Arama

Geri dönüşüm nedir? Geri dönüşüm nasıl yapılmalıdır? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 16 Kasım 2015 Gösterim: 117.230 Cevap: 34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2012       Mesaj #31
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
geri dönüşüm nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mart 2013       Mesaj #32
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Atıkların özelliklerinden yararlanılarak bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla enerjiye veya başka bir maddeye dönüşmesine Geri Dönüşüm denir.
Sponsorlu Bağlantılar
defne özçelik - avatarı
defne özçelik
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #33
defne özçelik - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Serap_dj adlı kullanıcıdan alıntı

Ankaradaki Geri Dönüşüm Atık Kutularının Yerleri Nereler Acaba ?

çankayada var keçi ören de var ve bunun gibi bir çok yerde sen hiç görmedin mi
sevin - avatarı
sevin
Ziyaretçi
13 Aralık 2013       Mesaj #34
sevin - avatarı
Ziyaretçi
GERİ DÖNÜŞÜM EKONOMİ'YE YARAR SAĞLAR
• Atıkların bir köşeye atılıp çürümeye terk edilmesi yerine ekonomiye dönüşünü sağlar.
• Hammadde üretiminde elektrik tasarrufu sağlayarak işletmeleri daha karlı kılar.
• Belediyelerce işletilen geri dönüşüm tesisleri belediyelere azımsanamıyacak miktarda nakit girişi sağlamaktadır.
• Ambalaj atıklarının yaygın geri dönüşümünde ise firmaların ambalaj giderleri büyük ölçüde düşeceğinden özellikle tüketiciye yansıyan fiyatlarda belli bir düzeye kadar düşüşler görülebilir.
• Kimi geri dönüşümlü malzemenin hammaddesi Türkiye'de bulunmadığından yurtdışından ithal edilmektedir.
• Geri dönüşümlü malzemelerin yapıldığı toprak kaynaklı hammaddeler uzaklardan değil, doğrudan üretimin yapıldığı kentlerden toplanacağından hammaddelerin ulaşım giderleri büyük oranda düşer
Teknikyaz - avatarı
Teknikyaz
Ziyaretçi
16 Kasım 2015       Mesaj #35
Teknikyaz - avatarı
Ziyaretçi
Bir an düşünelim yeryüzünde bulunan bütün insanların her gün onlarca alet taşıt eşya kullandığını ve işinin bittiğinde de bunları attığını varsayalım. Her geçen saniye dünyaya kaç ton çöp bırakabileceğimizi hayal ediyor musunuz? Tonlarca Kağıt, plastik, alüminyum, cam ve çelik.

Ancak çelik atıkların kullanımının, saydığımız diğerlerinden önemli bazı farkları bulunmaktadır. Çeliğin geri dönüşüm oranı, diğer tüm atıklardan daha fazladır. Çelik %99 geri dönüştürülebilir ve bu işlem kaç kez
yapılırsa yapılsın, özelliğini kaybetmez. Bu yanıyla bakıldığında, önceki hayatında bir gemide kullanılmış olan çelik, atık olarak toplanıp geri dönüşüm vasıtasıyla hammadde olarak kullanıldıktan sonra, dünyaya bir köprüde kullanılmak üzere geri dönebilir. Ayrıca miktarın dışında, geri dönüşüm işlemi için çeliği diğer atıklardan ayırmak, özellikle günümüz teknolojisiyle çok daha kolaydır. Başka hiç bir atık, çelik kadar kolay ayıklanamaz.
Demir Çelik Hurdasının Özellikleri
Demir çelik atığı her türlü şartta geri dönüşüm için kesinlikle kullanılabilir. Yani demir çelik atıklar ne kadar geri dönüşümde kullanılırsa kullanılsın, hangi işleme tabi tutulursa tutulsun ve içerisine ne katılırsa katılsın, çeliğin barındırdığı kendine has özellikleri değişmeden korunmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında, demir hurdası bir atık değil, geri dönüşümde yüksek değer kazanmış bir hammaddedir.

Çelik üretiminde hurdanın kullanılması birçok yönden sanayi ve sanayiciye avantaj ve katkı sağlamaktadır. Üreticilerin daha az enerji maliyeti ile üretim yapmasını sağladığı kadar, demir çelik üreticilerinin yeryüzünün sonsuz olmayan kaynaklarını daha az kullanmasını ve doğaya da daha az zarar verilmesini sağlar. Sadece dev bir mıknatıs ile diğer atıklardan ayıklayabildiğimiz, elektrik ark ocaklarında hammadde olarak kullanıp daha az karbondioksit salınımı ile işleyeceğimiz hurdanın geri dönüşümü, demir çelik sektörü için hayati önem taşımaktadır.

Geri dönüşümün önemi artık ülkemizde de fazlasıyla anlaşılmaya başlamış ve ek istihdam alanları oluşmuştur. Geri dönüşüm bilincinin yerleşmesi sadece çevreye olan yarar için değil, artan üretime bağlı olarak yükselen hurda talebinin karşılanma oranı açısından da dünya demir çeliğinin yararına olan bir kavramdır. Yani biz doğaya iyi davrandıkça ve geri dönüşüm sağladıkça hem doğa kazanacak hem de ülke ekonomisi kazanacak böylece iki kere kazanmış olacağız.

Ancak, demir cevherinden çelik üretimi gerçekleştirmekten daha avantajlı ve ekonomik olan çeliğin hurdasının hammadde olarak kullanılması ve işlenmesinin oranı kuşkusuz ki yetersizdir. Bunda ülkelerin ekonomik gelişimlerini tamamlaması yüzünden, sağladıkları hurda atığının yetersiz olmasının yanında, çeliğin kullanıldığı alandaki uzun ömrünün de etkisi vardır. Yeni yatırımların da ağırlıklı olarak elektrik ark ocaklı tesislere yöneldiği zamanımızda, geri dönüşümün önemi her geçen gün artmaktadır.
Teknik Yazılar: Geri Dönüşüm Nedir?

Benzer Konular

29 Temmuz 2014 / girl Soru-Cevap
5 Nisan 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
24 Temmuz 2012 / darkroggue Soru-Cevap