Arama

Tıpta ışık ve ses nasıl kullanılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 12 Haziran 2015 Gösterim: 21.994 Cevap: 13
ZİYARETÇİ - avatarı
ZİYARETÇİ
Ziyaretçi
17 Şubat 2009       Mesaj #1
ZİYARETÇİ - avatarı
Ziyaretçi
TIPTA IŞIK VE SES NASIL KULLANILIR
EN İYİ CEVABI DERF_YORK verdi
Işıklı Tedavi Lazer

Sponsorlu Bağlantılar
Hangi Hastalıklar Lazerle Tedavi Edilebilir?
Prensip olarak bütün cilt hastalıkları lazer ile tedavi edilebilir. Günümüzde en çok aşağıdaki rahatsızlıklarda uygulanmaktadır;
  • Kapiller Hemanjiom, Telenjektaziler
  • Kahverengi, siyah ve mor benler
  • Pigment değişiklikleri
  • Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri
  • Siğiller
  • Kıllanmalar (Lazer Epilasyon ile)
  • Yaşlanma ile ilgili kırışıklıklar
  • Nedbe dokuları
  • Dövmelerin silinmesi

Ses tedavisi

Ses teknolojisiyle kanser tedavisi

Ses teknolojisiyle Kanser tedavisi
Dr. Murat Baş, ses teknolojisiyle kanser tedavisinde büyük başarı sağlandığını açıkladı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dr. Baş, "Konformal" tedavilerin gündem de olduğu modern tıpın, sadece hastanın tedavi edilmesiyle değil, yan etkilerinin azaltılması, tedavi uygulamalarının daha rahat yapılabilmesi ve ağrısız, acısız girişimlerin uygulanabilmesine yöneldiğini söyledi.
21. yüzyılın teknolojisi olarak ifade edilen "Ses Teknolojisi"nin insanda tedavi amaçlı olarak kullanılmasının yeni bir yöntem olmamasına rağmen, kanserde kullanılmasının henüz çok yeni olduğunu belirten Dr. Baş, "'Yoğunluklu odaklanmış Yüksek Frekanslı Ses (HIFU)' ya da 'Ultrasonik Tedavi' dalgasının taşıdığı enerji, insan vücudu üzerinde şimdiye kadar 'açık cerrahi müdahale'lere gereksinim gösterdiğinden pek kullanılmamaktaydı. Bilgisayar yazılım ve donanımlarının gelişmesiyle ayrıca, yarı iletken malzeme teknolojilerinin hızlı ilerlemesi mümkün olabilmiştir. Daha önce, cerrahi müdahalelerin zor ve imkansız olduğu durumlarda iç kanamaları durdurmak amacıyla geliştirilen bu tür cihazlar, şimdi kanserin yok edilmesinde veya kontrol Altına alınmasında kullanılmaya başlanmıştır. Cihazın temel çalışma prensibi, transducer (ses kaynağı) adı verilen piezoelektrik kristallerin ürettiği ses enerjisinin istenen bölge üzerinde odaklanarak, odak bölgesinde oluşan temel etkisine dayanmaktadır. Odaklanacak bölge (tümör), ileri görüntüleme sistemleri (USG/Doppler-Ct-MRI) ile tespit edilir. Bölgeye odaklanan ses dalgalarıyla hedeflenen hücreler 60 derecenin üzerinde bir sıcaklığa 0.2 saniye gibi kısa bir süreç içerisinde ulaştırabilmektedir. Odak bölgesine yoğunlaşan termik enerji hedef bölgesi dışında bir etki göstermektedir" dedi. Dr. Baş, ses dalgasının odaklandığı bölgedeki etkinin 3 şekilde meydana geldiğini belirterek, şu sıralamada bulundu: "Hipertermik (ısı) etkisi; 0.2-1 saniye içerisinde 65-100 derecelik bir ısıya ulaşan hücrede koagülasyon Nekrozu (pıhtılaşmayla ölüm) meydana gelmektedir. Kavitasyon; yüksek frekanslı ses dalgaları nedeniyle hücre içerisindeki Sıvıda oluşan kabarcıklar ve yüksek ısı duvarları hücreyi tahrip ederek yıkılmasına neden olur ve hücre parçalanır. Kan damarlarının tahribi; ses dalgaları, tümör içindeki 2 milimetreden daha küçük çaptaki kan damarları ve kapillerler tahrip olur. Bu kanser hücresini besleyen damarların yok olması nedeniyle iskemik Nekroz neden olur."
HIFU SİSTEMİNİN AVANTAJLARI
Dr. Murat Baş'ın açıklamasına göre, HIFU sisteminin avantajları şöyle:
- Girişimsel bir teknik değildir (Non-invazif).
- Sadece kanser odağı tahrip edilir.
- Vücutta kesi olmaz, ses dalgasına bağlı hasar oluşmaz.
- Vücuda uygulanacak herhangi bir kateter ya da probo ihtiyaç yoktur.
- Ses dalgası yolu boyunca önüne çıkan doku ve hücrelerde tahribat yapmaz.
- Kan değerlerinde düşme ya da değişiklik oluşmaz.
- Neredeyse hiç acısı olmayan bir işlemdir.
- Uygulama sonrası iyileşme süreci hemen başlar.
- Hedef üzerinde eşit doz dağılımı sağlanır.
- Hedefteki tümör dokusu yok olurken, çevre dokularda etki görülmez.
- Yapılan tedavinin etkinliğini ve hedef güvenirliliğini 3 boyutlu olacak (CT veya MR ile) şekilde tayin etmek mümkündür.
- Tedavi tümör şekline ve boyutlarına bağlı değildir.
- 2 milimetreden küçük çaplı damarların imha edilmesini sağlayarak tümörün kanlanmasını, dolayısıyla da beslenmesini durdurur.
- Cerrahi müdahalenin herhangi bir nedenle yapılamadığı durumlarda, HIFU tedavisi kolaylıkla uygulanır.
- Hedef üzerinde uygulanan ses dalgasının dozu, gerçek zamanlı ve geri dönüşümlü olarak tespit edilebilir, izlenebilir.
- Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir; Lenfositlerin hedef dokuya ulaşmasını ve lenf fosiküllerinin oluşumunu sağlar.
- Tedavi edilen dokuda CD4, CD8 ve NK hücrelerinin sayısı artar. Lokal bağışıklık güçlenir.
- Tedavi güvenirliği yüksektir; hayati göstergeler (Nabız, tansiyon, solunum sayısı ve ateş) tedavi esnasında sabit kalır, değişmez.
- Tedavi sonrasında parçalanan tümör hücrelerinin, tedavi alanı içinde yayıldığı gözlenmemiştir.
- Tedavinin tolere edilemeyecek yan etkisi yoktur veya çok azdır.
- Radyoaktivite söz konusu değildir.
- Kullanıcıların üzerinde zararlı etkisi yoktur.
- Çevresel hasar oluşturmaz.
TEDAVİNİN UYGULANDIĞI TÜMÖRLER
Cerrahi uygulamalardaki stres, travma, kanama, yavaş iyileşme ya da muhtemel tümör ekimi, HIFU tedavisinde görülmez.
Radyoterapi (Şua tedavisi) esnasında, radyasyon hasarı, kan değerlerinde düşme, kemik iliği ve bağışıklık sistemi baskılanması HIFU tedavisinde görülmemiştir. Ayrıca HIFU tedavisinde, radyoterapideki gibi radyasyona duyarlı ya da duyarsız şeklinde tümör seçiciliği de söz konusu değildir. Tedavinin, meme kanserleri, kemik tümörleri, karaciğer kanserleri, yumuşak doku kanserleri (Kas, yağ, bağ dokusu), böbrek kanserleri, karın alt boşluğu tümörleri (Pelitonea Tümörler), retroperitoneal tümörler (Karın zarının arkasındaki yerleşmiş tümörler), pankreas kanserleri, metastazlar (Başka bir bölgeye yayılmış, atlamış tümörler), ilerlemiş kanserlerde palyatif amaçlı, klasik cerrahi uygulanmış, solid tümörlerde nüksleri önlemede veya nükslerin tedavisinde, Ameliyat edilmesi herhangi bir nedenle uygun olmayan tümörlerin tedavisinde, yetersiz ameliyat, radyoterapi uygulanmış rezidü (bakiye) tümörlerin tedavisinde, iyi huylu rahim tümörlerinde (myoma gibi) uygulandığı bildirildi.
HIFU tedavisinin uygulanmadığı tümörler ise şöyle:
- İçi boş (mide, bağırsak gibi) organ tümörlerinde
- Mediastinal (göğüs orta boşluğu) tümörlerinde
- Medula spinalis (omurilik) tümörlerinde HIFU Tedavisi uygulanamaz.
Dr. Baş, "HIFU tedavisi bu haliyle, yakın gelecekte tümör tedavisinde cerrahiye ciddi bir alternatif olacağa benzemektedir. Ülkemizde cihazın satışını yapan distribütör firma (Meteks) bulunmasına rağmen, maalesef HIFU tedavisi ülkemizde henüz uygulamaya başlanmamıştır. Bugün dünyada henüz birkaç merkezde (Japonya, Amerika, Malezya, Çin vb) uygulanan HIFU, tümör tedavisinde yeni bir çığır açmıştır. Yapılacak daha fazla sayıdaki bilimsel ve klinik çalışmalarla HIFU, tümör tedavisinde önemli bir yer edineceğe benzemektedir.

DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
17 Şubat 2009       Mesaj #2
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Işıklı Tedavi Lazer

Sponsorlu Bağlantılar
Hangi Hastalıklar Lazerle Tedavi Edilebilir?
Prensip olarak bütün cilt hastalıkları lazer ile tedavi edilebilir. Günümüzde en çok aşağıdaki rahatsızlıklarda uygulanmaktadır;
  • Kapiller Hemanjiom, Telenjektaziler
  • Kahverengi, siyah ve mor benler
  • Pigment değişiklikleri
  • Güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri
  • Siğiller
  • Kıllanmalar (Lazer Epilasyon ile)
  • Yaşlanma ile ilgili kırışıklıklar
  • Nedbe dokuları
  • Dövmelerin silinmesi

Ses tedavisi

Ses teknolojisiyle kanser tedavisi

Ses teknolojisiyle Kanser tedavisi
Dr. Murat Baş, ses teknolojisiyle kanser tedavisinde büyük başarı sağlandığını açıkladı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dr. Baş, "Konformal" tedavilerin gündem de olduğu modern tıpın, sadece hastanın tedavi edilmesiyle değil, yan etkilerinin azaltılması, tedavi uygulamalarının daha rahat yapılabilmesi ve ağrısız, acısız girişimlerin uygulanabilmesine yöneldiğini söyledi.
21. yüzyılın teknolojisi olarak ifade edilen "Ses Teknolojisi"nin insanda tedavi amaçlı olarak kullanılmasının yeni bir yöntem olmamasına rağmen, kanserde kullanılmasının henüz çok yeni olduğunu belirten Dr. Baş, "'Yoğunluklu odaklanmış Yüksek Frekanslı Ses (HIFU)' ya da 'Ultrasonik Tedavi' dalgasının taşıdığı enerji, insan vücudu üzerinde şimdiye kadar 'açık cerrahi müdahale'lere gereksinim gösterdiğinden pek kullanılmamaktaydı. Bilgisayar yazılım ve donanımlarının gelişmesiyle ayrıca, yarı iletken malzeme teknolojilerinin hızlı ilerlemesi mümkün olabilmiştir. Daha önce, cerrahi müdahalelerin zor ve imkansız olduğu durumlarda iç kanamaları durdurmak amacıyla geliştirilen bu tür cihazlar, şimdi kanserin yok edilmesinde veya kontrol Altına alınmasında kullanılmaya başlanmıştır. Cihazın temel çalışma prensibi, transducer (ses kaynağı) adı verilen piezoelektrik kristallerin ürettiği ses enerjisinin istenen bölge üzerinde odaklanarak, odak bölgesinde oluşan temel etkisine dayanmaktadır. Odaklanacak bölge (tümör), ileri görüntüleme sistemleri (USG/Doppler-Ct-MRI) ile tespit edilir. Bölgeye odaklanan ses dalgalarıyla hedeflenen hücreler 60 derecenin üzerinde bir sıcaklığa 0.2 saniye gibi kısa bir süreç içerisinde ulaştırabilmektedir. Odak bölgesine yoğunlaşan termik enerji hedef bölgesi dışında bir etki göstermektedir" dedi. Dr. Baş, ses dalgasının odaklandığı bölgedeki etkinin 3 şekilde meydana geldiğini belirterek, şu sıralamada bulundu: "Hipertermik (ısı) etkisi; 0.2-1 saniye içerisinde 65-100 derecelik bir ısıya ulaşan hücrede koagülasyon Nekrozu (pıhtılaşmayla ölüm) meydana gelmektedir. Kavitasyon; yüksek frekanslı ses dalgaları nedeniyle hücre içerisindeki Sıvıda oluşan kabarcıklar ve yüksek ısı duvarları hücreyi tahrip ederek yıkılmasına neden olur ve hücre parçalanır. Kan damarlarının tahribi; ses dalgaları, tümör içindeki 2 milimetreden daha küçük çaptaki kan damarları ve kapillerler tahrip olur. Bu kanser hücresini besleyen damarların yok olması nedeniyle iskemik Nekroz neden olur."
HIFU SİSTEMİNİN AVANTAJLARI
Dr. Murat Baş'ın açıklamasına göre, HIFU sisteminin avantajları şöyle:
- Girişimsel bir teknik değildir (Non-invazif).
- Sadece kanser odağı tahrip edilir.
- Vücutta kesi olmaz, ses dalgasına bağlı hasar oluşmaz.
- Vücuda uygulanacak herhangi bir kateter ya da probo ihtiyaç yoktur.
- Ses dalgası yolu boyunca önüne çıkan doku ve hücrelerde tahribat yapmaz.
- Kan değerlerinde düşme ya da değişiklik oluşmaz.
- Neredeyse hiç acısı olmayan bir işlemdir.
- Uygulama sonrası iyileşme süreci hemen başlar.
- Hedef üzerinde eşit doz dağılımı sağlanır.
- Hedefteki tümör dokusu yok olurken, çevre dokularda etki görülmez.
- Yapılan tedavinin etkinliğini ve hedef güvenirliliğini 3 boyutlu olacak (CT veya MR ile) şekilde tayin etmek mümkündür.
- Tedavi tümör şekline ve boyutlarına bağlı değildir.
- 2 milimetreden küçük çaplı damarların imha edilmesini sağlayarak tümörün kanlanmasını, dolayısıyla da beslenmesini durdurur.
- Cerrahi müdahalenin herhangi bir nedenle yapılamadığı durumlarda, HIFU tedavisi kolaylıkla uygulanır.
- Hedef üzerinde uygulanan ses dalgasının dozu, gerçek zamanlı ve geri dönüşümlü olarak tespit edilebilir, izlenebilir.
- Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir; Lenfositlerin hedef dokuya ulaşmasını ve lenf fosiküllerinin oluşumunu sağlar.
- Tedavi edilen dokuda CD4, CD8 ve NK hücrelerinin sayısı artar. Lokal bağışıklık güçlenir.
- Tedavi güvenirliği yüksektir; hayati göstergeler (Nabız, tansiyon, solunum sayısı ve ateş) tedavi esnasında sabit kalır, değişmez.
- Tedavi sonrasında parçalanan tümör hücrelerinin, tedavi alanı içinde yayıldığı gözlenmemiştir.
- Tedavinin tolere edilemeyecek yan etkisi yoktur veya çok azdır.
- Radyoaktivite söz konusu değildir.
- Kullanıcıların üzerinde zararlı etkisi yoktur.
- Çevresel hasar oluşturmaz.
TEDAVİNİN UYGULANDIĞI TÜMÖRLER
Cerrahi uygulamalardaki stres, travma, kanama, yavaş iyileşme ya da muhtemel tümör ekimi, HIFU tedavisinde görülmez.
Radyoterapi (Şua tedavisi) esnasında, radyasyon hasarı, kan değerlerinde düşme, kemik iliği ve bağışıklık sistemi baskılanması HIFU tedavisinde görülmemiştir. Ayrıca HIFU tedavisinde, radyoterapideki gibi radyasyona duyarlı ya da duyarsız şeklinde tümör seçiciliği de söz konusu değildir. Tedavinin, meme kanserleri, kemik tümörleri, karaciğer kanserleri, yumuşak doku kanserleri (Kas, yağ, bağ dokusu), böbrek kanserleri, karın alt boşluğu tümörleri (Pelitonea Tümörler), retroperitoneal tümörler (Karın zarının arkasındaki yerleşmiş tümörler), pankreas kanserleri, metastazlar (Başka bir bölgeye yayılmış, atlamış tümörler), ilerlemiş kanserlerde palyatif amaçlı, klasik cerrahi uygulanmış, solid tümörlerde nüksleri önlemede veya nükslerin tedavisinde, Ameliyat edilmesi herhangi bir nedenle uygun olmayan tümörlerin tedavisinde, yetersiz ameliyat, radyoterapi uygulanmış rezidü (bakiye) tümörlerin tedavisinde, iyi huylu rahim tümörlerinde (myoma gibi) uygulandığı bildirildi.
HIFU tedavisinin uygulanmadığı tümörler ise şöyle:
- İçi boş (mide, bağırsak gibi) organ tümörlerinde
- Mediastinal (göğüs orta boşluğu) tümörlerinde
- Medula spinalis (omurilik) tümörlerinde HIFU Tedavisi uygulanamaz.
Dr. Baş, "HIFU tedavisi bu haliyle, yakın gelecekte tümör tedavisinde cerrahiye ciddi bir alternatif olacağa benzemektedir. Ülkemizde cihazın satışını yapan distribütör firma (Meteks) bulunmasına rağmen, maalesef HIFU tedavisi ülkemizde henüz uygulamaya başlanmamıştır. Bugün dünyada henüz birkaç merkezde (Japonya, Amerika, Malezya, Çin vb) uygulanan HIFU, tümör tedavisinde yeni bir çığır açmıştır. Yapılacak daha fazla sayıdaki bilimsel ve klinik çalışmalarla HIFU, tümör tedavisinde önemli bir yer edineceğe benzemektedir.

Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iyi günler benim babam 2007 yılında mide kanseri tanısı konulduktan sonra ameliyat edildi yaklaşık 6 aylık kemoterapi tedavisi gördu 25 radyoterapi seansına girdi tedavi asması iyi geçti fakat hastalık 4 ay sonra tekrar nüks etti suanda erzurum atatürk ünversitesinde kemoterapi almakta yanlız doktormuzun verdigi bilgiye gore kotu huylu yanı dısı tımör oldugunu soyledi ayrıca hastalık mideden karın boslugun sıcramıs doktorumuz mıdede tımore dahıl bı bulgunun olmadıgı belırtıyo gercekten mıdeden tamaıyla cıkmısmıdır bıde koyu huylu tımorlerın tedavısınde ıylesme gorunen vaka varmıdır ayrıca babamın organlarına sıcrama olmadı bu sansımızı yukseltırmı
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2009       Mesaj #4
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

iyi günler benim babam 2007 yılında mide kanseri tanısı konulduktan sonra ameliyat edildi yaklaşık 6 aylık kemoterapi tedavisi gördu 25 radyoterapi seansına girdi tedavi asması iyi geçti fakat hastalık 4 ay sonra tekrar nüks etti suanda erzurum atatürk ünversitesinde kemoterapi almakta yanlız doktormuzun verdigi bilgiye gore kotu huylu yanı dısı tımör oldugunu soyledi ayrıca hastalık mideden karın boslugun sıcramıs doktorumuz mıdede tımore dahıl bı bulgunun olmadıgı belırtıyo gercekten mıdeden tamaıyla cıkmısmıdır ?bıde koyu huylu tımorlerın tedavısınde ıylesme gorunen vaka varmıdır ?ayrıca babamın organlarına sıcrama olmadı bu sansımızı yukseltırmı ?

Allahtan şifalar diliyorum.. Fakat bu sorularınıza burda cevap verilemezki.
Çünkü Saygıdeğer Babanızın Sağlık durumunu yine en iyi şekilde, Bilen:
Hastalığını gözlemleyen.. Doktorunuzdur.
Kötü huylu timör,ü yenen Bildiğim kadarıyla pek kimse yok.
Ama bu demek değildirki, Hastalığı yenemez.
Çünkü; Hastalık her İnsanda Farklılıklar neticesinde oluşur..
Hastalığı yenme süreci ise; Kişinin Bağışıklık sisteminin güçlü olmasından, Kan Grubuna kadar,
Yaşadığı ortama, Geçirdiği Tramvalara, Hatta: karakteristlik Özelliğine kadar...
Değişiklikler gösterebilir..


Fakat çaresi bulunmayan Hastalıkların bile; En iyi ilacı, O kişinin Yüzünü güldürebilmektir.
Elbette,ki Kişi Hasta olunca bazısı Huysuzlaşır.. Burda Görev yakınlarına Yani; Sizlere düşüyor..
İmkanınız varsa Onu: Sürekli gezmeye çıkartarakk.. Kendi Aranızda Eğlenceler yaparak..
Onun Mutlu olmasını sağlamanızdır.
Allah gecinden versin, Eğer ebedi Hayata Yolculuğu Başlamış bile; olsa:
En azından Son Günlerinde Yüzünü Güldürebildik dersiniz...


Yoksa Doktor olmayan Size şu ilacı kullanın benim yakınım iyileşti gibi; bir yaklaşımda bulunamaz.
Olsa: bile; Tekrar belirtiyorum..
Saygı Değer Babanızın Sağlık durumunu en iyi Onu Gözleyen Doktoru bilir !

Babanıza ve Sizlere Allahtan Sağlıklı günler, Şifalar diliyorumm...
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses nasıl kullanılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Mart 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sesin tıpta petrol aramada ve denizcilikte nasıl kullanılır
gerekirse bu akşam cevaplanırsa sevinirim
4.sınıfa uygun cevap olsun
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mart 2010       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

ses tipta nasil kullanilir

ses tıbta nasıl kullanılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kısaca tıpta tedavi nasıl kullanılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
denizcilikte ve tıpta ses nasıl kullanılır?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Nisan 2012       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gelecekte ses nasıl kullanılabilir ? cevapbını verirmisiniz

Benzer Konular

6 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Şubat 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Nisan 2014 / smge Soru-Cevap
14 Ekim 2009 / gokhanexo Soru-Cevap