Arama

Bitkilerin teknolojide kullanım alanları nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Aralık 2014 Gösterim: 69.464 Cevap: 6
retçi1994190319 - avatarı
retçi1994190319
Ziyaretçi
7 Şubat 2009       Mesaj #1
retçi1994190319 - avatarı
Ziyaretçi
Bitkilerin teknoloji alanında nerelerde kullanılır?
EN İYİ CEVABI _Yağmur_ verdi
Bitkilerin Teknoloji Alanında Nerelerde Kullanılır, Bitkilerin Teknoloji Alanında Kullanımları
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Bitkilerde değerli elementler olan nikel ve kadmiyum topraklardan arıtılması için çalışmalarda kullanılmaktadır. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve jeolojik insan kirlik toprakların çalışmalar ile geri kazanılmasında kullanılmaya devam ediliyor.
Bitkiler ile birlikte saflaştırılarak teknolojik üretimlerde kullanılması bildirilmiştir. Nikelin diğer metallerden ayıran özelikler olması mesela çinko, demir, bor işletilecekse ülkemizde 1,5 nikelli bir kaynak bulunursa zengin bir yapıya sahip olunur. Kadmiyum benzer bir şekilde kurşun ile birlikte gezdiğinden dolayı çiplerle elektronik endüstrisinde önem kazanmıştır.

Kirli toprakların bitkiler sayesinde temizlenmesi planlanıyor. Bitkiler yakılarak külleri zenginleştirilebilirse eğer ileriye yönelik nikel cevher olarak kullanılabilir. Nikel toplayan bitkiler ile toprak örnekleri biyolojik aktiviteleri incelenecektir. Bitkilerin emdiği nikel ve kadmiyum gibi değerli elementlerin bitkiler yolu ile toplanması üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Tıp alanında bitkilerin yaprakları, tohumları, kökleri, meyveleri, çekirdekleri gibi kısımları ilaç yapımında yaygınca kullanılır bu bilim ise “Farmakognozi” denir. İlaçların neredeyse tümü bitkilerden faydalanılarak yapılmıştır. Dünyanın her yerinde bir çok bitki şifalı otlarla birlikte işleniyor. İlk olarak bitkilerin tıp alanında kullanımı Çin de olup M.Ö. 2698 yılında İmparator Shen Nung ölmeden önce 100 bitkiyi denemiştir.


Son düzenleyen _Yağmur_; 8 Aralık 2014 13:59 Sebep: iç başlık
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Tentür Hazırlamak
Tentürler 35-40 derece alkol içerikli damıtılmış içkilerin veya aynı derecede etil alkol kanyak veya elma sirkesi kullanımı ile elde edilirler. Bir şişe veya ağzı kapanabilir bir kavanoz ince kıyılmış bitkilerle gevşekce doldurulur (Kuru bitkiler için kavanozun 1/5' i taze bitkiler için kavanozun 2/5' i) ve üstüne etil alkol kanyak veya elma sirkesi eklenir. Sıvı bitkilerin üstüne çıkmalı ve kavanozun çalkalanacak kadarlık bir kısmı boş kalmalıdır. Ağzı iyice kapatılan şişe veya kavanoz 14 gün güneşte bekletilir ve her gün 2-3 kez çalkalanır. Süre sonunda ince delikli bir süzgeç veya tülbentle birkaç kez süzülür ve bitki posasının suyu sıkılır. 1-2 gün bekledikten sonra bir kez daha süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılır. Elde edilen bu başlangıç tentürü serin bir ortamda saklandığında kullanım süresi 2-3 yıl civarındadır. Tentürler içten doğrudan veya çaya ve suya eklenerek dıştan da kompres veya friksiyon (sürülme) biçiminde kullanılırlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Tentürün İnceltilerek Güçlendirilmesi:
Bazı bitki tentürlerinin kullanımında yukarıda açıklanan başlangıç tentürü tercih edilir. Ama tentürler genellikle inceltilip-güçlendirilerek kullanılr.

İnceltme-Güçlendirme Yöntemi:
1 ölçü başlangıç tentürü 9 ölçü 30-35 derecelik etil alkol-su karışımı kanyak veya elma sirkesi ile koyu renkli küçük bir şişede inceltilir ve iyice çalkalanır. Elde edilen tentür desimal ölçüye göre; D1' dir ve şişenin üstüne kullanılan bitkinin adı tentür yapımının tarihi ve incelti derecesi (D1) bilgilerini içeren bir etiket yapıştırılır. D1 inceltisinden alınan 1 ölçü aynen yukarıdaki gibi 9 ölçü etil alkol-su kanyak veya elma sirkesi karışımıyla inceltilirse D2 inceltisi elde edilir. Böylece devam edilerek kullanımı önerilen incelti derecesine ulaşılır. (D3 D4 D5 D6... gibi)
Homeopaty biliminde (tentür ile tedavi) 2 yüzyıl boyunca yapılan sürekli araştırmalar ve insan üzerinde yapılan deneylerle hangi hastalıklara karşı hangi bitkisel hayvansal veya mineral tentürün hangi incelti derecesinde hiç bir yan etki yapmadan başarılı olabileceği kesinlikle saptanmıştır. Homeopaty (Homeopathic- Homeopathie-Homöopathi) yöntemleriyle yapılacak tedavilerde konu literatüründe yerini almış olan bu incelti derecelerine ve kullanım dozajlarına mutlaka uyulmalıdır. Bazı hastalıklara karşı çok yüksek incelti dereceleri (Örnek: D30 gibi) önerildiğinde konunun yabancısı olan kişiler şaşkınlığa kapılabilirler ama bu tespitler kesinlikle doğrudur çünkü tentürlerin etkinlikleri genelde inceldikçe artar!

Tentürler kullanım miktarları göz önüne alındığında bitki çaylarından çok daha etkilidirler. Alkol almak istemeyen veya kesin alkol yasağı altında olan kişiler için sıcak su karışımı idealdir çünkü alkol sıcak suyun içerinde kısa bir sürede uçar ve geriye yalnızca bitkisel etken maddeler kalır. Tentürler ayrıca eklenerek de kullanılabilir.

Özsu Çıkarmak
Bitkilerin taze özsuları damla biçiminde kullanılmaya veya hasta organları nemlendirmeye uygundur. Bu özsular evlerde kullanılan meyva sıkma aleti ile de elde edilebilirler. Bitkilerin özsuyu her gün taze olarak sıkılabilir. Ağzı iyice kapalı küçük renkli şişelerin içinde buzdolabında bir kaç gün saklanabilir.

Bitki Lapası
Saplar ve yapraklar bir tahta tabla üstünde bir bitki lapası haline gelene kadar merdane ile ezilir. Elde edilen lapa bir keten bezin üstüne yayılarak hasta organın üstüne yatırılır sargı bezi ile sarılır ve sıcak tutulur. Bu lapa kompresi gece boyunca etkilemeye bırakılabilir.

Bitki-Buhar Kompresi
İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra yumuşamış olan bu sıcak bitkiler bir bezin üstüne yerleştirilerek hasta organın üstüne yatırılır. Hepsi bir yünlü kumaşla örtülür ve başka bezlerle sıkıca sarılır. Hasta kişi üşümemelidir.Örneğin:[Linkleri Görebilmek İçin Üye Olmanız Gerekiyor. buğu kompresleri çok etkilidir. Buğu kompresleri iki saat veya gece boyunca hasta organın üstünde kalabilirler.

Merhem ve Yağ Hazırlamak
İki avuç taze bitki ince kıyılır. 500 gr içyağı veya bir doğal margarin sanki kızartma yapılacakmış gibi bir kabın içinde kızdırılır. Bitkiler bu kızgın yağın içine atılarak karıştırılır 1-2 dakika sonra ateş söndürülür kabın kapağı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabına koyulur. Ertesi gün kap yine ısıtılır (kızartılmaz) ve bir tülbentten geçirilerek süzülür ve hazırlanmış olan merhem kaplarına dağıtılır.

Bitki yağı hazırlamak için çiçekler veya yapraklar gevşek biçimde bir şişeye doldurulur ve bitkilerin iki parmak üstüne çıkacak miktarda sızma zeytinyağı eklenir. 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür.

Oturma Banyosu
T** banyo için gerekli bitkiler geceden soğuk suya koyulur. Bir banyo için bir kova dolusu (6-8 litre) taze bitki veya 200 gr kurutulmuş bitki gereklidir. Ertesi gün bu miktar ısıtılır (kaynatılmaz) ve süzüldükten sonra banyo suyuna eklenir (küvet). Banyo süresi 20 dakikadır. Kalp ve göğüs bölgesi suyun dışında kalmalıdır. Ilık ya da sıcak su ile belirtilen sınırları aşmayacak şekilde doldurulmuş küvete bitki suyunu süzüp boşalttıktan sonra 20 dakika süreyle oturmalısınız. Bu esnada ilgili sayfalarda belirtilen bitki çayını da yudum yudum içebilirsiniz. Banyodan sonra kurulanılmaz ve durulanılmaz. Bir bornozun içinde sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir.

Yarım banyo için yarım kova (3-4 litre) taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki gereklidir. Yarım banyonun hazırlanışı ve uygulanışı da aynı tam banyo gibidir. Ancak banyo suyu böbreklerin üstüne kadar çıkmalıdır. Yarım banyo süresi de 20 dakikadır. Banyodan sonra kurulanılmaz ve bir bornozun içinde sıcak yatakta bir saat kadar yatarak dinlenilir. İlgili sayfalardaki bitki özelliklerine uygun önerilere dikkat edilmesi gerekir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 8 Aralık 2014 14:04 Sebep: kırık linkler
Quo vadis?
Ezgi_TugCE - avatarı
Ezgi_TugCE
Ziyaretçi
18 Nisan 2009       Mesaj #3
Ezgi_TugCE - avatarı
Ziyaretçi
bitkilerin teknolojide kullanım alanları nelerdir ve örnekler vererek açıklarmısınız???
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Nisan 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
TIPTA KULLANILAN BİTKİLER


Bir çok bitki; yaprağı, kökü, meyvesi, kabuğu, çekirdeği, tohumu, yağı v.s. kısımları ilaç yapımında kullanılır. Tıpta kullanılan bitkiler ile ilgili bilime ise “ FARMAKOGNOZİ ” denir.

Dünyanın her yerinde ilk aşiretler şifalı otlara ilişkin bilgileri sınama ve yanılma işlemleriyle topladılar. Şifalı bitkiler tıbbı geleneği hiç kopmadan en uzun süren ülke Çin’dir. M.Ö. 2698 yılında İmparator Shen Nung öldüğü zaman en az 100 yararlı bitkiyi denemişti. Yararlı Otlar Yasası adlı yapıtında 252 tür bitkiyi ele almış, şimdi de çoğu kullanılan otların saklanması ve kullanılmasını anlatmıştı.

Anadolu’da kocakarı ilaçları olarak bilinen bitki ile tedavi insanlığın tarihi kadar eskidir. Büyük hekim İbni Sina da bitki tedavisini başarıyla uygulanmıştır.

19. yüzyılda bilimin ilerlemesiyle ilaçlardaki bitki ögeleri ve yoğun dozların yapay olarak elde edilmeleri 20. yüzyılın ortalarında şifalı otların tıptaki kullanımını en alt düzeye indirdi. Oysa şimdi ilaçların yan etkilerine karşı duyulan ilgi, çevreyi tanıma ve kişilerin kendi sağlığına karşı daha büyük sorumluluk alma isteği nedeniyle şifalı bitkilerle tedavi şaşırtıcı bir canlanmayı yaşamaktadır.

İlaç şirketleri bir yandan şifalı bitkilerin değerini tanıyıp beklenmeyen enerjiyle botanik araştırmaya eğilirken öte yandan tıp ürünleri üzerindeki yüksek kazanç tekellerini korumak istiyorlar.

Doğal yöntemler ve bitkilerle tedavi Alternatif Tıp ve Bitki Hekimliği “HERBALİZMnin konularıdır. Ülkemizde henüz bu dallar yoktur, yalnız bu şekilde tedavide bitkiler önemli ve bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.

adonis vernalis
centaurium minus
datura stramonium
mentha piperita
Keklikgözü
Kanaryaotu
Tatula Yaprağı
Nane

- Kalp yetmezliği
- Diüretik
- Göz banyosu,
- Çocuklarda laksatif
- Adet söktürücü
- Yumuşatıcı
- Kurt düşürücü
- Yara merhemi
- Mensturasyon Ağrıları
- Ağrı kesici
- Nefes darlığı
- Astım
- Romatizma
- Kas gevşetici
- Baş Ağrısı
- Çarpıntı
- Mide bulantısı
- Hazımsızlık
- Diş macunu
- Ağız gargarası
- Uyarıcı

matricaria chamomilla
primula officinalis
rosa canina
salvia officinalis
Papatya Çiçeği
Çuha Çiçeği
Kuşburnu
Adaçayı

- Ağrı Kesici
- Arpacık
- Ateş düşürücü
- Safra söktürücü
- İdrar çoğaltıcı
- İştah açıcı
- Yatıştırıcı
- Gaz söktürücü
Kökü
- Balgam söktürücü
- Göğüs Yumuşatıcı
- Bronşit
- Kronik Öksürük

Çiçeği
- Çocuklarda sedatif
- Uykusuzluk

Yağı
Tohumundan Gamma-Linoleik Asit (GLA) içeren yağ elde edilir. GLAsağlık için gereklidirçünkü vücuttaki bütün organları kontrol eden ve hormon-lara benzer etki gösteren bileşiklerin Prostoglandinüretiminde kullanılır.

- Bağışıklık sistemi
- Mensturasyon ağrıları
- Menopoz
- Deri merhemi
- Romatizma
- Akne
- Sıkıntı
- İshal
- C Vitamini
- Diüretik
- Mide Rahatsızlığı
- İdrar söktürücü
- Böbrek taşı

- Uyarıcı
- Ter kesici
- Sindirim problemleri
- Menopoz
- Mensturasyon ağrıları

papaver
verbascum phlomoides
Haşhaş
Sığırkuyruğu Çiçeği

- Haşhaş Yağı olarak ð- Deri Çatlaması
- Yanık
- Analjezik
- Sedatif
- Antispazmodik
- Narkotik
- İshal
- Kronik öksürük
- Balgam söktürücü
- Bronşit
- Astım
- Yara merhemi
- Kulak iltihapları
- Hemoroid
Son düzenleyen _Yağmur_; 8 Aralık 2014 14:00
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yha acaba hangi bitkinin yani tohumunun ne işe yaradıgını bulamıyorummm
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya arkadaşlar hangi bitkinin hangi alanda kulanıldıgını şöyle 20-25 örnekle acıkklasanız bana o lazım ödevim bole .... şimdiden tesekkürler Msn Tongue
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
8 Aralık 2014       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Bitkilerin Teknoloji Alanında Nerelerde Kullanılır, Bitkilerin Teknoloji Alanında Kullanımları
MsXLabs.org

Bitkilerde değerli elementler olan nikel ve kadmiyum topraklardan arıtılması için çalışmalarda kullanılmaktadır. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve jeolojik insan kirlik toprakların çalışmalar ile geri kazanılmasında kullanılmaya devam ediliyor.
Bitkiler ile birlikte saflaştırılarak teknolojik üretimlerde kullanılması bildirilmiştir. Nikelin diğer metallerden ayıran özelikler olması mesela çinko, demir, bor işletilecekse ülkemizde 1,5 nikelli bir kaynak bulunursa zengin bir yapıya sahip olunur. Kadmiyum benzer bir şekilde kurşun ile birlikte gezdiğinden dolayı çiplerle elektronik endüstrisinde önem kazanmıştır.

Kirli toprakların bitkiler sayesinde temizlenmesi planlanıyor. Bitkiler yakılarak külleri zenginleştirilebilirse eğer ileriye yönelik nikel cevher olarak kullanılabilir. Nikel toplayan bitkiler ile toprak örnekleri biyolojik aktiviteleri incelenecektir. Bitkilerin emdiği nikel ve kadmiyum gibi değerli elementlerin bitkiler yolu ile toplanması üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Tıp alanında bitkilerin yaprakları, tohumları, kökleri, meyveleri, çekirdekleri gibi kısımları ilaç yapımında yaygınca kullanılır bu bilim ise “Farmakognozi” denir. İlaçların neredeyse tümü bitkilerden faydalanılarak yapılmıştır. Dünyanın her yerinde bir çok bitki şifalı otlarla birlikte işleniyor. İlk olarak bitkilerin tıp alanında kullanımı Çin de olup M.Ö. 2698 yılında İmparator Shen Nung ölmeden önce 100 bitkiyi denemiştir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Aralık 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Nisan 2011 / daMLa- Soru-Cevap
31 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
24 Nisan 2013 / mustafa1907fb Soru-Cevap
23 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap