Arama

İnsan sağlığı ve sporcuya zararlı maddeler nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 11 Ekim 2012 Gösterim: 19.760 Cevap: 14
tahonaaa - avatarı
tahonaaa
Ziyaretçi
30 Mart 2009       Mesaj #1
tahonaaa - avatarı
Ziyaretçi
insan sagligina ve sporcuya zararlı şeyler
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
SİGARA:
Sigaranın akciğer kanseri, kronik bronşit ve kalp damar hastalıklarının ana nedeni olduğu bütün kesinliğiyle biliniyor. Bu konuda yapılmış binlerce güvenilir araştırma vardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Buna göre insanlar ne kadar çok sigara içerse o derece büyük tehlikeyle karşı karşıyadır. Sigaranın temel zararları şunlardır:
1-Sigara kan pıhtılaştırıcıdır.
2-Sigara bir damar tıkayıcıdır.
3-sigara bir spazmatiktir.
4-sigara bir oksijen kısıtlayıcıdır.
5-sigara içinde 100’den fazla kanserojen madde vardır.
6-sigara AİDS ‘ten sonra DNA ‘nın en büyük tahripçisidir.
7-Sigara bir vitamin düşmanıdır.
8-Solunum yolu hastalıklarına yol açar.
Bu nedenle sigara;
-Her uyuşturucu gibi önce beyin ve merkezi sinir sisteminin en azılı düşmanıdır,
a- Beyindeki her aktiviteyi zaafa uğratır.
b- Zihni faaliyetleri zayıflatır.
c- Felçlere ve ani ölümlere sebep olur.
-Akciğer kanserinin en büyük nedenidir.(%90)
Koroner tıkanmaları sebebiyle kalbin en büyük düşmanıdır.(50 yaşın altındaki koroner ölümlerin %80’i sigaradan kaynaklanmaktadır.)
-Sigara sebebi ile insan bedenine giren 4000 çeşit maddenin atılımını üstlenen karaciğer ve böbrekler büyük risklerle karşı karşıyadır.
-Gerek oksijen azalması, gerek kan ve damar arızaları sebebi ile hamile hanımların çocuklarına tahminin çok üzerinde zarar vermektedir, sigara kullanan bayanlar en az 5 yıl daha yaşlı görünürler.
-Yukarıdaki olumsuzları sebebiyle sigara tepeden tırnağa bütün organ ve organizmanın amansız düşmanıdır. Yani bizim düşmanımızdır. Bütün bu saydıklarımıza pasif içicilerde maruz kalmaktadır.
Duman Altı Olanlar Kendinizi Koruyun:
Hiç sigara içmeyen, fakat sigara içilen kapalı bir yerde 4 saat kalan bir kişinin tükürük ve idrarında, 10 sigara içeninkine eş değerde nikotine rastlanmaktadır.
Sigara kullananlarla birlikte yaşayanlarda lösemi riski 7, gırtlak kanseri riski 3.4 kez artmaktadır.
Anne ve babaları sigara içen çocuklar, haftada en az bir paket sigara içmiş gibi zarar görürler. Sigara içenlerin kanında oksijen taşıma kapasitesi %30 oranında azalır.
Sigaranın zararlarını daha fazla anlatmadan, korkutucu taktikler denemeden, bütün bunların yerine sizlerden istediğimiz sağlığınız için sigarayı bıraktığınız zaman sizde ne gibi değişikliklerin olacağını düşünmenizdir.
Peki siz neden bırakmayı düşünmüyorsunuz, sizde sigarayı bırakan insanlardan olabilirsiniz, Ülkemizde 20,30 yıl günde bir, iki, üç dört paket sigara içip de sigarayı bırakan oh çok şükür ki bırakmışım, rahatladım, rahat nefes alabiliyorum,sağlığım, huzurum, her şeyden öncede ağzımın tadı yerine geldi diyen bir çok kişi söz konusudur.
Öyle ise KENDİ SAĞLIĞINIZ İÇİN SİGARAYI BIRAKMAYI deneyin.
1-Zihninizi Sigarayı Bırakmaya Hazırlayın:
Sigara içme sebeplerinizi tespit ediniz, Her insan farklı nedenlerle sigara içmektedir. İnsanların farklı nedenlerinin olması normaldir.

ALKOL:
Alkol kullanımına bağlı sorunlar çağımızın en önemli konularından birisi olmuştur. Alkolizm,sağlık, trafik kazaları, özkıyım, suça yönelme, aile parçalanması, ekonomik sorunlar, iş yaş>ının bozulması gibi bir çok sorunu içeren büyük bir biyopsikososyal ve ekonomik konudur.
Alkolizm:
Alkolizm bir hastalıktır, Ancak, her içki için hasta değildir. Sosyal toplantılarda, eğlencelerde içki alma; hafif derecede akşamcılım kişinin iş ve aile uyumuna, çevreye, bedensel sağlığa zarar vermiyorsa alkolizm sayılmaz. Fakat bazen normal içme nerede biter, alkolizm nerede başlar sınır çizmek kolay olmaz. Alkolizm en çok 22-35 yaşları arasında görülür. Bütün dünyada kadınlarda daha azdır. Ülkemizde de kadınlar da görülme sıklığı azdır. –2-
Alkole bağlılık durumunda kişilerde genellikle şu belirtilerin çoğu vardır.
İçkiye karşı aşarı istek veya tutku, durduramayacağını bilme, alkole karşı tolerans oluştuğundan sürekli daha fazla miktarda içme, başka ilgi ve zevklere hayatında yer vermeme, sağlığından işinden eşinden olacağını bildiği halde içmeye devam etme.
Aşırı alkol kullanma ve bağlılık durumlarında içme biçimi genellikle üç tür de olur.
a-Yüksek miktarda alkolü her gün düzenli olarak içmek.
b-Yüksek miktarda alkolü düzenli olarak yalnız hafta sonları içmek.
c-Uzun aralar verdikten sonra birden günlerce, haftalarca ya da aylarca ağır miktarda her gün içmek.
Alkolizmin gidişi üç evreye ayrılır. Birincisi sosyal içme evresidir. Bu evre yaş> boyu böyle sürebilir ve kronik alkolizm oluşmaz. Fakat böyle içerlerin bir bölümü birkaç yıl içinde içkiyi artırır ve düzenli almaya başlar.
İkinci evrede iş ve aile ve sosyal yaşamda sorunlar başlar. Zaman zaman bırakabilenler, azaltabilenler, yıllarca büyük sorunlar çıkmadan yaşarlar. Ancak, böyle orta derecede içenlerin yaklaşık % 25’i zamanla kendilerini üçüncü evrede bulurlar. Artık süregelen alkol bağımlılığı yerleşmiştir. Bu evreye girmiş olanların azı alkolü bırakır. Çoğu ya ağır bedensel ve sosyal yeti yitimine uğrar ya da ölür.
UYUKTURUCU:
Morfin-Kodein-Eroin:
1-Fiziksel etkileri:Merkezi sinir sisteminde hem depresan, hem uyarıcı etki eder. Bazen, bulantı, kusma görülebilir. Güçlü ağrı gidericidirler. Alındığında bir iyilik, gevşeme ve rahatlama, uyuklama durumu olur.
2-Akut Zehirlenme:Kan basıncı düşer, kalp atımı, solunum yavaşlar, giderek refleksler alınamaz olur, kan basıncı çok düşer, kalp atımı hızlanır ve zayıflar, solunum daha da yavaşlar. Refleksler kaybolur. İlacın miktarına göre koma ve ölüm görülür.
3-Bağımlılık:Kısa sürede bağımlılık oluşur. Kandaki miktarı biraz azalınca gerginlik ve hoş olmayan bir duygu belirince ilaç alma gereksinimi artar. İlaç alınca ortaya çıkan rahatlama ilâç alma eğilimini pekiştirmiş olur. Giderek fiziksel bağımlılık ve tolerans oluşur ve aynı etkiyi almak için ilacın dozu artırılır.
4-Gidiş ve Sonlanış:Eroin, morfin, vb. öncelikle damar yolu ile kullananlarda sarılık, AİDS vb hastalıkların bulaşması nadir değildir, zamanla hastaların kol ve bacaklarında tıkanmalar, hatta ülserler görülür.
Bağımlılarda ilaç sağlandığı sürüce hasta için büyük uyum sorunu olmayabilir. Fakat ilacın sağlanmasındaki yasal ve ekonomik engeller hastayı giderek sosyal yaşamdan, değerlerinden çok uzaklaştırır. Ruhsal yetilerde yıkım olması bile ağır kişilik yıkımı görülebilir. Yatkın kişilerde suç işleme oranı yüksektir. Kişinin isteğine göre, çabasına göre tedavi süreci yararlı olabilir.
Esrar:
Esrarın etkin maddesi THC dir. Bağımlılık yapmaktadır. Esrar alan kişi düşüncelerinin netleştiğini, olayları daha açık algılayıp anladığını, farklı bir biçim düzeyine ulaştığını ifade edebilir. Uzun süre esrar kullanımı kişide yavaşlama, pasiflik, üretim yapmama, istek ve canlılıkta sönme durumu doğurabilir. Entelektüel yetilerde yıkım olmaz. Ancak yatkın kişilerde değişik ruhsal rahatsızlıklar görülebilir.
Kokain:
Son yıllarda özellikle zengin batı ülkelerinde önemli bir sorun olmuştur. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Kişiye geçici bir güven ve güçlülük hissi verir. Fakat zamanla fazla alındıkça gerginlik, sıkıntı, öfkelilik belirtileri ortaya çıkar. Yüksek dozda kalp durmasından ölüme deden olur.



2
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
30 Mart 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Sigara, alkol ve bağımlılık yapan maddelerin dışında bir şeyler mi aradıklarınız ?
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Mart 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
İnsan Sağlığına Zararlı Olan Kimyasal Maddeler



Laboratuvar çalışmalarında insan sağlığına zararlı kimyasal maddelerle çalışılır. Çalışan kişinin sağlığı açısından bu maddelerin tanınması ile bu maddelerle temas halinde oluşabilecek zararlı etkilerin önceden bilinmesi ve olası kazaların önlenmesi mümkündür. Kaza anında neler yapılacağı mutlaka laboratuvarlarda yazılı olarak bulundurulmalı, kazaya uğrayan kişi bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir


Klorik asitler

Bunlar kolaylıkla reaksiyona girerler. Bu asitler bir yere sıçradığı zaman gerekli önlemler alınmalıdır. Temizleme sırasında üç faktör önemlidir:

1. Molekülün su ile reaksiyonu,

2. Kimyasal maddenin ve parçalanma ürünlerinin korrozif özelliği,

3. İnsanda yaptığı irritasyonlar.

Onun için klorik asitleri temizlemede su kullanılmamalıdır (Ancak vücuda sıçraması halinde, bol su ile yıkanmalıdır). Reaksiyon sonunda ortaya çıkan ısı, klorlu maddeyi buharlaştırır. Buharın kokusu irrite edicidir.

Klorik asitler bir yere sıçradığı zaman önce üzerine kum, sodyum bikarbonat veya ikisinin karışımı dökülmelidir. Biraz bekleyip metal veya plastik bir kaşıkla kazınmalıdır. Kumun bırakacağı leke çok az ve açık renklidir.



03.02. Alkali metaller

1. Yanıcı olmaları,

2. Su ile reaksiyonları,

3. Nemli deri ile temasları önlenmelidir.

Alkali metaller ile vücudun temas eden yeri bol su ile yıkanmalıdır. Bunların su ile reaksiyonları sonucu hidrojen açığa çıkar. Eğer çalışılan laboratuvarda ısı yüksek ise hidrojen patlar. Bu metallerin hava ile temasları derhal patlama yaptıklarından ya inert gaz veya karosen içinde saklanmalıdır. Kullanılan karosende su varsa yine tehlikelidir.

Alkali metal yangınlarını söndürmek çok zordur. Yangınları söndürmek için toz grafit kullanılması önerilir.



03.03. Eterler

1. Deri ile temasları kurutucu etkiye sahiptir. Uzun süre temas sonucu dermatit oluşur.

2. Belli şartlarda yanıcıdırlar. Örneğin etil eterin 45°C'da yanmaya başladığı iyi bilinir. Yanmaya statik elektrik de sebep olabilir (buhar). Eter yangınlarını söndürmek için CO2 kullanılır. Bir yere eter sıçradığı zaman yapılacak iş, eteri süngere emdirip çeker ocak altında buharlaştırmakdır.



03.04. Okzalatlar

Bunlar dokular ve kan tarafından emildiklerinden kalsiyumu çöktürürler. Oluşan kalsiyum okzalat çözünmez. Okzalatların akut olarak solunması, irritasyon dolayısıyla insana zararlıdır, önlem alınmalıdır. Fakat okzalatların kronik olarak solunması halinde, böbrek tübüllerinde kalsiyum okzalat taşları oluşur. Deriden kronik absorbsiyon sonucu kanda yeteri kadar kalsiyum okzalat oluşturup kan dolaşımını etkilerler. Olay kangrenle sonuçlanabilir.



03.05. Sülfürik asit

Hangi konsantrasyonda olursa olsun, gözlerle teması tehlikelidir. Derişik sülfürik asit gayet korrozif olup, deride şiddetli yanıklar meydana getirir. Sulandırılırken, asit daima yavaş ve dikkatlice suya dökülür, asla tersi yapılmaz.



03.06. Nitrik asit

Zararı ve tehlikesi konsantrasyonu arttıkça artar. Yüksek konsantrasyondaki nitrik asitle çeker ocakta çalışılmalıdır. Dumanlı ve derişik nitrik asit vücut ve özellikle gözler için tehlikelidir. Yüksek ısıda son derece zehirli nitrojen oksit buharları verir.



03.07. Glasial asetik asit

Oldukça korozifdir. Yanıkları çabuk iyileşmez, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.



03.08. Hidrofluorik asit

Son derece tehlikelidir. Vücudun neresine değerse değsin şiddetli yanıklar yapar ve çabuk iyi olmaz. Buharı da solunumda tehlikeli olup, fazlası ölüme neden olabilir. Bu bakımdan ancak iyi işleyen bir çeker ocak içinde kullanılır.



03.09. Pikrik asit

Kuru olunca patlayıcı olduğundan daima, en az %10 sulu halde muhafaza edilir.


03.10. Civa

Herhangi bir şekilde dökülürse derhal vakum kaynağından yararlanılarak temizlenmelidir. Köpük tip sentetik süngerler vasıtasıyla da toplanabilir. Eğer toplanamayacak kadar eser miktarda kalırsa üzerine kükürt serpilir ve bu sayede sülfür haline getirilerek zararsız kılınır
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
30 Mart 2009       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
SİGARA:
Sigaranın akciğer kanseri, kronik bronşit ve kalp damar hastalıklarının ana nedeni olduğu bütün kesinliğiyle biliniyor. Bu konuda yapılmış binlerce güvenilir araştırma vardır.
Buna göre insanlar ne kadar çok sigara içerse o derece büyük tehlikeyle karşı karşıyadır. Sigaranın temel zararları şunlardır:
1-Sigara kan pıhtılaştırıcıdır.
2-Sigara bir damar tıkayıcıdır.
3-sigara bir spazmatiktir.
4-sigara bir oksijen kısıtlayıcıdır.
5-sigara içinde 100’den fazla kanserojen madde vardır.
6-sigara AİDS ‘ten sonra DNA ‘nın en büyük tahripçisidir.
7-Sigara bir vitamin düşmanıdır.
8-Solunum yolu hastalıklarına yol açar.
Bu nedenle sigara;
-Her uyuşturucu gibi önce beyin ve merkezi sinir sisteminin en azılı düşmanıdır,
a- Beyindeki her aktiviteyi zaafa uğratır.
b- Zihni faaliyetleri zayıflatır.
c- Felçlere ve ani ölümlere sebep olur.
-Akciğer kanserinin en büyük nedenidir.(%90)
Koroner tıkanmaları sebebiyle kalbin en büyük düşmanıdır.(50 yaşın altındaki koroner ölümlerin %80’i sigaradan kaynaklanmaktadır.)
-Sigara sebebi ile insan bedenine giren 4000 çeşit maddenin atılımını üstlenen karaciğer ve böbrekler büyük risklerle karşı karşıyadır.
-Gerek oksijen azalması, gerek kan ve damar arızaları sebebi ile hamile hanımların çocuklarına tahminin çok üzerinde zarar vermektedir, sigara kullanan bayanlar en az 5 yıl daha yaşlı görünürler.
-Yukarıdaki olumsuzları sebebiyle sigara tepeden tırnağa bütün organ ve organizmanın amansız düşmanıdır. Yani bizim düşmanımızdır. Bütün bu saydıklarımıza pasif içicilerde maruz kalmaktadır.
Duman Altı Olanlar Kendinizi Koruyun:
Hiç sigara içmeyen, fakat sigara içilen kapalı bir yerde 4 saat kalan bir kişinin tükürük ve idrarında, 10 sigara içeninkine eş değerde nikotine rastlanmaktadır.
Sigara kullananlarla birlikte yaşayanlarda lösemi riski 7, gırtlak kanseri riski 3.4 kez artmaktadır.
Anne ve babaları sigara içen çocuklar, haftada en az bir paket sigara içmiş gibi zarar görürler. Sigara içenlerin kanında oksijen taşıma kapasitesi %30 oranında azalır.
Sigaranın zararlarını daha fazla anlatmadan, korkutucu taktikler denemeden, bütün bunların yerine sizlerden istediğimiz sağlığınız için sigarayı bıraktığınız zaman sizde ne gibi değişikliklerin olacağını düşünmenizdir.
Peki siz neden bırakmayı düşünmüyorsunuz, sizde sigarayı bırakan insanlardan olabilirsiniz, Ülkemizde 20,30 yıl günde bir, iki, üç dört paket sigara içip de sigarayı bırakan oh çok şükür ki bırakmışım, rahatladım, rahat nefes alabiliyorum,sağlığım, huzurum, her şeyden öncede ağzımın tadı yerine geldi diyen bir çok kişi söz konusudur.
Öyle ise KENDİ SAĞLIĞINIZ İÇİN SİGARAYI BIRAKMAYI deneyin.
1-Zihninizi Sigarayı Bırakmaya Hazırlayın:
Sigara içme sebeplerinizi tespit ediniz, Her insan farklı nedenlerle sigara içmektedir. İnsanların farklı nedenlerinin olması normaldir.

ALKOL:
Alkol kullanımına bağlı sorunlar çağımızın en önemli konularından birisi olmuştur. Alkolizm,sağlık, trafik kazaları, özkıyım, suça yönelme, aile parçalanması, ekonomik sorunlar, iş yaş>ının bozulması gibi bir çok sorunu içeren büyük bir biyopsikososyal ve ekonomik konudur.
Alkolizm:
Alkolizm bir hastalıktır, Ancak, her içki için hasta değildir. Sosyal toplantılarda, eğlencelerde içki alma; hafif derecede akşamcılım kişinin iş ve aile uyumuna, çevreye, bedensel sağlığa zarar vermiyorsa alkolizm sayılmaz. Fakat bazen normal içme nerede biter, alkolizm nerede başlar sınır çizmek kolay olmaz. Alkolizm en çok 22-35 yaşları arasında görülür. Bütün dünyada kadınlarda daha azdır. Ülkemizde de kadınlar da görülme sıklığı azdır. –2-
Alkole bağlılık durumunda kişilerde genellikle şu belirtilerin çoğu vardır.
İçkiye karşı aşarı istek veya tutku, durduramayacağını bilme, alkole karşı tolerans oluştuğundan sürekli daha fazla miktarda içme, başka ilgi ve zevklere hayatında yer vermeme, sağlığından işinden eşinden olacağını bildiği halde içmeye devam etme.
Aşırı alkol kullanma ve bağlılık durumlarında içme biçimi genellikle üç tür de olur.
a-Yüksek miktarda alkolü her gün düzenli olarak içmek.
b-Yüksek miktarda alkolü düzenli olarak yalnız hafta sonları içmek.
c-Uzun aralar verdikten sonra birden günlerce, haftalarca ya da aylarca ağır miktarda her gün içmek.
Alkolizmin gidişi üç evreye ayrılır. Birincisi sosyal içme evresidir. Bu evre yaş> boyu böyle sürebilir ve kronik alkolizm oluşmaz. Fakat böyle içerlerin bir bölümü birkaç yıl içinde içkiyi artırır ve düzenli almaya başlar.
İkinci evrede iş ve aile ve sosyal yaşamda sorunlar başlar. Zaman zaman bırakabilenler, azaltabilenler, yıllarca büyük sorunlar çıkmadan yaşarlar. Ancak, böyle orta derecede içenlerin yaklaşık % 25’i zamanla kendilerini üçüncü evrede bulurlar. Artık süregelen alkol bağımlılığı yerleşmiştir. Bu evreye girmiş olanların azı alkolü bırakır. Çoğu ya ağır bedensel ve sosyal yeti yitimine uğrar ya da ölür.
UYUKTURUCU:
Morfin-Kodein-Eroin:
1-Fiziksel etkileri:Merkezi sinir sisteminde hem depresan, hem uyarıcı etki eder. Bazen, bulantı, kusma görülebilir. Güçlü ağrı gidericidirler. Alındığında bir iyilik, gevşeme ve rahatlama, uyuklama durumu olur.
2-Akut Zehirlenme:Kan basıncı düşer, kalp atımı, solunum yavaşlar, giderek refleksler alınamaz olur, kan basıncı çok düşer, kalp atımı hızlanır ve zayıflar, solunum daha da yavaşlar. Refleksler kaybolur. İlacın miktarına göre koma ve ölüm görülür.
3-Bağımlılık:Kısa sürede bağımlılık oluşur. Kandaki miktarı biraz azalınca gerginlik ve hoş olmayan bir duygu belirince ilaç alma gereksinimi artar. İlaç alınca ortaya çıkan rahatlama ilâç alma eğilimini pekiştirmiş olur. Giderek fiziksel bağımlılık ve tolerans oluşur ve aynı etkiyi almak için ilacın dozu artırılır.
4-Gidiş ve Sonlanış:Eroin, morfin, vb. öncelikle damar yolu ile kullananlarda sarılık, AİDS vb hastalıkların bulaşması nadir değildir, zamanla hastaların kol ve bacaklarında tıkanmalar, hatta ülserler görülür.
Bağımlılarda ilaç sağlandığı sürüce hasta için büyük uyum sorunu olmayabilir. Fakat ilacın sağlanmasındaki yasal ve ekonomik engeller hastayı giderek sosyal yaşamdan, değerlerinden çok uzaklaştırır. Ruhsal yetilerde yıkım olması bile ağır kişilik yıkımı görülebilir. Yatkın kişilerde suç işleme oranı yüksektir. Kişinin isteğine göre, çabasına göre tedavi süreci yararlı olabilir.
Esrar:
Esrarın etkin maddesi THC dir. Bağımlılık yapmaktadır. Esrar alan kişi düşüncelerinin netleştiğini, olayları daha açık algılayıp anladığını, farklı bir biçim düzeyine ulaştığını ifade edebilir. Uzun süre esrar kullanımı kişide yavaşlama, pasiflik, üretim yapmama, istek ve canlılıkta sönme durumu doğurabilir. Entelektüel yetilerde yıkım olmaz. Ancak yatkın kişilerde değişik ruhsal rahatsızlıklar görülebilir.
Kokain:
Son yıllarda özellikle zengin batı ülkelerinde önemli bir sorun olmuştur. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Kişiye geçici bir güven ve güçlülük hissi verir. Fakat zamanla fazla alındıkça gerginlik, sıkıntı, öfkelilik belirtileri ortaya çıkar. Yüksek dozda kalp durmasından ölüme deden olur.



2
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sigara.alkol,uyuşturucu insan sağlıgı için çok zararlıdır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya böyle değil daha ayrıntılı ama yinede teşekkürler Msn Sad
tripkolik - avatarı
tripkolik
Ziyaretçi
18 Aralık 2010       Mesaj #7
tripkolik - avatarı
Ziyaretçi
bana acil sigaranın sporcuya zararları Msn CryMsn DunnoMsn Tongue
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ölüme sürükler dirrrrrrrrrrrr
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2010       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bana acil sigaranın sporcuya zararları
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mart 2011       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sigara alkol ve uyuşturucuya başlama nedenleri ve insanları bunlardan nasıl koruyabiliriz !!çok acil!!

Benzer Konular

24 Mart 2015 / alara Soru-Cevap
18 Ekim 2015 / Misafir Soru-Cevap
7 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap
24 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap