Arama

Uyumak için ne yapmalıyım?

Güncelleme: 7 Şubat 2017 Gösterim: 167.302 Cevap: 10
uykusuzxD - avatarı
uykusuzxD
Ziyaretçi
14 Şubat 2009       Mesaj #1
uykusuzxD - avatarı
Ziyaretçi
Uyumak için ne yapmalıyım?
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:29
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
14 Şubat 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi

Uykusuzluk (İnsomniya)


Uykuda dalmada, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uyuduğu halde uykusunu alamamış, dinlenmemiş hissetme ile belirli bozukluktur. Bu durumun en az bir ay boyunca, haftada en az üç kez sürmesi gerekir. Hasta saatlerce uykuya dalamadığını, uykuya erken dalsa bile uykunun sık sık bölündüğünü ve uyanınca tekrar uyumakta güçlük çektiğini anlatır. Kimi hastalarda uyuduğu halde dinlenemediklerini, uykuyu alamadıklarını söylerler.
Sponsorlu Bağlantılar

Kişideki uykusuzluk alınan bir madde veya ilaca bağlı değildir. Ya da uykusuzluğun nedeni herhangi bir ruhsağlığı bozukluğu ve bedensel bir hastalıkta değildir. Uykuya dalamadıkça birey uyumak için daha fazla çaba harcar ve gerginlik yaşar. Bu gerginlik gevşemeyi engellediğinden dolayı uykuya dalma iyice güçleşir.

Uykusuzluk yakınmaları kadınlar arasında ve yaşın ilerlemesiyle birlikte daha da yaygınlaşmaktadır.

Uyku sorunlarının tedavisi nasıl oluyor?


Uykusuzluğu olan kişilerin bir sonuç alamamalarına karşın uyumak için alkol vb. maddeleri kullandıkları dikkati çekmektedir. Bu şekilde, tabloya diğer sorunlar eklenmektedir.
Uykusuzluğun kaynağı olarak görülen bedensel ve psikolojik gerginlikle başetmek için gevşeme teknikleri ile gerginlik ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bazı uykusuzluk tablolarında ilaç tedavisi kullanılmaktadır.
Uykusuz insanların bir bölümünde sadece uyku hijyeninin düzenlenmesiyle önemli ölçüde yarar sağlanabilmektedir. Uyku hijyeni için şu noktalara dikkat edilmelidir:
  • çok aç ya da tok olmamak,
  • kafeinli, alkollü, kolalı içeceklerden ve tütün kullanımından kaçınmak,
  • düzenli egzersiz yapmak, ancak akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınmak,
  • uyku gelmeden yatağa girmemek,
  • yatak odasını sadece uyku ve cinsel ilişki için kullanmak,
  • uyuyamadığında uyumaya çabalamamak, yataktan ve yatak odasından çıkarak başka bir yerde zaman geçirip uyku gelince yatağa dönmek,
  • ne kadar uyunursa uyunsun sabah belirli bir saatte kalkmak,
  • gündüzleri uyumamak ve yatak odasını ses, ışık, ısı yönünden izole etmek.
Aslında bunlar herkesin sağlıklı bir uyku için dikkat etmesi gereken kurallardır.
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:35
gurbaa prenses - avatarı
gurbaa prenses
Ziyaretçi
15 Şubat 2009       Mesaj #3
gurbaa prenses - avatarı
Ziyaretçi

Uykuya geçiş hazırlıkları önemlidir:


Bunu her gece yatağa gitmeden önce mutlaka yapın. Dışarıya çıkın, ışıkları kapatın, ısıtıcıyı kapatın, yüzünüzü yıkayın, dişlerinizi fırçalayın ve ardından uykuya geçiş için yatağa uzanın. Bu faaliyetleri hergün yaptığınızda vücut uyku için bir tür davranış kazanacaktır.

Vücudunuzun uyku dönemlerini bilin:


Uzmanlar uykunun ritimler halinde geldiğine inanıyorlar. Eğer siz bu ritimleri anlayabilirseniz uyku düzeninizi de anlamış olursunuz. Önemli olan uykunuz geldiğinde bütün işlerinizi bırakıp mutlaka yatmanızdır.

Yeni yıkanmış yastık ve çarşaflar kullanın:


Bu durum gevşemenize ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Ya da oda parfümünüzü lavantalı seçin ve yatağa yatmadan önce yatağınızın üzerine sıkın.

Odanızdaki ışık kaynaklarını ve saatinizi görmeyin:


Yanıp sönen ışık kaynakları özellikle işiklı saatler dikkatinizi çeker ve daha geç uyumanıza neden olur. Bunları odanızdan uzaklaştırın veya yatağınızın altına koyun.

Yastığınızı kabartın:


Eğer devamlı olarak yastığınızı yumrukluyorsanız yastığınız incelecektir. Alçak yastık da uykunuzu kaçırabilir. Gardrobunuzdan yeni bir yastık alın, mis kokulu yastığınızda tekrar uykuya dalmayı deneyin.

Doğru yastığı seçin

:
İdeal olan yastık yumuşak olmalı, ancak çok yüksek olmamalı, boynunuzu desteklemeli, alerji yapmamalı ve yıkanabilir olmalı. Yastığın boynunuzu desteklemesi uyku kalitenizi yakından ilgilendiriyor ve boyun ağrınızı azaltıyor.

Pencerelerinize kalın perdeler takın:


Hatta sokak lambalarından gelen çevre aydınlatması, dolunay ya da komşunuzun evinin ışığı uykusuz kalmamak için ihtiyacınız olan uykuyu engelleyebilir.

Yatak odanızı temizleyin ve yatıştırıcı adaçayı yeşiline boyayın:


Ya da diğer yatıştırıcı renklere boyayın. Bu renkler, insana uykuyu hatırlatıyor, yatağınızda kitap okurken ya da uyumaya hazırlanırken sizi rahatlatıyor.

Yatağınızı dış duvarlardan uzağa taşıyın:


Bu dışarıdan gelen gürültülerin biraz azalmasını sağlar. Eğer gürültü sizi halen rahatsız ediyorsa, vantilatörünüzü açmayı deneyin.

Kış aylarında ayaklarınızın arasına sıcak su şişesi koyun ya da kalın çorap giyin:


Sıcak olmak vücudunuzun iç sıcaklığının uyku için en üst seviyede olmasına yardımcı olur. Aslında iç sıcaklığınız düştüğünde daha rahat uyursunuz. Ayaklarınızı ısıtarak, bacaklarınıza doğru olan kan akışını garantilersiniz ve vücudunuz serinler.

Uyumadan önce 600 mg kalsiyum ve 300 mg magnezyum alın:


Magnezyum kemikleriniz için mineral kaynağı olmasının yanında doğal bir yatıştırıcıdır. İlaveten, kalsiyum kas hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Magnezyum ayrıca bacak kramplarını önlemeye yardımcı olur.

Yatmadan önce bir avuç ceviz yada 1 tane muz yiyin:


Ceviz iyi bir triptofan kaynağıdır. Bu aminoasit uykusuzluğa iyi gelir. Muz da triptofanın yanında uyku hormonu olan melatonin kaynağıdır. Gelenekselleşmiş olan bir bardak ılık süt de iyi bir triptofan kaynağıdır.

Yatmadan sadece su için:


Bir araştırma, katılımcıların 1 fincan meyve suyu içtikten 20-30 dakika sonra uykuya dalabildiklerini gösterdi. Çünkü, meyve suyunun içinde yüksek oranda şeker bulunuyor.

Asit önleyici ilaçları akşam yemeğinden sonra alın, yatmadan içmeyin:


Bu ilaçlar uykunuzu engelleyen aluminyum içeriyor.

Uykuya dalarken teypten kitap dinleyin:


Yatmadan önceki hikayeler çocukluğunuzda sizi sakinleştirirdi. Teypteki yatıştırıcı kitap büyükler için de aynı etkiyi verebilir. Şiir ya da biyografileri dinleyin, korku romanlarından uzak durun.

Bir fincan suda 3-4 büyük salata yaprağını 15 dakika kaynatın:


Bunu ateşten alın, 2 dal nane ekleyin ve yatmadan önce için. Salata yaprakları insanı uyumaya yönlendiren laktukarim isimli bir madde içeriyor.

Masaj yapın:


Parmak uçlarınızı gözlerinizin çevresinde dairesel şekilde yavaşca hareket ettirin. 1 dakika sonra ağzınıza doğru hareket ettirin, sonra boynunuza ve başınızın arkasına aynı hareketi uygulayın. Gevşeyip uyumaya hazır hale gelene kadar devam edin.

Kaslarınızı rahatlatmak için okaliptus kullanın:


Bu güçlü kokulu bitki bizi yatıştırıyor ve gevşememizi sağlıyor.

Yatağa yattıktan sonra günlüğünüz için 10 dakika ayırın:


Gün içinde yaşadığınız olayları, hissettiğiniz duyguları aktarın. Bu uykunuzu gün içinde yaşadıklarını hatırlayıp durmanızı önler, böylece daha çabuk uykuya dalarsınız.

Yatağınızın yanında küçük bir defter, lamba ve kalem bulundurun:


Gece yarısı kalkarsanız ve aklınıza birşeyler gelirse, hemen bunları bu deftere not edin, çünkü tekrar uykuya daldıktan sonra bu düşünceler uçup gidiyor.
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:35
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Eylül 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BENDE UYUYAMIYOM ÖZELİKLE YAZ ZAMANI UYUYAMIYORUM AMA BİR ÇÖZÜM BULDUM BAZEN UZUN SÜRSEDE SABIRLI OLURSANIZ UYURSUNUZ İŞTE ÇÖZÜM
  1. YATAĞA GİRİN
  2. ÜSTÜNÜZÜ FAZLA ÖRTMEYİN
  3. UYUMAYI DENEYİN İLK ÖNCE
  4. DENEYİP UYUYAMADIYSANIZ SÖYLE YAPIN;
  5. SAKİN OLUN UYUYAMIYORSUNUZ DİYE SİNİRLENMEYİN VE FAZLA YER DEĞİŞTİRMEYİN
  6. UYKU İLE ALAKALI GÜZEL ŞEYLER DÜŞÜNÜN AMA GÖZLERİNİZ AÇIK
  7. SONRA GÖZLERİNİZİ YAVAŞÇA KAPAYIN
  8. KENDİNİZİ SERBEST BIRAKIN
  9. HİÇBİŞEY DÜŞÜNMEYİN UYUMAKTA DAHİL HİÇ BİŞEY AKLINIZA GETİRMEMEYE ÇALIŞIN
  10. TAM OLARAK UYUMAYA ODAKLANIN
  11. %100 RÜYALAR ÜLKESİNDESİNİZ
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:36
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sorununuz fizyolojik ya da psikolojik olabilir. Zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Alttaki yazıyı bilgi amaçlı okuyun.
Uyku tüm memelilerde, kuşlarda ve balıklarda gözlenen doğal dinlenme biçimidir. Bu canlılar günlük işlevlerini gerçekleştirebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku tam anlamıyla şuursuzluk olarak nitelendirilemez. İnsanlarda yeterli uyku alınmaması unutkanlık, asabiyet, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca gereğinden fazla uyku depresyon gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Uyku bozukluğu kimi insanlarda kronik hale gelip çok büyük sorunlara neden olabilmektedir. Uyku insan ömrünün 1/3 ünü oluşturur. Vücudun dinlenmesini ve beynin bir gün önce aldığı bilgiyi işlemesini sağlar. Uyku, 24 saatlik döngüde doğal olarak yerini almaktadır. Kişinin kolaylıkla uyandırılabildiği, değiştirilmiş bilinçlik halidir. Kişilerin uykudaki davranışlarını ve EEG kullanarak onların beyin dalgalarını inceleyen bilim adamları, uyku sırasında gerçekleşen olaylara dair kanıtları ortaya koyarlar. Uyanıkken ya da uyurken beyin dalgaları, beyindeki milyarlarca nöronlar arasındaki elektrik trafiği sonucunda üretilir. Uyku aynı zamanda hafızanın yeniden yapılandırılması ve psikolojik yenilenme için gereklidir.

Rüyalar
Rüya insanların uyurken deneyimlediği olaylardır. Nedenleri, kaynakları ve anlamları üzerine geliştirilmiş farklı anlayışlar bulunsa da, genel olarak iki kolda gelişen rüya çalışmalarından bahsedilebilir. Bunlar psikiyatri gibi bilim dallarının teorileri ile metafizik dinsel teorilerdir.

Uykuyu Etkileyen Faktörler
Melotonin hormonu ve tyrophonin aminoasiti uykuyu etkileyen önemli faktörlerdendir. Bunları içeren besinler uykuyu olumlu yönde etkiler.
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:36
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ekim 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uzmanlar deliksiz bir uyku için; düzenli olarak egzersiz yapmanızı öneriyor. Ancak yapılacak olan egzersiz saati kesinlikle uyku saatinize yakın olmamalı. Egzersiz için en uygun saatler, öğleden sonraki saat dilimleridir. Bu saatlerde egzersizle artmış vücut ısısında bir düşüş meydana gelir ve uykuya dalış kolaylaşır.

Eğer düzenli olarak egzersiz yaptığınız saatte uyuyorsanız ve herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, sabah saat 06.00'da egzersiz yapabilirsiniz. Ama öncesinde 5-10 dakika germe çalışmaları yaparak, kaslarınızı ısıtmanız gerekiyor.

Stres uykunun en büyük düşmanı
Kaliteli bir uykunun altın kuralları...
Yürüyüş gevşetir, uykuya hazırlar

Hayatının bir bölümünde de olsa uyku problemi yaşamamış insan sayısı yok gibidir. İstanbul Tıp Fakültesi Uyku Laboratuvarı Sorumlusu Dr. Çağlar Çuhadaroğlu iyi uykunun sırrının stresten uzak durmak olduğunu söylüyor. Gün içinde yapılacak 25 - 30 dakikalık yürüyüşün gevşeme açısından yararlı olacağını belirten Çuhadaroğlu, "Yatağa girmeden önce yapılacak germe-gevşeme hareketleri de bedensel ve psikolojik gerginliği ortadan kaldırır" diyor.

İçki ve sigara uyku kaçırır
İyi uykuyla ilgili diğer önerileri ise şöyle: Zamanında yatın. Hararetli tartışmalardan ve yoğun sosyal hayattan kaçının. Geç saatlere kadar TV izlemeyin. Hafif yiyecekler yiyin. Son içkinizi yatmadan 6 saat önce için. Yatmadan önce süt için. Süt ürünlerinin içindeki ‘Triptuphan’ maddesi uykuya dalmayı kolaylaştırır. Sigara da uykuya dalmayı güçleştirir. Yatmadan önce sigara içmeyin. Odanızı havalandırın.
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:38
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Ekim 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gecenin işkencesi 'uykusuzluk'


Her gece ışığı söndürür, başımızı yastığa koyar ve uyuruz.
Pek çoğumuz için nefes almak kadar sıradan ve tabiî bir şeydir bu. Ama her yıl ortalama 800 kişide bir kişinin uykusuzluktan yakınarak doktora başvurduğunu biliyor musunuz? Uzmanlar, bu durumlarda uyumanın hiç de sanıldığı kadar basit bir şey olmadığını belirterek, güçlükle uykuya dalmak, sık aralarla uyanarak kötü bir gece geçirmek ya da hiç uyumamak gibi şikâyeti olanların kendi vücut saatlerini iyi tanımaları gerektiğini söylediler.

ERKEN YATMALI
Gece boyunca, durmadan tekrarlanan değişik uyku dönemlerinin bulunduğunu belirten uzmanlar, "En iyi ve en yararlı uyku, gecenin ilk saatlerinde olan derin uykulardır. Bu yüzden eğer uykuda geçen süreyi azaltmak istiyorsak, bunu uykunun daha hafif olduğu saatlerden kısarak yapmamız gerekir. Geç yatmak yerine erken kalkmayı tercih etmemiz gerekir" diyorlar

NASIL UYUYORUZ ?
Gece boyunca, durmadan tekrarlanan değişik uyku dönemlerinin bulunduğunu dile getiren uzmanlar, bu dönemlerin her birinin normal bir yetişkinde 90 dakika kadar sürdüğünü belirtiyorlar.
Uzmanlar, "Her dönemden daha derin olan dört düzeyden sonra rüya görülen REM düzeyi gelir. Giderek derinleşen beş düzey kalıbı sürekli tekrarlanır ve gece ilerledikçe dönemler giderek daha hafif bir hale gelir. En iyi ve en yararlı uyku, gecenin ilk saatlerinde olan derin uykulardır. Bu yüzden eğer uykuda geçen süreyi azaltmak istiyorsak, bunu uykunun daha hafif olduğu saatlerden kısarak yapmamız gerekir. Geç yatmak yerine erken kalkmayı tercih etmemiz gerekir" diye konuştular.
Uykusuzluğa karşı mucize bir tedavinin olmadığını vurgulayan uzmanlar, uyku hapları ve sakinleştiricilerin alışkanlık yaptıkları için çok kısa süreli kullanılmaları gerektiğini, ama rahatça uyumayı sağlayacak bazı yöntemlerin uygulanabildiğini söylediler.

YATMAYA HAZIRLANIRKEN
Uyku geldiği zaman hemen yatılması gerektiğini kaydeden uzmanlar, yatmadan önce yapılacak hazırlıkları şöyle sıraladılar: "Yatak odanızı serin tutun, temiz hava sağlamak için camı ya da oda kapısını aralık bırakın. Yatak odasında alerji duyduğunuz herhangi bir şey bulunup bulunmadığını kontrol edin. Tüy ya da sentetik ipliklere alerjiniz olabilir. Fazla yumuşak olmayan yatak yastık kullanın. Ilık suyla banyo yapın, gevşemeye yardımcı olur. Egzersiz yapmayın, jimnastik hareketleri adrenalin salgısını artırır. Televizyon seyretmek ya da çalışma gibi uyanıkken yapılan faaliyetleri yatağınızda da sürdürmeyin, yatak sadece uyumak içindir."

YATINCA NELERE DİKKAT ETMELİ?
Yatınca kasların gevşemeye başladığını, kol ve bacakların yumuşayıp hafiflediğini, yatağa gömüldüğünün hayal edilmesinde büyük fayda olduğunu vurgulayan uzmanlar konuşmalarını şöyle sürdürdüler:
"Soluma teknikleri kullanın. Ağır ağır beşe kadar sayarak nefes alın, beşe kadar sayarak nefesinizi tutun ve gene beşe kadar sayarak bırakın. Mümkün olan her rahatsız pozisyonda elinizden geldiği kadar uzun süre yatın, sonra rahat bir pozisyona geçin. Kendinizi çok rahatlamış hissedeceksiniz. Uyuyamıyorsanız yatakta yarım saat, kırk beş dakikadan fazla kalmayın. Kalkın, başka bir odaya gidin ve birşeyler yapın. Ütü ve temizlik gibi yorucu işler çok ise, yarar. Ya da sıcak, sütlü birşeyler için. Kendinizi uykuya hazırlamak için kitap okuyun veya kendinize meşguliyetler bulun."

KİTAP OKUYUN
Yatağa gömüldüğünün hayal edilmesinde fayda olduğunu vurgulayan uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyorlar: Mümkün olan her rahatsız pozisyonda elinizden geldiği kadar uzun süre yatın, sonra rahat bir pozisyona geçin. Uyuyamıyorsanız yatakta yarım saat, kırk beş dakikadan fazla kalmayın. Kendinizi uykuya hazırlamak için kitap okuyun veya başka meşguliyetler bulun .
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Ekim 2009       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
aynı sorunu bir kaç yıldır bende yaşıyorumdur. uyuyamıyorumdur daha önceleri üniversitedeyken uyurdum ama artık uyuyamıyorumdur bir damla bile uyku yok .yalnız bir dostumun tavsiye ettiği rezene adında bir bitki çayını kullandım bu çay bana yarım saatlik bir uyku kazandırdı diyebilirim belki iyi gelebilir size de deneyin derim tabii herkesin uyuyamama nedenleri farklıdır.benimki birdenbire oluştu ve durduramıyorumdur şartlandım sankii... çok yoğun ve planlı çalışıyorumdur fakat ne kadar yorgunda olsam uyku sıfırın altında eksilerde malesef...ayrıca sağlık sorunum yok biraz farklı oldu benimkisi . ama siz yinede sağlık durumunuzla bağlantılı olması açısından bir uzmandan yardım alabilirsiniz belki ilgisi vardır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2012       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ODAYI TERK EDİN!
Bu uygulama çok basit. Yatakta 20 dakikadan uzun süredir yatıyor ancak uyuyamıyorsanız, hemen ayağa kalkın ve yatak odanızdan çıkın. Evin başka bir köşesine geçin ve uyumanıza yardımcı olacak bir kitap ya da dergi okuyun. Veya hafif müzik dinleyin. Kaslarınızı gerin ve rahatlatın. Burada önemli olan televizyon, sigara, çay veya kahve gibi uykunuzu bölecek uyarıcı aktivitelere yönelmemenizdir. Yorulup uykunuzun geldiğini hissettiğinizde tekrar yatak odanıza gidin ve uyumaya çalışın. Yine 20 dakika uyuyamazsanız aynı ritüeli tekrarlayın. Bunun uyumanıza nasıl yardımcı olacağını merak ediyor olabilirsiniz. Yatakta 8 saat geçirip sadece 5 saat uyuyorsanız, geri kalan saatleri orada geçirmeniz size fayda etmez. Bu nedenle yatak ve uyku arasındaki bağlantıyı sağlayacak bu uyku kısıtlamasıyla, bir süre sonra daha rahat uykuya dalarsınız. İlk zamanlar sizi biraz yorabilir ama faydalı olacaktır.
Son düzenleyen Safi; 7 Şubat 2017 17:39
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Şubat 2017       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ya erkenden yatıyorum ana hergün saat 2.50 gini kalkıyorum o yüzden dün okula gitmedim. Sonra uyuyamıyorum bütün yolları denedim. Tatilde keşke full sabahlamasaydım 🙄🔫

Benzer Konular

21 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Mart 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Temmuz 2015 / Gabriella X-Sözlük
19 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri