Arama

Akyuvarların yapısı hakkında bilgi nedir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2016 Gösterim: 14.173 Cevap: 2
SEVDİMSERSERİM - avatarı
SEVDİMSERSERİM
Ziyaretçi
7 Şubat 2009       Mesaj #1
SEVDİMSERSERİM - avatarı
Ziyaretçi
Akyuvarların yapısı hakkında bilgi nedir?
Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2016 00:08
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Şubat 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
 Akyuvarlar vücuda giren mikrop ve birtakım yabancı maddelerle savaşan kan hücreleridir. Normal koşullarda her 1 mm3 kanda 5000-10000 tane akyuvar vardır. Eğer herhangi bir mikrop ya da yabancı bir madde vücuda girecek olursa, vücut kendi savunmasını güçlendirmek amacıyla akyuvarlarının sayısını arttırır. Bu olaya “löko-sitoz” denir. Birçok iltihabı ve bulaşıcı hastalık­larda lökositoz görülür. 
Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Eritrositler (Alyuvarlar)
Eritrositler nükleus (çekirdek) içermeyen, oksijen taşıyıcı protein olan hemoglobin ile dolu kan hücreleridir. Normal şartlarda kesinlikle dolaşım sistemi dışına çıkmazlar. Normal bir eritrosit hücresi bikonkav (her iki tarafından basık) disk şeklindedir. Bu şekilde olması eritrositlerin yüzey hacim oranının fazla olmasını sağlayarak gaz alışverişini kolaylaştırır. Eritrositler oldukça esnektir. Bu özelliklerinden dolayı düzensiz şekillere uyum sağlayarak çok küçük çaplı kılcal damarlardan geçebilirler.
48708d1462893756 kan hucreleri nedir kan hucrelerinin yapisi ve gorevleri kanh2


Eritrositlere kırmızı rengini veren taşıdıkları hemoglobindir ve hücre ağırlığının 1/3’ünü oluşturur. Hemoglobin 4 hem (demir) ve bir globin molükülünden oluşur. Normal değeri 100 ml kanda 12- 13 gramdır. Oksijen ve karbondioksit hemoglobinin yapısındaki demir atomuna bağlanarak taşınır.
Eritrositlerin 1 mm3 kandaki sayısı erişkin bir erkekte 4,5- 6 milyon, erişkin bir kadında ise 4- 5 milyondur. Eritrosit sayısının normalden fazla olması durumuna polisitemi (poliglobuli) adı verilir. Eritrosit sayısının veya hemoglobin miktarının normalden düşük olması durumu ise anemi olarak adlandırılır.
Eritrositlerin görevleri

  • Eritrositlerin en önemli görevi yapılarındaki hemoglobin sayesinde oksijen ve karbondioksiti taşımaktır. Hemoglobin oksijeni bağladığında oksihemoglobin, karbondioksiti bağladığında da karboksihemoglobin (karbaminohemoglobin) dönüşür. Bu tür bağlanmalar geri dönüşümlü olup tekrar ayrılma söz konusudur.
  • Eritrositler hemoglobin aracılığıyla asit baz dengesinin düzenlenmesini sağlar.
  • Eritrositlerin hücre zarında bulunan antijenler, (aglütinojenler) kan grubunu belirler.
Eritrositlerin yapımı (eritropoezis) ve yıkımı
Eritrositler fötal hayatın 3. ayından 5. ayına kadar dalak ve karaciğerde yapılır. Fötal hayatın yarısından sonra alyuvarlar esas kan yapıcı organ olan kemik iliği tarafından yapılmaya başlanır ve hayat boyunca kemik iliği alyuvar yapımına devam eder.

DEVAMI Kan Hücreleri Nedir - Kan Hücrelerinin Yapısı ve Görevleri


Eritrositler
Eritrositler , kanın en yoğun hücre grubudur. Kandaki ertrositlerin hacminin, kan hacmine oranına Hematokrit denir. Bu değer, kadınlarda %38-46 ; erkeklerde ise, % 40-54 arasında değişir. Eritrositler içinde bulunan hemoglobin molekülü, eritrositin temel işlevi olan gaz transportunu sağlamaktadır. Bu molekül, akciğerlerde oksijen bağlayarak, vücut hücrelerine taşımakta, oradan aldığı atık madde olan karbondioksiti de akciğerlere taşıyarak, vücuttan uzaklaştırılmasını temin etmektedir. Normal hemoglobin düzeyi, 12-16,5 gr/dL arasındadır. 12 gr altındaki hemoglobin düzeyleri, anemiyi (kansızlığı) işaret eder ve nedenlerinin araştırılması gerekir. Normalde, kanın her mikrolitresinde 4 - 6,5 milyon eritrosit bulunmaktadır.

DEVAMI Kan Nedir - Kanın Yapısı, Özellikleri ve Görevleri

SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

24 Mayıs 2011 / aslıhann Soru-Cevap
26 Temmuz 2011 / Misafir Cevaplanmış
31 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
25 Şubat 2014 / furkancs1 Cevaplanmış