Arama

Gümrükten araba alımları nasıl olmaktadır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Ağustos 2014 Gösterim: 49.810 Cevap: 16
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
21 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
nasıl gümrükten araba alabilirim
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
benim şirketimin bir ortağı yabancı uyruklu biz yabancı ortağımızın aracını şirket işlerinde kullanmak istiyoruz.
1 bu mümkünmüdür.
Sponsorlu Bağlantılar
2 prosüdörü nedir.
teşekkürler
smmm mehmet tayfur
Sign In
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
MAVİ PLAKALI TAŞIT GETİREBİLECEK VE KULLANABİLECEK KİŞİLER
1. Yabancı uyruklu olup, Türkiye'ye belirli bir süre için;
Sponsorlu Bağlantılar
a) Çalışmak (diplomatik misyon ve benzer uluslararası kuruluşlardaki diplomatik statü dışı memurlar, yabancı işçi irtibat bürolarında çalışan yabancı kişiler ve hükümetimiz ile diğer hükümetler arasında yapılan teknik işbirliği ya da benzeri anlaşmalar uyarınca gelen yabancı uyruklu uzmanlar dahil),
b) İncelemede bulunmak
c) Öğrenim görmek,
d) Emekli olup Türkiyeye gecici veya daimi yerleşme amacıyla gelen yabancı kişiler bu kısımdaki esaslardan yararlanarak taşıt getirebilirler.
Getirilecek taşıtlar :
1 inci maddede sözü edilen kişilerin yalnız otomobil, minibüs, karavan ya da motosikletleri bu kısımdaki esaslardan yararlanır. Bu kısımda kullanılan otomobil deyimi; otomobil, otomobile takılı gelen römork ve karavanlar ile arazi tipi taşıtlarını (eşya naklinde kullanılanlar hariçtir) kapsar.

MAVİ PLAKA ARAÇ ALMAK İSTEYENLERİN VEYA ARAÇ SAHİPLERİNİN BİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ HUSUSLAR

1-Mavi plakalı araçlarda hiçbir şekilde T.C gümrüklerinde vergi alınmaz .Ancak Turing oto kurumuna aracın kilo ve modeline göre teminat yatırılır.

2-Turing oto kurumuna yatırılacak teminatın şekli ve cinsi ile detaylı bilgi için Turing teminat miktarlarına bakınız

3-Mavi plaka vergisiz geçici muafiyetle satın alınmış olan araçlardan (Takrir belgeli,konsolosluk, nato vb. mensupları hariç) yıllık bandrol vergisi ödenmesi zorunludur.

4-Vergisiz geçici muafiyetle (Mavi plaka ) satın alınmış olan araçları vekalet verilmiş olsa dahi ikameti yurt dışında olmayan kişiler (Türk vatandaşı dahil) bu aracı kullanamaz. 1. derece akrabaları, gerçek ikametleri yurt dışında bulunan yabancılar ve şöfor iznine haiz olan kişiler haricinde bu araçların kullanımı yasaktır Aksi halde Gümrük kanununun 238. maddesi tatbik edilerek yüksek miktarda cezası vardır.Araç sahibi direkt olarak bu cezayı ödemekle yükümlüdür.

5-İlgili araçlar için Yıllık Trafik sigortası ödenmesi zorunludur.Ancak zorunlu olmayan Kasko sigortaları için bu zorunluluk söz konusu olmayıp ,kasko bedelleri Türkiye’de vergili otomobillere ödenen bedelin %50 oranda daha düşüktür.

6-Eşi Mavi plaka araç alma ve kullanma hakkına sahip olan kişilerin Türk olan eşleride bu araçları kullanma hakkına sahiptir.

7-İlgili araçlar vergileri ödense dahi Türk vatandaşına satılamaz,Türkiye’de kullanılmış oto İthalatı yasaktır.

8-İlgili araçların Turing oto kurumundan verilmiş olan Mavi karnelerinin bitiş sürelerinden 1 ay önce Turing otomotiv kurumuna başvurarak Türkiye’de çalışacaklarını öğrenim göreceklerini bildirmek, beyan etme, (belgeler dahilinde) şarttır.Aksi takdirde Gümrük Kanuna göre cezai işleme maruz kalırlar.

9-Mavi plaka vergisiz oto alımı kullanımı için aracı alan şahsın mutlak surette ehliyetinin olması şarttır.Yurt dışındaki almış olduğu ehliyeti Türk ehliyetine çevirme zorunluluğu yoktur

10-Türkiye’de Mavi plaka olarak tescil edilmiş olan araç sahiplerinin yurt dışına seyahatlerinde araçlarını Gümrüğe bırakma zorunlulukları yoktur. (Triptikli araçlarda bu zorunluluk vardır.)

11-İlgili araçlarla yurtdışına seyahat edilinebilinir.Ancak İran,Suriye,Türkmenistan vb. gibi Asya ülkelerine araç ile çıkışlarda 2. kez çıkış teminatı yatırılmak zorunluluğu vardır.Batı ülkelerine çıkışlarda bu zorunluluk yoktur.

12-Türkiye’ye gelişlerinde üzerlerine kayıtlı beraberlerinde getirdikleri araçları Mavi plaka araç haline getirmek sanşı mevcuttur.

13-Yurtdışından gelen ve hiçbir şekilde tescil edilmemiş araçların aracın sahibi adına Gümrükte bekleme süresi toplam 3 aydır.Gümrük ambarında günlük depolama ücreti gün başına ortalama 5 Usd dir.3 ay içerisinde işlem yapılmamış ise araç devlet malı olur.

14-Hem Türk hem yabancı nüfusuna / pasaportuna sahip olanlar Gümrük vergisiz (Mavi plaka) araç hakkından faydalanmaz.

15-Mavi plaka araç alacak şahsın araç ile ilgili yeni kayıt işlemleri gümrük,trafik işlemleri ikametinin bulunduğu ilin Gümrük idaresinde yapılmasının zorunluluğu vardır.
Örneğin;Şahsın çalışma müsaadesi ve ikameti İzmir ise ve aracı İstanbul’dan satın almış ise Gümrük ve Trafik işlemlerini İzmir Gümrükleri Baş Müdürlüğünde yapması zorunludur.

16-Yurtdışından Orijinal yurtdışı plakası ile gelen ve Türkiye’ye Turistik giriş yapmak ,mulkiyetlerindeki araçları yurt içine girerken max.6 ay süre verilmektedir.Bu araçlarla süre süre bitiminde yurtdışı giriş çıkış yapılarak tekrar 6 ay kullanım süresi alınması olanaksızdır.Araç ve şahıs tekrar max. 6 ay yurtdışında kalırsa tekrar Türkiye’ye geldiğinde 6 ay daha ek süre alır.

17- Triptik belgesi ile Türkiye'ye gelmiş araçların başka bir yabancı tarafından satın alınıp Mavi Plaka'ya çevrilmesi gümrük idarelerince yasaklanmıştır. Yalnız bu araçlar diplomatik kişilere ve yurt dışına ihracat amacıyla satılabilinir.

18-Mavi Plakalı araçlar gerek yerli gerek yabancı menşeli şirket adına tescil edilemez. Mutlaka yabancı şahıs adına tescil edilmesi gereklidir. Bir yabancı şahıs adına sadece bir araba tescil edilebilinir
Quo vadis?
uchiha itachi - avatarı
uchiha itachi
Ziyaretçi
21 Ocak 2009       Mesaj #3
uchiha itachi - avatarı
Ziyaretçi
T.C. BAŞBAKANLIK GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
TASFİYE İŞLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TASIŞ

sitesinden araç yada eşya sorgulayarak illere göre ihale tarihlerini öğrenip dilediğiniz araca teklif verebilirsiniz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Eylül 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

gümrük arabaları

gümrük arabaları özellikleri ve fiyatları
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
benim şirketimin bir ortağı yabancı uyruklu biz yabancı ortağımızın aracını şirket işlerinde kullanmak istiyoruz.
1 bu mümkünmüdür.
2 prosüdörü nedir.
teşekkürler
smmm mehmet tayfur
Sign In
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Şubat 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iyi günler size bir sorum var,bende opel zafira 1999 model 1.8.16v motorlu benzinli arac var ve bu araci,türkiye, yecikarmak istiyorum.Bana gümrük maliyeti ne kadar olur, bana yardimci olursaniz sevinirim Almanyadan.SAYGILARIMLA:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mart 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
avrupa'dan araba getirmek için kagitlarini öldurmen gerekiyor, ve oda akil isi degil arabanin ederi kadar vergi ödersin, ben sordum e280 cdi icin 34000 € ya yakin vergi istediler, ama dikkat et araban türkiyede 6 ay'dan fazla kalmasin aranin ederi kadar yine ceza öduyormusuz, gumruge koyarsan gunluk 12 dollar tutuyor, ben fransadan kesin donus yaptim bu sene hepsini sorup sorusturdum.. iyi aksamlar..
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Eylül 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
eşim yutdışında ve hemtürk hem alman vatandaşı getirdigimiz aracı altı ay kullanabiliyoruz fakat yeni bir kanun a göre misafir araç kaydı yapılırsa ve bulundugu ilin pilakası takılması şartmış bu işlemden sonra 3 yıl kalabilirmiş dogrusun yazarsanız sevinirim saygılarımla
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
alman uyruklu olan ve anneden babadan gelcmis gecmisi oz oglu oz, tc inde sirket acdı zaman ,arabasını getırebılır 3 senelık,ama türk oglu türkl olan ,ve sonradan alman uyruna giren, bu yazadan yararlanamiyo, cünkü sonradan alman oldu icin ,bu ayrımı yapan ve yazayı cıkarana sırf juh juh diyom umarım okur bu yazıyı yuh size türk deyil sizler benim icin jahudisiniz arkadaslara selamlarla kubilay
polanyali - avatarı
polanyali
Ziyaretçi
29 Ocak 2011       Mesaj #10
polanyali - avatarı
Ziyaretçi
ben polanyada yasiyorum arabami babama hiba etmek istiyorum negibi bir islem yapmam lazim

Benzer Konular

6 Kasım 2016 / ESRA GEDİK Cevaplanmış
30 Mayıs 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
18 Mart 2013 / ataberk7 Soru-Cevap