Arama

Uyumak için ne yapmalıyım? - Sayfa 2

Güncelleme: 7 Şubat 2017 Gösterim: 167.320 Cevap: 10
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Şubat 2017       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Uykuya yardımcı bitkiler
Bazı bitkiler sizi uykuya hazırlamakta etkilidirler. Örneğin akdiken, ağrıkesici bir etkiye sahiptir. Sinirlilik ve gerginlikle savaşır ve kalp atışlarını düzene sokar. Anlayacağınız sinir sistemine iyi gelir. Kediotu da aynı şekilde sakinleştirici ve spazm çözücü etkiye sahiptir. Çarkıfelek çiçeği de genelde stresle savaşmak için önerilen bitkiler arasındadır. Rahatlatıcı ve ağrı kesici etkisi beraberinde mışıl mışıl bir uykuyu da getirir. Son olarak uzmanlar ıhlamuru da uyku için önerirler. Ama dikkat; aşırıya kaçmadan! Çünkü fazlası da uyarıcı bir etki yapar ve enerji verebilir…
Sponsorlu Bağlantılar
49513d1464475242 uyku bozukluklari ve tedavi yontemleri ukz8

Uyku Problemine Bitkisel Kürler
  • Melisa, rezene, papatya ve anasondan oluşan bitki çayları içerdiği etken maddeler nedeniyle sakinleştirici özellik taşır.
  • 1 su bardağı keçi sütüyle, 1 su bardağı ev yapımı yoğurdun karıştırılarak yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir.
  • 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konularak 10-15 dakika demlenir. Bu çayın yatmadan önce içilmesi önerilir.
  • Havuç ve kereviz sapının suyunun karıştırılarak içilmesi tavsiye edilir.
  • 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı rezene toz halinde konulup, 10 dakika bekletilir. Şekerle tatlandırılan çayın yatmadan 1 saat önce tüketilmesi önerilir.
  • 3-4 kaşık kurutulmuş melisa otu (oğul otu) 250 gram kaynar suya karıştırılarak demlenir. Uyku düzeni için kullanılması tavsiye edilir.
  • Papatya çayı yüzyıllardır uyku vakti içeceği olarak kullanılmıştır. Papatyanın içeriğinde bulunan “apigenin” sakinleştirici etkisi kanıtlanmıştır. 1 bardak kaynar suya atılan bir tutam papatyanın 10 dakika bekletildikten sonra, yatmadan önce içilmesi önerilir.
  • Lavanta yağı, uykusuzluk da dahil olmak üzere her türlü rahatsızlık için tıbbi tedavinin yanında kullanılan bir bütünsel tıp metodudur. Lavanta yağının bazı bileşenleri hücre zarlarını etkileyerek, hücrelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini keser. Yağ sinirlerindeki iletişimi yavaşlattığı için, huzursuzluk halini yatıştırarak uykuya geçmeyi hızlandırır. Ancak tüm lavanta türleri de sakinleştirici değildir. Bazı türleri özellikle de İspanyol lavantası, biberiye gibi sinirleri uyarıcı özelliklere sahiptir. Lavanta yağı satın alınırken yatıştırıcı etkisi olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Rahatlama hareketleri
Yatağa yatın ve sizin için en rahat olan uyku pozisyonunu bulun. Gözlerinizi kapayın. Birkaç nefes egzersizi yapın; karın nefesleri çalışın ve elleriniz hep karnınızın üzerinde olsun. Bu şekilde bilinciniz vücudunuzun bu bölgesinde ve bu harekete odaklanacak. Zihniniz bir dolu düşünceyi atacak ve bedeninize odaklanacak.

Ardından vücudunuzun çarşafla temas eden tüm bölgelerine bakın ve hissedin. Tüm anatominiz ve varlığınız üzerine odaklanın. Başınızdan başlayarak; ardından boyun, omuzlar, sırt, karın, bacaklar ve ayaklar şeklinde kendinizi bırakın. Bunu yaparken vücudunuz gevşedikçe o bölgelerdeki sıcaklığı ve o sıcaklığın tüm vücudunuza yayılışını hissedin.

Son olarak kafanızdaki (geçmişteki veya gelecekteki) tüm negatif düşünceleri atın ve mutlulukla dolun. Sizi mutlu eden şeyler düşünün, hayallere dalın. Az önce bedeninizin elde ettiği zaferi şimdi de zihniniz edecek. Sadece güzel şeyleri düşünün, kötü düşüncelerin her şeyi bozmasına izin vermeyin. Bunu da başardığınızda huzurla uykuya nasıl daldığınızı fark etmeyeceksiniz bile!

Beslenme önerileri
Uykuyu etkileyen önemli faktörlerden biri de beslenmemizdir. Kafein, alkol gibi tüketimler uykuyu zorlaştırdığı gibi bazı yiyeceklerin de uyku yapıcı etkileri vardır. Size bu konuda 3 önerimiz var:
  • Şu sözü beslenme planınıza yerleştirin bir kere: “Kral gibi kahvaltı yap, prens gibi öğle yemeği, fakir gibi akşam yemeği ye.” Hafif bir akşam yemeği sayesinde hipogliseminin sizi gecenin bir vakti uyandırmasını engellemiş olursunuz.
  • Uykuya yardımcı olan yiyeceklerden faydalanın. İyi bir dinlenme ve derin bir uyku için amino asit kaynağı hindi, rahatlama ve uyku için etkili triptofan kaynağı süt, vücudu rahatlatan melatonin ve magnezyum kaynağı muz gibi yiyecekler tüketin. Ayrıca ne çok erken yiyip gece açlıktan mide kramplarıyla uyanmak; ne de tam yatmadan önce yiyip hazmı uyku esnasına bırakmak doğru değildir.
DEVAMI

Uyku Bozuklukları ve Tedavi Yöntemleri
Sağlıklı Uyku ve Uyku Terimleri
En etkili uyku hapı hangisidir?

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

21 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Mart 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Temmuz 2015 / Gabriella X-Sözlük
19 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri