Arama

Altını ıslatma sorunu nasıl tedavi edilir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 28 Kasım 2014 Gösterim: 99.591 Cevap: 91
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
6 Kasım 2009       Mesaj #11
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

benim oğlum 11 yaşında. altını ıslatma olayı 6 yaşından sonra birden başladı. doktora götürdük ve fiziksel hiçbir problem çıkmadı. psikoloğa aldık ama bir sonuç alamadık.. önerebileceğiniz bir yöntem var mı? şimdiden teşekkürler..

* Alt ıslatma; 5 yaşından büyük çocuklarda geceleri tıbbî bir sebep olmaksızın tekrarlanan idrar kaçırmalarıdır. Sağlıklı çocuklar da uyku öncesi aşırı sıvı aldıklarında gece idrar kaçırabilirler. Alt ıslatmadan bahsedebilmek için idrar kaçırma sıklığının ardı ardına gelen 3 ayda, haftada 2 kereden fazla olması veya idrar kaçırmanın sıkıntı verici ya da işlevselliği bozucu etkilerinin olması gereklidir.

Sponsorlu Bağlantılar
* Alt ıslatma esas itibariyle, birincil ve ikincil olmak üzere ikiye ayrılır.

* Birincil alt ıslatmada çocuk, tuvaletini tutmayı hiç öğrenememiştir. Kalıtsaldır ve sebebi çok iyi bilinmez. Pek çok faktöre bağlı olduğu düşünülür; derin uyku, mesane hacminin küçük olması ve idrar boşaltım sisteminin olgunlaşmasının gecikmesi en iyi bilinen sebeplerdir. Alt ıslatma sorunu yaşayan çocukların % 90'ı bu gruptadır.

* İkincil alt ıslatma; çocuğun tuvalet alışkanlığını edindikten, idrarını tutmayı öğrendikten sonra herhangi bir sebeple oluşan alt ıslatma durumudur.

* Alt ıslatma; 5 yaşındaki çocuklarda %15–20, 10 yaşındaki çocuklarda %5, 10 yaş üstü ve ergenlikte %2 ve erişkinlerde %1 oranında görülmekle birlikte erkek çocuklarda daha sıktır.

NEDENLERİ

Ailesel yatkınlık:
Alt ıslatmada genetik yatkınlık oldukça etkilidir.

Mesane fizyolojisi ile ilgili sorunlar:
2 yaşındaki bir çocuğun mesanesinin gerçek hacmi henüz oldukça küçüktür. Ancak 4 yaşındaki bir çocukta mesane, gece boşalmayacak kadar yeterli genişlemeye erişir. 5 yaşındaki bir çocuk ise refleks olmaktan çok, istemli olarak idrar yapma yeteneğini kazanır ve idrarını iradeli olarak durdurması mümkündür. Alt ıslatan çocukların ise işlevsel mesane kapasitesi daha düşüktür.

Tuvalet eğitimi:
Tuvalet eğitimine erken başlama, katı tuvalet eğitimi ve anne-babanın uygunsuz veya kayıtsız tutumları alt ıslatmaya zemin hazırlayabilir. Gelişimsel açıdan bebeğin kaslarını denetlemesinin imkânsız olduğu bir dönemde tuvalet eğitimine başlanması inatlaşmalara sebep olabilir. Bu, genellikle titiz ve düzenli bir annenin baskılı tuvalet eğitimine karşı çocuğun pasif agresif bir tepkisidir. Tuvalet eğitimine, çocuğun kasları üzerindeki denetimini kazanmaya başladığı 1,5 yaş civarında başlanması daha uygun olur. Bu dönemde çocuk tuvalete uygun aralıklarla götürülür ve tuvaletini uygun yere yapması desteklenir. Gündüzleri bezlenmeyen çocuk, tuvaleti dışında idrar yaptığında bu sorunun üzerinde pek durulmamalı, daha çok önceki "başarıları" hatırlatılarak uygun davranışları pekiştirilmelidir. Çocuk tuvaletini söylemeye başlar başlamaz artık geceleri de bezsiz yatırılabilir. Tuvalet eğitimine 2,5 yaşından sonra başlanması da alt ıslatma için zemin hazırlayabilir. Uzun süre bez kullanılması çocuğun kaslarının denetimini öğrenmesini geciktirebilir.

Psikososyal Etkenler:
Aile düzenindeki önemli değişiklikler ve kayıplar, anne-baba ayrılığı, aile ilişkilerinde bozukluklar, geçimsizlikler, ölümler, hastalıklar gibi zorlu hayat olayları ya da okul başarısızlıkları alt ıslatma ile ifade edilebilir.

Kardeş doğumu ile başlayan alt ıslatmalar bazen kardeşe duyulan saldırgan duyguların ifadesi, ilgi çekmek ve öç alma isteği olarak açıklanabilmektedir.

Gün içerisinde korku yaşaması, ailenin aşırı koruyucu veya aşırı hoşgörülü tutumu ya da okul korkusu gibi nedenlerle çocukta bebeksilik eğilimi artabilir.

BİR UZMANLA UYGULANABİLECEK TEDAVİ YOLLARI

Kayıt tutma ve ödüllendirme:
Alt ıslatma tedavisinde takvim tutma ve ödüllendirme teknikleri hem çocuğun motivasyonunu artırıcı hem de sorumluluk verici yöntemlerdir. Çocuk ıslak veya kuru geceleri bir takvim üzerinde işaretler. Yazma bilmeyenler güneş ve yağmur resmi ile bilenler yazı ile belirtebilirler. Bu işaretler kesinlikle çocuğun kendisi tarafından yapılmalıdır. Haftalık kontrollerde kuru günler çoksa çocuk ödüllendirilir. (Örneğin; çocukla onun istediği bir oyun oynanabilir.) Duygusal içerikli ödüller (aferin denmesi, kucaklama, başını okşama, başarısını abartma vb.), somut ödüllere (oyuncak, yiyecek vb.) göre daha etkilidir.

Sıvı kısıtlanması ve gece uyandırma:
Akşam yemeğinden sonra sıvı alınmasının (çay, kola, karpuz vs.) sınırlandırılması uykudaki idrar miktarını azaltabilir. Sıvı kısıtlaması konusunda sorumluluk çocuğa verilmeli, konunun yeni bir inatlaşma odağı haline gelmesi engellenmelidir. Çocuk yatarken mutlaka helâya gitmeli ve yattığında tuvalet için kalkma konusunda kendini şartlandırmalıdır. Çocuklar uyuduktan 1–1,5 saat sonra uyandırılıp tuvalete gitmesi sağlanırsa sıvı kısıtlamasının başarısı artar. Çocuğun gece tam olarak uyandırılması gerekir. Yarı uyur tarzda idrarının yaptırılması, uykuda idrar yapma gibi yorumlanır.

Alarm cihazı:
Zil ve petten oluşan cihazla çeşitli tipteki alt ıslatma alarmları kullanılmaya başlanmış ve yüksek oranlarda iyileşme sağlandığı tespit edilmiştir.

İlaç Tedavisi:
Genellikle ilaç tedavisi; davranış tedavilerini bir ay süreyle uygun şekilde uygulamış fakat sonuç alınmamış durumlarda tavsiye edilir. İlaçlar hekim kontrolünde en çok altı ay süre ile kullanılır.

TAVSİYE
Çocuğa bu durumun çocuklarda sık görüldüğü ve utanılmaması gerektiği şeklinde bir açıklama verilmelidir. Cezalandırma ve kabullenmeme etkisizdir. Anne-babalar probleme dikkatlerini yoğunlaştırmamalı ve başarısızlığı dikkate almadan başarıyı ödüllendirmelidir.

_Dünya Bülteni

.103
^ sadece başka doktora ve psikoloğa gitmenizi önerebiliriz.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2009       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mrb 20 yşındayım ve altımı ıltı yorum ndndir acba ve hani bolum dokdorunu gıtmemm lazım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Kasım 2009       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben 26 yasindayin benim de alt islarma puroblemim var ve bu yuzdende sevdigim kisiyle evlenemiyorum ve hep ondan kaciyorum bu beni cok yikiyor kucuklugumden beri ve cok sik oluyor hicmi caresi yok insanlardan bile kaciyorum hep eksik farafim var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2009       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hangi doktora gitmeliyiz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Kasım 2009       Mesaj #15
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba ben 21 yaşındayım.ara sıra alt ıslatma problemim varve bu durum beni çok rahatsız ediyor doktora gittim ilaçların hiçbir faydası olmadı ben bu durumdan biran önce kurtulmak istiyorum yardımcı olursanız çook sevinirim....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben 23 yasınde bir bayanım hala geceleri idrarımı tutamıyorum bu yüzden ne yapmalıyım
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #17
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben 23 yasınde bir bayanım hala geceleri idrarımı tutamıyorum bu yüzden ne yapmalıyım

sanırım Psikoloğa görünmeniz en doğrusu Msn Rolleyes
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2009       Mesaj #18
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Slm merhaba saygı değer hocalarım arkadaşlar benim yaşım 29 erkeğim bende altımı ıslatıyorum ilaç tedavisi gördüm sadece ilk başlarda kullandığım sürece faydasını gördüm sonraları fayda etmemeye başladı sonrası ara verdim yine başladım yine aynı şekilde bir süre sonrası malüm doktorumun bana dediği omur kemiğinde kemiğin tam gelişmemesi (röntgenden baktı) bu gelişmeyen bölgeye kas sıkışması v.s anlattı bunun zamanla aşılacağını söyledi yaş geldi 29'a evlilik bile erteledim üstelik iş icabı yurt içi ve yurt dışına çıkıyorum çok büyük sıkıntılar oluyor yolculukta ve otellerde değerli hocalarımın yardımını bekliyorum şimdiden tşk ederim saygılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2010       Mesaj #19
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
7 yaşıda bi kızım var halan altını bazliyorum ama bu durumdan artık çok bunaldım istiyorumki artık kendi başına helaya gitmesini ama uykusu çok ağır kalkmıyo ne yapmam lazım ilaç tedavisine başlasam bi sakıncası olurmu acaba
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Ocak 2010       Mesaj #20
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben sümeyye 11 yaşındayım altımı ıslatıyorum.bu duruma çok üzülüyorum .kardeşim 7 yaşında o da ıslatıyor ne yapalım

Benzer Konular

9 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
21 Aralık 2015 / sultan altın Soru-Cevap
29 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap
19 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
28 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap