Ziyaretçi
Fındık ülkemizde nerelerde yetişir?
Türk fındığı (Corylus colurna) adıyla tanınan türler Türkiye'nin yerli bitkileridir. Ama yurdumuzda en çok adi fındık ile Lambert fındığının çaprazlanmasıyla elde edilmiş melez çeşitler yetiştirilir.
Sayıları 20'yi bulan bu çeşitler meyvelerinin yuvarlak, sivri ya da badem biçiminde oluşuna göre gruplandırılır. İçlerinde en lezzetlisi, yağ oranı çok yüksek olan tombul Giresun fındığıdır. Tazeyken yenen az yağlı Değirmendere fındığı da İzmit yöresinde yaygın olarak yetiştirilir.
Türkiye, 250 milyonu geçen ağaç sayısı ve 280 bin ton dolayındaki kabuklu kuru fındık üretimiyle dünya birincisidir. Fındık ağaçlarının yüzde 91'i Karadeniz Bölgesi'ndedir ve üretimin yarıya yakınını Ordu ile Giresun illeri sağlar.
19. yüzyıl sonlarından beri dış ülkelere satılan fındık. Cumhuriyet döneminde Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği' nin (Fiskobirlik) kurulmasıyla Türkiye'nin en önemli ihraç ürünleri arasına girmiştir...
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye, 250 milyonu geçen ağaç sayısı ve 280 bin ton dolayındaki kabuklu kuru fındık üretimiyle dünya birincisidir. Fındık ağaçlarının yüzde 91'i Karadeniz Bölgesi'ndedir ve üretimin yarıya yakınını Ordu ile Giresun illeri sağlar.
19. yüzyıl sonlarından beri dış ülkelere satılan fındık. Cumhuriyet döneminde Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği' nin (Fiskobirlik) kurulmasıyla Türkiye'nin en önemli ihraç ürünleri arasına girmiştir...
DEVAMI >>>> Fındık ve Fındık Yetiştiriciliği
Son düzenleyen perlina; 1 Mart 2017 16:22