Arama

Geri dönüşüm nedir? Geri dönüşüm nasıl yapılmalıdır? - Sayfa 3

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Kasım 2015 Gösterim: 117.198 Cevap: 34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Mart 2010       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
geri dönüşüm terim olarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yötemleri ile hammadde olarak tekrar imalat kazandırılmasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Mayıs 2010       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
geri dönüşümde oyuncakların etkisi ve faydalanma alanlarının belirlenmesi ile ilgili bilgiye ihtiyacım var yardımcı olur musunuz?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2010       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
geri dönüşüm ile ilgili şiir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mart 2011       Mesaj #24
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bütün geri dönüşüm işaretleri ve kodlarını öğrenmek istiyorum
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2011       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yiyecek ve içecek ambalajlarında veya şişelerinde geri dönüşüm ibaresini görmeyen yoktur herhalde. Peki bu imge yada slogan neden var, yiyecek ambalajlarındaki bu ibarenin yaşantımıza katkıları neler hiç düşündünüz mü?
Geri dönüşüm; genel hatları ile yeniden değerlendirme anlamı taşımaktadır. Daha açıklayıcı bir tanımlama yaparsak yeniden değerlendirme imkanı olan atıkların (bunlar yiyecek, içecek ambalajları v.b. atıklardır.) çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek tekrar üretim safhasına dahil edilmesidir.
Hepimiz biliyoruz ki, kağıt yapımı için ağaçlar kesiliyor, cam yapmak için taş ve kum kullanılıyor, poşet yada ambalaj üretimi için yine doğal kaynaklardan faydalanılıyor, yine hepimiz biliyoruz ki, tabii kaynaklarımız sonsuz değil, her üretim sonucu tabii kaynaklarımız azalıyor ve umarsızca kullanıldığı takdirde bir gün tabii kaynaklarımıza elveda diyebiliriz.
İşte bu durumun farkında olan ülke ve üreticiler kaynak israfını önlemek,ileride yaşanabilecek enerji krizlerinin önüne geçebilmek için atıkları geri kazanmaya çalışmışlar, çeşitli yöntemler aramışlar ve geliştirmişlerdir.
Kalkınmakta olan ve ekonomik zorluklarla mücadele eden ülke ve üreticiler tabii kaynaklardan maksimum düzeyde fayda sağlamak için atık israfına son vermeli ve ekonomik değeri olan atıkları geri dönüşüm yoluyla tekrar üretime kazandırmalıdırlar.
Geri dönüşümde amaç; lüzumsuz kaynak kullanılmasını engellemek, atığın kaynağında ayrıştırılması sonucu çöp yığınlarından kurtulmaktır. Demir, çelik, bakır, elektronik atıklar, kağıt, plastik, cam gibi maddelerin geri dönüşüm yoluyla kazanılması tabii kaynakların korunmasına yol açacaktır. Bu durum çeşitli ülkelerden ithal edilen hurda malzemelerine ödenen, döviz miktarını düşürecek ve ekonomiye katkı sağlayacaktır.
Geri dönüşüm doğa içinde önemli bir unsurdur, örneğin atık durumda bulunan kağıdın geri dönüşüm yoluyla kağıt sanayii’ne kazandırılması; hava kirliliğini % 74 ila 94, su kirliliğini % 35, su kullanımını % 45 azaltmaktadır. Yine bir ton atık kağıdın üretime katılması ile 8 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.
Benzer şekilde plastik atıklarının geri dönüşümü ile petrolden tasarruf etmiş oluruz.
Geri dönüşüm neden önemlidir toparlayacak olursak;
• Doğal kaynaklarımız korunur.
• Enerji tasarrufu sağlanır.
• Atık miktarı azalır.
• Ekonomi için değerlidir.
Geri dönüşüm konusu bazı ülkelerde yurtseverlik anlayışında önemli yer edinmiştir. Ülkemizde de bu konuyla ilgili bazı yönetmelik ve kanunlar bulunmaktadır. Bu kanun ve yönetmeliklerin yeterli olup olmadığı konusunda yorum yapamayacağım ama ülke kalkınmasına, doğal güzelliklerin korunmasına küçücükte olsa katkı sağlamak istiyorsak. Bu konuya hassasiyet göstermeliyiz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2012       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yha bana geri dönüşümle ilgili ( çok kısa x çok uzun x ) bir yazı lazım . İçinde hangi ülkelerde yapıldığı , tanımı , nasıl yapılır gibi birçok sorunun cevabına ihtiyacım war yardım edersenız sadece sevınırım ve ödevım yapılmış olur en geç haftaya çarşamba gününe kadar ... ( 2012 ) yardım isdiyorum <3 :*
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2012       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Tüketilen maddelerin yeniden geri dönüşüm halkası içine katılabilmesi ile öncelikle hammadde ihtiyacı azalır. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması ve doğaya verilen zarar engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar hammadde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Örneğin, yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir. Kullanılmış kağıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltabilmektedir. Örneğin bir ton atık kağıdın kâğıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.


Geri dönüşümün tarihçesi


Geri dönüşüme olan ihtiyacın başlamasında savaşlar nedeniyle ortaya çıkan kaynak sıkıntıları etkili olmuştur. Büyük devletler, II. Dünya Savaşı sırasında ülke çapında geri dönüşümle ilgili kampanyalar başlatmışlardır. Vatandaşlar özellikle metal ve fiber maddeleri toplama konusunda teşvik edilmişlerdir. ABD'de geri dönüşüm işlemi yurtseverlik anlayışında çok önemli bir yer edinmiştir. Hatta, savaş sırasında oluşturulan kaynak koruma programları, doğal kaynakları kısıtlı bazı ülkelerde (Japonya gibi), savaş sonrası da devam ettirilimiştir.






Alüminyum




Kağıt




Demir



Geri dönüştürme metotları


Geri dönüştürme metodları her malzeme için farklılık göstermektedir:

Alüminyum: Atık alüminyum küçük parçacıklar halinde doğranır. Daha sonra bu parçalar büyük ocaklarda eritilerek, dökme alüminyum üretilir. Bu sayede atık alüminyum, saf alüminyum ile neredeyse aynı hale gelir ve üretimde kullanılabilir.
Beton: Beton parçalar, yıkım alanlarından toplanarak kırma makinalarının bulunduğu yerlere getirilir. Kırma işleminden sonra ufak parçalar, yeni işlerde çakıl olarak kullanılır. Parçalanmış beton, eğer içeriğinde katkı maddeleri yoksa yeni beton için kuru harç olarak da kullanılabilir.
Kağıt: Kağıt öncelikle kâğıt çamuru hazırlamak için, su içerisinde liflerine ayrılır. Eğer gerekirse içindeki lif olmayan yabancı maddeler için temizleme işlemine tutulur. Mürekkep ayırıcı olarak, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat kullanılır. Daha sonra hazır olan kâğıt lifleri, geri dönüşmüş kâğıt üretiminde kullanılır.
Plastik: Plastik atıklar öncelikle cinslerine göre ayrılarak geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Cinslerine göre ayrılan geri dönüşebilir plastik atıklar, kırma makinalarında kırılıp küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları direkt olarak belli oranlarda, orijinal hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi; tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir.
Cam: Cam atıklar (şişe, kavanoz vb.) toplama kutularında toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır. Burada cam kırılır ve hammadde karışımına karıştırılarak eritme ocaklarına dökülür. Bu şekilde tekrar cam olarak kullanıma geçer. Kırılan cam, beton katkısı ve camasfalt olarak da kullanılmaktadır. Camasfalta %30 civarında geri dönüşmüş cam katılmaktadır. Cam bu şekilde sonsuz bir döngü içinde geri dönüştürülebilir, yapısında bozulma olmaz.


Kağıt'ın geri dönüşümü


Tüketim sonrası çeşitli kâğıt,karton v.s ambalajlar
Düzleştirerek ayrı toplama
Kağıt liflerinin geri kazanılması
Yeni kâğıt ürünler
Geri dönüştürülmüş kâğıt karton ürünler


Kağıdın geri dönüşümü sonucunda


1 Ton kullanılmış kâğıt atığının geri dönüşümü sonucunda, 16 adet yetişmiş çam ağacı ve 85 metrekarelik ormanlık alan tahrip edilmeyecek.Böylelikle Türkiye genelinde yılda 80 milyon çam ağacı ve 40.000 hektar ormanlık arazi korunmuş olacak.


Plastik'in geri dönüşümü


Tüketim sonrası çeşitli plastik ambalajlar
Kaba sınıflandırma (PVC,PET,PE,PP ve DİĞERLERİ) gibi
Hassas sınıflandırma
Kırma öğütme
Yıkama(temizleme) , Yüzdürme(çöktürme) ile ayırma
Kimyasal (fiziksel) işlemler
Geri Dönüştürülmüş plastik ürünler
Yani Granül(PE) , Mikronizasyon (PVC) , Çapak veya sentetik elyaf (PET)


Plastiğin geri dönüşümü sonucunda


1 Ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kwh enerji tasarrufu sağlanmış olur. Ülke genelinde tasarruf edebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megavattır.



Metal'in geri dönüşümü


Tüketim
Ayrı Toplama
Manyetik Ayıklama
Fabrikada Eritme
Geri dönüştürülmüş Metal
Yeni Metal Ürün




Metalin geri dönüşümü sonucunda


1 Ton metal atığın geri dönüştürülmesi sonucunda 1300 kg hammade tasarrufu sağlanır.Bu miktar Türkiye'de yıllık olarak toplam 2 milyon tona ulaşmaktadır.



Cam'ın geri dönüşümü


Tüketim sonrası çeşitli camlar
Ayrı Toplama
Ayırma (Renkli,Renksiz)
Yıkama (Temizleme)
Öğütme
Fabrika
Geri dönüştürülmüş cam ürünler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mart 2012       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atıkların geri dönüşümü konusunda neler yapabiliriz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2012       Mesaj #29
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
geri dönüşüm yapan ülkeler ve bir yılda yapılan geri dönşüm oranları lütfen çok acil
741lisa - avatarı
741lisa
Ziyaretçi
4 Kasım 2012       Mesaj #30
741lisa - avatarı
Ziyaretçi
lütfen soruya cevap verirmisiniz??????????????
geri dönüşüm sürecinde kimlerin yetki ve sorumlulukları vardır???

Benzer Konular

29 Temmuz 2014 / girl Soru-Cevap
5 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
24 Temmuz 2012 / darkroggue Soru-Cevap