6
camp_rock - avatarı
Ziyaretçi
Sporun Önemi
Bütün insanların sağlıklı yaşamaları için spor en çok ihtiyaç duyulan araçlardan birisidir. Spor bedeni ilgilendirdiği kadar insan ruhunuda ilgilendirmekte. Spor ruh sağlığını etkiliyor. Spor çocuklarda ve gençlerde agrasifliği ve saldırganlığı önlüyor. Yetişkinlerdede enerjik görünmeyi sağlıyor. Yaşlılarda dinç olmaya yardımcı oluyor.

Spor insanlardaki sorunların ilacıdır. Unutkanlığı önlemesi en güzel örnek olabilir. Spor yapmak yaşı ilerleyen insanlar için zorunlu olan bir kavramdır. Yaşlılar için hem beden hemde ruhen önemlidir. Spor yaparak yaşlı insanlar depresyona yakalanmazlar ve kendilerini mutsuz ve yalnız hissetmezler.

Spor yapmak gençlerin sorumluluk duygularını artırır. Saldırganlığı engeller, öfkenin kontrol edilmesini sağlar. Spor yapan çocuklar günlük hayatta ve derslerinde daha başarılı olurlar.Spor yapan çocuklar kendi yaşıtlarına oranla daha az hastalığa yakalanır.

Spor stresi engellemek için en etkili yöntemdir. Spor yapan bir insan normal halinden daha iyi düşünür ve daha sakindir. Spor yaparak ruh sağlığınızı ve beden sağlığınızı uzun yıllarca koruyabilirsiniz. Bütün insanların sağlıklı yaşayabilmeleri için spor gereklidir.
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:18
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Aralık 2010       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
SPORUN ÖNEMİ
KİŞİSEL YÖNDEN SPORUN ÖNEMİ:
1. İnsanlara günlük işlerini ve yaşayışlarını en verimli şekilde yürütebilecek kuvvet, çeviklik, elastikiyet, çabukluk ve dayanıklılık sağlar.
2. İyi bir moral ölçüleri içerisinde gelişmiş kemik, kas yapısı ve iyi duruş alışkanlıkları kazandırır.
3. Hastalıklara karşı dayanıklılık sağlar.
4. Bedensel etkinlikler aracılığıyla geçerli sağlıklı yaşam davranış nitelikleri kazandırır.
5. Serbest zamanları değerlendirme davranış ve becerileri kazandırır.

TOPLUMSAL YÖNDEN SPORUN ÖNEMİ:
1. Liderlik, hoşgörü, arkadaşlık, iyiyi doğruyu ve güzeli takdir etme gibi nitelikler kazandırır.
2. Kendini kontrol etmeyi, başkalarına ve kurallara saygıyı öğretir.
3. Ölçülü ve planlı bir şekilde çalışmayı ve dinlenmeyi öğretir.
4. Toplumsal sorumluluğu geliştirir.
5. Birlikte olma, birlikte iş yapma ve bireyin toplumda kendisini belirlemesine olanak verir.

EKONOMİK YÖNDEN SPORUN ÖNEMİ:

1. Ferdin günlük işlerini ve yaşayışını en verimli şekilde yürütebilmesini sağlar.
2. Yapıcı ve üretici yetenekleri geliştirir.
3. İş, görev ve meslek sorumluluğu kazandırır.
4. İş gücünü artırır.

ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN SPORUN ÖNEMİ:
1. Spor etkili ve çekici bir eğitim unsurudur.
2. Bireyi topluma hazırlar.
3. Bireyin mevcut yapısını geliştirici ve eğitici rol oynamasının yanında fikir ve ruh eğitiminin de önemli bir rolü vardır.
4. Genç nesillerin yapıcı, yaratıcı ve üretici olmasında sosyal kaynaşma ve kültürel kalkınmaya büyük etkisi vardır.
5. Kişiyi toplumun en önemli ve onurlu bir üyesi yapar.
6. İyi alışkanlıklar edinmede önemli bir rolü vardır.
7. Bedensel ve ruhsal bir eğitim aracıdır.
8. Kişilere hem statü kazandırır, hem de gelir düzeyini arttırır.
9. Yetenek esaslarına göre fırsat eşitliği sağlar.
10. Sosyal hayatın ve sosyal çevrenin en önemli unsurudur.
11. Çocuk ve gençlerin her bakımdan gelişmesinde önemli bir rol oynamakta büyüme çağındaki çocuklar için bedensel sağlık, fizyolojik gelişme, iyi bir kişiliğin oluşması ve ruh sağlığı bakımından yararlı ve gereklidir.
12. Spor yapanların kendine güvenleri daha fazladır.
13. Spor kötü alışkanlıklardan daha kolay kurtulmaya yardımcı olur
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:19
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dolaşım ve solunum sisteminin kapasitesinde artışı sağlar. (Kardiovasküler dayanıklılık)
Dolaşım-solunum sisteminin dayanıklılığı, belirli bir süre boyunca büyük kas aktivitelerinin yerine getirilmesi için destekte bulunma becerisidir. Sık sık işittiğimiz aerobik egzersizler 'oksijenle yapılan, orta şiddetli yüklenme veren, uzun süre devam eden egzersizler' anlamına gelmektedir. Kalbimiz de bir kastır ve diğer tüm kaslar gibi bir egzersiz programına devam ederek, onun büyüklüğünü ve kuvvetini arttırabiliriz. Yapılan egzersiz sonucunda kalbimiz daha güçlü hale gelecek ve daha etkili bir organ olacaktır. Gelişmiş bir kalpte, her atımında daha fazla kan pompalayacağı için bir dakikada ki atım sayısı azalacaktır. Böylelikle artan kan akışı sayesinde kaslara daha fazla oksijen taşınacaktır. Tüm bunların sonunda yoğun bir aktivitenin sonunda görülen yorgunluk daha geç ortaya çıkacak ve yorgunluk sonrası toparlanma daha erken olacaktır.
Kas kuvvetinin ve dayanıklılığının artışını sağlar.
Kas dayanıklılığını arttırır, yorgunluğu hissetmeden, daha uzun süreli yoğun çalışmayı sağlar. Kemik yoğunluğunu arttırarak kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Esneklik yeteneğinin geliştirilmesini sağlar.
İyi bir eklem hareketliliği sağlayarak kas yaralanmalarına ve ağrılarına karşı yüksek oranda direnç göstermeyi sağlar.
Vücut Kompozisyonunun ideal duruma gelmesini sağlar.
Kilo vermeye yardımcı olur, kişinin doğasına göre vücut şeklinin ideal forma girmesine yardımcı olur.
Pek çok baş ağrısı çeşidinin giderilmesine yardımcı olur.
Sırt ağrılarını önler.
Sigarayı bırakmada yardımcıdır.
Daha kolay ve iyi uyumaya yardım eder.
Oksijen alım kapasitesini arttırır.
Dinlenme anındaki kalp atım sayısını, yani nabzı düşürür.
Denge ve koordinasyonu geliştirir.
Sağlıkla ilgili harcamalarda azalmaya yol açar.
Zihinsel sağlığa etki eder.
Stresle daha kolay ve etkili başa çıkmayı sağlar.
İnsanın kendine olan güvenini geliştirir.
İşte verimliliği arttırır.
Daha fazla enerji vererek, günlük yaşamın gereklerini daha kolay yerine getirmeye yardımcı olur.
Yeni insanlarla tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek için idealdir.
Yaşam kalitesini arttırır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Sporun Sağlık Üzerindeki Etkileri
1-Hareket Sistemimiz Üzerindeki Etkileri
Sporun sağlık üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Spora başlamadan önce hangi spor türünü seçeceğimiz fiziksel durum, yaş, kondisyon düzeyi kriterlerine göre farklılık göstermektedir. Seçeceğimiz spor türü her ne olursa olsun kas sistemimiz ve hareket sistemimiz üzerinde çok büyük etkiler oluşturacaktır.
  • Yapacağımız spor türü, eklemlerin genişliğini korumasına ve gelişmesine katkıda bulunur. Çok ciddi olarak ta eklemlerin katılaşmamasına karşı savaş verir.
  • Kıkırdakların devinme kabiliyetlerini geliştirerek eklemlerin üst düzeyde korunmasını sağlar.
  • Kemik düzeyinde; kalsiyum tutulmasını kolaylaştırarak kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan hastalıklarla mücadelede etkili bir koruma aracıdır.
  • Yapacağınız spor; kalça, eklemler ve en önemlisi omurgadaki ağrıların giderilmesinde büyük rol oynar. Ayrıca toplumda çok sıklıkla görülen bel ağrılarına karşı en büyük silahtır.
2-Kalp Damar Sağlığı Üzerindeki Etkisi
Düzenli yapacağımız spor aktivitesi kalp damar sistemimiz üzerinde olumlu yönde büyük rol oynamaktadır. Kalp, kas yapısı sisteminde olduğu için kasılma düzeyini maksimize etmek ve böylelikle tüm organizmamıza iyi bir dağılımla kan pompalayabilmek için sportif aktivitelerden vazgeçmemeliyiz. Diğer taraftan yapacağımız fiziksel aktivite kalp damar hastalıkları risk faktörüne karşı iyi bir silah olacaktır; arteriyel hiper tansiyonu minumum seviyede tutar, aterosikleroza karşı iyi bir ilaçtır. Dolaşımı hızlandırır, sporcunun düzenli beslenebilmesini zorunlu kılar. Böylelikle damar sistemi üzerinde zararlı etkenler olan alkol ve sigara gibi toksik etkileri bulunan maddelerden uzaklaşmamıza olanak sağlar.

Özetle;

- Kalp çalışma sistemini ekonomik ve efektif çalıştırır. Aynı zamanda düzenler.
- Sportif aktivite periferik damar direncini minimuma indirmesinden kaynaklı kalp üzerindeki mevcut yükü hafifletmiş olur.
- Hiper tansiyonu düzenlemiş olur.
- Kan dolaşımı hızlanacağından vücudumuzdaki metabolik artıkların dışarıya atılımı maksimum seviyeye çıkar.

3- Dış Görünüm

Sporun fiziksel görünümümüz üzerindeki etkisi tartışılmazdır. Sportif aktivite kısa sürede kilo kaybına yol açmaz, terleme yolu ile kilo kaybı hedeflenmemelidir. Su kaybı ile verilen kilo sağlıksız olduğu gibi kısa süre içerisinde geri alınır.

Spor selülit gibi istenmeyen bir fiziksel olgunun birebir önleyicisidir. Spor kas dağılımını uyumlu hale getirir, aşırı kilo alımına engel olur.

4- Psikolojik Yararlar
Sporun insan üzerindeki psikolojik etkisi en fiziksel etkileri kadar önemlidir.
  • Yoğun iş hayatı ve heyecanın üzerimizde oluşturacağı olumsuz etkilerinden kurtarır.
  • Spor bedenimizi daha iyi algılayabilmemizi sağlar. Cinsel hayatımızın düzenli gelişimine katkıda bulunur.
  • Beynin daha fazla oksijenlenmesi ile zekasal etkinliği yükseltir.
  • Takım ruhunu geliştirir ve bireyler arasında ilişkiler kurarak sosyal olguyu ve karşılıklı saygı kavramını geliştirir.
  • Spor keyifli vakit geçirmemizi sağlar buna karşılık beyin hormonlar salgılar. Endorfinler ise aile ve mesleki kaygılardan kurtulmaya imkan tanır.
Spor Toplumdaki genç grubun sorumluluk duygularını güçlendirir, öfkeyi kontrol altına alabilme kabiliyeti sağlar. Yoğun iş hayatı ve stresin getirdiği saldırganlık duygusunu köreltir. Özellikle çocuklar spor yaparken tüm enerjinin boşaltılması sayesinde dikkatlerini daha fazla toplayacaklardır. Aynı zamanda gençler için spor kendine güven aşılayacağı için onlara kişisel ifade yeteneği kazandırır.
Spor, gençliği aşırı heyecanını üzerlerinden atmalarını sağlar olaylara yaklaşımlarında serinkanlı olmayı öğretir. Önemli kararlar alırken daha sağlıklı muhakeme ederler.

Spor Unutkanlığı Önler
Spor yapan ileri yaş gurubu kitle sıkça rastlanan depresyon rahatsızlığına spor yapmayanlara oranla çok daha az yakalanırlar. Daha önce bahsettiğimiz sporun faydaları arasında; hareket sistemi, kalp damar sistemi üzerindeki olumlu etkileri sayesinde daha dinç ve sağlıklı olurlar. Böylelikle yaşlıların beyin aktivitelerini arttıran spor unutkanlığı minimum seviyede tutar.

BAKINIZ
Sporun sağlığımıza faydası nedir?
Spor Nedir? Spor ve Sporun Tarihçesi Hakkında
Sağlıklı Yaşam için Spor
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:45
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Ocak 2013       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
KISA VE ÖZ BİE ŞEKİLDE ;
-Bireyi topluma hazırlar.
-Spor bir tedavi yöntemidir.
-Toplumların eğitim ve kültür düzeylerini artırır.
-Kendini kontrol etmeyi, başkalarına kurallara saygıyı öğretir.
-Ölçülü ve planlı bir şekilde çalışmayı ve dinlenmeyi öğretir.
-Birlikte olma, birlikte iş yapma ve bireyin toplumda kendisini belirlemesine olanak verir.
-Disiplinli olmayı öğretir.
Son düzenleyen Safi; 12 Temmuz 2018 02:21

Benzer Konular

15 Ocak 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Haziran 2009 / UnknowN Müslümanlık/İslamiyet
13 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap