Arama

Vücudumun sağ kısmındaki üşüme hissinin sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 27.602 Cevap: 3
serdarkizar - avatarı
serdarkizar
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #1
serdarkizar - avatarı
Ziyaretçi
merhabalar ben surekli sağ kol ve bacağımı soguk hissediyorum ve cok rahatsız oluyorum sağ kolumdada bazen yorgunlk hissi olusmakta neden oabilir ?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Burada görüntülü tanı yöntemleri ve testler olmadan tanı koymaktan ziyade emg çekimi, ve diğer nörolojik testlerin yapılması için nöroloji kliniğine başvurmanızı öneririm
sağlıklı günler dierim
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
bence yukarıdaki ifadeler yanlış çünkü sinir sıkışması kendini çoğu kez üşüme ile göstermz. his kaybı ve bundan önce daha belirgin belirtileri vardı. forumda özellikle hastalık ismi telaffuz etmeyeceğimiz için bu konuda bilerek fikir yürütmedim. sonuçta benim yürüttüğüm fikir neye göre olacak oda bence mantıksızlık.
ve dahiliye uzmanıda para ve emek kaybıdır diye düşünüyorum..nöroloji kliniğinden başlamak daha akıllıca
sağlıklı günler dilerim
Quo vadis?
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

SAĞ KOL UYUŞMASI


Sağ kol ve sağ el, serçe parmak, baş parmak uyuşması, sinir sıkışmasından vitamir eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu durum kolun üst taraflarından, parmak uçlarına kadar görülebilir, karıncalanma ve güç kaybı da birlikte ortaya çıkabilir. Sağ kol, sağ el uyuşması, genellikle kanın, sağ kola tam olarak gitmemesinden veya bir sinir hasarından kaynaklanır. Bu durum ayrıca enfeksiyon, iltihap, travma, habis tümör ve diğer anormal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sağ kol uyuşmasının birçok nedeninin hayati bir tehlikesi yoktur.

Vitamin ve Mineral Eksikliği
Vitamin ve mineral eksiklikleri, kollarda ve parmaklarda oluşan uyuşma ve titreminin en yaygın sebeplerindendir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, B12, B2 ve B5 vitaminleri eksiklikleri, C vitamini, D vitamini eksiklikleri bu soruna neden olabilir.
Besinsel öğelerdeki eksiklikler birkaç nedenle oluşabilir.
Tedavisi: Bu tedavide amaç, diyetinizde değişiklikler yaparak veya vitamin ilaçları kullanarak, eksikliği gidermektir. Eksikliğin derecesine göre doktorunuz takviye gıdalar önerebilir Bu besin eksikliği bir hastalık veya sorun nedeniyle meydana geliyor ise, bu sorunu çözmek için başka bir tedavi yöntemi uygulayabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Sağ kolda, sağ elde geçici uyuşukluğa sebep olan bir başka sorun ise karpal tünel sendromudur. Karpal tünel sendromu, bileğinizi büktüğünüzde, bileğinizdeki sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir sorundur. Karpal tünel sendromunun kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat, obezite, bileğin aşırı kullanımı, eklem iltihabı, şeker hastalığı gibi sorunlar olası nedenleri olabilir. Sağ kolda uyuşma, acı, titreme veya hissizlik sorunları karpal tünel sendromunun belirtilerindendir.
Tedavisi: Basit vakalarda, ağrı kesiciler, steroid içermeyen ilaçlar ve soğuk kompres, uyuşma, acı ve şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. İleri vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Kan Akışında Azalma

Kola az miktarda kan gitmesi, koldaki doku, sinir ve eklemlere daha az oksijen gitmesi demektir ve bu da koldaki, eldeki uyuşmaya sebep olur.
Yüksek kan basıncı, obezite, sigara ve yüksek kolestrol seviyeleri kan damarlarına zarar verip, inceltebilir ve bunlar da koldaki uyuşma belirtilerini arttırabilir.
Şeker hastalığı ve hipertansiyon bazen kollarda ve ellerde uyuşmaya neden olabilir Her iki durum da neuropathy veya mononöropatiye neden olabilir ve bu iki hastalık da eklemler, avuç içi ve ellerde sinir hasarı nedeniyle his kaybına yol açabilir. Benzer bir şekilde tansiyon düşüklüğü nedeniyle de uzuvlara kan akışını düşürebilir ve uyuşukluğa neden olabilir. Bu tür uyuşukluktan kurtulabilmek için ilaçlar kullanılabilir.

Dolaşım Sistemi Sorunları

  • Kol uyuşukluğu, aşağıdaki hastalıklar nedeniyle kola ve ele giden kan miktarının azalması sonucu oluşabilir.
  • Arteriyovenöz malformasyon (atardamar veya damarlarda düğüm)
  • Burger hastalığı (atardamar ve damarların tıkanması ve akut iltihaplanması)
  • Soğuk ısırması veya aşırı düşük sıcaklıklar
  • Periferik arter hastalığı (yağ birikmesi ve kolestrol birikmesi nedeniyle kan damarlarının incelmesi ve kan akışının azalması)
  • Kol ve el uyuşması, bir sakatlık veya sinir hasarı sonucunda oluşmuş bir ortopedik sorun nedeniyle meydana geliyor olabilir.
  • çok sıkı alçıya alınmış kol veya kırık kol y Servikal spondylosis (boyunda dejeneratif disk hastalığı)
  • Bel fıtığı
  • Boyun veya omurilik sakatlığı
  • Sinir sıkışması veya sinir baskısı (kolun üstüne uyumak gibi)
  • Kemik erimesi
  • Kollarda, elde uyuşmaya sebep olan sinir baskısına, aşağıdaki durumlardan herhangi biride yol açabilir.
  • Kalp krizi
  • Alkolizm
  • Diyabatik Nöropati (şeker hastalığına bağlı olarak, kanda yüksek şekeri bulunması nedeniyle sinir hasarı)
  • Kurşun gibi ağır metal zehirlenmesi
  • Hipotroidizm (az çalışan tiroid bezi)
  • Multiple skleroz (beyni ve omuriliği etkileyen hastalık)
  • Periferal nöropati (periferal sinirleriyle ilgili hastalık)
  • Omurilik hasarı ya da sakatlanması
  • Felç
  • Sistemik lupus eritematozus (vücudun kendi sağlıklı doku ve hücrelerine saldırması hastalığı)
  • Transvers miyelite (omurilikte iltihaba sebep olan nörolojik hastalık)
  • B12 vitamini eksikliği
  • Nörolojik sebepler
DEVAMI Ellerde ve Kolda Uyuşma ve Nedenleri

Bacak Uyuşması


Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa her hangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bacak uyuşması nedenleri

  • Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.
  • Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
  • Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.
  • Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.
  • Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur.
Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun her hangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

Bacak uyuşması tedavisi

Bacak uyuşması kısa sürede geçmiyor, tekrarlıyor ve farklı belirtiler ile birlikte yaşanıyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Doktor uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit ederek uygulayacağı tedaviyi nedene yönelik gerçekleştirir. Tıbbi tedavi haricinde evde de alınabilecek basit önlemler bacak uyuşmasını tedavi edebilir.
  • Isı uygulaması: Uyuşan bacağın üzerine sıcak uygulamak kas ve sinirleri rahatlatır. Bu durum uyuşukluğun azalmasını sağlar. Sıcak su torbasına sıcak su doldurarak belli aralıklar ile uyuşukluk hissi oluşan bacağa uygulanması faydalı olur.
DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Ekim 2015 / ozge Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
16 Aralık 2009 / fenerist5 Soru-Cevap
12 Eylül 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Mart 2018 / iqqati Tıp Bilimleri