Arama

Şap nedir, ne işe yarar, neden kullanılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 24 Temmuz 2016 Gösterim: 542.224 Cevap: 6
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
27 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
Şap nedir?
EN İYİ CEVABI buz perisi verdi
Alıntıdaki Ek 47689
Şap (bileşik)
Şaplar çift tuz grubuna giren bileşiklerdir. Genel formülleri [Me+1Me+3(SO4)2.12H2O] şeklindedir. Buradaki Me+1 = K+, NH4+, Rb+, Cs+, TI+; Me+3 = Al+3, Fe+3, Ga+3, In+3, Cr+3, V+3 şeklinde ifade edilebilir.
Sponsorlu Bağlantılar
İplik ya da kumaş boyama ve su saflaştırmada sıkça kullanılan şapların yerini bugün alüminyum sülfat almıştır.
Şaplar, suda kolayca çözünürler ve tatlımsı bir tada sahiptirler.

DEVAMI Bileşikler - Şap

Şap Hastalığı
Özellikle sığırlarda rastlanan, çok zararlı, bulaşıcı bir hastalık. Ağızda ve tırnaklar arasında kabarcıklar ve yüksek ateşle belirir.

DEVAMI Şap Hastalığı
Son düzenleyen NeutralizeR; 16 Mayıs 2016 06:30
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
11 Şubat 2010       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
eskiden akide şekeri gibi ağızda emilmesi halinde; ağız yaralarına yaraları için kullanılırdı.
basur tedavisinde de kullanılırdı, bir ata sözü de Msn Wink bu yüzden çıkmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

1985 de çıkan, şifalı bitkilerin satılması düzenlemelerine göre,
yemek - içmek için satılması, gıda ürünlerinin yanında "rafa konulması" yasaklanmıştır.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
18 Kasım 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ad:  Şap.jpg
Gösterim: 94981
Boyut:  12.0 KB
Şap (bileşik)
Şaplar çift tuz grubuna giren bileşiklerdir. Genel formülleri [Me+1Me+3(SO4)2.12H2O] şeklindedir. Buradaki Me+1 = K+, NH4+, Rb+, Cs+, TI+; Me+3 = Al+3, Fe+3, Ga+3, In+3, Cr+3, V+3 şeklinde ifade edilebilir.
İplik ya da kumaş boyama ve su saflaştırmada sıkça kullanılan şapların yerini bugün alüminyum sülfat almıştır.
Şaplar, suda kolayca çözünürler ve tatlımsı bir tada sahiptirler.

DEVAMI Bileşikler - Şap

Şap Hastalığı
Özellikle sığırlarda rastlanan, çok zararlı, bulaşıcı bir hastalık. Ağızda ve tırnaklar arasında kabarcıklar ve yüksek ateşle belirir.

DEVAMI Şap Hastalığı
Son düzenleyen NeutralizeR; 29 Haziran 2016 18:57
In science we trust.
Çölden bir ayı - avatarı
Çölden bir ayı
Ziyaretçi
23 Aralık 2015       Mesaj #4
Çölden bir ayı - avatarı
Ziyaretçi
İsviçreli bilim adamlarının uzun uğraşları sonucunda elde edilen birtakım bilimsel araştırmalar sonucunda şapın halk arasında DDT olarak da bilinen bir kimyasal maddeyle paralel yan etkiler gösterdiği anlaşılmıştır. 2015 yılı TÜİK anketlerine göreyse Türkiye'de şapı komşusundan yararlı olduğunu duyduğu için günde bir çay kaşığı kahvaltı sonrası tüketenlerin oranı %54,32 ye yükselirken, basur tedavisi için makadına uygulayanların oranı %4 lük bir düşüş gösterdi. Bunun halk eğitim merkezlerinde verilen ileri seviye cinsel eğitimin bir ürünü olduğunu söyleyen Erdoğan basur için farkındalık yaratmak amacıyla çayına şeker yerine şap katarak halka desteğini gösterdi. AA.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Nisan 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Şap Nedir.jpg
Gösterim: 48405
Boyut:  32.1 KB
şap
, çoğunlukla alüminyum sülfat, su ve başka bir elementin sülfatından oluşan hidratlı çift tuzların ortak adı. Ticari açıdan en önemli şap türü potasyum alüminyum sülfat ya da potasyum şapıdır. Potasyum şapı, sulu potasyum sülfat çözeltisinin buharlaştınlması yoluyla hazırlanır. Alüminyum sülfat aynca, sodyum, amonyum, sezyum, gümüş, rubidyum, talyum, hidrazin, hidroksilamin sülfatlar ile birçok organik aminlerin ve büyük bir olasılıkla lityumun sülfatlarıyla da şap oluşturabilir. Bunun yanı sıra demir, krom, mangan, kobalt, galyum, titan, tungsten, iridyum, rodyum ve indiyum sülfatlar şapın yapısında alüminyum sülfatın yerini alabilir. Şaplar ilaç, dokuma, şeker, kâğıt, boya, kibrit ve deodorant gibi birçok maddenin üretiminde kullanılır. Aynca kabartma tozlarında, yangın söndürücülerde, dokuma boyalannda, su arıtımında ve su geçirmez kâğıt üretiminde de şaptan yararlanılır.

şap (II)

isim, kimya Arapça şabb
  • Alüminyum ve potasyum sülfatından veya amonyum alüminyum sülfatından oluşan, sıcak suda eriyen, tadı buruk, antiseptik bir madde:
"Tevekkeli dememişler: Kırk yıllık şap olur mu, şeker?"- O. C. Kaygılı.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
şapa oturmak
şap gibi
şap gibi donmak (veya kalmak)
şap gibi yanmak

Birleşik Sözler
şap hastalığı
şap taşı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen NeutralizeR; 16 Mayıs 2016 19:04
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Nisan 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
şap (III)
isim, mimarlık
İnce kum ve çimentoyla yapılan düzgün döşeme sıvası.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Temmuz 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ŞAP


-pı a. (ar. şabb'dan).
1. Anorg. kim. Genel formülü Ad:  şap1.JPG
Gösterim: 40834
Boyut:  9.7 KB olan çift sülfatların genel adı; bu formülde M alkali bir metali ya da amonyumu, M' alüminyum, demir ya da krom gibi üç- değerli bir metali gösterir. (Kimi şaplar aslında Ad:  şap2.JPG
Gösterim: 40813
Boyut:  9.7 KB formülünde metal komplekslerdir.) [Bk. ansikl. böl.)
2. Şap gibi, ağza alınmayacak tadar tuzlu şeyler için kullanılır. II Şap gibi donmak, şap gibi kalmak, bir olay ya da durum karşısında aşırı ölçüde şaşırarak ses çıkaramaz bir hale gelmek (tkz.). II Şap kesilmek, sözkonusu bir yiyecek, bir içecekse, tadı keskinleşmek; bir kimseyse, şaşırıp donakalmak (tkz.). II Şapa oturmak, içinden çıkılması güç bir durumda kalmak, bir çıkmaza düşmek (tkz.).

—Yerbil. Halk dilinde Kızıldeniz’deki mercan resiflerine verilen ad. (Zenciler için tehlikeli olan bu resiflerden ötürü Kızıldeniz’e eskiden halk arasında Şapdenizi deniyordu. Kesinlikle olumsuz bir sonuçla karşılaşmak anlamına gelen “şap’a oturmak” deyimi de bundan türemiştir.)

—ANSİKL. Anorg. kim. Asıl şap,Ad:  şap3.JPG
Gösterim: 40828
Boyut:  10.1 KB formülünde potasyum ve hidratlı alüminyum çift sülfattır. Kübik sistemde düzgün sekizyüzlüler biçiminde kristalleşen, şeker tadında, büzücü, renksiz bir katıdır. Sıcakta, soğuktakinden daha çok çözünür. Isıtıldığında kristal suyunda 91 °C’ta erir; bu durumda soğumaya bırakıldığında ka- yaç şapı denen camsı bir görünüm alır. 91 °C’tan itibaren ısıtılmaya devam edilirse suyunu tümüyle yitirerek kabarır ve şap mantarı denen süngerimsi bir kütle durumuna gelir. Böylece oluşan susuz tuz, kalsine şaptır.

Şap

, alüminyum hidroksidin boyarmaddeleri bağlama özelliğinden dolayı boya- macılıkta mordan olarak kullanılır. Çeşitli hayvansal maddelerin çözünmesini önlediğinden derilerin korunmasında işe yarar. Ayrıca kâğıt hamurunun tıkızlaştırılmasında, alçının sertleştirilmesinde kullanılır. Tedavide büzücü ve hafif antiseptik etkisinden dolayı şap çözeltilerinden yararlanılır. Arı kil üzerine sülfürik asidin etkimesi ya da alünitin 600 °C’ta talsine edilmesi ve sülfürik asit içinde çözülmesiyle elde edilir. Şap, bileşimleri aynı olan, aynı biçimde kristalleşen ve eşyapılı (izomorf) olan hidratlı çift sülfatlar serisinin bir örneğidir. Belli başlı türleri, bileşiminde amonyum bulunan renksiz amonyum şa pı, pemba renkli demir şapı ve mor renkli krom şapı'dır.

ŞAP


a. (İr. chape). Inş. Yüzeyi henüz yaş olan düzleme betonu üzerine dökülüp perdahlanan, çimento harcından yapılmış döşeme kaplaması.

—Inş. ve Bayınd Yüzer şap DONATILI Bltüm'ün eşanlamlısı.

ŞAP


a. (erken alemanik schappe, floret gamitürü'nden). Tekst. Şap ipliği, doğal ipek altıklarını özel bir yönteme göre işle yerek elde edilen iplik. (Bk. anaikl böl) II Şap ipeği KAMÇISAŞ! II Şap iplikçiliği. etkinlik alanı, şap ipliği üretimi olan sanayi kolu.

—ANSikL İpek çok pahalı olduğundan, artıklarının kullanılması düşünülmüş ve XVIII yy.Tn sonunda da İngiliz Lister in çalışmalarıyla bu artıklar sanayileştirilmiştir Şap ipliği, bir dizi doğal ipek artığıyla beslenir hurda ipek, kırpıntı ipek, lava dibi ipeği, hatalı kozalar vh Bu arlıklar önce, sabunlu su ve sodyum karbonat banyolarında işleme yoluyla zamk gidermeyi amaçlayan ve gerçek bir pişirme işlemi olan temizleme işleminden geçirilmelidir. En kaliteli malzemeleri işlemede hâlâ uygulanan eski bir tekniğe göre kurutulan artıklar dövülür, sonra sivri uçlarla donatılmış tamburlardan oluşan makinelerde çözülür. Ardından, yuvarlak biçimli özel bir tarama makinesinde taranır; ardışık birçok işlem halinde gerçekleştirilen tarama, uzunluklarına göre 1 çekim, 2. çekim, 3. çekim diye sınıflandırılan homojen elyaf grupları elde etmeyi sağlar (bu sınıflandırma, git gide azalan uzunluklara karşılık gelir) Bu şekilde taranan elyaf, kesintisiz bir şerit halinde bir araya toplanır, sonra iplikçilikte uygulanan klasik işlemlerden geçirilir çekme makinelerinden geçirme, sabit vargellerde eğirme.

Daha sıradan malzemelerde, yün taramada ve penye yün iplikçiliğinde kullanılan makineye benzer bir makinede çalışılması yeğlenir: bu yöntem, öncekinden çok daha ekonomiktir Şap ipliği, dokumacılıkta ve buyuk düzgünlüğü ve doğal ipe- ğinkıyie aynı olan fiziksel özellikleri nedeniyle dikiş ipliği üretiminde kullanılır.

ŞAP


a (yansıma sözü )
1. Öperken dudaklardan çıkan ses,
2. Bir kimseye avuç İçiyle vurulduğunda çıkart ses,
3. Şap dm. çıkararak: Şap diye elini öptü II Şap şap öpmek eyleminin üst üste ve sus çıkararak yapıldığını vurgular.

ŞAP


a, Çift parmaklı hayvanların ağzında ve ayeğında (en azından İki tırnak arasında) belken ve özgül bir üHravIrüeten Heri galen son derece bulaşıcı ve salgın hastalık.

—ANSİKL, Şap hastalığı, ateşli bir durumla başlar, bunu ağız mukozası üzerinde, meme üzerinde ve tırnakların arasında kabarcıklı bir döküntünün belirmesi İzler, Şap hastalığı genel olarak, evcil hayvanlardan sığır, keçi, koyun ve domuzlarda görülür. Hastalık bir çiftlikte ya da bir köyde patlak verdiği zaman duyarlı bütün hayvanları tutarak hızla yayılır, ölüm oranı düşük olmasına rağmen, nekahet döneminin uzun sürmesi, büyük maddi zararlara yol açar.
Şap virüsü son derece dayanıklıdır, bulaştığı yerlerde bir yıldan fazla kalabilir sudhldroksit ve formoldan başka dezenfektanlar onu etkilemez, bu nedenle epizooti durumunda ciddi sağlık önlemlerinin alınması gereklidir. Sığırcılığın geliştiği sanayi ülkelerinde altı aydan yukarı yaştaki sığırlar her yıl aşılanmak zorundadır.
Şap resmen bulaşıcı ve salgın hastalık sayıldığından görülen olaylar hayvan sahipleri ve muhtarlar tarafından vakit geçirmeden bölgedeki veteriner hekimliğine duyurulmalıdır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

18 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
8 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap
25 Aralık 2013 / OnlinePowerTime Soru-Cevap