Arama

Ağız içinde yara ve iltihap çıkmasının nedenleri neler?

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 131.189 Cevap: 7
halit C - avatarı
halit C
Ziyaretçi
10 Ocak 2009       Mesaj #1
halit C - avatarı
Ziyaretçi
Ağız içinde yara ve iltihap çıkmasının nedenleri neler?
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 01:46
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
10 Ocak 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Ağız ve Diş Eti İltihabı ve Yaraları
  • Sirke ile gargara yapılır. Şap ve mazı toz yapılarak yaralara sürülür. Sarısabır ve şap toz haline getirilerek yaralara sürülür. .
  • Kuru üzüm, anason ve bal ile merhem yapılarak yaralara sürülür.
  • Karnıyarık tohumu kaynatılarak elde edilen suyu ile gargara yapılır.
  • Böğürtlen yaprağı, sinirli yaprak, mercimek ve hünnap kaynatılır, suyuna dut pekmezi ilave edilerek gargara yapılır.
  • Zeytin yaprağı çiğnenir. Rezene yakılarak külleri yaralara sürülür.
  • Çilek yaprağı çiğnemek ağız içindeki yaraları tedavi eder.
  • Dut pekmezi yenilmelidir.
  • Kekik suyu ile gargara yapılır.
  • 1 bardak suda 10 gr karbonat eritilir ve gargara yapılır.
  • Adaçayı ile gargara yapılır.
BAKINIZ Ağız ve Diş Sağlığı
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 01:51
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
10 Ocak 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Ağız içi yaraları nelerdir?
Ağız ülseri veya aft olarak da adlandırılan ağız yaraları,tıp dünyasınca nedeni henüz tam olarak bilinmeyen doku bozukluklarıdır. Ortası beyaz, sarı ya da gri renkteki bu yaralar, uçuk ile aynı şey değildir. Oldukça can yakıcı olan yaralar mutlaka ağız içinde oluşur ve dudaklarda, yanaklarda,dilde, diş eti veya damakta ortaya çıkar. Çoğu kez aynı anda 2 – 3 adet yara görülür.Ağız yaralarının daha çok kadınları etkilediği görülmekle birlikte çocuk yaştan itibaren hemen herkeste görülebilir. 7 ila 10 gün arasında iyileşir ve tekrarlayıp tekrarlamayacağı kişiye göre değişir. 'Nedeni tam bilinmiyor' dedik ama aft üzerinde etkili olduğu düşünülen çeşitli etkenler, bu yaraları tetikleyen nedenler bulunmaktadır. Diş macunundan, yiyeceklere uzanan farklı etkenler sayılır. Bu etkenleri sıralamadan önce ağız yarasının bulaşıcı olmadığını da ekleyelim.

Fiziksel Travma
Yanlışlıkla yanağı ısırmak, çok sıcak yiyecek veya içecekler, sivri bir cisim nedeniyle ağız içinin tahriş olması veya protez dişler ağız içinde yaralara neden olabilecek fiziksel travma örnekleridir.

Yiyecekler

Asitli yiyecek, içecekler ağız yaralarını tetikleyebilir. Burada asitli içeceklerden kasıt sadece kola, gazoz gibi içecekler değildir. Örneğin portakal suyu, ağız yaraları olanlarda ya da hassas bir ağız dokusuna sahip kişilerde en çok şikayete yol açan içeceklerin başında gelir. Sadece portakalın değil genel olarak turunçgillerin asit oranı yüksektir. Asit oranı yüksek meyvelerin yanı sıra, sirke, sirkeli soslar, tuzlu, baharatlı, acılı yiyecekler, turşu, çerez ve pek çok kimyasal içeren hazır gıdalar ağızda aft oluşmasını tetikleyebilir. Ağızda aft oluşmasından bir iki gün öncesine kadar yediklerinizi gözden geçirerek, size neyin dokunmuş olacağına dair bir ipucu yakalamaya çalışabilirsiniz.

Alerji
Yiyecek alerjilerinin % 90'ında süt, fıstık, fındık, soya, balık, buğday veya kabuklu deniz ürünlerinin yiyecekle ilgili alerji türlerini tetiklediği görülür. Glüten, inek sütü proteinleri, çikolata, tarçın, ceviz, badem, domates, incir, limon ve çileğin ağız içinde aft çıkmasında katkısının olduğu belirtilir. Histamin salgılanması sonucu ağızda hücre ve dokular zarar görebilir ve alerjik semptomlardan biri olarak, ağız yaraları ortaya çıkabilir.

Mide Mikrobu
Helikobakter pilori adıyla bilinen mide mikrobu, B12 gibi bazı vitamin eksikliklerinin yanı sıra ağız yaralarına da yol açabilir. Aft nedenleri araştırılırken genellikle atlanır ancak ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına da sebep olabilen mide mikrobu, son derece yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Aft sorununun altında mide mikrobu yatıyorsa, bu durum tedavi edilmeden afttan kurtulmak da mümkün olmayacaktır.

Sigarayı Bırakmak ya da Sigara İçmek
Her fırsatta sigara içmenin zararlarından söz ederken, birden bire sigara bırakmanın bir zararı olabileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Elbette bu geçici bir durumdur. Sigarayı bıraktıktan sonra vücuttaki kimyasalların değişmesi sonucu ağız yaraları tetiklenebilir. Ancak siz, uzun vadede sigarayı bırakmanın ne kadar yararlı olduğuna odaklanın ve bu kısa süreli sorun nedeniyle sakın sigaraya tekrar başlamayı düşünmeyin!
Sigarayı bırakmak aft riski oluştursa da, sigara içmek de aynı şekilde bu yaralara neden olabilir. Tütün, alkol ve çeşitli kimyasallardan dolayı ağız yaralarının tetiklendiği bilinmektedir.

Bazı Diş Macunları
Her diş macunu değil ama içinde 'sodyum loril sülfat' (SLS) bulunan diş macunu ya da gargara benzeri ağız hijyen ürünlerinin aftı tetiklediği görülmüştür. Bunun nedeni SLS'nin ağız dokularındaki koruyucu tabakayı kurutması ve alttaki dokunun yaralara karşı daha savunmasız hale gelmesi olarak açıklanabilir.

Vitamin veya Demir Eksikliği
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraların tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar. Vitamin eksikliği ayrıca kötü beslenmeye ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına da bir işaret olabilir. Her iki durum da ağız yaralarını tetikleyen durumlardır. Eğer başka herhangi bir neden göremiyorsanız, ağız yaralarınızın nedenini anlamak için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir.

Hormonal Dengesizlikler
Hormonal dengesizliklere vücudun verdiği tepkilerden biri de ağız yaralarıdır. Örneğin ergenlik dönemindeki genç kızlarda ya da kadınlarda adet döneminde, ağız yarasının çıkmasına sık rastlanır.

Stres
Pek çok fiziksel şikayetin nedenleri arasında stresi görmek, artık hiç şaşırtıcı değil ve aftlar da bu şikayetler arasında sayılabilir. Ne yazık ki gün boyu taşıdığımız endişeli düşünceler, iş yerindeki ya da evdeki mutsuzluklar, her şeyi dert edinen halimiz veya trafikte geçirdiğimiz sıkıntılı saatler derken, vücudumuz fiziksel olarak tepki vermekte gecikmiyor. Kadınların regl dönemlerinde hormonal değişikliklerin yanı sıra, gerginlik de aftlara davetiye çıkarabilir.

Genetik
Yapılan bir araştırmada afttan muzdarip olan kişilerin % 35'nin ailelerinde en az bir kişinin daha afttan şikayetçi olduğu ortaya çıkmıştır. Tek yumurta ikizlerinin % 90'ında, her iki kardeşte de aft çıktığı görülmüştür. Ailesinde aft görülen kişilerde aft oluştuğunda, bu rahatsızlığı daha erken yaşlarda ve daha ağır belirtilerle geçirdikleri ortaya çıkmıştır.

Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı, vücudun buğday, çavdar ve arpada bulunan glüten adlı proteine tahammülsüzlüğü anlamına gelir. Bu durum ince bağırsakta iltihaplanmayla kendini gösterir. Çölyak hastalığının diğer bir yaygın belirtisi ise ağız yaralarıdır.

Chron Hastalığı
Yine iltihabi bir bağırsak hastalığı olan Chron hastalığı, bağırsakta iltihaplanmaya yol açan ve hem midede hem de ağızda yaralara neden olabilen bir rahatsızlıktır.

Bağışıklık Yetmezliği
HIV ya da lupus gibi vücudun bağışıklık sistemine saldıran herhangi bir bağışıklık hastalığı, ağız yaralarına yol açabilir.

Ağız içi yaraları nasıl geçer?
Ağız içi yaraları herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. AFT sorunu ile karşı karşıya olanların aşağıda sıralanan işlemlerden birini yada birkaçını uyguladıklarında daha rahat bir periyot geçirmeleri mümkündür:
Ağrıyı azaltmak ve iyileşme periyodunu kısaltmak için yapılabilecekler şunlardır.
  • Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • "2% Hydrogen Peroxide" solüsyonuna batırılan pamuk yada gazlı bez ile AFT bölgesi temizlenebilir.
  • Su ile karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem AFT üzerine sürülebilir.
  • Yarım bardak suya yarım kaşık tuz ilavesi ile elde edilen solüsyonla günde üç kez gargara yapılabilir,
  • Yemeklerden önce AFT bölgesine "Xylocaine" solüsyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
  • AFT üzerine uygulanacak "Orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
  • "Sucralfate" tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
  • Özellikle başlangıç aşamasında "Tetrasiklin" tableti suda eriterek elde edilen solüsyon ile gargara yapmak AFT'nin fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir Topikal Steroid "% 0,1'lik Triamcinalone" uygulanması ya da steroidli bir gargara "Betamethasone Syrup" ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
  • "Chlorhexadine" gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.
  • "Tetrasiklin" şurupla hazırlanan 12,500 ünite "Nystatin", 1.25 mg "Diphenhydramine", ve 0.25 mg/m "Hydrocortisone" karışımı 'Shotgun' solüsyonu olarak kullanılabilir.
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 01:56
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
6 gündür kenital bölgemde kaşıntı ve ağrı vardı vardı sıcak suyla masaj yaparak birkaç defa yıkadım 2 gündür sivilceye benzer bırşeyler var agrısı daha çok arttı ağzımın içinde dede yaralar çıkmaya basladı .2 ay önce agzımın içi çok kötü uçuk olmuştu kanıyorduda tekrarladı diye çok tedirgin oldumo zaman dahiliyeye gittim verdiği ilaçlar fayda vermedi mikrobik hastalıklar dokturuna gittim cildiyeye gönderdi artık işten izin alıp gidemedim şimdi hangi doktura gidecem bimiyorum cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2011       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bu ağız içi yaralar yani aftlar b12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır gece vakti başınıza gelirse ilk öncelik karbonatlı su karbonat yoksa tuzlu su ile bolca gargara yapın ilaç olarakta ilk olarak kenacort ve piraldyne losyonu tavsiye ederim gerce kenacort en iyisidir. ağzınız çamur gibi olsada iş görür. yaklaşık 7-10 gun arasında gecer .
serpilmeral - avatarı
serpilmeral
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2016       Mesaj #6
serpilmeral - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
biruni adlı kullanıcıdan alıntı

daha çok üşütme ve hazımsızlıktan kaynaklanır ağız yaraları.
@, fadedliver arkadaşın yazdıkları güzel öneri..

nöbet şekerini de akide şekeri gibi tüketmek de faydalı olabilir.

katılıyorum çok doğru
zalım - avatarı
zalım
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2016       Mesaj #7
zalım - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

benim ağız yaram hiç geçm,iyo artık canıma tak dedi
ne ya0mam lazım

Eczanelerde kara duttan yapılmış gargara satılıyor dene ben faydasını gördüm
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Ağız Yarası Nedenleri


Virüs İltihapları


Ağız yarasının en yaygın nedeni virüslerdir. En bilinen örneği herpes simplex virüsüdür, dudakta uçuğa ve bazen de damak ülserine neden olabilir. Suçiçeği ve zona hastalığına neden olan varicella-zoster virüsü de ağzın bir yanında yaralara neden olur.
Bu virüslerin neden olduğu diğer hastalıklar iyileşse bile vücutta kalan virüsler ağız yarasına neden olabilir.

Diğer İltihaplar


Sağlıklı bir ağızda bulunan doğal bakterilerin sayısı çok artarsa veya frengi – bel soğukluğu gibi hastalıklara neden olan bakteriler ağıza bulaşırsa ağız içine yaralar ortaya çıkar. Candida albican isimli mayanın sayısında aşırı çoğalma da ağız yarasına neden olabilir.

Bakteriden kaynaklanan ağız yarasında diş ve diş etlerinde içi iltihap dolu şişkinlikler, apseler oluşabilir. Bu iltihap tüm vücuda yayılarak selülit hastalığı gibi sorunlara yol açabilir.

Frengi ise ağız içinde kırmızı, ağrısız pamukçuklara neden olur. Tedavi edilmezse ağız içinde beyaz tabaka oluşabilir. Yüksek derecede bulaşıcıdır. İleri derecedeki frengi ise damakta derin boşluklu yaralar oluşturabilir.

Yaralanma ve Tahriş


Ağız içinin herhangi bir şekilde darbe alması veya tahriş olması, kesecik ve kabarcıklara; kolayca yırtılan kesecikler de ağız yarasına, aftlara neden olur. Tahrişe neden olabilecek örnekler şunlardır:
  • Kırık veya düzensiz dişlerin ağız içinde kesikler oluşturması. Kaza ile yaşanan ısırmalar
  • Asitli yiyecek ve içecekler, tarçınlı çeşniler
  • Kan durdurucu ilaçlar
  • Bazı diş macunları, şeker ve sakızlar
  • Diş telleri
  • Diş tedavileri
  • Aşırı sıcak yiyecek ve içecekler

Tütün


Sigara ve diğer tütün mamulleri ağız içi yarasına neden olabilir. Çünkü;
  • Tahriş edici toksin ve karsinojenler içerir
  • Ağzı kurutarak tükürüğü etkisizleştirir
  • Ağzın normal sıcaklığını artırır, asidik dengesini bozar, iltihaplara karşı savunmasız bırakır.

İlaçlar ve Radyoterapi


Ağız yarasına neden olan ilaçların içinde ilk akla gelen kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarıdır. Ayrıca romatoid artrit ve bazı otoimmun hastalıklar için kullanılan ilaçlardan içeriğinde altın bulunanlar ağız yarasına neden olabilir.
Radyasyon tedavisinde kullanılan X ray ışınları da sık sık ağız yarasına yol açar. Nadiren antibiyotiklerin ağız yarasına neden olduğu görülmektedir.

Bazı Sistemik Hastalıklar


Aşağıda yer alan bütün vücudu etkileyici özellikteki hastalıkların belirtilerinden biri de ağız yarasıdır:
  • Behçet Hastalığı
  • Stevens-Johnson Sendromu
  • İltihabi bağırsak hastalığı
  • Çölyak Hastalığı
  • Liken planüs
  • Pemfigus vulgaris
  • Büllöz pemfigoid

Diğer Nedenler


Ayrıca şu durumlar da ağız yarasına yol açabilir:
  • Dile takılan piercing halkalar
  • Ağız kanserleri
  • Sigaranın bırakıldığı ilk günlerde vücudun kimyasal iyileşmeye uyum sağlamaya çalışması
  • Aşırı stres ve kaygı bozuklukları
  • Demir, folik asit ve çinko eksikliği

Ağız Yarası Tedavisi


Ciddi bir hastalıktan kaynaklanan ağız yarası vakalarında önce o hastalık tedavi edilmelidir.
Çoğu ağız yarası bir iki hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Aşağıdaki yöntemlerle süreç hızlandırılır ve daha ağrısız olması sağlanır:

İlaç Tedavisi


Ağız yaraları için şu ilaçlar kullanılabilir:
  • Antiseptik Jeller: Lidocaine, xylocaine, Ambesol veya Orajel gibi bölgesel antiseptik jel kullanabilirsiniz. Kullanım şartları için eczacınıza danışınız.
  • Kortikosterodler: Sprey veya gargara şeklinde kortikosteroit ilaçlar kullanabilirsiniz. Bölgesel steroit kullanmayın, iltihap riskini artırabilir.
  • Gargaralar: İyot içerikli gargaralar afta iyi gelir. Klorheksidin glukonat içerikli antimikrobik gargaralar ağızda bulunan zararlı mikroorganizmaları öldürür, iltihabı giderir.
  • Ağrı Kesiciler: Paracetamol gibi ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Ev Tedavileri
Şu ev tedavileri ağız yarasına iyi gelir:
  • Magnezyum Sütü: Eşit miktarda magnezyum sütü ve Benadryl kremi karıştırın. Pamuk parçasına emdirin, yara üzerine pansuman yapın. Ağrıyı alacaktır. Eczaneden temin edebilirsiniz.
  • Soğuk Uygulama: Bir bez parçasına sardığınız buzları yaraya uygulayabilirsiniz. Böylece oluşacak iltihapların önüne geçersiniz.
  • Yasak Yiyecekler: Sert, keskin, baharatlı veya asidik besinler tüketmeyin. Domates, turunçgiller asidik özellikleri ile yaranın şiddetini artırabilir.
  • Tuzlu ve karbonatlı Su: Karbonatlı veya tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
  • Mentol ve Karanfil: Mentol ve karanfil ağız yarası ağrısına iyi gelir. Yağları ile pansuman yapabilirsiniz.
  • Doğal Tedaviler: Bal, hint fesleğeni, Hindistan cevizi, haşhaş, meyan kökü tüketin. Ağrıyı dindirecek, bağışıklık sistemini güçlendirecek ve iyileşme sürecini hızlandıracaklardır.
  • Sıvı Tüketimi: Bol sıvı tüketin.Alkolden uzak durun.
  • Beslenme Düzeni: Büyük öğünler yerine daha sık ama azar azar yiyin.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Eylül 2014 / Misafir Tıp Bilimleri
26 Nisan 2013 / yadım lutfen Soru-Cevap
10 Haziran 2012 / nünü Tıp Bilimleri
26 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap