Arama

Trigliserit Nedir?

Güncelleme: 22 Mayıs 2016 Gösterim: 76.287 Cevap: 4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
3 Şubat 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi

Trigliserit nedir?

Ad:  trigl1.jpg
Gösterim: 4912
Boyut:  20.3 KB

trigliserit 3 yağ asidi ve 1 tane de gliserolün birleşmesiyle oluşan doğal yağlardır. Trigliseritler hayvansal ya da bitkisel olabilmektedirler. Hayvansal Trigliseritler genellikle oda sıcaklığında katı durumdadırlar. Bitkisel Trigliseritler ise oda sıcaklığında genellikle sıvı durumdadırlar. Ancak katı olan Trigliseritler de mevcuttur(örn: Hidrojene edilmiş yağlar bunlara margarin de denmektedir.)
Hayvansal Trigliseritler:
  • Oda sıcaklığında genelde katıdırlar.
  • Yapısında doymuş(hidrojence zengin) yağ asitleri bulundururlar.
Bitkisel Trigliseritler ise;
  • Genellikle oda sıcaklığında sıvıdırlar.
  • Yapılarında hidrojence fakir yağ asitleri bulundururlar.

Trigliseritlerin oluşumu:


Trigliseritler vücudumuzda besin ve enerjinin depo şeklidir. Bu maddeler vücuda alınan ancak yakılamayan besinlerin fazlalarından, organların etrafında ve deri altında biriktirilerek oluşturulurlar. Bu maddelerin oluşma yeri karaciğer gibi metabolizmal organlardır. Kısaca trigliseritler bağırsaktan emilen sindirilmiş besin maddelerinin esterleşmesiyle(yağlaşmasıyla) oluşur.

Trigliseritlerin Görevi:
  • İyi bir enerji deposudur 1 gram Trigliserit 9 kalori enerji verir fakat 1 gram karbonhidrat(örn: ekmek, patates) 4 kalori enerji verir.
  • Canlılarda deri altında birikerek vücut ısısının korunmasını sağlarlarlar.
  • Yine canlılarda organların etrafında birikirler ve bu organların darbelerden daha az etkilenmelerini sağlarlar.
  • Trigilseritler organların ve buna benzer yapıların bulunduğu ortama daha iyi tutunmasını sağlar.
  • Yapılarında biriktirdikleri yağda eriyen vitaminlerin bir çeşit depolarıdır(A,D,E,K vitaminleri) Bu sayede vitamin eksikliklerinden doğacak hastalıkların önlenmesinde görev alırlar.
  • Kanın yoğunluğunu ayarlar ve bu sayede tansiyon hastalıklarında önemli rol oynarlar.
  • Yapısına katılan bazı inorganik maddeler sayesinde vücudun inorganik madde dengesine yardımcı olurlar.(örn: fosforlar, azotlar)
  • Diğer yandan yağlar proteinlerle birleşerek protein etkinliğini artırıcı ve protein koruyucu olarak görev yaparlar.
  • Trigiliseritlerin en önemli görevlerinden birisi de hücre zarının yapısına katılmasıdır. Hücre zarının yapısına katılan yağlar bu yapının esnekliğini artırırken yağda eriyen vitaminlerin (ADEK vitaminleri) hücre içerisine alınmasını kolaylaştırmaktadır.

Beslenme açısından Trigliseritler:


Beslenme rejimimizde yağların yeri önemlidir. Besinlerimize lezzet veren yağlar vücudumuzda sentezlenebilir. Ancak Linoleik(omega6), linolenik(omega3), araşidonik gibi bazı yağ asitleri vardır ki hayvansal bünyelerde sentezlenmez ve dışarıdan alınmaları gereklidir. Bu tür yağ asitlerine esansiyel yağ asidi denilmektedir.
(Not: Batı toplumlarındaki çarpık beslenme rejimi bu toplumun vücudundaki yağ ve yağ asidi dengesini alt üst etmektedir. Bu durum özellikle beyinde ciddi sorunlara neden olmakta ve bu toplumlarda depresyon, stres ve sosyal ayrışmışlık olaylarını artırmaktadır)
Kan yağlanması ve kolesterol doğrudan bu tür yağ ve yağ asitleriyle ilişkilidir. Bazı toplumlarda besinlerle alınan yağ oranı oldukça fazla olduğundan kanlarındaki yağlanma ve kolesterol miktarı da fazladır.(Akdeniz tipi beslenme bu açıdan çok faydalı bir beslenme şeklidir.)

Trigliserit düzeyini artıran faktörler:

  • Böbrek hastalıkları.
  • Pankreas iltihaplanması
  • Gebelik engelleyici haplar.
  • şeker hastalığı
  • Kandaki idrar içeriğinin artması.
  • Glikojen depo hastalığı
  • Ağır enfarktüs
  • Kandaki yağ değerlerinin yükselmesi gibi etkenler Trigliserit oranını kanda artırır.

Yüksek Trigliserit in zararları nelerdir.

  • Damar sertliği(arteroskleroz),
  • Kalp ve damar hastalıkları,
  • İnme (damar tıkanıklığına bağlı orak kısmi yada tam felç durumu)
  • Beyin fonksiyonlarında tutukluk(depresyon ve stres nedenleri)
  • Tansiyon dengesizlikleri gibi birçok sorunun en çok etkilendiği faktör kandaki yüksek yağ oranıdır.

Normal ve normal olmayan Trigliserit oranları:


Her şeyin dengelisi faydalıdır. Vücudumuz için hayati öneme sahip Trigilseritler de ancak dengeli alındığı takdirde faydalıdır. Normal bir insanın kanında açlık durumunda ki yağ oranı: erkeklerde 40–160 mg/dl kadınlarda ise 35–135 mg/dl olmalıdır. Bu değerlerin üstü ve altı zararlı bir durumdur.

Trigliserit belirtileri:


Genel olarak özel bir belirti vermeyen ve sinsice ilerleyen bir durumdur. Ancak sıksık tekrarlayan baş ağrısı, vücutta tekrarlayan ağırlık, tansiyon dengesizlikleri, ense kökünde meydana gelen tuhaflıklar Trigliseritten şüphelenmek için yeterlidir. Nihai tespit ancak detaylı bir kan tahliliyle mümkündür.

Yükselen Trigliserit nasıl düşürülür


  • Öncelikle hareket etmek çok faydalı bir durumdur( ev işlerinden tutun da basit egzersizlere kadar hayatın bütün hareketlerinden bahsediyoruz)
  • İyi bir beslenme rejimi şarttır.(Akdeniz tipi beslenme rejimi)
  • Zararlı alışkanlıklar ciddi problemdir. Özellikle alkol kesinlikle alınmamalıdır. Sigara gibi kalp ve damarlar üzerinde ciddi sorunlar oluşturan faktörlerden de uzak durmalısınız.
  • Esansiyel yağlardan omega3 ve omega6 alınımına özen göstermelisiniz. Bu iki zorunlu yağın dengeli alınımı çok önemlidir.

Trigliserit tedavisi


  • Trigliserit tedavisi ilaçlı ya da ilaçsız olarak yapılabilmektedir. Bu hastalıkta asıl tedavi yöntemi(sağlıklı olan da budur) iyi bir egzersiz ve iyi bir beslenme rejimidir. Çeşitli perhizlerde yenmesi ve yenmemesi gereken besinler hassasiyetle belirlenerek tedavi doğal yollarla yapılmalıdır.
  • Yüksek Trigliserit tedavisinde önemli olan bir diğer faktör de şifalı bitkilerdir. şifalı bitkilerden yararlanarak bu rahatsızlığın önüne geçebilir ve dahası tedavi olabilirsiniz.

Trigliseritler ve Şifalı Bitkiler


  • Yağ oranlarını düşürdüğü ve daha önemlisi vücutta bir denge oluşturduğu için bitkilerle beslenme veya beslenmeye destek olma her zaman işe yaramıştır.
  • Çay olarak ada çayını kesinlikle öneriyoruz. Tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz faydanıza olacaktır.
  • Yağlı tohumlar olarak bilinen ceviz, badem ve fındık gerçekten kan yağlanmasının tedavisinde mucizevî etkiler yapıyor.
  • Kuru tohumlardan bakliyat çok önemlidir.
  • Trigliserit tedavisinde keten tohumu size iyi bir yardımcı olabilir keten tohumu ve keten tohumu yağının kolesterol ve kan yağlanmasını engelleyici etkileri bilinen bir gerçektir.
Son düzenleyen Safi; 20 Mayıs 2016 23:20
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
3 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ad:  trigl2.jpg
Gösterim: 7386
Boyut:  44.2 KB

Trigliserit


gliserol (gliserin) ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir. Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Normal değerleri :
  • Erkek: 40-160 mg/dl
  • Kadın: 35-135 mg/dl dır.
Trigliserit veya nötral yağlar, alkol, gliserol ve yağ asitlerinin esterleridir.
Diyetten hergün yaklaşık 1000gr. Ekzojen trigliserit absorbe olur. Diyetteki yağ ince barsaklardan emilir ve daha sonra şilomikronlar haline çevrilir. Serumdaki şilomikronlar total serum trigliseritlerinin %10-15’ini oluştururlar. Doku lipoprotein lipaz enzimi ile şilomikronlarda trigliseritler ayrılır, ve ürünler absorbe edilerek depolanır.

Trigliseritlerinin Artmasına Yol Açan Sebepler


  • Nefrotik Sendrom
  • Pankreatit
  • Oral kontraseptif kullanımı
  • DM ( şeker hastalığı )
  • Üremi
  • Glikojen depo hastalığı
  • Ağır MI
  • Esansiyel hiperlipidemiler

Trigliseritlerin Azalmasınına Yol Açan Sebepler:


  • Familyal plazma lesitin kolesterol açil transferaz eksikliği
  • A-alfa lipoproteinemi
  • A-betalipoproteinimi
İnsan vücudunda kanda yüksek trigliserit seviyesi ile ateroskleroz, ve dolayısıyla koroner kalp hastalıkları ve inme arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.

Trigliserit düzeylerini düşürmek için


egzersiz ve temel (essential) yağ asitleri içeren düşük karbohidrat diyet verilir. Bunların etkisiz olduğu durumlarda fibrat, niasin ve bazı statin türü ilaçların kullanımı uygun bulunmuştur.
Alkol kullanımı trigliserit düzeylerini yükseltir.
Yüksek trigliseritin yol açtığı hastalıklar arasında pankreatit de bulunur.
Sizin başlangıçta yapılan kan tetkiklerinizde trigliserit düzeyiniz yüksektir ve koroner damar hastalığı ile inme ( felç ) riski bulunmaktadır.
trigliserit düzeyinin bir haftada 172 ye düşmesi anlamlı değlidir..
tahlillerde teknik bir hata yapılmış olabilir... trigliserit seviyesinin yeniden iyi ve güvenilir bir labaruvarda tekrar ettirmenizi öneririm.
trigliserit seviyeniz yine yüksekse trigliserit seviyenizi mutlaka düşürmeniz gerekmektedir.

1) hergün düzenli olarak , mutlaka egzersiz yapmanız
2) alkol ve sigaradan uzak durmanız
3) omega-3 yağ asitlerinden zengin diyet almanız.
Omega-3 yağ asitleri sayesinde trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.

omega-3 ’ün bulunduğu başlıca besinler ise :
Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, Ada Çayı (%64), Kivi (%62), Perilla(%58), Semizotu(%35) daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir.

4 ) ayrıca ; Bira Mayası, Domates, Ceviz, Çavdar, Çilek, Elma, Erik, Havuç, Kiraz, Limon, Pırasa, Sarmısak, Soğan, Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane gibi yiyecekler trigliserit seviyesini oldukça düşüren gıdalardır.

geçmiş olsun.
Son düzenleyen Safi; 20 Mayıs 2016 23:32
Quo vadis?
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Nisan 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Dr. Murat Kınıkoğlu

Trigliserid seviyem yüksek ne yapayım?


Damar sertliği yaparak kalp krizine neden olan Trigliserid, felce kadar götürebilir. Trigliserid seviyenizi HDL iyi kolesterol seviyenize bölün, oran 2`nin altında ise sonuç normal demektir. Üzerindeyse bu uyarılara kulak verin. Trigliserid, aynı kolesterol gibi kanımızda bulunan ve damar sertliği yaparak kalp krizine neden olan bir yağdır. Karaciğer yakılmayan her tür şekerli gıdayı depolamak amacı ile trigliseride çevirir.
  • Normal trigliserid seviyesi 150 mgr/dl.`nin altındadır.
  • 150-200 mgr/dl. arasındaki değerler hafif, 200 mgr/dl.nin üzerindeki değerler yüksek,
  • 500 mgr/dl.`nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyesi olarak kabul edilir.
  • 200 mgr/dl. üzerindeki kişilerin damar tıkanıklığına bağlı felç geçirme riski % 30 artar.
Trigliserid seviyesinin HDL kolesterole oranı çok önemlidir. Eğer daha önce kan yağlarını ölçtürdüyseniz hemen çıkarıp bakın. Trigliserid seviyenizi HDL iyi kolesterol seviyenize bölün, oran 2`nin altında ise sonuç normal demektir. Oran 2`nin üzerindeyse aşağıdaki uyarılarıma kulak verin.

Bazı hastaların trigliserid yüksekliğini yedikleri yağlı yemeklere bağladığını biliyorum. Halbuki trigliserid yüksekliği, kolesterolden farklı olarak yediğimiz et ve yağdan ziyade şeker, patates, pirinç, nişasta, un gibi yiyeceklere (karbonhidrat grubu) bağlıdır. Trigliserid seviyesinin kolesterolden bir farkı da çok değişken olmasıdır. Kolesterolünüzü düşürmek için günlerce, bazen birkaç ay süreyle diyet yapmanız gerekirken trigliserid seviyesi -genetik bir yükseklik yoksa- iyi bir diyetle birkaç günde normale inebilir. Bu nedenle trigliserid seviyesini ölçtürürken bir gece önce alkol almadığınızdan, ağır bir yemek veya tatlı yemediğinizden emin olun. İsterseniz yaşam tarzınızı ve beslenme şeklinizi değiştirerek trigliserid seviyenizi düşürebilirsiniz.

İşte yağ seviyenizi düşürmek için dikkat etmeniz gerekenler:
  • Karbonhidratlı yiyeceklerden, özellikle şekerden uzak durun. Her türlü tatlıyı, şeker ihtiva eden içecekleri, başta kola olmak üzere gazlı içecekleri hatta meyve suyunu bile kesin.
  • Zayıflayın ve normal kilonuza inin.
  • Margarİnden uzak durun, yemeklerinizde zeytinyağı kullanın.
  • Sebze ve meyve tüketiminizi artırın.
  • Alkol alımınızı sınırlayın. Az miktarda alkol bile trigliserid seviyesini yükseltebilir.
  • Her gün bir adet Omega-3 kapsülü alın.
  • HazIr bisküiler, patates cipsleri, patates kızartmalarına dokunmayın.
  • Trigliserid seviyeniz yeteri kadar düşmezse mantı, pilav, hamur işleri, börekler ve hatta ekmek tüketimini bile azaltmanız gerekebilir.
  • Günde yarım saatten fazla spor yapın.
  • Yukardaki önlemleri almanıza rağmen Trigliserid seviyeniz hâlâ yüksek olabilir.
100 insanın yaklaşık yirmisinde genetik olarak yağ metabolizması iyi çalışmaz. Çalışmalar trigliserid yüksekliğinden APOA5 geninin sorumlu olduğunu göstermektedir. Bu nedenle diyet yapmanıza rağmen trigliserid seviyeniz 500`ün üzerinde ise ilaç tedavisi için doktorunuza müracaat etmenizde yarar var.

Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 22:42
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Trigliserid (Triaçilgliseroller, Nötral Yağlar, Yağlar)
Gliserolün üç tane hidroksil grubu ile yağ asitlerinin oluşturdukları esterlerdir. Bu yapıdan dolayı yağlara; trigliseritler ya da triaçil gliserol denir.
Trigliseridler, yağ asitlerinin başlıca depo şeklidir. Eğer gliserolün her üç -OH grubuna aynı yağ asidi bağlanmış ise basit trigiserid; yağ asitlerinden biri farklı ise bileşik (karma) trigliserid adı verilir. Trigliseridler yağ dokusunda büyük lipid damlacıkları halinde saklanırlar. Trigliseridler yağ hücresi içinde veya lipoprotein partikülü üzerinde hidroliz edildiği zaman, enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere serbest yağ asidleri açığa çıkar. Trigliseridler, önemli biyolojik fonksiyonlara sahiptirler.
Kanda Trigllseridin Arttığı ve Azaldığı Durumlar
Trigllseridin arttığı durumlar
  • Obezite
  • Glikoz intoleransı
  • Viral hepatit
  • Alkolizm
  • Akut ve kronik pankreatit
  • Biliyer siroz
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Mayıs 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Trigliserid Sentezi


  • Yağ asitleri gelecekte kullanılmak üzere tüm hücrelerde fakat birincil olarak adipoz dokunun adipozitlerinde triakilgliserol şeklinde depolanır,
  • Triakilgliseroller bir molekül gliserol ve üç molekül yağ asitinden oluşur (ester).
  • Triakilgliserollerde yağ asitleri hakim olarak doymuş yağ asitleridir.
  • Gliserol kinaz noksan adipoz dokuda triakilgliserol sentezinde öncül madde olan dihidroksiaseton fosfat (DHAP), glikoliz sırasında üretilir.
  • Gliserol Gliserol kinaz ile C-3 pozisyonda fosforilasyon ile aktive edilir.
  • DHAP’ın kullanımı gliserol-3-fosfat dehidrogenaz üzerine taşınır (NADH kullanır)
  • Yağ asitleri akil-CoA şeklinde akil-CoA sentetazlar ile triakilgliserole dahil edilir. İki molekül akil-CoA gliserol-3-fosfat ile esterleşir 1,2-diakilgliserol fosfat oluşur (fosfatidik asit olarak bilinir).
  • Fosfogliseridler fosfatidik asitten üretilir.
  • Fosfat fosfatidik asit fosfataz ile kaldırıldığında 1,2-diakilgliserol meydana gelir.
  • Diyetteki yağların hidrolizinden kaynaklanan intestinal monoakilgliserol ler 1,2 diakilgliserol sentezi için subtsrat olarak da hizmet eder
Ad:  lipit43.JPG
Gösterim: 6062
Boyut:  61.9 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

21 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış