Arama

Profesyonel futbolcu olmak için ne yapmalıyım?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 28 Ocak 2018 Gösterim: 340.560 Cevap: 170
estergo - avatarı
estergo
Ziyaretçi
22 Şubat 2009       Mesaj #1
estergo - avatarı
Ziyaretçi
Profesyonel futbolcu olmak için ne yapmalıyım?
EN İYİ CEVABI ThinkerBeLL verdi
Alıntıdaki Ek 48923
Soruya direkt meslek tanım ve bilgileri olarak cevap vereceğim. Profesyonel anlamda futbolcu olmanın ve futbol oynayabilmenin koşulları ayrıntılı olarak şöyledir:

Sponsorlu Bağlantılar

TANIM


Kafa veya ayak vuruşları ile topu karşı kaleye atma kuralına dayanan ve onbirer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan futbol oyununu kurallara bağlı olarak gerçekleştiren sporcu kişidir.

GÖREVLER

- Dayanıklılık, hız, fizik-kondisyon ve psikolojik olarak karşılaşmalara hazırlanır.
- Spor eğitimcisi (Antrenör) veya teknik direktörün hazırladığı antrenman programları çerçevesinde bireysel ve takım antrenmanlarına katılır.
- Maç takviminde (Fikstür) belirtilen şehiriçi ve şehirdışı maçlara katılır.
- Bedensel sağlığını korur ve fiziksel sakatlıklarının tedavisini yaptırır.
- Futbolun ve sporcunun belirlenmiş ve yazılı hale getirilmiş oyun ve disiplin kurallarına uyarak oyun stratejisini uygular.
- Takım arkadaşlarıyla antrenman içi ve dışında uyumlu ilişkiler geliştirir,
- Teknik direktör/ antrenör/ kulüp yöneticileri/ idari kadro/ sporcu arkadaşlarıyla iyi diyalog sağlar. Kadro dışında kaldığında takımına destek verir ve fiziksel ve psikolojik olarak kendini sürekli iyileştirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Çalışma aletleri, kondisyon aletleri, ağırlık, oyun topları ve çeşitli spor araç - gereçleri,
- Spor aksesuar ve giysileri (Eşofman, şort, tişört, yağmurluk, tozluk vb)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER


Futbolcu olmak isteyen kimselerin.
- Spora ve özellikle futbola ilgili ve yetenekli,
- Bedensel olarak güçlü ve dayanıklı,
- Göz, ayak eşgüdümü gelişmiş,
- Çevik,hızlı ve sportif zekaya, spor ahlakına ve disiplinine sahip,
- Hırslı, azimli ve sabırlı
- Dikkatli ,
- Ruhsal sağlığı yerinde olan kimseler olmaları gerekmektedir.
Not: Yaş olarak futbola başlama yaşının geçmemiş olması gereklidir.(İdeal başlama yaşı 5-7 dir.)

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Futbolcular; genellikle açık futbol sahalarında antrenman ve müsabaka yapmaktadır. Antrenman ve maçlar tüm mevsimlerde gerçekleştirilmektedir. Çalışma ortamı zaman zaman çamurlu, soğuk, sıcak, tozlu, stresli ortamlar olup bu koşullara dayanıklı olmaları gerekmektedir. Profesyonel futbolcular için seyahat gerektiren yoğun kamp dönemleri vardır. Genellikle düzenli ve disiplinli gündelik yaşam sürmeleri futbolculardan beklenmektedir. Futbolcular; diğer sporcu arkadaşları, antrenör, teknik direktör, klüp yöneticileri, idareciler, masörler, malzemeciler vb kişilerle iletişim içindedirler.


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI


Futbolcular amatör ve profesyonel liglerdeki spor kulüplerinde futbol oynamakta ve transfer sonucu kulübünü değiştirmektedir. Futbolcunun genellikle sahada oynadığı yer doğrultusunda (santrefor, defans oyuncusu vb) transferi gerçekleşir. Profesyonel ve amatör futbolcu olmasına göre futbol kariyeri şekillenir. Futboldaki yeteneği ve çeşitli maçlarda kendini göstermesi ve iyi bir futbol kulübün alt yapısında başlangıç yapması, futbol kariyerini sürekli iyi yere getirir. İyi bir futbol kariyeri, sakatlık, takımının küme düşmesi, sezon sırasında performansında düşme ve/veya kendini yeterince gösterememe sonucu daha alt kümelerde futbol oynamasını beraberinde getirebilir.
Ancak son yıllarda lisanslı menejerlik sisteminin gelişmesiyle futbolculara ait bilgiler çeşitli yurtiçi-yurtdışı spor kulüplerine duyurulmakta ve futbolcunun bir kulüple anlaşması sağlanmaktadır. Amatör kümeden profesyonel kulübe transfer olabileceği gibi profesyonel 1.lig takımından 2.lig takımında da oynayabilir. Futbolcunun futbol sezonu içinde gösterdiği performans transfer durumunu etkilemektedir. Ayrıca futbol maç ve antrenman esnasında sakatlanma riski çok olan bir spor olduğundan sakatlanma sonucu transfer yapamama, spordan sürekli veya belirli bir süre uzak kalma riski çalışma yaşamını olumsuz etkilemektedir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER


Meslek eğitimi;
- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan “Futbol Eğitim Kursları” nda,
- Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin alt yapıları için oluşturulan futbol okullarında
- Belediyelerin düzenlediği futbol kurslarında,
- Çeşitli kuruluş ve üniversitelerin futbol kursu organizasyonlarında verilir.
Ancak; bu eğitime kısa süreli katılanların ötesinde bir futbol kulübü bünyesinde yeteneğinden dolayı futbolcu olmak için seçilen ve sporuna bir kulüp bünyesinde devam eden ve lisanslı olarak spor yaşantısını sürdüren kişiler “Futbolcu”olarak adlandırılır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI


Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin alt yapı seçmelerine ve çeşitli kurumların futbol kurslarına katılabilmek için genellikle en az 7 yaşında olmak ve sağlık raporu (Spor Yapmasında Sakınca Yoktur Belgesi) ile başvurmak gerekmektedir.
Ancak bir kulübe bağlı olarak futbol sporunu devam ettirecek yani Lisans almak isteyen amatör futbolcuların 10 yaşını bitirmiş olması şarttır. İlk kez lisans (Filiz) çıkartacak amatör futbolcunun tescil işlemlerinde aşağıdaki belgelerin futbol federasyonuna sunulması zorunludur:
a) Kulüp ve futbolcu taahhütnamesi
b) 18 yaş altı futbolcular için veli muvafakatnamesi
c) Nüfus Hüviyet Cüzdanının aslı (Fotoğraflı) ile birlikte arkalı önlü fotokopisi
d) En fazla bir yıl önce çekilmiş iki adet renkli fotoğraf
e) Fotoğraflı sağlık raporu
f) Her sezon Federasyonca tespit edilecek lisans işlemi ücretinin yatırıldığına dair belge
Bu belgeler kulüpler tarafından hazırlanarak, Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerine, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) aracılığı ile teslim edilir. Tescil ve lisans işlemleri Futbol Federasyonu Bölge Müdürlükleri tarafından yapılır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Futbol eğitimi, en az 5- 7 yaş arasında başlamalıdır. Eğitimde fizik kondisyon, motor koordinasyon, futbol oyun kuralları öğretilir. Eğitimin süresi futbol yaşamı boyunca devam eder. Takım oyunu içerisinde dayanıklılık, taktik, kondisyon gibi çeşitli güç hız, spor zekası geliştirici antrenmanlara yer verilir.
Futbol okuluna katılan öğrencilere sporu ve özellikle futbolu sevdirmek ve futboldaki temel hareketleri öğreterek branşa yönelik fiziksel gelişmelerini ortaya çıkartmak hedeflenmektedir.
Sporcu adaylarının daha düzenli ve disiplinli yaşamalarının yanında, sosyal yaşamda daha başarılı olmaları için kayıt esnasında veli tarafından doldurulacak olan anket formlarında öğrencinin beslenme alışkanlığı, uyku düzeni ve okuldaki ders durumuna kadar birçok bilgi edinilmektedir. Bu veriler sporcu adayının dosyasına kayıt edilerek gelişmeler grup antrenörleri tarafından yakından takip edilmektedir. Kısacası antrenör, sporcu adaylarına ait bir çok bilgiyi bilerek çalışmakta ve böylece sporcu adaylarının pedagojik gelişimlerini de yakından takip etmektedir.Futbol kulüplerinin futbol altyapı spor okulunda eğitim gören futbolcu adaylarına Futbol Altyapı Takımları’na seçilme şansı tanınmaktadır.Ancak kimi büyük futbol takımı bir işletmeye dönüşerek açılan futbol okullarında çocukların spor yapmalarını desteklemekte ve öğrenciler bu futbol okullarına aylık bir ücret ödeyerek devam etmekte ve sadece çok yetenekli çocuklar alt yapı için seçilmektedirler.
Futbol altyapı spor okullarının genellikle amacı; örf ve adetlerine bağlı, yaratıcı düşünceye sahip, taktiksel anlayışı yüksek, azimli, süratli, çabuk, dayanıklı, teknik, kuvvetli ve rakibe, hakeme, seyirciye saygılı sporcular yetiştirmektir.

MESLEKTE İLERLEME


Alt yapıda PAF Takım, Süper Genç Takım, Genç Takım, Yıldız Takım, Minik Takım olarak kariyerlerini sürdüren futbolcular yaş ve oyun gücüne göre Amatör ligden Profesyonel üçüncü lig, ikinci ve birinci lig takımlarında oynayarak ve transferleri gerçekleşerek yükselebilirler. Futbol sonrası eğitim alarak Antrenör, Teknik Direktör, Teknik ve İdari Menejer, Spor Yöneticisi veya yetenekleri doğrultusunda basında Spor Yorumcusu veya Spor Yazarı olabilirler.
Ayrıca Türkiye Futbol Federasyonu her yıl futbolcu yetiştirme tazminatlarını belirleyerek klüplere ekonomik katkı sağlamaktadırlar.Yetiştirme tazminatları;
- Birinci Kategori: Türkiye Profesyonel Birinci Süper Ligi Kulüpleri,
- İkinci Kategori: Türkiye Profesyonel İkinci Ligi A Kategorisi Kulüpleri,
- Üçüncü Kategori: Türkiye Profesyonel İkinci Ligi B Kategorisi Kulüpleri,
- Dördüncü Kategori: Türkiye Profesyonel Üçüncü Ligi Kulüpleri ve Amatör Liglerde Yer Alan Kulüpler olarak dört grupta verilmektedir.
Futbolcu yetiştirme tazminatı; mücadele eden takımlarda yetişen futbolculara kategorisine göre farklı olacak şekilde ve Euro cinsinden ve kulüpler tarafından ödeme günündeki Merkez Bankası Döviz Satış Kuru üzerinden Yeni Türk Lirası şeklinde yapılmaktadır

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU



EĞİTİM SÜRESİNCE

Spor kulüpleri bünyesinde açılan futbol okullarına kayıt olan öğrencilerden aylık ücret almakta, ancak altyapı oyuncusu olduğunda sporcunun verdiği ücret kesilmektedir.
Eğitime ilk başlandığında kulüpler ve/veya organizasyonlar sporcu adayına spor malzemeleri vermektedir.

EĞİTİM SONRASI

Lisanslı amatör futbolcuların konaklama, malzeme, sigorta ve antrenman giderleri kulüp tarafından karşılanmaktadır. Ancak profesyonel olarak futbol oynadığında ise; tüm bunların yanında ayrıca kulübünden aylık,transfer ücreti ve prim alır ve bu konuda yazılı bir anlaşması da bulunur.
Profesyonel liglerde oynayan futbolculara yapılacak ödemeler sözleşmede gösterilir. Futbolcuya yapılacak olan ödemeler ikiye ayrılır:
a) Aylık Ücret: Futbolcuya sözleşme süresince geçerli aylık ücretin mesleki faaliyetine karşılık olmak üzere sözleşmede belirlenmesi zorunludur. Aylık ücret ilgili dönem için belirlenmiş asgari ücret tutarından az olamaz ve her ayın son günü ödenir.
b) Transfer Ödemeleri: Taraflar, tip sözleşmede belirlenmesi zorunlu olan aylık ücret dışında, para veya değeri para ile ölçülebilen (aylık ödemeler, maç başı ödemeler, ev, araba, v.s.) transfer ödemelerini sözleşmede belirleyebilirler. Transfer ödemelerinin ödeme zaman ve şekilleri sözleşmede belirtilir. Transfer ödemelerinin ödeme zamanı sözleşmede belirtilmemiş ise, her ayın son günü tüm ayı kapsayacak şekilde ödenir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER


- İlgili Eğitim Kurumları
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi
- Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri
- Türkiye Futbol Federasyonu
- Amatör ve Profesyonel Futbol Kulüpleri
- Gençlik ve Spor Müdürlüğü
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 24 Ekim 2016 01:14
gökhan töre - avatarı
gökhan töre
Ziyaretçi
22 Temmuz 2009       Mesaj #2
gökhan töre - avatarı
Ziyaretçi
öncelikle 6 yaşında futbola başlaman gerekir 16 yaşındaysanda farketmez eğer iyi bir profosyenel olmak istiyorsan iyi bir klüpte top oynamaya başlamalısın sonra antremanlara giderken güzel bir kahvaltı yapman gerekir antremandan 2 saat önce kahvaltı yapmak gerekir sonra eve gidip antremanda çok koşmanız gerekir sonr antremandan sonra iyice 3 saat dinlenme dinlenmeden sonra iyibir yemek (evde ne varsa )sakın bakkaldan büskivi türü felan yemeyin yemekten sonra iyi bir duşa girip sonra dinlenerek öbür idmanı bekleyin ben şimdi chelsea ye transver oldum inan massanız internete gökhan töre yzın hayatım çıkıcaktır 12 yaşımdan beri ailemden ayrıyım şu an 17 yaşındayım ben profosyenel olmak için bunları sürekli olarak yaptım dediklerimi uygula
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ARTUN AKÇAKIN - avatarı
ARTUN AKÇAKIN
Ziyaretçi
26 Temmuz 2009       Mesaj #3
ARTUN AKÇAKIN - avatarı
Ziyaretçi
BEN 7 YAŞIMDAN BERI FUTBOL OYNUYORUM VE SU AN 16 YAŞINDAYIM ANKARA GENÇLERBİRLİĞİNDE OYNUYORUM 1 SENE U 15 1 SENEDE U 16 MİLLİ TAKIM FORMASI GİYDİM PROFESYONEL OLMAK İÇİN ÖNCELIKLE İSTEK AZİM HIRS MÜCADELE TEKNIK OYUN ZEKASI GIBI SEYLER GEREKMEKTEDIR AMA EN ONEMLISI PROFESYONEL BI KLUBUN ALT YAPISINDA BAŞLARSAN İŞİN DAHA KOLAY OLUR


SAYGILARIMLA
ARTUN AKÇAKIN
GENÇLERBİRLİĞİ SK ANKARA
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Herkesin iyi (profosyonel)futbolcu olmak için yapması gereken şu .ALLAHA DUA EDİN.Ondan yardım isteyin.Şunu bilinki ALLAH kullarına yardım eder ve tüm kullarını çok sever. Ben Hatay dan CUMALİ dediklerimi sakın unutmayın. SABIRLI OLUN. HERKESE BAŞARILAR.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
prof futbolcu olmak için yapman qerekenler kardeşim çok çalışıcaksın hocanı can kulagıyla dinliceksin sergen yalçının dediği gibi futbolcunun en önemli silahı uykudur qece iyi uyicaksın erken yatıcaksın qece uykusu çok önemlidir iyi besleniceksin kuvvetli olcaksın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Eylül 2009       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sadece dua ile olmaz o iş ben tekirdağ volkan sporda oynuyordm takım dagıldı ve 100.yıl spora geçtim neyse bende takımlara girmek ıcın dua edıorm ama hırstan başka bişi olmaz. geçen sene öyle hırslıydım ki sabah 11 de sahaya gıdıodum 3 e kadar oynuodm eve gelıodm yemek yıyıp 1 saat dınlenıp 5 te çıkıyordum 9 a kadar oynuodm. tabi bunun risklerini göze almak lazım şuan dizimin altında ağrı var doktara gittik gelişim çağında fazla zorlanmış zamanla geçicek futbol oynamamaya dikkat et dedi.ama ben dinlemeden futbola devam kasımda genç takımda oynuorm yetenek çok önemli ve yeteneklerımın farkındayım adım mustafa üzücü 3-4 sene sonra bu isme dikkat edin yaşım 13 inşallah iyi bir takımda iyi bir sağ açık olarak futbol yaşamıma devam etmek ıstıorm şuan aklımda ne başka bi meslek ya da iş var aklımda futbol var FAHRETTİN İYEN bizim hocamız yazın google den hayatını okuyun adamın ayağında minisküs vardı doktorlar futbolu yasakladı adam devam ettı ve 25 senedir antrenörlüğünü yaptı takım dagıldı.neyse çok çalışmak ve yetenekli olmak çok önemli.Birde sizden iyi oynadığını idda eden kişilere takmayın onlar belki sizden iyi oynuyorlardır ancak futbol zekası yoktur çünkü futbolda önemli olan 3 şey yetenek hırs futbol zekası ve tabikide yeteneklerının farkında olacaksın sana posta koyana kısa ve öz posta koyucksın
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Eylül 2009       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben küçüklükten ftbola karşı zafım vadı ve oldu.1e başladığımdan beri oynarım 4tensonra okul takımında oynadım 6dan sonra kulup oynadım şuanda 15 yaşındayım ama a takımda yani profosyen futbolcularla ayda ücretli bi şekilde oynuyom takımda en küçükte bnm onun için yaşım küçük olduğu için tranfer olamıyom okul nedeniyle ama 1sene sonra eğer hala almak isterlerse iii bi takımda oynayacağım inşalalh hani bu iş azimdir arkler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
cilass38 - avatarı
cilass38
Ziyaretçi
6 Eylül 2009       Mesaj #8
cilass38 - avatarı
Ziyaretçi
arkım baq bendede oluyor ama sende teknik yoq ama sende boy kilo filanne olursa
oluryani futbolcula daım olur daha onunde neler war bide guclu olcan ben 169 boyunda 50 kilo yum kucum ama bacaklarımdaki kası gor sasırırsın birasda sans ısı birasda arkanda destek olcak ama ii sans ne diim
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Eylül 2009       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaslar Ben almanyadan Türkiyeye temeli dönüs yaptim 2 senedir alanyada yasiyorum 6 yasimdan beri futbol oynuyorum suan 14 yasindayim ve süper oynuyorum arkadaslarimda baan destek cikiyor bu alanyada fener futbol okulu cikti 60Tl ödüyordum ayda yaz sezonunda beni sitanbula fenerin secmelerine yolicakti ne yazikki dedem öldü acilen yaz tatilinde gittik memlekete,ve birdaha fener okuluna gitmedim ve alanyadaki nerdeyse bütün hocalari takimlari beni begeniyorum ama alanya iyi bir taqim olmadigindan dolayi ankara gibi büyük sehirde oynamak sitiyorum ve tek hayalim prffesiyonel futbolcu olmak yetenegimde var kendime cok güveniyorum ama baba destegi olmadiktan sorna gidemiyorum ne yapmaliyim öle büyük sehirlerde oynamak icin ????
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
cilass38 - avatarı
cilass38
Ziyaretçi
10 Eylül 2009       Mesaj #10
cilass38 - avatarı
Ziyaretçi
baq dostum sende dedin arklarım destek cıkıor
iste hem avantaj hem ii oynuyormusun sona bide talihsizliq warmıs deden olmus allah ramet eylesin baq bide her zaman dilee getirrim arkanda baban weya amcan olcak diceklerki ya topcu olcan yada popcu sona yetenekli olcan calısacan sen kayseriye gelbir seni ben hocalarıma gosterrim ben elektirksporda oynuyorum ve ben tek basıma yonetiyorum takımı arkım baq kayseridede oynadım altyapısında hocaya gıcık aldım cıktım bide babamın isyerinin altyapısında oynıyım dedim we suan kahramanım kendinden soz ettirece bi kere dediklerimi okursan sana yaraolur hatta okuyan herkeze saygılar ty
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

27 Şubat 2013 / ocean97 Soru-Cevap
8 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
19 Temmuz 2015 / bhriyeee Soru-Cevap
28 Haziran 2014 / KOŞU Soru-Cevap