Arama

Elektronik ileti (e - posta) hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 8 Mart 2012 Gösterim: 5.489 Cevap: 6
merevnur - avatarı
merevnur
Ziyaretçi
12 Mart 2009       Mesaj #1
merevnur - avatarı
Ziyaretçi
e posta nezaman bulundu ve ulkemize kim getirdi
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
1971'den bugüne e-posta

Sponsorlu Bağlantılar
E-posta'nın mimarı konuştu: "Bu teknolojiyi oluştururken "spam" diye bir şeyin olabileceğini düşünmemiştim".

Ray Tomlinson, gönderilen ilk e-posta'nın içeriğini hatırlamıyor. Ancak içeriğinde önemli bir şey olmadığını söylüyor.

Her ne olursa olsun, sonuç itibariyle 1971 yılının bir sonbahar akşamında, Tomlinson'un geliştirdiği "Send Message" programıyla bir metre mesafedeki komşu bilgisayara mesaj atması, e-postanın da doğumunu müjdelemiş oldu.

Zaman geçtikçe, e-posta dünyada en sık ve çok kullanılan iletişim platformlarından biri haline geldi. Bu anlamda e-posta servisi bulunan Yahoo! ve Hotmail gibi adreslerde bir günde 3 milyar tane mesaj gönderildiği tahmin ediliyor.

Ancak e-posta'nın yaygınlaşmasıyla, belki yılda 52 saatimizi sırf onları silmek için harcadığımız spam (yığın) e-posta tehditleri de artmaya başladı. Bazı siber suçluların en büyük silahı artık e-posta ve bu yolla sayısız insana her gün zarar veriliyor.

BBN Technologies şirketinde çalışan 69 yaşındaki Tomlinson bu konuda şunları söylüyor: "Önceden e-posta kullanan insanların sayısı 500 ila 1.000 arasındaydı. Spam alıyorsanız eğer, en azından bu spam postayı kimin attığını anlamanız zor olmazdı ve onlara bu yaptığının doğru bir şey olmadığını söyleyebilirdiniz".

Tomlinson, kendini bu konuda suçlu hissetmiyor: "Spam gerçekten bir problem, ama o zamanlar ben böyle bir tehlikeyi öngöremezdim. Şimdi ise e-posta artık bir araç halini aldı, kimisi iyiye kullanıyor, kimisi ise kötü amaçlı. Eğer bir bilgisayarla dünyaya virüs yaymak istiyorsanız, e-posta böyle bir amacı gerçekleştirmek için bulunmaz bir araç gibi görünebilir".

Spam (Yığın) e-posta nedir ?

İnternet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesaji alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesi Spam olarak adlandırılır. Spam çoğunlukla ticari reklam niteliğinde olup, bu reklamlar sıklıkla güvenilmeyen ürünlerin, çabuk zengin olma kampanyalarının, yarı yasal servislerin duyurulması amacına yöneliktir. Spam gönderici açısından çok küçük bir harcama ile gerçekleştirilebilirken mali yük büyük ölçüde mesajin alıcıları veya taşıyıcı, servis sağlayıcı kurumlar tarafından karşılanmak zorunda kalınır.

Spam gibi tehditler hiç öngörülmemiş

Tomlinson, 1971'de ilk e-postasını 1 metre ötedeki komşu bilgisayara göndermişti. Tomlinson, bundan yıllar önce Amerika Birleşik Devletleri Savunma Departmanı'yla ARPANET isimli bir network'ün içinde yer alıyordu. Bir zaman sonra kişileri bilgisayarından ya da network'ünden ayrı değerlendirebilmek için bir yol buldu: @ sembolü

Zamanla e-posta programlarıyla mesajlar silinebilir, iletilebilir ve klasörlere ayrılabilir hale geldi. Bu sayede e-posta'nın dünyada yayılışı daha da hızlandı.

Tomlinson, Mozilla'nın geliştirdiği Thunderbird uygulamasını kullandığını belirtiyor. Fakat bunun yanında Gmail hesabının da olduğunu sözlerine ekliyor.

Tomlinson, Outlook yazılımını sadece bir kez kullanmış, o da zorunda kaldığı için... "Açıkçası Outlook bana çekici gelmiyordu. Çünkü bu uygulama sisteme pek çok virüs taşıyordu" diyor.

Tomlinson'ın yaptığı hesaba göre günde en az 12 defa e-posta gönderiyor ve yine en az 40 tane de mesaj okuyor.

Tomlinson "son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan sosyal ağlar ve hızlı mesajlaşma yazılımlarının e-posta'ya bir etkisi olabilir mi" sorusuna şöyle cevap veriyor: "E-posta her zaman gerekli olacaktır, sonuçta hızlı mesajlaşmaların alanı farklı, e-posta farklı. E-posta attığınızda karşıdaki bu mesajı er ya da geç okuyacaktır, hemen cevap beklemezsiniz. Anlık mesajlaşmalarda ise durum daha farklıdır".

Sayılarla e-posta

170 milyar: Her gün dünya genelinde gönderilen e-posta sayısı.
2 milyon: Her saniye gönderilen e-posta sayısı.
49 dakika: Bir ofiste her gün e-posta ile geçirilen süre.
30-40: Çalışanların bir saatte e-posta'larını kontrol etme sayısı.

kaynak
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
12 Mart 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
İletişim tarihinde devrim yapan elektronik postayı Ray Tomlinson adında MIT mezunu bir mühendis buldu. Tomlinson, ilk e-postayı 1971 yılında gönderdi. Tomlison, “E-posta toplumu değiştirmedi, sadece daha fazla iletişim kurmalarını sağladı” diyor.
E-Postayı bulma sürecini şöyle anlatıyor:
Sponsorlu Bağlantılar
“E-Postayı bulmam dört-beş-altı saatimi falan aldı. O süreyi de bir-iki haftaya yaydım. Boş zamanım olduğunda çalıştım. Elimizde, bir bilgisayara mesaj göndermemizi sağlayan bir sistem vardı ve ondan çok faydalanıyorduk. Peki dedik, ya başka bir bilgisayar başında başka birisine mesaj yollamak istesek? Ülkenin diğer ucunda olan birine mesela? Telefon gibi ama cevap vermek için telefonun başında beklemek zorunluluğu olmayacaktı. Fikir hemen beğenildi ama her şey internet erişimi olan insanların sayısına bağlıydı. Programın yaratılış aşamasını kağıda bile dökmedim. 1993′te birileri e-postanın nerede başladığını sormaya başladı. Programı ben yapmıştım ama sonra pek çok insan, programın üzerine yeni fikirler eklemişti.”

“E-Posta’nın babası” olarak tanımlanan Amerikalı mühendis Ray Tomlinson ilk e-postayı 1971 yılında Cambridge’de gönderdi. İlk mesajda ne yazdığını tam olarak hatırlamayan Tomlinson e-posta işaretini de “@” olarak seçen isim…
Sadece 200 satırlık kodlardan oluşan ilk e-posta programı günümüzde kullanılan ve binbir çeşit özelliği bulunan programların atasıydı. “Programı test etmek için bir makineden diğerine bir mesaj gönderdim. Sanırım mesajda QWERTYIOP ya da ona benzer bir şey yazıyordu” diyen Tomlinson’un programından önce de bilgisayarlar arasında dosya transferini sağlayan programlar vardı ancak yetersizdi.
Elektronik posta kaç yılında Türkiye’ye geldi?
Elektronik posta Türkiye’ye, Türkiye Elektronik Posta Sistemi (TÜRKEP) ile 1993 yılında gelmiştir. Sistem, başlangıçta 5.000 kullanıcı kapasitesiyle hizmet vermeye başlamıştır.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Mart 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

E-posta ( Elektronik posta ) Nedir?




Elektronik posta; İngilizce ismi olan "e-mail" de çok kullanılır. Bugün standart postaya ne ad veriliyor, biliyor musunuz? "Snail mail", yani "salyangoz posta". Çünkü e-posta'nın yanında çok yavaş kalıyor. Bir Internet hesabı açtıran her bilgisayar kullanıcısı, bir veya daha çok sayıda e-posta hesabı açtırıp e-posta adresi de alır. Nasıl evinizin belirli bir adresi varsa, size verilen bir e-posta adresi sadece size aittir, başkasına verilmez. Internet'e bağlandığınızda e-posta programınız ile tanıdığınız kişilerin e-posta adreslerine mektup gönderebilirsiniz. Hatta her tür yazışmanızı istediğiniz formatta karşı tarafa iletebilir; e-posta mesajlarınıza dosya ekleyebilirsiniz. Web sayfaları gibi tasarlanmış e-postalar hazırlayabilir veya mevcut bir Web sayfasını e-posta ile gönderebilirsiniz. E-posta adresinizi aldığınız Internet Servis Sağlayıcıların (ISS) sunucu bilgisayarlarında posta kutusu görevi yapan bir e-posta sunucu yazılımı bulunur. Yani size gelen mesajlar bu posta kutularında birikirler.
E-posta programınızda ISS'nizin belirttiği ayarları yaptıktan sonra Al (Recive) komutu vererek bu posta kutularını kontrol eder ve size gelen mesajları sisteminize aktarır ve okuyabilirsiniz. Aynı şekilde e-posta programınızda yeni bir mesaj sayfası açıp, karşı tarafın e-posta adresini yazıp, bu adrese mesajınızı gönderebilirsiniz. Bu sefer yazdığınız e-posta adresinden hangi sunucuya gideceği belirlenir ve mesajınız karşı tarafın posta kutusuna gönderilir. E-postalar genelde birkaç saniye içinde posta kutularına ulaşır, kullanıcıların tek yapması gereken, Internet'e bağlanıp posta kutularını kontrol etmektir.

Microsoft Internet Explorer ile gelen Outlook Express, Netscape Communicator paketi ile gelen Netscape Messenger, Microsoft Office 97 ve 2000 paketleri ile gelen Outlook dünyanın en yaygın e-posta programlarıdır.

Kaynak

Quo vadis?
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
12 Mart 2009       Mesaj #4
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
E-mail 30. yaşını kutluyor
İnternetin yaygınlaşmasıyla hayatımızın bir parçası haline e-mail 30 yaşında... "e-mail'in babası" olarak tanımlanan Amerikalı mühendis Ray Tomlinson ilk e-mail'i 1971 yılında Cambridge'de gönderdi. İlk mesajda ne yazdığını tam olarak hatırlamayan Tomlinson e-mail işaretini de "@" olarak seçen isim...
Bilgisayarlar arasında yazışmayı sağlayan ilk programı yazan Ray Tomlinson, bu aralar teknoloji muhabirlerinin yoğun ilgisiyle karşı karşıya... Otuzuncu yaşını kutlayan e-mail'in nasıl ortaya çıktığına ilişkin soruları yanıtlayan Tomlinson, programın sadece 200 satırlık kodlardan oluştuğunu belirtiyor. "Test etmek için bir makineden diğerine bir mesaj gönderdim. Sanırım mesajda QWERTYIOP ya da ona benzer bir şey yazıyordu" diyen mühendis, adres ve ismi birbirinden ayırmak için de "@" işaretini seçtiğini ifade ediyor.

Tomlinson'un programından önce de bilgisayarlar arasında dosya transferini sağlayan programlar vardı ancak yetersizdi. Örneğin birine mail gönderdiğinizde, o kişi ancak o bilgisayar üzerinde açılmış bir mail box'u varsa mesajı alabiliyordu. Ray Tomlinson ise geliştirdiği yeni programla bir network üzerindeki bilgisayarlar arasında mesajlaşmayı sağladı. İlk e-mail, bugünkü internetin atası sayılan ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ARPA Net adlı network'e bağlı bir bilgisayardan gönderildi.

Otuz yıl sonra e-mail iletişim kurmanın en temel araçlarından biri haline geldi. ABD'de 1980'lerin ortalarından itibaren kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla bilgisayar meraklıları ve üniversite öğrencileri e-mail'i sık sık kullanmaya başladı. 90'ların ortalarında "World Wide Web" protokolüyle internetin dünya çapında yayılmaya başlaması e-mail'i en popüler iletişim aracı haline getirdi.

Tomlinson, bugünlerde hiç tanımadığı insanlardan e-mail'i keşfettiği için teşekkür ve birkaç tane de eleştiri e-mail'i aldığını belirtiyor.
(Hürriyetim)
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
12 Mart 2009       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
1971'den bugüne e-posta

E-posta'nın mimarı konuştu: "Bu teknolojiyi oluştururken "spam" diye bir şeyin olabileceğini düşünmemiştim".

Ray Tomlinson, gönderilen ilk e-posta'nın içeriğini hatırlamıyor. Ancak içeriğinde önemli bir şey olmadığını söylüyor.

Her ne olursa olsun, sonuç itibariyle 1971 yılının bir sonbahar akşamında, Tomlinson'un geliştirdiği "Send Message" programıyla bir metre mesafedeki komşu bilgisayara mesaj atması, e-postanın da doğumunu müjdelemiş oldu.

Zaman geçtikçe, e-posta dünyada en sık ve çok kullanılan iletişim platformlarından biri haline geldi. Bu anlamda e-posta servisi bulunan Yahoo! ve Hotmail gibi adreslerde bir günde 3 milyar tane mesaj gönderildiği tahmin ediliyor.

Ancak e-posta'nın yaygınlaşmasıyla, belki yılda 52 saatimizi sırf onları silmek için harcadığımız spam (yığın) e-posta tehditleri de artmaya başladı. Bazı siber suçluların en büyük silahı artık e-posta ve bu yolla sayısız insana her gün zarar veriliyor.

BBN Technologies şirketinde çalışan 69 yaşındaki Tomlinson bu konuda şunları söylüyor: "Önceden e-posta kullanan insanların sayısı 500 ila 1.000 arasındaydı. Spam alıyorsanız eğer, en azından bu spam postayı kimin attığını anlamanız zor olmazdı ve onlara bu yaptığının doğru bir şey olmadığını söyleyebilirdiniz".

Tomlinson, kendini bu konuda suçlu hissetmiyor: "Spam gerçekten bir problem, ama o zamanlar ben böyle bir tehlikeyi öngöremezdim. Şimdi ise e-posta artık bir araç halini aldı, kimisi iyiye kullanıyor, kimisi ise kötü amaçlı. Eğer bir bilgisayarla dünyaya virüs yaymak istiyorsanız, e-posta böyle bir amacı gerçekleştirmek için bulunmaz bir araç gibi görünebilir".

Spam (Yığın) e-posta nedir ?

İnternet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesaji alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesi Spam olarak adlandırılır. Spam çoğunlukla ticari reklam niteliğinde olup, bu reklamlar sıklıkla güvenilmeyen ürünlerin, çabuk zengin olma kampanyalarının, yarı yasal servislerin duyurulması amacına yöneliktir. Spam gönderici açısından çok küçük bir harcama ile gerçekleştirilebilirken mali yük büyük ölçüde mesajin alıcıları veya taşıyıcı, servis sağlayıcı kurumlar tarafından karşılanmak zorunda kalınır.

Spam gibi tehditler hiç öngörülmemiş

Tomlinson, 1971'de ilk e-postasını 1 metre ötedeki komşu bilgisayara göndermişti. Tomlinson, bundan yıllar önce Amerika Birleşik Devletleri Savunma Departmanı'yla ARPANET isimli bir network'ün içinde yer alıyordu. Bir zaman sonra kişileri bilgisayarından ya da network'ünden ayrı değerlendirebilmek için bir yol buldu: @ sembolü

Zamanla e-posta programlarıyla mesajlar silinebilir, iletilebilir ve klasörlere ayrılabilir hale geldi. Bu sayede e-posta'nın dünyada yayılışı daha da hızlandı.

Tomlinson, Mozilla'nın geliştirdiği Thunderbird uygulamasını kullandığını belirtiyor. Fakat bunun yanında Gmail hesabının da olduğunu sözlerine ekliyor.

Tomlinson, Outlook yazılımını sadece bir kez kullanmış, o da zorunda kaldığı için... "Açıkçası Outlook bana çekici gelmiyordu. Çünkü bu uygulama sisteme pek çok virüs taşıyordu" diyor.

Tomlinson'ın yaptığı hesaba göre günde en az 12 defa e-posta gönderiyor ve yine en az 40 tane de mesaj okuyor.

Tomlinson "son zamanlarda gittikçe yaygınlaşan sosyal ağlar ve hızlı mesajlaşma yazılımlarının e-posta'ya bir etkisi olabilir mi" sorusuna şöyle cevap veriyor: "E-posta her zaman gerekli olacaktır, sonuçta hızlı mesajlaşmaların alanı farklı, e-posta farklı. E-posta attığınızda karşıdaki bu mesajı er ya da geç okuyacaktır, hemen cevap beklemezsiniz. Anlık mesajlaşmalarda ise durum daha farklıdır".

Sayılarla e-posta

170 milyar: Her gün dünya genelinde gönderilen e-posta sayısı.
2 milyon: Her saniye gönderilen e-posta sayısı.
49 dakika: Bir ofiste her gün e-posta ile geçirilen süre.
30-40: Çalışanların bir saatte e-posta'larını kontrol etme sayısı.

kaynak
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
merhaba.benim msn de sorunum var mailimi girmek için her seferinde oluyor.beni hatırla-şifremi hatırla diyorum.olmuyor.bil.i kapatıp açınca tekrar giriyorum adresi ve şifremi.yardım eder misiniz???????adresim: obuaorg@hotmail.com
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mart 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
eposta menulerinin teker teker kullanımı ve açıklamaları ve kaç tane eposta kullanılıyor hotmail açıklamalı kurulum yardım edin ??????

Benzer Konular

24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
13 Mart 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
4 Ağustos 2011 / Misafir Taslak Konular